Temat wcześniej nie nagłaśniany a jak można przeczytać, projekt rozpoczęty w2017 roku:
https://www.gov.pl/web/uw-zachodniopomo ... kty-i-mity
Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 21 kwie 2025, 13:25
Temat wcześniej nie nagłaśniany a jak można przeczytać, projekt rozpoczęty w2017 roku:
PietroBosman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 21 kwie 2025, 21:30
NoName1989
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 21 kwie 2025, 23:09
Rezus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 kwie 2025, 0:34
Parę lat podczas COVIDu zamawialiśmy coś w Biedronce chyba też przez Glovo i przywieźli czarną czekoladę zamiast białej (nie że rasizm! szła na przetopienie pod tort, a śnieg ma być biały, nie czarny... to nie miasto) oraz jakieś wędliny, które miały koniec ważności dnia następnego. Reklamacja, zero dyskusji, godzinę później dowieziono reklamowane rzeczy bez żadnej dopłaty i konieczności zwrotu tamtych plus bon na bodajże 20zł.NoName1989 pisze: ↑21 kwie 2025, 21:30W Sobotę zamawialiśmy zakupy z auchana przez Glovo, przywieźli nam nie to zamówienie. Złożyłem reklamacje to odpisali, że mogę zostawić te zakupy a oni mi odeślą różnice na konto glovo lub mogę podjechać z zakupami i wymienić towar w sklepie. Napisałem, że takie rozwiązanie mi nie odpowiada więc zwrócili mi całą kwotę za zakupy i te które mi przywieźli też mogą zostać. Finalnie zamówiłem znowu zakupy ale tym razem z Carrefoura![]()
A gratis miałem kilkanaście produktów![]()
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 kwie 2025, 9:16
Zygmunt-1
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 kwie 2025, 9:40
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 22 kwie 2025, 10:20
autentycznie, sąsiad sobie postawił figurkę sokoła i przestały siadać, boją się. Może coś takiego właśnie?Zygmunt-1 pisze: ↑22 kwie 2025, 9:16Panie i Panowie, co polecacie zamontować na balkon żeby trochę odstraszyć gołębie? Tradycyjne i niehumanitarne w tych czasach kolce, jakieś tasiemki, coś co wydaje dźwięki? Wiem, że metod jest sporo, ale zależy mi na czymś skutecznym i też dobrze jakby nie kosztowało kilka stów. Już wkurwiają mnie niemiłosiernie, czas z tym skończyć.
Delpiero14
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 kwie 2025, 10:25
Ale to ma być straszak na gołębie tylko, a nie równiez przed ludźmi. Kolega ma balkon i pewnie chce z niego korzystaćDelpiero14 pisze: ↑22 kwie 2025, 10:20Ja to ogólnie polecam kolce gdzie tylko się da, a jakby się dało to jeszcze pod napięciem
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 22 kwie 2025, 10:33
Te gowna adaptuja sie do kazdych warunkow i przeszkod. Wiekszosc z patentow dziala na chwile, a potem ochoczo siadaja na tzw. przeszkodach. Siatki wydaja sie byc spoko, ewentualnie pozostaje walka z gniazdami, na biezaco jak tylko zniosa galazki to wyrzucac to za balkon poki nie zloza jajek. Swego czasu cale lato spedzilem na walce z tymi szkodnikami, znalazlem nawet na FB jakis szczecinski klub walki z golebiami, ale konkluzje byly podobne. Powodzenia:)Zygmunt-1 pisze: ↑22 kwie 2025, 9:16Panie i Panowie, co polecacie zamontować na balkon żeby trochę odstraszyć gołębie? Tradycyjne i niehumanitarne w tych czasach kolce, jakieś tasiemki, coś co wydaje dźwięki? Wiem, że metod jest sporo, ale zależy mi na czymś skutecznym i też dobrze jakby nie kosztowało kilka stów. Już wkurwiają mnie niemiłosiernie, czas z tym skończyć.
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 22 kwie 2025, 10:45
matt_
Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 kwie 2025, 13:21
Chyba w maju pojadę. W piątek wyjazd, Szumy na Tanwi, Czartowe Pole, Józefów i Belfont w drodze na miejsce. Nocleg, w sobote Krasnobród + Zamość. Na niedzielę coś polecasz?Mr.Chris pisze: ↑03 mar 2025, 14:06Dużo lubisz chodzić z psem, więc jak będziesz w okolicy i nie chcesz jechać na 1 dzień, to zdecydowanie warto zahaczyć o Roztocze. Zwierzyniec, Jóżefów, Krasnobród, Szumy, Czartowe Pole, czy mniej znane, ale równie klimatyczne (jak z Wiedźmina) Uroczysko Belfont. Przy intensywnym zwiedzaniu wszystko co najciekawsze można spokojnie ogarnąć w dwa noclegi wliczając Zamość. Ale i na dłuższy wyjazd będzie co robić jak chcesz dorzucić kajaki, rower, czy kilka innych atrakcji, bo wymieniłem tylko to co mi najbardziej zapadło w pamięć.
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 kwie 2025, 13:23
Ja mam kolce, a do tego teraz kupiłem jakaś taśmę, ale muszę ją porządnie rozwiesić. Jak jest wiatr to widzę, ze działa, ale jak jest bezwietrznie to siadają czasami.Zygmunt-1 pisze: ↑22 kwie 2025, 9:16Panie i Panowie, co polecacie zamontować na balkon żeby trochę odstraszyć gołębie? Tradycyjne i niehumanitarne w tych czasach kolce, jakieś tasiemki, coś co wydaje dźwięki? Wiem, że metod jest sporo, ale zależy mi na czymś skutecznym i też dobrze jakby nie kosztowało kilka stów. Już wkurwiają mnie niemiłosiernie, czas z tym skończyć.
Miałem, ale strasznie zmniejsza wizualną wielkość balkonu. No i jak mam teraz duży taras to też odpada.
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 22 kwie 2025, 13:27
Dodałbym jeszcze opieprzenie sąsiada, który chlebek im rzuca.Przema pisze: ↑22 kwie 2025, 10:33Te gowna adaptuja sie do kazdych warunkow i przeszkod. Wiekszosc z patentow dziala na chwile, a potem ochoczo siadaja na tzw. przeszkodach. Siatki wydaja sie byc spoko, ewentualnie pozostaje walka z gniazdami, na biezaco jak tylko zniosa galazki to wyrzucac to za balkon poki nie zloza jajek. Swego czasu cale lato spedzilem na walce z tymi szkodnikami, znalazlem nawet na FB jakis szczecinski klub walki z golebiami, ale konkluzje byly podobne. Powodzenia:)Zygmunt-1 pisze: ↑22 kwie 2025, 9:16Panie i Panowie, co polecacie zamontować na balkon żeby trochę odstraszyć gołębie? Tradycyjne i niehumanitarne w tych czasach kolce, jakieś tasiemki, coś co wydaje dźwięki? Wiem, że metod jest sporo, ale zależy mi na czymś skutecznym i też dobrze jakby nie kosztowało kilka stów. Już wkurwiają mnie niemiłosiernie, czas z tym skończyć.
PietroBosman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 kwie 2025, 13:30
U nas, u sąsiadów obok i na górze przez wiele lat wisiała reklamówka i gołębie omijały, a wcześniej problem był spory, bo kiedyś sąsiadka karmiła ptaki na balkonie, więc pod klatką było oporowo nasrane dopóki jej siły nie opuściły - wtedy nic nie pomagało, a starszej kobiecie nie dało się przemówić do rozsądku, bo sama już nie wychodziła z domu i nie widziała co było pod klatką lub na balkonach u innych. Tak, że przede wszystkim profilaktyka, czyli wspomniane wcześniej niszczenie zalążków gniazd i opierdalanie sąsiadów karmiących w pobliżu bloku (najlepiej całkowicie wyplenić takie zachowanie), czy nawet śmiecących.
Około kilometr ode mnie ma powstać coś takiego na budynku ZUSu (Lublin ma hopla na tym punkcie, jakieś kamerki w gniazdach, itd) i ciekawe, czy stawianie samochodu pod drzewami będzie ciut bardziej bezpieczne.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 kwie 2025, 14:24
Zygmunt-1
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio