Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10250

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Robimy Plebiscyt 2024?

Czas głosowania minął 04 sty 2025, 13:54

Taki jak zawsze, z kategoriami
12
46%
Top 15/20
1
4%
Top 10/15
9
35%
Inny (zapraszamy do przedstawienia pomysłu)
0
Brak głosów
Nie
4
15%
Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 629

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 21 kwie 2025, 13:25

1234 pisze:
21 kwie 2025, 12:26

W Polsce powstają czy mają powstać "Centra Integracji Cudzoziemców" (niestety m.in. w Szczecinie)
Temat wcześniej nie nagłaśniany a jak można przeczytać, projekt rozpoczęty w2017 roku:
https://www.gov.pl/web/uw-zachodniopomo ... kty-i-mity

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1265
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 21 kwie 2025, 21:30

W Sobotę zamawialiśmy zakupy z auchana przez Glovo, przywieźli nam nie to zamówienie. Złożyłem reklamacje to odpisali, że mogę zostawić te zakupy a oni mi odeślą różnice na konto glovo lub mogę podjechać z zakupami i wymienić towar w sklepie. Napisałem, że takie rozwiązanie mi nie odpowiada więc zwrócili mi całą kwotę za zakupy i te które mi przywieźli też mogą zostać. Finalnie zamówiłem znowu zakupy ale tym razem z Carrefoura :lol2:
A gratis miałem kilkanaście produktów :ozob:

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 21 kwie 2025, 23:09

Pomyłki się zdarzają, Twoja była spoko ja natomiast po mailu oczekuję na brakującą gałkę do szafki (miały być 3 a w moim zestawie dostałem 2).

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1399
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 kwie 2025, 0:34

NoName1989 pisze:
21 kwie 2025, 21:30
W Sobotę zamawialiśmy zakupy z auchana przez Glovo, przywieźli nam nie to zamówienie. Złożyłem reklamacje to odpisali, że mogę zostawić te zakupy a oni mi odeślą różnice na konto glovo lub mogę podjechać z zakupami i wymienić towar w sklepie. Napisałem, że takie rozwiązanie mi nie odpowiada więc zwrócili mi całą kwotę za zakupy i te które mi przywieźli też mogą zostać. Finalnie zamówiłem znowu zakupy ale tym razem z Carrefoura :lol2:
A gratis miałem kilkanaście produktów :ozob:
Parę lat podczas COVIDu zamawialiśmy coś w Biedronce chyba też przez Glovo i przywieźli czarną czekoladę zamiast białej (nie że rasizm! szła na przetopienie pod tort, a śnieg ma być biały, nie czarny... to nie miasto) oraz jakieś wędliny, które miały koniec ważności dnia następnego. Reklamacja, zero dyskusji, godzinę później dowieziono reklamowane rzeczy bez żadnej dopłaty i konieczności zwrotu tamtych plus bon na bodajże 20zł.

Firmy teraz zdają sobie sprawę, że jeden negatywny komentarz może zniweczyć tysiąc pozytywnych i tak przywieziono nam ostatnio z MediaExpert tylko formę do airfryera gubiąc gdzieś po drodze zestaw do jaj i tostów. Jakieś 10 dni czekaliśmy na reklamację, ale w końcu uznali, że zapakowali dobrze i wina kuriera, ale to nie nasze zmartwienie, bo wysyłają ponownie i już sami załatwią sprawę z kurierem.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 725

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 kwie 2025, 9:16

Panie i Panowie, co polecacie zamontować na balkon żeby trochę odstraszyć gołębie? Tradycyjne i niehumanitarne w tych czasach kolce, jakieś tasiemki, coś co wydaje dźwięki? Wiem, że metod jest sporo, ale zależy mi na czymś skutecznym i też dobrze jakby nie kosztowało kilka stów. Już wkurwiają mnie niemiłosiernie, czas z tym skończyć.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2187
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 kwie 2025, 9:40

Ja mam siatkę. Kupujesz siatkę w takim wymiarze, w jakim potrzebujesz (z pewnym zapasem), do tego haczyki, które możesz przykleić na elewacji.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 6949
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 22 kwie 2025, 10:20

Zygmunt-1 pisze:
22 kwie 2025, 9:16
Panie i Panowie, co polecacie zamontować na balkon żeby trochę odstraszyć gołębie? Tradycyjne i niehumanitarne w tych czasach kolce, jakieś tasiemki, coś co wydaje dźwięki? Wiem, że metod jest sporo, ale zależy mi na czymś skutecznym i też dobrze jakby nie kosztowało kilka stów. Już wkurwiają mnie niemiłosiernie, czas z tym skończyć.
autentycznie, sąsiad sobie postawił figurkę sokoła i przestały siadać, boją się. Może coś takiego właśnie?

Ja to ogólnie polecam kolce gdzie tylko się da, a jakby się dało to jeszcze pod napięciem. Strach przed siedzeniem będzie zbyt duży i się nie odważą.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 7779
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 kwie 2025, 10:25

Delpiero14 pisze:
22 kwie 2025, 10:20
Ja to ogólnie polecam kolce gdzie tylko się da, a jakby się dało to jeszcze pod napięciem
Ale to ma być straszak na gołębie tylko, a nie równiez przed ludźmi. Kolega ma balkon i pewnie chce z niego korzystać :P Ja się cieszę, że na mój balkon nikt nie przylatuje.

Awatar użytkownika
Przema
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 470

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 22 kwie 2025, 10:33

Zygmunt-1 pisze:
Te gowna adaptuja sie do kazdych warunkow i przeszkod. Wiekszosc z patentow dziala na chwile, a potem ochoczo siadaja na tzw. przeszkodach. Siatki wydaja sie byc spoko, ewentualnie pozostaje walka z gniazdami, na biezaco jak tylko zniosa galazki to wyrzucac to za balkon poki nie zloza jajek. Swego czasu cale lato spedzilem na walce z tymi szkodnikami, znalazlem nawet na FB jakis szczecinski klub walki z golebiami, ale konkluzje byly podobne. Powodzenia:)

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3111

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 22 kwie 2025, 10:45

Ja bym ogarnął sobie jastrzębia, ale papierkowe sprawy (rejestracja) i sprawy organizacyjnie (wybudowanie woliery na balkonie, utrzymanie go) to wyjdzie grubo ponad kilka stówek. Z drugiej strony masz przynajmniej dużą skuteczność i jastrzębie żyją 15-25 lat :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4717
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 kwie 2025, 13:21

Mr.Chris pisze:
03 mar 2025, 14:06
Dużo lubisz chodzić z psem, więc jak będziesz w okolicy i nie chcesz jechać na 1 dzień, to zdecydowanie warto zahaczyć o Roztocze. Zwierzyniec, Jóżefów, Krasnobród, Szumy, Czartowe Pole, czy mniej znane, ale równie klimatyczne (jak z Wiedźmina) Uroczysko Belfont. Przy intensywnym zwiedzaniu wszystko co najciekawsze można spokojnie ogarnąć w dwa noclegi wliczając Zamość. Ale i na dłuższy wyjazd będzie co robić jak chcesz dorzucić kajaki, rower, czy kilka innych atrakcji, bo wymieniłem tylko to co mi najbardziej zapadło w pamięć.
Chyba w maju pojadę. W piątek wyjazd, Szumy na Tanwi, Czartowe Pole, Józefów i Belfont w drodze na miejsce. Nocleg, w sobote Krasnobród + Zamość. Na niedzielę coś polecasz?

