Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 03 maja 2025, 12:47
masacra
Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 maja 2025, 12:52
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 03 maja 2025, 12:57
Vol'jin
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 maja 2025, 13:09
Co Ty pieprzysz? Nie wszyscy pisza tutaj na zamowienie i nie wszystko jest spinem. Wyloguj sie czasami z roboty dobrze Ci to zrobi.
Ze co?
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 maja 2025, 13:15
Mylisz pojęcia. Ja mówię (i jak sądzę z jego posta Chlopaczek też) o zmianie poglądów w długim okresie, a nie byciu "polityczną chorągiewką". I tak też rozumiałem odniesienie się do Senyszyn, która nie zmienia poglądów - że nie zmieniła ich od 20 lat, a nie od wczoraj.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 03 maja 2025, 13:30
Powiedz jak się odniesiesz do tego, że w Europie zarzyna się gospodarkę w imię walki o dobro klimatu i przenosi produkcję do miejsc, gdzie procesy zachodzą bez większej kontroli. Cierpi przy tym środowisko, a dodatkowo przemysł europejski przestaje być konkurencyjny. Czy warto uszczestniczyc w tym szaleństwie?Kluchman pisze: ↑03 maja 2025, 13:15Mylisz pojęcia. Ja mówię (i jak sądzę z jego posta Chlopaczek też) o zmianie poglądów w długim okresie, a nie byciu "polityczną chorągiewką". I tak też rozumiałem odniesienie się do Senyszyn, która nie zmienia poglądów - że nie zmieniła ich od 20 lat, a nie od wczoraj.
15 lat temu było mi bardzo blisko do poglądów szkół ekonomicznych, na których wyrastają liberalne środowiska, które w Polsce mogą się utożsamiać z Korwinem czy Mentzenem. Ale minęło te 15 lat, trochę więcej przeżyłem, trochę więcej doświadczyłem w swoim życiu zawodowym, trochę się dokształciłem. I już się z tymi poglądami nie utożsamiam. I tak samo jest w przypadku ocieplenia klimatu, które wymieniłeś jako coś fundamentalnego dla światopoglądu i niezmiennego. Trudno o mniej trafny przykład. Tu też 15 lat temu byłem sceptykiem. A potem się dokształciłem, czytając książki i artykuły naukowe na ten temat, zamiast uważać, że wiem lepiej. Krzyże to kwestia wiary w bajki, to kwestia tego, czy chcesz akceptować fakty. Zupełne przeciwieństwo, co nie zmienia tego, że opinie na temat tego, jak tym kryzysem klimatycznym zarządzać też mogą się zmieniać w obliczu zmieniającej się sytuacji, nowych faktów i opinii. Nie wyobrażam sobie, by to mogło być jak krzyż. Nie uważam też, by opinia na temat praw osób LGBT była czymś tak fundamentalnym, by nie mogła się zmienić. Ktoś może mieć poglądy typu "homoś hahaha", a 10 lat później zrozumieć, że jednak nic mu się nie stanie, jak będą sobie mogli zalegalizować związek czy nawet adoptować dziecko z domu dziecka i temu dziecku raczej nie stanie się do tego krzywda - a może nawet byt i perspektywy poprawią. Jeśli uważasz takie rzeczy za fundament swojego światopoglądu, które absolutnie nie mogą podlegać zmianom, to w sumie jest to trochę smutne.
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 maja 2025, 13:47
Zebym ja to dobrze zrozumial. Na przykladzie wpuszczania tych migrantow.DDK pisze: ↑03 maja 2025, 12:52Poza tym jeszcze jedna rzecz - jeśli mamy 2 partie i jedna parę lat temu mówiła "wpuszczać uchodźców", a druga była temu przeciwna i mówiła o zagrożeniach, a teraz obie mówią że jednak jest zagrożenie to świadczy tylko o tym, że ta pierwszy albo zmienia poglądy jak im wygodnie albo nie potrafiła przewidzieć rzeczy, o których inni głośno krzyczeli.
Może Wy chcecie takich polityków, ale ja nie. Dlatego właśnie szanuje stałość poglądów.
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 03 maja 2025, 13:57
Takie ma znaczenie, że Roman dla salonu nigdy nie będzie swój, bo się pamięta o jego przeszłości. Koniunkturalny polityk, ot co.Conrado pisze:I jakie to ma znaczenie ?
