Książki - recenzje - Strona 126

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1604

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 paź 2024, 20:25

Ja się staram unikać empików. Jakieś 10-12 lat temu w pewnej księgarni w Poznaniu skupiajacej się na fantastyce i klimatach japońskich przeprowadziłem dziwna rozmowę z właścicielem. Nie pamiętam dokładnie przyczyny, ale pewnie coś mi zaproponował, a ja mu odpowiedziałem, że to już niedawno kupiłem. I odpowiedział, że ma nadzieję, że nie w Empiku. I tak chwilę poopowiadał o patologii na rynku ksiażek/komiksów w związku z dominującą pozycją tej sieci. Że potrafią przez 2-3 lata nie płacić autorowi, dostać po drodze wyrok z którego się nie wywiązują i potem traktować to jako wiszącą groźbę jak autor wydaje następną książkę.
Od tego czasu regularnie poruaszłem ten temat w jakichś rozmowach z autorami jak była chwila spokoju na jakichś wieczorkach, targach, na pyrkonie, etc. Oczywiście nie byli to autorzy pierwszoligowi. Ale obraz generalnie został w mojej głowie ten sam.

Natomiast co do przecen. Cóż, ja mam swoje ulubione księgarnie w Poznaniu i często do nich wpadałem tak przy okazji, przechodząc obok, mając godzinę przerwy pomiędzy pracą a zajęciami tańca, etc. I jak już człowiek częściej wpadał do takiej księgarni to się jakoś nawiązywał kontakt z ludźmi tam. Wiele razy mi coś doradzali, ściągali coś dla mnie, pisali jak się pojawiło coś, co bym chciał, etc. W jednym miejscu zimą to nawet pisałem co wtorek prośbę, żeby mi zrobili ciepłą herbatę bo będę za 10 minut.
I w takich warunkach jak już ta osoba mi doradziła coś w księgarni i fakatycznie dana ksiazk mi się spodobała to jakoś nie czułem potrzeby aby szukać tej książki w innych miejscach byle tylko zaoszczędzić 5 czy 10 zł.

Inna sprawa, że w sumie nie wiem na ile ten mój szacunek jest poprawny. Może tak naprawdę sporo tych ksiażek miało z tyłu naklejkę z niższą ceną, ale przez te lata już je potraciły.
Druga kwestia, że kupowałem sporo nowości jak wychodziły, więc pewnie niedałoby się kupić taniej. Całą kolekcję Lema tak uzupełniałem kilkanaście lat temu, tak kupowałem Opowieści z Meekhańskiego pogranicza, ksiażki IO Nesbo, etc.
No i gdzieś 20% moich ksiażek to ksiażki popularnonaukowe - a ich się raczej cieżko szuka w promocjach. Chyba.
Zwłaszcza, że w przypadku książek popularnonaukowych jestem marudny i raczej nie kupuję jak nie będę miał książki fizycznie w ręce i nie poczytam sobie kilku losowych stron przed kupnem. Więc nie biorę niczego losowego bo jest promocja*

* choć nie, to kłamstwo, przecież swego czasu Copernicus regularnie wydawał ksiażki za pół ceny i dużą część kupiłem :D

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 571

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 23 paź 2024, 20:41

venomik pisze:
23 paź 2024, 20:25
I w takich warunkach jak już ta osoba mi doradziła coś w księgarni i fakatycznie dana ksiazk mi się spodobała to jakoś nie czułem potrzeby aby szukać tej książki w innych miejscach byle tylko zaoszczędzić 5 czy 10 zł.
Rozumiem to jak najbardziej, ale to potwierdza, że książki są generalnie tanie, nawet przy 30%-40% upustach majątku nie oszczędzisz. Sam czasami kupuję spontanicznie, ale przy jakiejś większej paczce, to jednak wybieram kierunek Bonito.

Nowości mają ceny również obniżane. Popularnonaukowe, wydaję mi się, że nie są przypadkiem szczególnym, chyba że mówimy o pozycjach bardziej naukowych niż popularnych.

