Filmy - Strona 601

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1604

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 21 lis 2024, 18:53

Myslalem, że przyspieszyli polską premierę na styczeń, tak mi mignęło info jakis czas temu.

Awatar użytkownika
dias
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 283

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 22 lis 2024, 9:52

nieźle dojebali :o

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 4803

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 lis 2024, 9:58

Jest jakiś powód dla którego w dobie globalizacji i szerokopasmowego internetu nie mamy normalnej daty premiery dla sporej części filmów? Nie mówię że w ten sam weekend co w USA ale tak z tydzień później?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1133
Kibicuję: Manchester United

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 lis 2024, 11:42

Boromir pisze:
22 lis 2024, 9:58
Jest jakiś powód dla którego w dobie globalizacji i szerokopasmowego internetu nie mamy normalnej daty premiery dla sporej części filmów? Nie mówię że w ten sam weekend co w USA ale tak z tydzień później?
To zależy. Pamiętam, że z którymś Hobbitem była sytuacja, że dali w okresie świątecznym dla kasy. W Polsce dużo więcej ludzi chodzi do kina w okolicy świat Bożego Narodzenia, gdzie w wielu krajach ludziom to rybka. I przez to opłaciło im się przesunąć o kilka tygodni.

Mignął mi też kiedyś artykuł, że czasami chodzi o dystrybucję - zwłaszcza w przypadku mniejszych produkcji. Muszą podpisać najpierw umowy z dystrybutorem w Polsce, później ten dystrybutor musi zorganizować lokalizację (lektor, napisy, ewentualnie dubbing), rozprowadzić do kin, itp. Duże studia robią to ze znacznym wyprzedzeniem albo mają już podpisane umowy długoterminowe ze stałymi stawkami i procedurami, więc wysyłają tylko informację odpowiednio wcześnie, a później film, który ma już gotowy termin i pozostaje działać.

Innymi słowy, wiele przypadków jest indywidualnych.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 lis 2024, 0:38

Jakoś po rozmowie tutaj o Mission Impossible postanowiłem sobie nagrać wszystkie części na PVRze. Oglądam teraz pierwszą i myślę WTF Ana de Armas jest tak stara? Nie no, nie może być, to film z połowy lat 90. Patrzę na Filmweb i widzę Emmanuelle Béart. One mają jakieś pokrewieństwo?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 lis 2024, 5:13

Sorry za trzeci post, ale nie mogę już edytować. Spoiler o MI 2: Himera w MI 2 kosztuje 37mln funtów, a Hernan Crespo w 2000/01 kosztował 56mln euro.

Wirus mogący zniszczyć życie na Ziemi kosztował w tamtych czasach mniej niż piłkarz. WTF?!?!?! Widać, że sci-fi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”