Pytania Techniczne

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Posty: 14884
Rejestracja: ndz 30.04.2006 19:06
Reputacja: 1003
Lokalizacja: Poznań

Pytania Techniczne

Post autor: Kluchman » wt 04.09.2018 10:27

sickstick pisze: Takiego srogiego formata przywaliłem na moim lennovo 2w1, że nawet Windows nie bootuje ani biosu nie idzie uruchomić. Nie reaguje na płyte. Tylko stoi na logo Lenovo i koniec. Da się to jakoś postawić czy trzeba do serwisu?
Jesteś pewien, że nie możesz uruchomić BIOS-u? Zwykle można to zrobić tylko chwilkę po uruchomieniu, a na różnych laptopach robi się to w inny sposób. Jesteś pewien, że wiesz, jak się tam wchodzi na twoim?

Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11454
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 2293
Kibicuje: 4rsenal

Pytania Techniczne

Post autor: sickstick » wt 04.09.2018 11:52

Kluchman pisze:
sickstick pisze: Takiego srogiego formata przywaliłem na moim lennovo 2w1, że nawet Windows nie bootuje ani biosu nie idzie uruchomić. Nie reaguje na płyte. Tylko stoi na logo Lenovo i koniec. Da się to jakoś postawić czy trzeba do serwisu?
Jesteś pewien, że nie możesz uruchomić BIOS-u? Zwykle można to zrobić tylko chwilkę po uruchomieniu, a na różnych laptopach robi się to w inny sposób. Jesteś pewien, że wiesz, jak się tam wchodzi na twoim?
Faktycznie, bios jednak jest pod F1. Dodatkowo pod F12 mam wybór napędów. Próbowałem już coś ustawiać z tym uefi ale dalej wisi na logo lennovo i dalej nie idzie.

Awatar użytkownika
BadBoy
Kapitan
Kapitan
Posty: 2507
Rejestracja: czw 01.06.2006 19:47
Reputacja: 132

Pytania Techniczne

Post autor: BadBoy » wt 04.09.2018 12:16

Spróbuj ustawić bootowanie z usb i zrób bootowalnego pendrive’a. No chyba ze masz płytkę z Winda

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Posty: 35924
Rejestracja: wt 08.03.2005 11:33
Reputacja: 2815
Kibicuje: PB
Kontakt:

Pytania Techniczne

Post autor: cloner » wt 04.09.2018 13:18

Obrazek

Ja mam :smoke:

Awatar użytkownika
piotrcies
piotrcies
piotrcies
Posty: 20509
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1937
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Post autor: piotrcies » wt 04.09.2018 14:00

Dokładnie tak, zgraj sobie instalkę na pendrive i po prostu zainstaluj z nośnika. Klucz do Wina masz zaszyty w BIOSie, więc nie musisz go fizycznie mieć na naklejce czy nośniku (jeśli miałeś sprzęt z zainstalowanym systemem), przy instalacji sam się pobierze z urządzenia.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Posty: 14884
Rejestracja: ndz 30.04.2006 19:06
Reputacja: 1003
Lokalizacja: Poznań

Pytania Techniczne

Post autor: Kluchman » wt 04.09.2018 14:15

Nie no, cloner, masz się czym chwalić. :wink:

Awatar użytkownika
Sawyer
Kapitan
Kapitan
Posty: 3548
Rejestracja: pn 27.06.2005 16:26
Reputacja: 488
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Pytania Techniczne

Post autor: Sawyer » wt 04.09.2018 14:17

Płyta CD/DVD - juz niedługo będzie wspominana jak obecnie kaseta magnetofonowa :wink: Ja na plyty to juz mam tylko konsole, w obu laptopach brak napędu i to najlepsze co mnie mogło spotkać :smoke:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Posty: 9936
Rejestracja: pt 05.11.2004 22:37
Reputacja: 436
Kibicuje: Konstytucja
Lokalizacja: 4 lipca 1921, hotel Overlook/ ultima Thule

Pytania Techniczne

Post autor: petru » pn 10.09.2018 22:18

Mam ważne pytanie - czy znacie program podobny do świętej pamięci SubEdit-Playera w którym można edytować napisy w trakcie odtwarzania i zapamiętuje, której minucie zakończyliście oglądać?

