Dieta

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Moderatorzy: petru, maciek_88, Dr.Football1, piotrcies, maestro, Cris7, fieldy

Awatar użytkownika
Conrado
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Posty: 897
Rejestracja: śr 30.10.2013 19:37
Reputacja: 89

Dieta

Postautor: Conrado » pt 15.12.2017 12:45

Potraf ? :rotfl4: :rotfl:

Awatar użytkownika
venomiq
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 1410
Rejestracja: pn 21.05.2007 19:00
Reputacja: 247
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: venomiq » pt 15.12.2017 13:08

Każdy może robić błędy, może potraf to zrozumieć ;)

Btw: czemu dwie kolejne osoby pisały o rezygnowaniu z pikantnych przypraw?
Dirty mind

Awatar użytkownika
Ilka
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 1796
Rejestracja: pt 16.06.2017 17:37
Reputacja: 191
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: Ilka » pt 15.12.2017 13:37

Oj tam bledy się zdarzają. ;) Może nie takie ale zdarzają się każdemu ;)

Ja nie powinnam jeść pikantnego, bo moja cera nie toleruje. Znaczy pogarsza się zwłaszcza jesienią i zimą.
Powinnam nie jesc: słodkiego, pikantnego, gorącego! Nie pić: kawy, kolorowego alkoholu. Generalnie wszystko to co lubię ;)
I do tego nie opalac twarzy ;)

Awatar użytkownika
venomiq
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 1410
Rejestracja: pn 21.05.2007 19:00
Reputacja: 247
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: venomiq » pt 15.12.2017 13:50

Ilka pisze:Source of the post Ja nie powinnam jeść pikantnego, bo moja cera nie toleruje


Może zmień dermatologa na kogoś innego? Moja siostra miała podobne problemy, zmieniła dermatologa - nowy pomógł jej dobrać krem, lekarstwo i z wcześniejszego 'nie jem słodkiego', 'nie jem pikantnego' i 'nie jem nabiału' została tylko historia.
Dirty mind

Awatar użytkownika
Ilka
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Posty: 1796
Rejestracja: pt 16.06.2017 17:37
Reputacja: 191
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: Ilka » pt 15.12.2017 14:05

venomiq pisze:Source of the post
Ilka pisze:Source of the post Ja nie powinnam jeść pikantnego, bo moja cera nie toleruje


Może zmień dermatologa na kogoś innego? Moja siostra miała podobne problemy, zmieniła dermatologa - nowy pomógł jej dobrać krem, lekarstwo i z wcześniejszego 'nie jem słodkiego', 'nie jem pikantnego' i 'nie jem nabiału' została tylko historia.


Mi generalnie tez pomógł. Rok temu miałam pierwsze objawy. Od stycznia byłam kilka razy u niego. Po pierwszym zastosowaniu maści, które mi przepisał widziałam polepszenie. Wiosną i latem było spoko. Teraz w listopadzie znów trochę gorzej ale nie tak jak rok temu. Choć w zasadzie do diety w ogóle się nie stosuje. Może w przyszłym roku pójdę do kogoś innego. :)

Jeden znajomy stwierdzil ze może to uczulenie na gluten, ale przy glutenie objawy są znacznie gorsze z tego co czytałam.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Posty: 8075
Rejestracja: ndz 10.04.2005 11:26
Reputacja: 524
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: futbolowa » czw 04.01.2018 21:04

:lol2: :lol2:

Weźcie ten spam usuńcie.

- - -

A żeby nie było OT - od wczoraj wróciłam do pilnowania się z Fitatu. Muszę jeszcze trochę popracować nad sobą, bo chociaż tego nie zauważam, to podobno zjadam zbyt wiele tłuszczu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Posty: 29241
Rejestracja: wt 08.03.2005 11:33
Reputacja: 1636
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: cloner » pt 16.02.2018 22:57

Przeczytałem już tysiące opinii i dalej nie wiem. Na czym najzdrowiej smażyć mięsko (kurczaka czy świnkę)?
jeb@ć farmazoniarzy, konfitury i psy

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Posty: 7990
Rejestracja: wt 25.08.2015 9:49
Reputacja: 1837

Dieta

Postautor: Delpiero14 » pt 16.02.2018 23:10

Najzdrowiej to najlepiej nie smażyć tylko piec, albo gotować, no ale skoro musi być smażone to najlepiej chyba na maśle klarowanym. Ewentualnie olej rzepakowy. Liniany też jest bardzo zdrowy, ale nie wiem akurat, czy nadaje się do smażenia.