Awatar użytkownika
7lechus
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1974
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 24 paź 2024, 10:07

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 paź 2024, 11:25

Berele Lewartow pisze:
23 paź 2024, 20:41
Rozumiem to jak najbardziej, ale to potwierdza, że książki są generalnie tanie, nawet przy 30%-40% upustach majątku nie oszczędzisz.
No, zależy jak patrzeć. Jakby ktoś mi chciał sprzedać snickersa za 10 zł to bym powiedział, że strasznie drogi - mimo, że też przy 30% upustu majątku bym nie oszczędzał.
Ale tez nie uważam, aby książki ogólnie były drogie. Każdy, kto chce poczyta coś dobrego - będzie miał dostęp do ogromnej ilości książek w przystępnej cenie. Mediana zarobków w Polsce pozwala gdzieś w 65-70 minut zarobić na książkę 30 zł. To nie jest źle jak na kilka godzin czytania.
Ale nie wiem jak to wygląda na rynku książek nowych. Pamiętam tylko dwie sytuacje, gdzie gdy wychodziły ksiażki Nesbo po angielsku to dwukrotnie miałem okazje porównać pierwotną cenę książki w pierwszym wydaniu po angielsku z pierwszym wydaniem książki po polsku i polskie ceny były wyższe.
No ale i pojawiały się później, i nie mam porównania co do jakości wydania, więc to też w sumie żaden argument.
Berele Lewartow pisze:
23 paź 2024, 20:41
Nowości mają ceny również obniżane. Popularnonaukowe, wydaję mi się, że nie są przypadkiem szczególnym, chyba że mówimy o pozycjach bardziej naukowych niż popularnych.
Ha. Na pewno porównując to z książkami popularnonaukowymi które widzę u znajomych czy które dostaję jako prezenty - to te, które sam sobie kupuję, bywają dużo bardziej nastawione na część 'naukowe' niż 'popularno'. Ale teraz im bardziej myślę, tym bardziej mam wrażenie, że zwyczajnie w książkach fabularnych łatwiej było mi przeglądać książki w promocji i coś sobie z nich dobrać. A w ksiażkach popularnonaukowych patrzyłem po temacie, opisie, etc. - i z tego dobierałem to, co mnie interesuje. Zwyczajnie wybór tego, co by mnie interesowało jest zbyt mały aby sobie po przecenach wybierać.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 483

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 27 paź 2024, 21:45

venomik pisze:
16 paź 2024, 22:14
PietroBosman pisze:
16 paź 2024, 21:59
Co możecie mi polecić od Wiesława Myśliwskiego?
Czytałem tylko Widnokrąg i mogę polecić, ale rzecz jasna nie mam porównania z tym co Ty czytałeś.
No to mogę Ci już odpowiedzieć, że to jest podobny,wysoki poziom.

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 74

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 01 lis 2024, 14:33

Kończy mi się Legimi za nie cały miesiąc ,chciałbym zrezygnować z tego ale jak wchodzę w ustawienia to pisze że nie mogę bo trwa umowa oraz skontaktuj się z obsługą klienta ,więc jak mam anulować bo 27 listopada pisze że dostanę wiadomośc i przedłuży się samo czy jak?

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 483

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 03 lis 2024, 21:44

Sinik1988 pisze:
01 lis 2024, 14:33
Kończy mi się Legimi za nie cały miesiąc ,chciałbym zrezygnować z tego ale jak wchodzę w ustawienia to pisze że nie mogę bo trwa umowa oraz skontaktuj się z obsługą klienta ,więc jak mam anulować bo 27 listopada pisze że dostanę wiadomośc i przedłuży się samo czy jak?
A nie prościej się z nimi skontaktować?
Jest e-mail: support@legimi.com lub strona https://support.legimi.com/hc/pl

Infolinia: 22 307 65 40 czynna w dni robocze od 10:00 do 16:00

Wystarczyło wpisać w goooogle . :witam:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 1864
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 lis 2024, 22:45

PietroBosman pisze:
03 lis 2024, 21:44
Sinik1988 pisze:
01 lis 2024, 14:33
A nie prościej się z nimi skontaktować?
Jest e-mail: support@legimi.com lub strona https://support.legimi.com/hc/pl

Infolinia: 22 307 65 40 czynna w dni robocze od 10:00 do 16:00

Wystarczyło wpisać w goooogle . :witam:
Jako osoba mająca wieloletnie doświadczenie z Legimi doradzam: z nimi najlepiej kontaktować się przez FB. Odpowiadają błyskawicznie. Z mailowym supportem bujałam się zawsze co najmniej tydzień.

