Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1410

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na którą z wymienionych partii zaglosujesz w nadchodzących wyborach, Drogi Forumowiczu?

Koalicja Obywatelska
8
20%
Prawo i Sprawiedliwość
6
15%
Lewica
3
8%
Konfederacja
12
30%
Trzecia Drogą
7
18%
Bezpartyjni Samorządowcy
4
10%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4204
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:33

Tomusmc pisze:
27 paź 2020, 15:28
Jeśli urodzi niepełnosprawne dziecko to tak samo wszyscy będziemy finansować bo zasiłek, rehabilitacyjne i wszelakie zapomogi, a to też nie są małe pieniądze. Często dla dziecka dla którego nie ma nadziei żeby wróciło do pełnej sprawności. Sam bym nie chciał wegetować więc uważam to za ratunek dla takiego dziecka. Już nie wspominając o tym, o czym pisze się tu od dawna. Jeśli kobieta ma być inkubatorem, a po ciąży od razu pogodzić się ze śmiercią dziecka to gdzie tu obrona życia?
Ale tutaj byly głosy, że to kobiety nie stać na aborcję. A doniesienie ciązy to w większości jeszcze większe wydatki przecież.
Kwestia zasiłków i zapomóg to inna sprawa - niech idą na to pieniądze, które idą na KK. Ale kwestie niepełnosprawnych dzieci czy samotnie wychowujących rodziców to kwestie, gdzie wg mnie Państwo powinno pomagać.
Co do ostatniego - dlaczego kobieta ma się pogodzić ze śmiercią dziecka? Wydaje mi się, że od kilku strone rozmawiamy i nikt tutaj nie wspominał o sytuacji, gdzie dziecko ma umrzeć zaraz po porodzie.

e: wybaczcie, ale muszę kończyć. Ojciec przyjechał do Polski na tydzień i idę z nim teraz podyskutować. Na dłuższą dyskusję będę miał czas dopiero jutro, wieczorem może na chwilę wpadnę.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 1835
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 15:36

DDK pisze:
27 paź 2020, 15:31
To po co wrzucasz o zgwałconych? To całkowicie inna sprawa i pewnie tutaj jesteśmy zgodni.
No bo właśnie o to chodziło - rozmawialiśmy o kobietach, których nie stać na aborcję i które nie mają dostępu do internetu i żadnej pomocy z zagranicy. Często są to właśnie kobiety gwałcone przez mężów i rodzące dzieci na potęgę.
DDK pisze:
Może źle sprecyzowalem, ale ja mówiłem o kosztach ponoszonych przez parę.
Okej, kumam :)
DDK pisze:
Ale nie blokując ruch i utrudniając życie reszcie społeczeństwa.
Niby tak, ale to była blokada zapowiedziana wcześniej - choć niestety bez konkretów, co do ulic. Plus, właśnie o tę siłę rażenia chodziło - żeby zwrócić uwagę na siebie i swoje postulaty, a nie potulnie iść poboczem.

Co nie zmienia faktu, że zgadzam się z przedstawioną przez kogoś wcześniej opinią, że cały ten protest jest władzy bardzo na rękę - i dlatego tak dobrze pokazują go w TV - żeby było na kogo zwalić winę za wzrost zakażeń. Wolałabym, żeby go nie było, ale też wiem, jak duże ma dla nas znaczenie.
DDK pisze:
27 paź 2020, 15:33
Ale tutaj byly głosy, że to kobiety nie stać na aborcję. A doniesienie ciązy to w większości jeszcze większe wydatki przecież.
I tak, i nie, bo chodzi o dość skrajne przypadki - a te i tak żyją głównie z zasiłków.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2020, 15:37 przez futbolowa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 2709