Dzidek_
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Posty: 982
Rejestracja: wt 25.01.2011 21:25
Reputacja: 141

Dieta

Postautor: Dzidek_ » pt 16.02.2018 23:11

Na parze. ;)

Wątek często pomijany: na nic drogie oleje do smażenia, jeśli rozgrzewa się patelnię i patrzy jak kopci... Na zimno rzepakowy daje radę, do schabowego oczywiście smalczyk. Jak się chcesz bawić w jakieś kulinaria z głębokim smażeniem, na etykietach często jest podawany punkt dymienia -- czyli temperatury, po przekroczeniu której smażysz na syfie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Posty: 29241
Rejestracja: wt 08.03.2005 11:33
Reputacja: 1636
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: cloner » pt 16.02.2018 23:21

Dzięki.
jeb@ć farmazoniarzy, konfitury i psy

Awatar użytkownika
seba82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 9327
Rejestracja: wt 30.07.2013 19:38
Reputacja: 876

Dieta

Postautor: seba82 » sob 17.02.2018 9:06

Na tłoczonych na zimno się nie smaży. Kropka.

Wszelkie oleje rafinowane to jeden z powodów wszelkich rodzajów chorób cywilizacyjnych obecnie.

Rafinacja polega na :

# kondycjonowanie- wyrównanie wilgotności powietrza. Prażenie w 160 stopniach, tłoczenie pod ciśnieniem do 200 Mpa(wraz z ciśnieniem wzrasta temperatura odpowiadająca do wartości ciśnienia). Białko błonnik witaminy i minerały idą w pizdu.

# ekstrakcja rozpuszczalnikiem węglowodorowym. Najczęściej to heksan(polecam zajrzeć do wikipedii).
# odśluzowanie. Fosfolipidy, wapń, magnez, żelazo i inne idą w pizdu.
# odkwaszanie
# bielenie. Tu zachodzi utlenianie= powstają tłuszcze trans
# odwadnianie. 200-300 stopni w celu pozbycia się związków smakowo-zapachowych.

Smacznego :D

Jeśli już smażyć to masło klarowane (ale nie do mięsa), olej kokosowy nierafinowany! i smalec.
Oleje lniane, rzepakowe(ma lepszy stosunek Omega 3;6;9 niż oliwa z oliwek, wbrew powszechnej opinii) tylko tłoczone na zimno nadają się tylko do sałatek lub twarogu. Smażenie na nich sprawia, że psujemy ich właściwości i wydobywamy szkodliwe substancje.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Posty: 29241
Rejestracja: wt 08.03.2005 11:33
Reputacja: 1636
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: cloner » sob 17.02.2018 9:14

Dzięki, zatem jak zużyje to co mam, będę mógł zacząć smażyć na maśle klarowanym.
jeb@ć farmazoniarzy, konfitury i psy

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Posty: 8075
Rejestracja: ndz 10.04.2005 11:26
Reputacja: 524
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: futbolowa » czw 19.04.2018 9:52

Minął miesiąc, odkąd zaczęliśmy znów pilnować kalorii z apką fitatu. Efekty są lepsze niż po sześciu miesiącach latania na siłki i fitnessy.

Największy spadek zaliczyłam w pasie (-9 cm), talii (-8), cycu (-7) i pod cycem (-6). Najwolniej spadają łydki, ale to pewnie logiczne. Wagi nie mam, więc nie wiem, czy jestem jakoś lżejsza, ale grunt, że ubrania dużo lepiej leżą i o ciążę już nikt nie pyta :D

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Posty: 8075
Rejestracja: ndz 10.04.2005 11:26
Reputacja: 524
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: futbolowa » pn 02.07.2018 11:26

Tak z ciekawości, jest na sali ktoś, kto nie je mięsa?

Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Posty: 11246
Rejestracja: pt 05.07.2013 19:44
Reputacja: 1143
Lokalizacja: ALBQ, New Mexico, USA
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: Carbon » pn 02.07.2018 11:35

Od początku czerwca ja. Zrobiłem sobie miesiąc bycia wegetarianinem tak testowo. No i powiem szczerze, że brak mięsa mi dokuczał raczej tylko na początku, gdzie nie wiedziałem, co sobie robić do żarcia, ale z czasem to przeszło. Na pewno jest to o tyle spoko, że faktycznie zacząłem zwracać uwagę na to, co jem, w jakich ilościach i kiedy. Teraz na przykład jedna marchewka czy co najmniej trzy owoce to normalka i to jest super rzecz. Ale jedna uwaga - jeśli nie jesteś bogaty i nie masz czasu na zakupy, to w sumie nie warto. Nie zauważyłem u siebie popraw humoru, cery czy cokolwiek. Raczej zrobiłem to ze względu ma ciekawość, no i to, ze dieta wegetariańska to przyszłość świata.

Obecnie dopuściłem do diety ryby i owoce morza, więc chyba jestem pescotarianinem, :D Ale teraz już przy tym zostanę, bo uwielbiam ryby, teraz już na bank mam wystarczający dopływ białka i kwasów, no i przy tym już naprawdę można urozmaicać dania w kuchni.
i hate being bi-polar
it's awesome


Wróć do „Hyde Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości