Postautor: Kesz » czw 30.08.2018 20:43
W sumie fajnie, że Napoli i Liverpool gra z PSG w grupie. Wierzę, że Szejki z Paryża odpadną już w fazie grupowej.
Grupa Realu Madryt wydaje się lekka i przyjemna, Roma to takie poważniejsze nieco przetarcie a reszta do rozjechania. Najciekawsza wydaje mi się właśnie grupa C z PSG, Napoli i Liverpoolem aczkolwiek obserwować też będę z ciekawością poczynania Juventusu, Man.U i Valencii. W tej grupie wydaje się, że może być o tyle ciekawie, że Manchester Utd. naprawdę kiepsko wszedł w sezon a trauma po Sevilli może zamieni się w traumę zw. z Valencią. Może tu dojść do niespodzianki jeśli Diabły się nie obudzą.
Co do nagród, to trudno je komentować. Na pewno to, że Modrić zdobył nagrodę piłkarza sezonu to przede wszystkim efekt dyspozycji Chorwacji na mundialu. Zastanawia mnie na ile takie osiągnięcia powinny być kluczowe przy tego typu wyborach, gdzie mówimy o rozgrywkach jakie trwają miesiąc i mają miejsce po sezonie gdzie wielu zawodników jest wypompowanych. Oczywiście Modrić też zapracował swoją dyspozycją w klubie lecz czy w pełnym zestawieniu faktycznie był najlepszy?
Osobiście uważam, że decyzja była naprawdę trudna i od zawsze będzie też problem z wyróżnieniami związany z pozycją piłkarzy. Tak jak napastnicy dokumentują swoją formę bramkami i asystami tak trudniej docenić pracę obrońców, bramkarzy czy pomocników a wykonują nie mniejszą a czasem i większą pracę niż Ci jacy na koniec meczu są najbardziej w światłach reflektorów. Dlatego uznajmy, że może i nagroda słuszna.
W każdym razie, cieszy mnie, że wszystkie nagrody przypadły graczom Realu Madryt. Cristiano tu też traktuje jako gracza Realu, bo dostał nagrodę za poprzedni sezon gdy bronił barw Królewskich i dziwie się nie którym kibicom jacy byli za tym by Ronaldo nie dostał nagrody, bo obecnie nie gra w Realu, tak jak by zapomnieli jak ważny udział miał ten zawodnik w sukcesy drużyny w zeszłym sezonie. Tak więc fajnie się stało i w sumie dobrze też, że ta hegemonią CR7 i Messiego została przerwana, ale właśnie zastanawiam się czy to też nie było zamierzone, bo od dawna były narzekania, że nagroda jest rozdzielana tylko między dwoma zawodnikami.