Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2276

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na którą z wymienionych partii zaglosujesz w nadchodzących wyborach, Drogi Forumowiczu?

Koalicja Obywatelska
8
20%
Prawo i Sprawiedliwość
6
15%
Lewica
3
8%
Konfederacja
12
30%
Trzecia Drogą
7
18%
Bezpartyjni Samorządowcy
4
10%
Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1103

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 22 lis 2024, 18:54

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... ys-etatow/
Recesja 2023 i co raz więcej znaków na ziemi mówi o recesji w 2024. Do tego co raz więcej zamykających się fabryk ( zastępowany etatami w usługach za dużo niższe pieniądze)
To tak gdyby ktoś się pytał skąd się biorą pojedyncze grupowe zwolnienia w Polsce. U Sąsiada chyba jest troszkę gorzej a to nasz główny partner handlowy

Awatar użytkownika
yedraz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 600
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 22 lis 2024, 22:36

Mnie dzisiaj zaskoczyła jednak narracja w TV Republika, bo z niej wynika że obecny rząd jest po prostu organizacją mafijną (he he, skąd my to znamy). I w związku z tym mam tylko dwa wnioski, albo są kłamcami i tę stację powinno się natychmiast zamknąć a jej mocodawców postawić w stan oskarżenia, albo wkrótce będziemy drugą Białorusią! Innej drogi nie widzę? :angry2:
Ale właśnie raczej będzie inaczej, to wszystko potoczy się swoim rytmem, aż do momentu przejęcia władzy przez PiS i znowu opozycja będzie nam sączyć jad do uszu...

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1133
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 lis 2024, 2:50

yedraz pisze:
22 lis 2024, 22:36
albo są kłamcami i tę stację powinno się natychmiast zamknąć a jej mocodawców postawić w stan oskarżenia, (...) i znowu opozycja będzie nam sączyć jad do uszu...
Taki minus wolności słowa. Albo pełna wolność ograniczona jedynie słownictwem albo media bojące się cokolwiek powiedzieć, żeby nie zostać pozwanym.

Jak dla mnie poszła ta wolność zbyt daleko. Powszechne stało się szczucie, obrażanie, pomówienia, kłamstwa (moje ulubione: źródło bliskie tematu), manipulowanie faktami, nagonki, etc. Ale tu chyba ludzie by musieli pójść po rozum do głowy i zacząć protestować przeciwko takim mediom oraz je bojkotować, ponieważ inaczej zaraz by była wojna domowa o wolność słowa albo obca armia "broniąca" nas przed komunistycznym reżimem.

Don't get me wrong. Nie chcę zamykać mordy mediom, ale ofiary ich ataków powinny mieć łatwiejszą możliwość obrony. W przypadku pozwów redakcja musiała by udowodnić, że ich artykuł opierał się na fakcie - nagranie, zeznanie źródła (w przypadkach zagrożenia tej osoby, anonimowo), zdjęcia, czy jakieś inne materiały potwierdzające rzetelność tworu. Oczywiście, jeżeli by udowodnili, to koszta procesu ponosi oskarżający, żeby wyeliminować straszenie procesami. Ale nawet coś takiego najprawdopodobniej by wywołało sprzeciw zarówno dużej liczby obywateli jak i instytucji broniących praworządności, czy wolności słowa.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5465
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 lis 2024, 12:11

yedraz pisze:
22 lis 2024, 22:36
Mnie dzisiaj zaskoczyła jednak narracja w TV Republika, bo z niej wynika że obecny rząd jest po prostu organizacją mafijną (he he, skąd my to znamy). I w związku z tym mam tylko dwa wnioski, albo są kłamcami i tę stację powinno się natychmiast zamknąć a jej mocodawców postawić w stan oskarżenia, albo wkrótce będziemy drugą Białorusią! Innej drogi nie widzę? :angry2:
Ale właśnie raczej będzie inaczej, to wszystko potoczy się swoim rytmem, aż do momentu przejęcia władzy przez PiS i znowu opozycja będzie nam sączyć jad do uszu...
Oglądanie TV Republika to jest od pewnego czasu moje nowe guilty pleasure, ogólnie mało siedzę przy TV (głownie do obiadu i kolacji) i jak akurat narzeczona nic nie ogląda, to zawsze przełączam na Republikę. W tej telewizji nie ma minuty bez nudy, zawsze jest grubo, to jest 10x lepsze niż kabaret. Nieustanny dialog o "reżimie Tuska", porównywanie Polski do Białorusi, famfary na Kaczyńskiego ect, ciągła imba. Wczoraj włączyłem na program Ziemkiewicza i ten zamiast jechać po Tusku zaczął gadać jakieś gospodarcze tematy, to go prowadząca zjebała że ma nie odchodzić od tematu i pytaniem nakierunkowała na jechanie po Tusku ("gospodarka? We dont do that here, proszę jechać po Tusku albo pana zdejmiemy z anteny"). Ten kanał to jest totalne mistrzostwo świata.
Dlatego też (oczywiście nie chcę ponownie otwierać puszki pandory i rozpoczynać tego samego tematu) kiedy czytam tutaj komentarz że w obecnym TVP nic się nie zmieniło a jedynie strona, to zupełnie się z tym zdaniem nie zgadzam. Wcześniej była propaganda PiS, dzisiaj jest propaganda PO - owszem, nie da się zaprzeczyć, ale jeśli ktoś naprawdę uważa że w TVP poza storną nic się nie zmieniło to polecam włączyć Republikę i sobie trochę poprzypominać. To jest standard którego nie da się powtórzyć ani zmałpować :mrgreen:

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 67
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 23 lis 2024, 14:22

Czyli jednak Trzaskowski. No cóż Rafał obieca wszystko. Za tydzień pojawi się na mszy w Kościele, a w styczniu pewnie siadzie przy stole z episkopatem. Dla beki Tusk powinien zwolnić jeszcze Nowacką i zatrudnić w ministerstwie jakiegoś miękkiego katola, który opowie jak to zna się z Trzaskowskim i ten zawsze być otwarty na chrześcijan. Będą turbo fikołki. Kampania przejdzie do historii.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
yedraz
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 23 lis 2024, 14:54

A z drugiej strony najprawdopodobniej "okazały" Karol Nawrocki. I co ciekawe, ja jako wyborca obecnie rządzących, tak sobie pomyślałem "z tych wszystkich kandydatów PiS-u najbardziej mi pasuje Nawrocki", czyżby oni czytali mi w myślach? :whistle:
No ale jak widać nie do końca, bo gdy tylko przypomniałem sobie jakie stanowisko pełnił (pełni?), to od razu włączyła się lampka kontrolna. :mrgreen:

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 650

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 24 lis 2024, 14:10

Proszę napiszcie, że to jakiś psikus przy pomocy AI :angry2:

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1365

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 24 lis 2024, 14:26

To psikus przy pomocy AI
Nie dziękuj :witam:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 3347
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 lis 2024, 17:48

Nawrocki oficjalnie

W sumie patrząc na to jaki elektorat negatywny mają Czarnek i Błaszczak to nie glupi wybór. Tarczyński to jednak buc a Bocheński za krótki imho

Ciekawe czy będzie miał.wieksze szanse z Rafałem

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1355
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 24 lis 2024, 17:51

aż musiałem sprawdzić w internetach kto to jest, nie wróżę sukcesu kompletny no-name, nawet wyborcy pisu nie wiedzą kto to jest, inna sprawa że tak jak w sekcie pójdą głosować na niego bo tak guru wskazał.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 483

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 24 lis 2024, 17:55

Hannibal pisze:
24 lis 2024, 14:10

Proszę napiszcie, że to jakiś psikus przy pomocy AI :angry2:
Grubo.

Awatar użytkownika
yedraz
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 24 lis 2024, 17:56

Ciekawą wypowiedź usłyszałem od dziennikarza TVN24 Konrada Piaseckiego (nota bene jednego z nielicznych, którego cenię), że skoro PiS w latach 2015-2023 odnosił takie sukcesy, to dlaczego kandydatem na prezydenta RP jest nołnejm z drugiego rzędu, a nie żaden z przedstawicieli tej wspaniałej ekipy rządowej? :wink:
Moim zdaniem drugi raz ten sam numer nie przejdzie, dziesięć lat temu z Dudą się udało, bo to jednak były inne czasy...
I teraz prędzej uwierzę, że Nawrocki przegra z Mentzenem (w pierwszej turze), niż w drugiej turze pokona Trzaskowskiego. :blow:
No ale oczywiście mogę się mylić, wszak nie jestem jasnowidzem. :wink:

Awatar użytkownika
1234
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 710

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 24 lis 2024, 17:59

yedraz pisze:
24 lis 2024, 17:56
Moim zdaniem drugi raz ten sam numer nie przejdzie, dziesięć lat temu z Dudą się udało, bo to jednak były inne czasy...
Ludzie byli zmęczeni Platformą i kogo by PiS wtedy nie wystawił, to miałby spore szanse.
yedraz pisze:
24 lis 2024, 17:56
I teraz prędzej uwierzę, że Nawrocki przegra z Mentzenem (w pierwszej turze)
Bosak może miałby z nim minimalne szanse, ale Mentzen? bez jaj. Strzał w kolano Konfederacji ta kandydatura.

Awatar użytkownika
Przema
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 306

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 24 lis 2024, 18:03

1234 pisze:
24 lis 2024, 17:59
Ludzie byli zmęczeni Platformą i kogo by PiS wtedy nie wystawił, to miałby spore szanse
W dodatku rywalem był Komorowski. Przekładając to na ówczesne realia, to pewnie nawet Mentzen mógłby powalczyć w drugiej turze, gdyby się do niej dostał.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1133
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 24 lis 2024, 18:08

Ten Nawrocki wydaje się gorszym wyborem niż panic choice Kamali.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”