Pytania Techniczne

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11246
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 2248
Kibicuje: 4rsenal

Pytania Techniczne

Post autor: sickstick » sob 15.09.2018 12:09

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbo ... bhtml#opis

Padło na tego dzika :bicz: Idealnie nowy komp na nadchodzące deszczowe dni
Spoiler:

Awatar użytkownika
BadBoy
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 2471
Rejestracja: czw 01.06.2006 19:47
Reputacja: 123

Pytania Techniczne

Post autor: BadBoy » sob 15.09.2018 13:12

Dobry wybór. Podobny kupiłem ojcu ale bez karty graficznej bo mu nie potrzebna
"Być nie mieć to odwieczny dylemat"

Awatar użytkownika
piotrcies
piotrcies
piotrcies
Posty: 20461
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1923
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Post autor: piotrcies » pn 24.09.2018 19:42

Potrzebuję pomocy. W mieszkaniu w jednym pomieszczeniu mam router, w drugim sprzęt, który chciałbym połączyć kablem, bo Wi-fi dość mocno kuleje i nie mogę korzystać tak, jakbym chciał. I teraz jak można to zrobić technicznie? Z tego, co się orientuję, powinny być takie - nie wiem, jak to inaczej nazwać - przejściówki, że z routera kabel do jednego końca, to do gniazdka, potem siecią elektryczną idzie sygnał, druga przejściówka w innym pokoju w gniazdku, do niej podpięty kabel, a do kabla urządzenie. Czy technicznie coś takiego da się zrobić? I jeśli tak, to jak się to ustrojstwo nazywa, bo nie umiem tego znaleźć ;)

No i czy do tego trzeba mieć jakieś specjalne routery, które działają w ten sposób, czy każdy z kablem RJ45 da radę?

Może głupie pytanie, ale jestem totalnym laikiem w takich sprawach, a chciałbym to ogarnąć:)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Posty: 14441
Rejestracja: wt 25.08.2015 9:49
Reputacja: 2795

Pytania Techniczne

Post autor: Delpiero14 » pn 24.09.2018 20:07

Nie da się, zejdź na ziemie chlopie.

Awatar użytkownika
piotrcies
piotrcies
piotrcies
Posty: 20461
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1923
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Post autor: piotrcies » pn 24.09.2018 20:52

Delpiero14 pisze: Nie da się, zejdź na ziemie chlopie.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajdzie się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Posty: 14441
Rejestracja: wt 25.08.2015 9:49
Reputacja: 2795

Pytania Techniczne

Post autor: Delpiero14 » pn 24.09.2018 21:02

A nie lepiej sobie lepszego neta ogarnąć? Serio, jest XXI w. A ty chcesz kable ciągnąć po mieszkaniu. Ogarnij sobie ten router. To imo byłaby najlepsza opcja.

Awatar użytkownika
piotrcies
piotrcies
piotrcies
Posty: 20461
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1923
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Post autor: piotrcies » pn 24.09.2018 21:05

Z mieszkania będę się wyprowadzał za miesiąc. Ogarnianie nowego neta na ten czas to głupota, a takie urządzenie zawsze się może przydać.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11523
Rejestracja: pn 28.06.2004 15:17
Reputacja: 2273

Pytania Techniczne

Post autor: Rojiblanco » pn 24.09.2018 21:08

Pytanie z innej kategorii.

Jakie strony do tworzenia sklepów internetowych są teraz na topie (stosunek jakości do ceny)?
shoplo?

Awatar użytkownika
sickstick
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11246
Rejestracja: sob 07.01.2012 19:07
Reputacja: 2248
Kibicuje: 4rsenal

Pytania Techniczne

Post autor: sickstick » wt 25.09.2018 9:49

Miałem kiedyś podobny problem, rozwiązałem go 25-metorwym kablem lan :mrgreen: Tyle że to było 8 lat temu...

Awatar użytkownika
czubatka
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Posty: 397
Rejestracja: pt 13.12.2013 1:40
Reputacja: 80
Kibicuje: ManU za Sheringhama xD

Pytania Techniczne

Post autor: czubatka » wt 25.09.2018 17:40

piotrcies pisze: W mieszkaniu w jednym pomieszczeniu mam router, w drugim sprzęt, który chciałbym połączyć kablem, bo Wi-fi dość mocno kuleje i nie mogę korzystać tak, jakbym chciał. I teraz jak można to zrobić technicznie?
Może repeater/wzmacniacz wifi by dał radę?

A to, o czym piszesz, to transmiter sieciowy (ale sprawdź, czy to nie musi być w obrębie jednej fazy).

To i to powinno działać z większością routerów.
Obrazek

Awatar użytkownika
WiernyKibic
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 2197
Rejestracja: wt 27.06.2017 11:06
Reputacja: 533

Pytania Techniczne

Post autor: WiernyKibic » ndz 07.10.2018 14:35

Obrazek

czego bym nie pobrał to takie wyskakuje.
zaczelo sie to pojawiac po zainstalowaniu na nowo win7.
jestem w tym zielony wiec jakby to byl banal to prosze sie nie smiac :naughty:
Obrazek

Awatar użytkownika
Boromir
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11076
Rejestracja: sob 30.12.2006 14:31
Reputacja: 1141

Pytania Techniczne

Post autor: Boromir » wt 16.10.2018 20:11

Siemano informatyczne świry.

Mam taki problem że na flashcore.pl jak kliknę w wynik meczu to zawsze wyskakiwało takie normalne, małe okienko, a teraz wyskakuje mi okienko w trybie fullscreen. Podobnie jak kliknę w zakładkę tabela live to też na całą szerokość ekranu. Da się to jakoś przywrócić do fabrycznych ustawień?
Obrazek

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11523
Rejestracja: pn 28.06.2004 15:17
Reputacja: 2273

Pytania Techniczne

Post autor: Rojiblanco » wt 16.10.2018 21:14

Cześć, ja miałem podobny problem i co ciekawe, na różnych urządzeniach. Robisz tak: odpalasz kompa, wbijasz na stronę, sprawdzasz, czy nadal jest problem, jeśli tak, to rozwijasz menu na dole po lewej, klikasz takie kółko z kreską, po czym powinny pojawić się trzy opcje do wyboru, wybierasz ostatnią i czekasz. Powinno pomóc.

Awatar użytkownika
piotrcies
piotrcies
piotrcies
Posty: 20461
Rejestracja: sob 03.05.2008 21:16
Reputacja: 1923
Lokalizacja: Wrocław

Pytania Techniczne

Post autor: piotrcies » wt 16.10.2018 21:20

Zrestartuj urządzenie.

Awatar użytkownika
Boromir
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11076
Rejestracja: sob 30.12.2006 14:31
Reputacja: 1141

Pytania Techniczne

Post autor: Boromir » wt 16.10.2018 22:18

Aha.

W każdym razie nie pomogło.

Pomogło natomiast podłączenie urządzenia do prądu XD

:roll:
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”