Aktywności jak kajaki odpadają bo będę 2 dni po tatuażu.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4717
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 kwie 2025, 13:23

Zygmunt-1 pisze:
Ja mam kolce, a do tego teraz kupiłem jakaś taśmę, ale muszę ją porządnie rozwiesić. Jak jest wiatr to widzę, ze działa, ale jak jest bezwietrznie to siadają czasami.
Kluchman pisze:
22 kwie 2025, 9:40
Ja mam siatkę. Kupujesz siatkę w takim wymiarze, w jakim potrzebujesz (z pewnym zapasem), do tego haczyki, które możesz przykleić na elewacji.
Miałem, ale strasznie zmniejsza wizualną wielkość balkonu. No i jak mam teraz duży taras to też odpada.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 629

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 22 kwie 2025, 13:27

Przema pisze:
22 kwie 2025, 10:33
Zygmunt-1 pisze:
Te gowna adaptuja sie do kazdych warunkow i przeszkod. Wiekszosc z patentow dziala na chwile, a potem ochoczo siadaja na tzw. przeszkodach. Siatki wydaja sie byc spoko, ewentualnie pozostaje walka z gniazdami, na biezaco jak tylko zniosa galazki to wyrzucac to za balkon poki nie zloza jajek. Swego czasu cale lato spedzilem na walce z tymi szkodnikami, znalazlem nawet na FB jakis szczecinski klub walki z golebiami, ale konkluzje byly podobne. Powodzenia:)
Dodałbym jeszcze opieprzenie sąsiada, który chlebek im rzuca.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1399
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 kwie 2025, 13:30

Zygmunt-1 pisze:
Panie i Panowie, co polecacie zamontować na balkon żeby trochę odstraszyć gołębie?
U nas, u sąsiadów obok i na górze przez wiele lat wisiała reklamówka i gołębie omijały, a wcześniej problem był spory, bo kiedyś sąsiadka karmiła ptaki na balkonie, więc pod klatką było oporowo nasrane dopóki jej siły nie opuściły - wtedy nic nie pomagało, a starszej kobiecie nie dało się przemówić do rozsądku, bo sama już nie wychodziła z domu i nie widziała co było pod klatką lub na balkonach u innych. Tak, że przede wszystkim profilaktyka, czyli wspomniane wcześniej niszczenie zalążków gniazd i opierdalanie sąsiadów karmiących w pobliżu bloku (najlepiej całkowicie wyplenić takie zachowanie), czy nawet śmiecących.

Figurki czy odgłosy ptaków drapieżnych to podobno rozwiązanie tylko bardzo krótkoterminowe, bo szybko uczą się, że to nie zagrożenie. Kolce też są przydatne, dobrze umieszczone nie utrudniają życia człowiekowi, ale usuną ptaki z samego balkonu. Minus kolców jest taki, że po prostu usiądą kilka metrów dalej i ciągle będą wkurwiać oraz srać.
matt_ pisze:
22 kwie 2025, 10:45
Ja bym ogarnął sobie jastrzębia, ale papierkowe sprawy (rejestracja) i sprawy organizacyjnie (wybudowanie woliery na balkonie, utrzymanie go) to wyjdzie grubo ponad kilka stówek. Z drugiej strony masz przynajmniej dużą skuteczność i jastrzębie żyją 15-25 lat :)
Około kilometr ode mnie ma powstać coś takiego na budynku ZUSu (Lublin ma hopla na tym punkcie, jakieś kamerki w gniazdach, itd) i ciekawe, czy stawianie samochodu pod drzewami będzie ciut bardziej bezpieczne.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 725

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 kwie 2025, 14:24

Dzięki wszystkim za rady :spoko:

Na początek wrzuciłem kolce na barierki, bo okazało się, że sąsiad ma w piwnicy i nie używa. Do tego kupiłem w Action odblaskowe spirale za jakieś 4 złote i przywiesiłem. Nie spodziewam się, że to od razu wyeliminuje problem, ale od czegoś trzeba zacząć. Dodatkowo umyłem podłogę na balkonie i solidnie wyczyściłem parapet + popsikałem octem, bo podobno te latające skurwysyny go nie lubią. Minęło kilka godzin i przyleciały może z 3, ale dość szybko odleciały. Nie wiem czy to zasługa uzbrojenia balkonowego czy przypadek, zobaczymy jak to będzie wyglądało. Jak trzeba będzie to będę testował inne narzędzia.

Balkon sąsiadów obok jest czysty jakby nie usiadł na nim nigdy żaden skrzydlaty zwyrodnialec :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”