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 74

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 04 lis 2024, 7:22

Dzięki za informacje :wink:

Awatar użytkownika
dias
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 283

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 06 lis 2024, 19:54

JAK (NIE) GRAĆ W EUROPIE

Zbiór rozmów z osobami działającymi (na różnych szczeblach) w rodzimym futbolu. Wnioski? Gdyby słuchać tylko tych na najwyższych szczeblach wniosek mógłby być jeden - znikąd nadziei. Jednak nie do końca, bo przy okazji są tam też wypowiedzi ludzi, którzy cokolwiek kumają, są otwarci na nowe trendy, na analityczne podejście do tematu i wiedzą, że podejmowanie decyzji w emocjach nie ma najmniejszego sensu i tylko może zepsuć długoletnie konstruowanie drużyny. Jeśli ktoś szuka prostych odpowiedzi, to się zawiedzie, ale to też nie książka napisana po to, by tych odpowiedzi udzielać. Jednocześnie bardzo przyjemna w odbiorze. Polecam

CENA NIEWAŻKOŚCI. KULISY LOTU POLAKA W KOSMOS

Niby o Hermaszewskim, ale jednak nie tylko. Głównie chyba o procesie wyłaniania polskiego kandydata na kosmonautę. Ileż Ci notable pezetpeerowscy musieli się nagimnastykować, ile litrów wódki wypić i pieniędzy wydać (a pamiętajmy, jakie to były czasy i że w Polsce generalnie się wtedy nie przelewało), żeby to Polak poleciał z ruską ekipą. Niestety, nie dowiemy się, dlaczego to był akurat Hermaszewski. Czy pomógł wysoko postawiony w wojsku brat? Czy może czymś się Hermaszewski przypodobał samemu Jaruzelskiemu? Cholera wie. Tym bardziej te niedopowiedzenia powodują, że książka mi się podobała.

Awatar użytkownika
7lechus
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1974
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 13 lis 2024, 10:47

W temacie Legimi, taki news:

Ze strony Świat Czytników:

"Co oznacza 5% rezygnacji?
Legimi nie podaje, ilu abonentów mieli w październiku. Ale pod koniec ubiegłego roku z abonamentu Legimi korzystało 217 tysięcy osób (dane za stroną firmy). Spadek o 5% oznacza, że z abonamentu zrezygnowało około 10 tysięcy osób. Nie jest to więc liczba śladowa.

Jak tę liczbę ocenić? Parę rzeczy jest niewiadomych. Nie wiem na przykład, jaka jest struktura abonamentów w Legimi – ile osób ma np. abonamenty rozliczane rocznie, a ilu miesięcznie. Ile więc osób nie może zrezygnować, choćby chciało.

No i jak to jest liczone? Jeśli mam aktywny abonament i z niego zrezygnowałem, ale jeszcze okres rozliczeniowy mi się nie zmienił, to jestem nadal jako aktywny abonent, czy już nie?

Dlatego wydaje mi się, że efekt „afery Legimi” będzie widać najlepiej dopiero za kilka miesięcy. Tyle, że do tego czasu być może firma dogada się z wydawcami (pierwsze jaskółki już są) i zaproponuje rozwiązania bardziej atrakcyjne niż Katalog Klubowy."

Awatar użytkownika
dias
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 20 lis 2024, 0:35

Nowe przygody Wiedźmina za kilka tygodni i żadnych przecieków? Nawet okładki nie ma? :o

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 20 lis 2024, 1:15

Prawda. Wydawnictwo robi świetną robotę, że daje im się to wszystko tak dłgo utrzymywać w tajemnicy. Podobno spora w tym zasługa tego, że prawie wszyscy fani fantasy mają fakt nowej książki głęboko w dupie.
Minęło ćwierć wieku od zakończenia sagi. Jedenaście lat od słabiutkiego Sezonu Burz. Nikt się nie spodziewa, że nagle 76-letni Sapkowski wrócił do niewiadomo jakiej formy pisarskiej.

Ale za 2 dni wychodzi okładka i fragment ksiażki w Nowej Fantastyce, jeśli ktoś jest ciekaw jednak.

Btw: Info o sezonie burz też pojawiło się krótko przed premierą.

Awatar użytkownika
dias
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 20 lis 2024, 1:20

No ja książkę przeczytam na pewno, z ciekawości.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 1864
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 20 lis 2024, 12:51

W temacie książkowym, to co prawda nie recenzja, ale chciałam się pochwalić moim dorobkiem twórczym :D

Obrazek

Jeśli macie w domu lub w rodzinie dzieciaki 5-10, to "Ratujemy święta" będzie fajnym prezentem na grudniowy czas :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”