Pytania Techniczne

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Moderatorzy: petru, maciek_88, Dr.Football1, fieldy, piotrcies, maestro, Cris7

Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 9714
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 1715

Pytania Techniczne

Postautor: sickstick » sob 15.09.2018 12:09

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbo ... bhtml#opis

Padło na tego dzika :bicz: Idealnie nowy komp na nadchodzące deszczowe dni

Spoiler:

Awatar użytkownika
BadBoy
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 2328
Rejestracja: czw 01.06.2006 19:47
Reputacja: 108

Pytania Techniczne

Postautor: BadBoy » sob 15.09.2018 13:12

Dobry wybór. Podobny kupiłem ojcu ale bez karty graficznej bo mu nie potrzebna
"Być nie mieć to odwieczny dylemat"

Awatar użytkownika
piotrcies
Scholes is the best
Scholes is the best
Posty: 15292
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1126
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Postautor: piotrcies » pn 24.09.2018 19:42

Potrzebuję pomocy. W mieszkaniu w jednym pomieszczeniu mam router, w drugim sprzęt, który chciałbym połączyć kablem, bo Wi-fi dość mocno kuleje i nie mogę korzystać tak, jakbym chciał. I teraz jak można to zrobić technicznie? Z tego, co się orientuję, powinny być takie - nie wiem, jak to inaczej nazwać - przejściówki, że z routera kabel do jednego końca, to do gniazdka, potem siecią elektryczną idzie sygnał, druga przejściówka w innym pokoju w gniazdku, do niej podpięty kabel, a do kabla urządzenie. Czy technicznie coś takiego da się zrobić? I jeśli tak, to jak się to ustrojstwo nazywa, bo nie umiem tego znaleźć ;)

No i czy do tego trzeba mieć jakieś specjalne routery, które działają w ten sposób, czy każdy z kablem RJ45 da radę?

Może głupie pytanie, ale jestem totalnym laikiem w takich sprawach, a chciałbym to ogarnąć:)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Posty: 11128
Rejestracja: wt 25.08.2015 9:49
Reputacja: 2397

Pytania Techniczne

Postautor: Delpiero14 » pn 24.09.2018 20:07

Nie da się, zejdź na ziemie chlopie.

Awatar użytkownika
piotrcies
Scholes is the best
Scholes is the best
Posty: 15292
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1126
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Postautor: piotrcies » pn 24.09.2018 20:52

Delpiero14 pisze:Source of the post Nie da się, zejdź na ziemie chlopie.

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajdzie się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Posty: 11128
Rejestracja: wt 25.08.2015 9:49
Reputacja: 2397

Pytania Techniczne

Postautor: Delpiero14 » pn 24.09.2018 21:02

A nie lepiej sobie lepszego neta ogarnąć? Serio, jest XXI w. A ty chcesz kable ciągnąć po mieszkaniu. Ogarnij sobie ten router. To imo byłaby najlepsza opcja.

Awatar użytkownika
piotrcies
Scholes is the best
Scholes is the best
Posty: 15292
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1126
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Postautor: piotrcies » pn 24.09.2018 21:05

Z mieszkania będę się wyprowadzał za miesiąc. Ogarnianie nowego neta na ten czas to głupota, a takie urządzenie zawsze się może przydać.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11411
Rejestracja: pn 28.06.2004 15:17
Reputacja: 2226

Pytania Techniczne

Postautor: Rojiblanco » pn 24.09.2018 21:08

Pytanie z innej kategorii.

Jakie strony do tworzenia sklepów internetowych są teraz na topie (stosunek jakości do ceny)?
shoplo?

Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 9714
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 1715

Pytania Techniczne

Postautor: sickstick » wt 25.09.2018 9:49

Miałem kiedyś podobny problem, rozwiązałem go 25-metorwym kablem lan :mrgreen: Tyle że to było 8 lat temu...

Awatar użytkownika
czubatka
Rezerwowy
Rezerwowy
Posty: 185
Rejestracja: pt 13.12.2013 1:40
Reputacja: 16

Pytania Techniczne

Postautor: czubatka » wt 25.09.2018 17:40

piotrcies pisze:Source of the post W mieszkaniu w jednym pomieszczeniu mam router, w drugim sprzęt, który chciałbym połączyć kablem, bo Wi-fi dość mocno kuleje i nie mogę korzystać tak, jakbym chciał. I teraz jak można to zrobić technicznie?

Może repeater/wzmacniacz wifi by dał radę?

A to, o czym piszesz, to transmiter sieciowy (ale sprawdź, czy to nie musi być w obrębie jednej fazy).

To i to powinno działać z większością routerów.
Obrazek

Awatar użytkownika
WiernyKibic
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 1921
Rejestracja: wt 27.06.2017 11:06
Reputacja: 473

Pytania Techniczne

Postautor: WiernyKibic » ndz 07.10.2018 14:35

Obrazek

czego bym nie pobrał to takie wyskakuje.
zaczelo sie to pojawiac po zainstalowaniu na nowo win7.
jestem w tym zielony wiec jakby to byl banal to prosze sie nie smiac :naughty:
:king:

Awatar użytkownika
Boromir
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 10603
Rejestracja: sob 30.12.2006 14:31
Reputacja: 976

Pytania Techniczne

Postautor: Boromir » wt 16.10.2018 20:11

Siemano informatyczne świry.

Mam taki problem że na flashcore.pl jak kliknę w wynik meczu to zawsze wyskakiwało takie normalne, małe okienko, a teraz wyskakuje mi okienko w trybie fullscreen. Podobnie jak kliknę w zakładkę tabela live to też na całą szerokość ekranu. Da się to jakoś przywrócić do fabrycznych ustawień?
Obrazek

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11411
Rejestracja: pn 28.06.2004 15:17
Reputacja: 2226

Pytania Techniczne

Postautor: Rojiblanco » wt 16.10.2018 21:14

Cześć, ja miałem podobny problem i co ciekawe, na różnych urządzeniach. Robisz tak: odpalasz kompa, wbijasz na stronę, sprawdzasz, czy nadal jest problem, jeśli tak, to rozwijasz menu na dole po lewej, klikasz takie kółko z kreską, po czym powinny pojawić się trzy opcje do wyboru, wybierasz ostatnią i czekasz. Powinno pomóc.

Awatar użytkownika
piotrcies
Scholes is the best
Scholes is the best
Posty: 15292
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1126
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Postautor: piotrcies » wt 16.10.2018 21:20

Zrestartuj urządzenie.

Awatar użytkownika
Boromir
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 10603
Rejestracja: sob 30.12.2006 14:31
Reputacja: 976

Pytania Techniczne

Postautor: Boromir » wt 16.10.2018 22:18

Aha.

W każdym razie nie pomogło.

Pomogło natomiast podłączenie urządzenia do prądu XD

:roll:
Obrazek


Wróć do „Hyde Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości