Pytania Techniczne

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Moderatorzy: petru, maciek_88, Dr.Football1, fieldy, piotrcies, maestro, Cris7

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Posty: 14354
Rejestracja: ndz 30.04.2006 19:06
Reputacja: 781
Lokalizacja: Poznań

Pytania Techniczne

Postautor: Kluchman » wt 04.09.2018 10:27

sickstick pisze:Source of the post Takiego srogiego formata przywaliłem na moim lennovo 2w1, że nawet Windows nie bootuje ani biosu nie idzie uruchomić. Nie reaguje na płyte. Tylko stoi na logo Lenovo i koniec. Da się to jakoś postawić czy trzeba do serwisu?

Jesteś pewien, że nie możesz uruchomić BIOS-u? Zwykle można to zrobić tylko chwilkę po uruchomieniu, a na różnych laptopach robi się to w inny sposób. Jesteś pewien, że wiesz, jak się tam wchodzi na twoim?

Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 9555
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 1629

Pytania Techniczne

Postautor: sickstick » wt 04.09.2018 11:52

Kluchman pisze:Source of the post
sickstick pisze:Source of the post Takiego srogiego formata przywaliłem na moim lennovo 2w1, że nawet Windows nie bootuje ani biosu nie idzie uruchomić. Nie reaguje na płyte. Tylko stoi na logo Lenovo i koniec. Da się to jakoś postawić czy trzeba do serwisu?

Jesteś pewien, że nie możesz uruchomić BIOS-u? Zwykle można to zrobić tylko chwilkę po uruchomieniu, a na różnych laptopach robi się to w inny sposób. Jesteś pewien, że wiesz, jak się tam wchodzi na twoim?

Faktycznie, bios jednak jest pod F1. Dodatkowo pod F12 mam wybór napędów. Próbowałem już coś ustawiać z tym uefi ale dalej wisi na logo lennovo i dalej nie idzie.

Awatar użytkownika
BadBoy
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 2314
Rejestracja: czw 01.06.2006 19:47
Reputacja: 106

Pytania Techniczne

Postautor: BadBoy » wt 04.09.2018 12:16

Spróbuj ustawić bootowanie z usb i zrób bootowalnego pendrive’a. No chyba ze masz płytkę z Winda
"Być nie mieć to odwieczny dylemat"

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Posty: 30942
Rejestracja: wt 08.03.2005 11:33
Reputacja: 1976
Kontaktowanie:

Pytania Techniczne

Postautor: cloner » wt 04.09.2018 13:18

Obrazek

Ja mam :smoke:
zaglądanie ludziom do portfela, największą oznaką życiowego niepowodzenia
j#bać konfidentów!!! tylko Polska kibolska!!!

Obrazek

Awatar użytkownika
piotrcies
Scholes is the best
Scholes is the best
Posty: 15037
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1051
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Postautor: piotrcies » wt 04.09.2018 14:00

Dokładnie tak, zgraj sobie instalkę na pendrive i po prostu zainstaluj z nośnika. Klucz do Wina masz zaszyty w BIOSie, więc nie musisz go fizycznie mieć na naklejce czy nośniku (jeśli miałeś sprzęt z zainstalowanym systemem), przy instalacji sam się pobierze z urządzenia.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Posty: 14354
Rejestracja: ndz 30.04.2006 19:06
Reputacja: 781
Lokalizacja: Poznań

Pytania Techniczne

Postautor: Kluchman » wt 04.09.2018 14:15

Nie no, cloner, masz się czym chwalić. :wink:

Awatar użytkownika
Sawyer
Kapitan
Kapitan
Posty: 3314
Rejestracja: pn 27.06.2005 16:26
Reputacja: 424
Lokalizacja: Toruń
Kontaktowanie:

Pytania Techniczne

Postautor: Sawyer » wt 04.09.2018 14:17

Płyta CD/DVD - juz niedługo będzie wspominana jak obecnie kaseta magnetofonowa :wink: Ja na plyty to juz mam tylko konsole, w obu laptopach brak napędu i to najlepsze co mnie mogło spotkać :smoke:
Juventus & Widzew

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Posty: 9662
Rejestracja: pt 05.11.2004 22:37
Reputacja: 339
Lokalizacja: 4 lipca 1921, hotel Overlook/ ultima Thule

Pytania Techniczne

Postautor: petru » pn 10.09.2018 22:18

Mam ważne pytanie - czy znacie program podobny do świętej pamięci SubEdit-Playera w którym można edytować napisy w trakcie odtwarzania i zapamiętuje, której minucie zakończyliście oglądać?
Obrazek Obrazek
Józef Stalin - Gdy obstrukcjoniści staną się zbyt irytujący, nazwijcie ich faszystami, nazistami albo antysemitami. Skojarzenie to, wystarczająco często powtarzane, stanie się faktem w opinii publicznej

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Posty: 5034
Rejestracja: ndz 18.09.2005 21:14
Reputacja: 114
Kontaktowanie:

Pytania Techniczne

Postautor: cruel » wt 11.09.2018 16:27

Pot Player spróbuj, nie wiem czy ma edycję napisów, ale mało jest rzeczy których tam nie da się zrobić

Sent from my SM-G935V using Tapatalk

Awatar użytkownika
Boromir
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 10547
Rejestracja: sob 30.12.2006 14:31
Reputacja: 967

Pytania Techniczne

Postautor: Boromir » wt 11.09.2018 16:37

Ja od zawsze używam Best Playera i sobie chwalę. Edycja napisów jest.
Obrazek

Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 9555
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 1629

Pytania Techniczne

Postautor: sickstick » pt 14.09.2018 12:13

Pisałem w zeszłym tyg o kłopotach z bootowaniem Windowsa, otóż po wizycie w serwisie okazało się że jest uszkodzony dysk twardy i nie bardzo opłaca mi się tego kompa naprawiać (btw dziwna sprawa - komp działał, zrobiłem format i to uszkodziło dysk). Dlatego zbieram się do kupienia nowego kompa, najlepiej lapka. Na co patrzeć podczas wybierania? Na ram, taktowanie procesora czy generacje, kartę graficzną, na coś jeszcze? :D

Tu znalazłem za 1700zł lapka z 8gb RAM, czyli tanszego niż wiekszoćś z 4gb. Zastawiam się czemu taka cena
https://mediamarkt.pl/komputery-i-table ... 80ud00sepb

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11296
Rejestracja: pn 28.06.2004 15:17
Reputacja: 2176

Pytania Techniczne

Postautor: Rojiblanco » pt 14.09.2018 12:20

Na sprawny serwis.

Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 9555
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 1629

Pytania Techniczne

Postautor: sickstick » pt 14.09.2018 12:24

Serio pytam bo sam jestem fachowiec Mietek i chociaż żyję z polecania ludziom sprzętu elektronicznego, to sam sobie bym w wyborze nie zaufał :lol2: Np jeden komp ma:
Idealny do codziennych zadań dwurdzeniowy procesor Intel Core i3-6100U 2.3 GHz
8 GB pamięci operacyjnej DDR4 zapewnia wyższą wydajność niż zwykłe pamięci DDR3

A drugi:
Doskonałą wydajność zapewni dwurdzeniowy procesor Intel Core i5-6200U 2.3 GHz (2.8 GHz turbo)
8 GB pamięci operacyjnej DDR3 pozwoli na stabilne działanie programów i gier

Więc w rezultacie co lepiej mieć. i3 i DDR4 czy i5 i DDR3 ? :D

Awatar użytkownika
BadBoy
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 2314
Rejestracja: czw 01.06.2006 19:47
Reputacja: 106

Pytania Techniczne

Postautor: BadBoy » pt 14.09.2018 12:51

Najlepiej to i5 8 generacji i dysk SSD SSD to już jest w ogóle mus jeżeli chodzi o dzisiejsze standardy
"Być nie mieć to odwieczny dylemat"

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11296
Rejestracja: pn 28.06.2004 15:17
Reputacja: 2176

Pytania Techniczne

Postautor: Rojiblanco » pt 14.09.2018 12:52

Ja Ci serio napisałem. Nie wiem kto tam teraz jest na topie w obsłudze serwisowej, ale jakieś 2 lata temu jechano po Lenovo. Teraz Asus dostaje po dupie. Sam wiesz jak jest, kupujesz nowe, a po tygodniu może się popsuć i się później bujasz z reklamacjami.


Wróć do „Hyde Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: orzeu i 16 gości