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 paź 2020, 15:36

DDK pisze:
27 paź 2020, 15:18
Następny argument "nie potrafisz postawić sięna miejscu takiej kobiety". Rozumiem, że Ty jesteś lepszy w tej kwestii i potrafisz? To można jakoś sprawdzić, zmierzyć? Dyskutujemy na racjonalne argumenty czy emocjonalne?
Racjonalne argumenty w stylu jak nie potrafisz zrobic aborcji to jak rozliczysz PIT?
To moze zostanmy przy tych emocjonalnych bo jednak emocje i sfera psychiki rowniez maja duzo wplyw w omawianej sytuacji co pomijasz. Podobnie jak wychowanie edukacja pewna zyciowa zaradnosc strach przed negatywna ocena bliskich i otoczenia. Konsekwencje zdrowotne i prawne.
U Ciebie to jest takie proste za nieomal chce sie to zrobic.
Aborcja w swiecie Dudka:
Ja jebie znowu mam te nudnosci a po poludniu przeciez pilates z kolezankami.
Dobra dosc tego usuwamy. Cyk do koszyczka wczesnoporonne. Zalecania i mozliwe skutki uboczne? Kto by to czytal.
Zaplacimy podpieta wczesniej kredytowka bo tak najwygodniej. Co [k****]? Nie ma odbioru w paczkomacie? No nie bede musiala powiedziec w domu ze przyjdzie paczka i zeby nie otwierali. No ale wtedy bracior na pewno otworzy co za gowno trzeba bedzie siedziec w domu i czekac az przyniosa. Trudno trzeba ponosic konsekwencje swoich wyborow na tym polega odpowiedzialnosc. No to jeszcz rozliczymy ten PIT i koniec na dzisiaj. Dobrze ze rzad dal ulge dla osob ponizej 26 roku zycia. Nigdy mi sie tak dobrze w Polsce nie zylo jak za PiS.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 7249
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 15:38

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 15:36
rozmawialiśmy o kobietach, których nie stać na aborcję i które nie mają dostępu do internetu i żadnej pomocy z zagranicy. Często są to właśnie kobiety gwałcone przez mężów i rodzące dzieci na potęgę.
W Polsce 90% mieszkań ma dostęp do neta, bez przesady ;)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 15:42

cloner pisze:
27 paź 2020, 15:38
W Polsce 90% mieszkań ma dostęp do neta, bez przesady
Nawet gdyby 100% mieszkań miało "dostęp do neta", nie znaczyłoby to, że mają do niego dostęp takie kobiety. Przypomnę, że rozmawiamy o przypadkach osób niezaradnych życiowo, które rodzą po kilkanaście dzieci - jedno za drugim. To one nie będą mogły sobie pozwolić na aborcję.

Większości z nas to nie dotyczy, ale naprawdę nie powinno się rzucać stwierdzeniami, że aborcja jest dla wszystkich łatwa, tania i dostępna na wyciągnięcie ręki. Bo nie jest.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:43

futbolowa pisze:
No bo właśnie o to chodziło - rozmawialiśmy o kobietach, których nie stać na aborcję i które nie mają dostępu do internetu i żadnej pomocy z zagranicy. Często są to właśnie kobiety gwałcone przez mężów i rodzące dzieci na potęgę.
Ale w takiej sytuacji uważam, że powinna móc zrobićlegalnie aborcję.
futbolowa pisze:
Niby tak, ale to była blokada zapowiedziana wcześniej - choć niestety bez konkretów, co do ulic. Plus, właśnie o tę siłę rażenia chodziło - żeby zwrócić uwagę na siebie i swoje postulaty, a nie potulnie iść poboczem.
Własnie chodzi o to,ze jak jest marsz, bieg czy cokolwike innego to jest ustalona trasa i ją omijasz. A tutaj jest sparaliżowane całe miasto.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 15:43

Dla wszystkich aborcja tania i łatwo dostępna nie jest, nie ma sprawiedliwości na świecie (finansowej) :mrgreen: ale jeśli kobieta po gwałcie w domu, jednym czy drugim tego nie zgłasza to sorry, ale sama ponosi sporą winę za stan rzeczy.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 15:44

Chlopaczek pisze:
Racjonalne argumenty w stylu jak nie potrafisz zrobic aborcji to jak rozliczysz PIT?
To moze zostanmy przy tych emocjonalnych bo jednak emocje i sfera psychiki rowniez maja duzo wplyw w omawianej sytuacji co pomijasz. Podobnie jak wychowanie edukacja pewna zyciowa zaradnosc strach przed negatywna ocena bliskich i otoczenia. Konsekwencje zdrowotne i prawne.
U Ciebie to jest takie proste za nieomal chce sie to zrobic.
Aborcja w swiecie Dudka:
Ja jebie znowu mam te nudnosci a po poludniu przeciez pilates z kolezankami.
Dobra dosc tego usuwamy. Cyk do koszyczka wczesnoporonne. Zalecania i mozliwe skutki uboczne? Kto by to czytal.
Zaplacimy podpieta wczesniej kredytowka bo tak najwygodniej. Co [k****]? Nie ma odbioru w paczkomacie? No nie bede musiala powiedziec w domu ze przyjdzie paczka i zeby nie otwierali. No ale wtedy bracior na pewno otworzy co za gowno trzeba bedzie siedziec w domu i czekac az przyniosa. Trudno trzeba ponosic konsekwencje swoich wyborow na tym polega odpowiedzialnosc. No to jeszcz rozliczymy ten PIT i koniec na dzisiaj. Dobrze ze rzad dal ulge dla osob ponizej 26 roku zycia. Nigdy mi sie tak dobrze w Polsce nie zylo jak za PiS.
Właśnie dlatego szkoda mi czasu na takie dyskusję. Są poniżej jakiegokolwiek poziomu.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 15:46

DDK pisze:
27 paź 2020, 15:43
Ale w takiej sytuacji uważam, że powinna móc zrobićlegalnie aborcję.
Albo podwiązać jajniki. Taka opcja też powinna być dostępna.
DDK pisze:
Własnie chodzi o to,ze jak jest marsz, bieg czy cokolwike innego to jest ustalona trasa i ją omijasz. A tutaj jest sparaliżowane całe miasto.
Dobrze, że tylko przez parę godzin :) Z tego, co widziałam, jutro ma się obyć bez blokad.
cloner pisze:
ale jeśli kobieta po gwałcie w domu, jednym czy drugim tego nie zgłasza to sorry, ale sama ponosi sporą winę za stan rzeczy.
No jasne, z reguły to właśnie kobiety są winne gwałtów na sobie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 15:50

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 15:46
No jasne, z reguły to właśnie kobiety są winne gwałtów na sobie.
Wnioski z dupy, no ale cóż ;)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 27 paź 2020, 15:54

cloner pisze:
27 paź 2020, 15:50
Wnioski z dupy, no ale cóż
To nie wniosek, to stwierdzenie :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 paź 2020, 15:55

futbolowa pisze:
27 paź 2020, 15:54
cloner pisze:
27 paź 2020, 15:50
Wnioski z dupy, no ale cóż
To nie wniosek, to stwierdzenie :)
No to ok. Masz prawo do takiego stwierdzenia, wniosku też ;)
Ja mam inne.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 3203
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 27 paź 2020, 16:14

Ale wiecie że za tym wnioskiem do trybunału stał PiS, Konfa i PSL z Kukizem?
Czemu więc tylko "jebać Jarka" i "jebać PiS" a nikt nie krzyczy "jebać PSL" ? :rotfl:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 paź 2020, 16:20

futbolowa pisze:
Albo podwiązać jajniki. Taka opcja też powinna być dostępna.
Już w takie szczegóły nie wchodziłem, ale chyba sięrozumiemy :)
futbolowa pisze:
Dobrze, że tylko przez parę godzin Z tego, co widziałam, jutro ma się obyć bez blokad.
I całe szczęście. I te parę godzin to godziny szczytu, od 16 do 21. O 20 oglądałem z dziewczyną film na KAzimierzu w Krakowie, to na 3 piętrze trzeba było podgłosnić :)
Eyesmon pisze:
27 paź 2020, 16:14
Ale wiecie że za tym wnioskiem do trybunału stał PiS, Konfa i PSL z Kukizem?
Czemu więc tylko "jebać Jarka" i "jebać PiS" a nikt nie krzyczy "jebać PSL" ? :rotfl:
Nie wiem czy się mylę, ale wniosek o interpretacje do trybunału może złożyć każda partia. I wtedy trybunał wydaje wniosek, a on niekoniecznie musi się zgadzać z poglądami danej partii. Więc samo w sobie złozenie wniosku o niczym nie świadczy. Aczkolwiek też nie wiedziałem, że PSL z Kukizem to podpisały.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3386

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 27 paź 2020, 16:33

Nie chce mi się wchodzić w szczegóły, ale każdy jest mądrym teoretykiem a przynajmniej próbuje.

Otóż ja mam dziecko niepelnosparwne, ma autyzm i aspergera, to w usg nie wyjdzie.
Jest to też powód dlaczego boję się mieć więcej dzieci.
Ale jestem szczesciarzem bo jest szansa że będzie funkcjonował w społeczeństwie ale do tego trzeba lat terapii i poświęceń.
Terapii które w ułamku zapewniają insytycje panstwoe w które są za to idpowiedzialne, wiele trzeba ogarniać prywatnie a w małych miejscowościach możesz się w dupę pocałować. Mój syn jest wozony 70km dziennie do szkoły, prywatnej bo nie mam innej opcji.
Albo prywatna szkoła, gdzie ma terapię ale podejscie nauczulycielek pozostawia wiele do życzenia albo państwowa mordownia gdzie są dzieci od A do Z ze schorzeniami.
Takie dzieci jak moje często naśladują rowiesnikow. Nauka w placówkach czy osrodkach o ktroych tu wspominaliście wiąże się z tym, że będzie patrzył na wiecznie zmęczonych nauczycieli którzy chcą odbebnic i dzieci które biegają zaplute wzdłuż ściany i krzyczace non stop(byłem w wielu, widziałem jak wygląda i mam znajomych pracujacych) i on po powrocie do domu będzie zachowywał sie tak samo.
Takie miejsca nie pomagają tylko uwsteczniają takie dzieci a one są wrzucane do 1 wora.
Do normalnego przedszkola nie mógł pójść bo rodzice innych dzieci (katolicy, patrioci, obrońcy życia itd) bali się, że ich dzieci się "zarażą", można było interweniować w Ministerstwie Edukacji ale na kim by się to odbiło? No na dziecku a rówieśnicy nie wybaczaja bycia innym też, ale to już wychowanie rodziców.

Najlepsze są komisje lekarskie co 2 lata, gdzie czujesz się jakbyś chciał coś ukrasc. Lekarze się zbierają żeby sprawdzic czy mu czasem autyzm nie minął niczym grypa żeby zabrać świadczenie. Jeśli Ci wpisza, że dziecko nie wymaga opieki 24h na dobę to zabiorą Ci 2k miesięcznie i zostanie Ci dodatek w wysokości 200 zł miesięcznie od państwa i na tym ich opieka się kończy. Jak chcesz państwowa terapię dodatkowo to po 1h 2 razy w tygodniu, gdzie więcej wydasz na paliwo a pani po studiach da mu kartkę logiczną która sobie mogę ściągnąć z internetu.
Jak już bierzesz te 2k miesięcznie to nie możesz iść do pracy bo też zabiorą, żeby Ci się nie wiodło za dobrze, więc moja żona nie może do niej pójść, zresztą zajęcia dziecko ma od 8 do 12 więc znajdź tu robotę.
Ja mam nieraz pracę na gumowy zegar, więc jest to niewykonalne.

I tak to się kręci.
Wyobrażam sobie o ile gorzej mają matki dzieci, które trzeba podcierac cały dzień, karmic, przebierac itd... i za te same pieniądze ktore biorę ja.

Oddałbym bym wszystko i każde pieniądze żeby moje dziecko było zdrowe. Jak mówiłem tragedii nie ma jak u innych niepełnosprawnych, ale są momenty kiedy jesteś bezsilny, wychodzisz odpocząć od wrzaskow, klocisz się z żoną itd...

Dlatego śmieje się z ludzi, którzy wiedzą lepiej na takie tematy. Wiedząc co wiem i widząc jak wygląda życie moje, szczerze Wam tego nie życzę ale w sumie jak widzę jak niektórzy ochoczo decydują czy sąsiadka ma urodzić, bo tak, i męczyć się całe życie i ma męczyć się dziecko z wykryta w ciąży wadą genetyczną, to może faktycznie niektórzy powinni doświadczyć na własnej skórze.

I wiecie co byście wtedy powiedzieli (sami sobie bo wstyd byłoby się przyznać potem) że albo nie chcecie więcej dzieci albo usuniecie jak wyjdzie że jest chore.
I tyle będzie z Waszych przekonań ,jak na własnej skórze doświadczycie jak społeczeństwo w tym kraju reaguje na dziecko "inne", jak reagują inne dzieci i jak Wasze kochane państwo Wam pomaga żeby żyło się lepiej skoro już nakazują się urodzić.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2020, 16:53 przez seba82, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”