Bosak był jego przydupasem w mw i dzisiaj swoje poglądy wypowiada o wiele głośniej niż Roman.
Duma Katalonii
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 maja 2025, 14:05
Problem w tym, że od razu zadałeś pytanie z tezą, która nie jest do końca prawdziwa. Produkcja była przenoszona wcześniej niż zaczęła się realna walka ze zmianami klimatu i wynikała ze zwykłych czynników ekonomicznych. W obliczu wzrostu płac i poziomu życia w Europie Zachodniej, produkcja oparta na niewykwalifikowanej sile roboczej przestała być w tych krajach konkurencyjna kosztowo. Tak nie jest tylko w Europie. USA robi to samo nawet jak krzyczy "drill, baby, drill" i nakłada cła na produkty z Chin, ale nie na elektronikę z Chin.
Problem z imigrantami mają głównie te kraje, które prowadziły kolonializm (i te, które są po drodze do nich). Zbierają z opóźnieniem żniwo swojego okrucieństwa.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 maja 2025, 14:08
Nie, będę szanował tych którzy to przewidzieli na samym początkuChlopaczek pisze: ↑03 maja 2025, 13:47To bardziej bedziesz szanowac politykow tej drugiej partii nawet pomimo tego ze sie z nimi nie zgadzasz i uwazasz iz taka postawa jest szkodliwa dla Polski (casus Senyszyn) niz politykow tej pierwszej partii ktorzy zblizyli do Ciebie swoje poglady poniewaz odczytujesz to jako zagrywke w celu pozyskania glosow a ich samych jako slabych i pozbawionych wyobrazni?
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 maja 2025, 14:19
I gdzie w tej odpowiedzi jest miejsce na szanowanie stalosci pogladow Senyszyn? Przeciez ona jest za wpuszczaniem migrantow pod warunkiem ze sie beda asymilowac i szanowac nasze zasady a Ty smiem podejrzewac przewidujesz ze nie beda tego robic wiec musisz uwazac jej przewidywania za chybione.
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 03 maja 2025, 15:44
Chyba kluczowe jest to co tutaj napisałeś.Kluchman pisze: ↑03 maja 2025, 14:05Europa chce stawiać na nowoczesne technologie. Pewnie nie idzie jej idealnie, pewnie jest to trudne, ale stawianie na innowacyjność, badania i rozwój to jedyny kierunek we współczesnym świecie. To, że w dziedzinie tak zwanych wysokich technologii Europa mocno odstaje od USA i Chin to dużo większy problem niż przenoszenie prostej produkcji za granicę.
Matrixxx
Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 maja 2025, 16:49
Oczywiście, że tak. Nie zgadzam się z większością jej poglądów, ale to nie oznacza, że nie mogę jej szanować jako polityka, który ma swoją filozofie i jej broni, a nie zmienia poglądy jak chorągiewka.Chlopaczek pisze: ↑03 maja 2025, 14:19I gdzie w tej odpowiedzi jest miejsce na szanowanie stalosci pogladow Senyszyn? Przeciez ona jest za wpuszczaniem migrantow pod warunkiem ze sie beda asymilowac i szanowac nasze zasady a Ty smiem podejrzewac przewidujesz ze nie beda tego robic wiec musisz uwazac jej przewidywania za chybione.
DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 03 maja 2025, 16:51
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 03 maja 2025, 16:58
Skoro się z nią nie zgadzasz to uważasz że jej poglądy są po prostu błędne w porównaniu do Twoich.No więc skoro ona (według Ciebie) przez tyle lat tkwi w tym błędnym myśleniu i jeszcze się nie zorientowała że błądzi,to jak możesz to szanować?DDK pisze: ↑03 maja 2025, 16:49Oczywiście, że tak. Nie zgadzam się z większością jej poglądów, ale to nie oznacza, że nie mogę jej szanować jako polityka, który ma swoją filozofie i jej broni, a nie zmienia poglądy jak chorągiewka.
Uwierz, że jednego można szanować za stałość poglądów, a innego za to, że mądrze gada. Jednego za sukcesy, a drugiego za próbę dążenia do nich.
Conrado
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio