Szachy - Strona 2

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1220

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 15 wrz 2022, 12:46

Kesz pisze:
15 wrz 2022, 11:32
W rezultacie Magnus jeśli chciał tutaj jakoś zamaskować swoją wpadkę, to jednak tak naprawdę zrobił całkiem niezłą reklamę Niemannowi, bo jego popularność znacznie wzrosła.
To nie jest wystawa sztuki żeby działało 'nieważne jak mówią, wazne my mówili'. Nie wiem w czym ta popularność miałaby mu pomóc. Prędzej organizatorzy turniejów będą się dwa razy zastanawiać czy chcą go zapraszać. No, chyba, że marzy mu się kariera streamera bardziej niż profesjonalnego gracza, wtedy co innego.

W sumie Twoje podsumowanie mogłoby być trochę bardziej soczyste:
- Niemann został zbanowany ostatnio na chess.com - co sugeruje, że skala jego oszust internetowych mogła być jednak trochę większa niż to, co było wczesniej uznawane
- już wcześniej padały komentarze, że w wywiadach pomeczowych Niemann potrafił tak mało przekonująco opowiadać o wariantach jak na swój ranking
- po meczu z Carsenem stwierdził, że przygotowywał się do tego konkretnego wariantu właśnie konkretnie pod Carlsena, nawet wspominając o rzekomej partii, chociaż Magnus tego wariantu nigdy nie grał
- Niemann w pierwszych trzech meczach zdobył 2.5/3 punkty, później pojawiła się drama i wzmocnione kwestie przeciwdziałające oszukiwaniu - zdołał ugrać 2/6.

Sporo nam powie najbliższy rok jego kariery w szachach. Organizatorzy turniejów pewnie będą mu odpowiednio mocno patrzeć na ręce, a i sam nie może się z tego powodu wychylać.
W ostatnim czasie zrobił przeskok z 2500 na blisko 2700 w półtora roku. Jak się zadomowi na poziomie 2700+ to będziemy mieć odpowiedź o jego klasie, ale jak zleci ze 100 oczek w rankingu to ciężko będzie uznawać, że to tylko zbieg okoliczności.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3705
Kibicuję: Tylko WISŁA

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 wrz 2022, 13:10

A Wy gracie? Jakie macie rankingi?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 15 wrz 2022, 15:26

DDK pisze:
15 wrz 2022, 13:10
A Wy gracie? Jakie macie rankingi?
Trochę na lichess, trochę na chess.com, ale jestem kiepski w tę grę, za dużo blitzów, za mało dłuższych formatów, gdzie da się policzyć więcej wariantów. W rapidzie mam gdzieś w okolicach 1450 na lichess.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 wrz 2022, 15:54

To mi to już w ogóle się nie chce grać nawet 10min i cisnę 3+0.
Jak się odnosi ranking na lichess do chess.com? Bo ja tylko na chess.com sobie pykam.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1789
Kibicuję: Internazionale Serie A

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 15 wrz 2022, 17:39

U mnie stanęło przed 1400 ELO (chess.com) ale już od baaardzo dawna nie grałem rankingówek więc prawdę mówiąc nie wiem jaka jest moja aktualna siła gry. Znudzony oklepanymi debiutami z e4 i d4 zacząłem grać atak Nimzo-Larsena przez b3 i naprawdę wielu rywali gubi się już koło trzeciego lub czwartego posunięcia, bo kompletnie ignorują lub nie zwracają uwagi na związanie skoczka dzięki czemu szybko odzyskuję centrum i gram swoje.

Próbowałem jeszcze gambitu Stafforda zainspirowany wstawkami Erica Rosena który momentami ośmieszał tam swoich rywali ale jakoś mało kto chciał wpadać w pułapki :P

Co do partii Niemanna z Carlsenem, ciężko mi sobie wyobrazić by młody Amerykanin zaryzykował swoją karierą tylko po to by wygrać z wciąż aktualnym mistrzem. A że Carlsena można docisnąć pokazał choćby nasz Janek Duda dwa lata temu.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 wrz 2022, 19:56

No to chyba na tyle jeśli chodzi o nadzieje, że sytuacja Carlsen vs Niemann szybko zostanie zapomniana xD

Edit: w sumie mogłem wyjaśnić - panowie dziś mieli partię w szachach szybkich online. Carlsen po pierwszym swoim ruchu wyłączył kamerę i poddał partię.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 wrz 2022, 0:04

"I have to say I am very impressed by Niemann's play and I think his mentor Maxim Dlugy must have been doing a great job"
Jak widać Carlsen bardzo miło wypowiada się o młodym Niemcu w wywiadzie.
Spoiler:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1789
Kibicuję: Internazionale Serie A

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 23 wrz 2022, 5:10

Za kilka dni FIDE ma wydać jakieś oświadczenie w sprawie Niemanna, szambo może wybić. Jak na początku nie mogłem uwierzyć w oszustwo Amerykanina tak z upływem dni i porcjami kolejnych domniemań i ja zacząłem zmieniać zdanie. W przyszłym tygodniu będziemy mądrzejsi.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 23 wrz 2022, 12:35

Jestem ciekaw jak mają zamiar udowodnić oszustwa Niemanna... Słyszałem, że podczas feralnego turnieju miał używać kulek analnych jakie miały wibrować sugerując mu odpowiedni ruch 😂 Ludzie nie wiedzą co wymyśleć. Sprawa musi zostać rozwiązana, bo sam zawodnik jest w swoim najlepszym okresie, a jednocześnie zostały na niego rzucone oskarżenia których nikt nie potrafi udowodnić.

Mam wrażenie, że to całe oświadczenie FIDE będzie w obronie Niemanna, bo nie ma żadnych dowodów. Za to po łbie powinien dostać Carlsen, bo to zachowanie, też na tym turnieju online, to zwykłe chamstwo i wobec przeciwnika i organizatorów.

Cofnę to jeśli FIDE faktycznie miało by ujawnić jakieś dowody na oszustwa Amerykanina.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1519

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 23 wrz 2022, 16:46

Pytanie nie brzmi czy ten Niemann jest oszustem, bo jest, tylko w jakiej skali. Ale chyba pójdą bardziej śmiałe wypowiedzi w przyszłym tygodniu, to Janusze jak ja będą mieć pożywkę.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 wrz 2022, 19:43

Kesz pisze:
23 wrz 2022, 12:35

Mam wrażenie, że to całe oświadczenie FIDE będzie w obronie Niemanna, bo nie ma żadnych dowodów. Za to po łbie powinien dostać Carlsen, bo to zachowanie, też na tym turnieju online, to zwykłe chamstwo i wobec przeciwnika i organizatorów.

Cofnę to jeśli FIDE faktycznie miało by ujawnić jakieś dowody na oszustwa Amerykanina.
Wiesz, im więcej słucham sobie wywiadów z graczami tym bardziej nabieram przekonania, że tam co drugi od dawna uważał Niemanna za oszusta. Nakamura nie mówi tego wprost chyba tylko ze względów prawnych (i później przez 5 minut oburza się, że Niemann nazwał jego oskarżenia 'direct', podczas gdy one takie nie były). Nepo się mniej patyczkuje i przyznaje, że jeszcze przed dramą Carlsena jak dowiedział się, że w jego turnieju zagra niemiec (zastąpił Rapporta), to poszedł do sędziów z prośbą o wzmożone kontrole przeciwko oszustwom (został olany - ale z tego powodu też bym nie szalał z tym 'nie fair wobec organizatorów'). I generalnie opowiada przez 40 minut o wielu ciekawych poszlakach.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1586
Kibicuję: AC Milan

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 23 wrz 2022, 19:54

Moi koledzy graja w szachy, ja nie potrafię i ogólnie nie lubię w nic grać.

Ale jak można oszukiwać w szachy ? Zawsze mi się wydawalo, ze trzeba myśleć szybko i strategicznie.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 23 wrz 2022, 20:52

Ja nauczyłem się grać w szachy dość nietypowo... Był to mój przedmiot w szkole. Przez jakiś czas miałem przyjemność chodzić do świetnej placówki, gdzie poza podstawowymi przedmiotami jakie są w każdej szkole, dochodziły też takie jakie uczyły jazdy konnej, szachów czy historii miasta.
Panowała tam rodzinna atmosfera między uczniami i nauczycielami. Było to miejsce gdzie nie czułem jakiegoś stresu czy objawów jakiejś dyskryminacji między uczniami, czułem się jakbym przychodził z domu do domu. Niestety z czasem szkoła popadła w bliżej nieznane mi problemy, wiem tylko tyle, że szukali innego budynku pod przeniesienie szkoły, ale nie udało się i szkoła upadła...
Jednak osoby jakie wyróżniały się podczas zajęć w grze w szachy zostały zrekrutowane przez nauczyciela do miejskiego klubu szachowego który też on prowadził, z owej szkoły zostały tam zwerbowane 3 osoby. Ja, moja siostra i jeszcze jeden chłopak. Jako dzieciak musiałem być w te szachy naprawdę dobry, był to okres gdzieś II klasy szkoły podstawowej. W nowej szkole do jakiej poszedłem zdobyłem mistrzostwo wśród chłopaków a moja siostra wygrała wśród dziewczyn, najlepsza czwórka graczy reprezentowała później szkołę na wojewódzkich mistrzostwach w szachach szkół gdzie ostatecznie wygraliśmy. To samo udało się też w liceum gdzie w drużynie reprezentującej szkołę znalazła się też mistrzyni Polski juniorów i później udało się zdobyć wice-mistrzostwo Polski szkół licealnych.

Niestety, później jednak szachami byłem zmęczony, bo nigdy się nimi nie jarałem, zawsze u mnie na pierwszym miejscu była piłka nożna, ale nigdy jej nie trenowałem, tyle co grałem na podwórkowych boiskach a z czasem po prostu zacząłem grać w B-Klasie z znajomymi i szachy przestały dla mnie istnieć.

Po latach jak do nich wróciłem, tak aby sprawdzić ile pamiętam, to już wyglądało to słabo. Na dziś pewnie prezentuje poziom jakiejś III Kategorii, ale o dziwo, ja nadal nie lubię grać w szachy... Lubię rozwiązywać zadania szachowe, ale nie lubię w szachy grać... Nigdy nie lubiłem, nawet jak byłem mały...

Moja siostra również porzuciła szachy, ale mimo iż też w okresie szkoły podstawowej była w nie bardzo dobra i zawsze była dobrym partnerem dla mnie do gry i ćwiczenia w domu, ale rzadko kiedy była w stanie ze mną wygrać i chyba przez to się zraziła do tej gry. Z szachów zrezygnowała znacznie wcześniej niż ja.

Też może mam zastrzeżenia trochę do systemu szkolenia w klubie szachowym, bo zajęcia to głównie były właśnie zadania szachowe i partie między członkami klubu. Nie uczono otwarć i chyba nauczyciel bardziej wierzył w kreatywność niż oparcie na utartych schematach. Wszystko to powodowało, że sam opracowałem swój styl gry i jeśli wyszedł z tego jakiś znany schemat, to wychodził on przypadkiem.

Mimo wszystko szachy to jest gra schematów, na bazie konkretnych otwarć uczysz się reakcji na pewne pułapki i ogólne nowe rozwiązania zagrywek zarówno jeśli chodzi o reakcje ofensywne i defensywne w różnych sytuacjach, zależnie od działań przeciwnika. Rozgrywając setki lub tysiące partii dopracowujesz dany schemat gry do perfekcji, gdzie praktycznie wiele najlepszych rozwiązań jesteś w stanie wyciągnąć już z samej pamięci. Ja nigdy nie nauczyłem się żadnego schematu tak bardzo, zawsze mój styl gry się zmieniał, zawsze szukałem czegoś innego i w rezultacie wyszedł z ze mnie zwykły szachowy przeciętniak.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 23 wrz 2022, 21:26

Enjo pisze:
23 wrz 2022, 19:54
Moi koledzy graja w szachy, ja nie potrafię i ogólnie nie lubię w nic grać.

Ale jak można oszukiwać w szachy ? Zawsze mi się wydawalo, ze trzeba myśleć szybko i strategicznie.
Wpisz sobie na yt chociażby "jak oszukiwać w szachy?". Jest świetny filmik Tomka Jaskóła ostatnio. Oprócz tego jeszcze ostatnio czytałem o wibracyjnych wkładkach do buta, które wibrują w określony sposób dając znak jaki ruch wykonać.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1519

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 23 wrz 2022, 21:59

venomik pisze:
23 wrz 2022, 19:43
niemiec
venomik pisze:
23 wrz 2022, 0:04
Jak widać Carlsen bardzo miło wypowiada się o młodym Niemcu w wywiadzie.
Amerykanin.
Bernabeu pisze:
23 wrz 2022, 16:46
Ale chyba pójdą bardziej śmiałe wypowiedzi w przyszłym tygodniu, to Janusze jak ja będą mieć pożywkę.
Na razie nudy ze strony związku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”