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Posty: 5087
Rejestracja: ndz 18.09.2005 21:14
Reputacja: 123
Kontakt:

Pytania Techniczne

Post autor: cruel » wt 11.09.2018 16:27

Pot Player spróbuj, nie wiem czy ma edycję napisów, ale mało jest rzeczy których tam nie da się zrobić

Sent from my SM-G935V using Tapatalk

Awatar użytkownika
Boromir
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11107
Rejestracja: sob 30.12.2006 14:31
Reputacja: 1150

Pytania Techniczne

Post autor: Boromir » wt 11.09.2018 16:37

Ja od zawsze używam Best Playera i sobie chwalę. Edycja napisów jest.

Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11454
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 2293
Kibicuje: 4rsenal

Pytania Techniczne

Post autor: sickstick » pt 14.09.2018 12:13

Pisałem w zeszłym tyg o kłopotach z bootowaniem Windowsa, otóż po wizycie w serwisie okazało się że jest uszkodzony dysk twardy i nie bardzo opłaca mi się tego kompa naprawiać (btw dziwna sprawa - komp działał, zrobiłem format i to uszkodziło dysk). Dlatego zbieram się do kupienia nowego kompa, najlepiej lapka. Na co patrzeć podczas wybierania? Na ram, taktowanie procesora czy generacje, kartę graficzną, na coś jeszcze? :D

Tu znalazłem za 1700zł lapka z 8gb RAM, czyli tanszego niż wiekszoćś z 4gb. Zastawiam się czemu taka cena
https://mediamarkt.pl/komputery-i-table ... 80ud00sepb

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11523
Rejestracja: pn 28.06.2004 15:17
Reputacja: 2273

Pytania Techniczne

Post autor: Rojiblanco » pt 14.09.2018 12:20

Na sprawny serwis.

Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11454
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 2293
Kibicuje: 4rsenal

Pytania Techniczne

Post autor: sickstick » pt 14.09.2018 12:24

Serio pytam bo sam jestem fachowiec Mietek i chociaż żyję z polecania ludziom sprzętu elektronicznego, to sam sobie bym w wyborze nie zaufał :lol2: Np jeden komp ma:
Idealny do codziennych zadań dwurdzeniowy procesor Intel Core i3-6100U 2.3 GHz
8 GB pamięci operacyjnej DDR4 zapewnia wyższą wydajność niż zwykłe pamięci DDR3
A drugi:
Doskonałą wydajność zapewni dwurdzeniowy procesor Intel Core i5-6200U 2.3 GHz (2.8 GHz turbo)
8 GB pamięci operacyjnej DDR3 pozwoli na stabilne działanie programów i gier
Więc w rezultacie co lepiej mieć. i3 i DDR4 czy i5 i DDR3 ? :D

Awatar użytkownika
BadBoy
Kapitan
Kapitan
Posty: 2507
Rejestracja: czw 01.06.2006 19:47
Reputacja: 132

Pytania Techniczne

Post autor: BadBoy » pt 14.09.2018 12:51

Najlepiej to i5 8 generacji i dysk SSD SSD to już jest w ogóle mus jeżeli chodzi o dzisiejsze standardy

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11523
Rejestracja: pn 28.06.2004 15:17
Reputacja: 2273

Pytania Techniczne

Post autor: Rojiblanco » pt 14.09.2018 12:52

Ja Ci serio napisałem. Nie wiem kto tam teraz jest na topie w obsłudze serwisowej, ale jakieś 2 lata temu jechano po Lenovo. Teraz Asus dostaje po dupie. Sam wiesz jak jest, kupujesz nowe, a po tygodniu może się popsuć i się później bujasz z reklamacjami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”