Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2440

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
29
64%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
27%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
9%
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1266
Kibicuję: AC Milan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 07 maja 2025, 21:16

Albo bykowe (lub inna 'zachęta' do posiadania dzieci) albo imigranci. Dzietność na dziś mamy 1,03. 3-4 pokolenia i nas nie ma - jest to problem EGZYSTENCJONALNY dla RP.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 793

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 07 maja 2025, 21:17

Bykowe nic nie pomoże tak jak 800+. Problem jest bardziej złożony i żadna danina tego nie zmieni.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3646

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 maja 2025, 21:26

Ludzie chcą melanżu i wakacji. Wolności po 30 i podróży. A nie 4 dzieci. 800 1000 i 2000+ tego nie zmienia.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 793

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 07 maja 2025, 21:31

Jak mieszkasz w mieście, nie masz babci czy rodziców żeby zostawić dziecko w razie "W" , a na głowie kredyt oraz praca we dwójkę to trochę mało tu przestrzeni żeby sprowadzać potomka. Po części też wynika to oczywiście z szeroko pojętego wygodnictwa. Ludzie coraz mniej się angażują w poważne związki, epidemia samotności, a teraz kolejny podatek ma odwrócić trend? Karać ludzi, którzy nawet nie mieli nigdy partnera? Może czas spojrzeć prawdzie w oczy, że system emerytalny jest do zaorania i piramida finansowa runie z hukiem. Zresztą mamy iść w kierunku robotyzacji i automatyzacji, więc problem niedoboru rąk do pracy powinien się rozwiązać (:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 07 maja 2025, 21:35

Jak marchewka nie pomaga to kij da radę. Tak to działa. Inżynieria społeczna też by pomogła. Ale najwyraźniej chyba to jeszcze nie ten czas wg co poniektórych. Ja osobiście jestem przerażony konsekwencjami (kolaps państwa m.in. systemu emerytalnego czy zdrowotnego).

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1399
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 maja 2025, 21:43

Eyesmon pisze:
07 maja 2025, 21:26
Ludzie chcą melanżu i wakacji. Wolności po 30 i podróży. A nie 4 dzieci. 800 1000 i 2000+ tego nie zmienia.
2000 albo bardzo wysokie kwoty (gamechangery) by mogły to zmienić. Tych co chcą melanżu i podróży by to nie przekonało, ale chcącym dzieci by to zapewniło konkretne bezpieczeństwo finansowe (obecnie 800+ chyba nawet na wyprawkę nie starcza), które często jest czynnikiem blokującym.

Przy czym bardzo bym nie chciał, żeby państwo szło w tą stronę. Ulgi dla rodziców, łatwiejszy dostęp do żłobków i przedszkoli (co roku widzę na grupie dzielnicy, że jest z tym problem i albo szukają miejsc albo ludzi, bo brakuje, żeby otworzyć klasę), czy większe bezpieczeństwo ciąży. I tak, dla niektórych afery i zamieszanie z aborcjami jak jest zagrożenie życia matki lub płodu jest problemem. Może nie gamechangerem, ale jedną z wątpliwości, które się kumulują i powodują, że jednak nie podejmuje się decyzji lub odwleka.
MazurXIII pisze:
07 maja 2025, 21:35
Jak marchewka nie pomaga to kij da radę.
Dziecko kosztuje dużo więcej niż potencjalne realne bykowe, a dodatkowo odbiera dużo czasu wolnego. Nie wiem jak mocny by musiał być kij, żeby to zadziałało. Wielu, którzy mają taką możliwość prędzej by wyjechało z kraju niż godziło się na daninę na przykład w wysokości 40% pensji (żeby bolało, to musi być naprawdę spora kwota). Co przeszkadza takiemu informatykowi, czy czasami nawet księgowemu pracować zdalnie z Estonii, czy Portugalii albo lekarzowi znaleźć pracę w Niemczech lub Brytanii? Za Tuska był przede wszystkim odpływ nisko wykwalifikowanych pracowników. Teraz byś miał odpływ wysoko wykwalifikowanych.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4717
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 maja 2025, 21:46

MazurXIII pisze:
07 maja 2025, 21:35
Jak marchewka nie pomaga to kij da radę.
Argument, który widziałem przy wprowadzaniu debilnych zakazów w czasie pandemii. Sorry, ale takim argumentem można sprobować wprowadzić wszystko.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2187
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 maja 2025, 22:14

Mazur ile masz dzieci i czemu nie więcej?

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 07 maja 2025, 22:37

Mam wystarczająco. Swój obowiązek zastępowania pokoleń spełniłem. A wy z taką mentalnością idziecie na zderzenie ze ścianą. Jesteście szczurki w końcowej fazie 3 etapu, może już na 4-ym.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Calhouna
Ostatnio zmieniony 07 maja 2025, 22:38 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 6949
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 07 maja 2025, 22:37

Problemy z dzietnością problemami z dzietnością ale jakim prawem państwo chce zmusić mnie do tego jak żyć (w tym przypadku do posiadania dziecka co jest potężną odpowiedzialnością i zmiana w życiu) i nakładać jakieś podwójne podatki? Nie mam partnerki i co, mam na szybkości kogoś znaleźć i powiedzieć „ej zróbmy sobie dziecko żeby nie płacić bykowego”? Poza tym nie każdy chce nieść dzieci i nie każdy również się do tego nadaje.

Przecież gdyby takie bykowe faktycznie weszło w życie to cała emigracji młodych singli za granicę byłaby potężna. Wtedy dopiero byłby płacz.

A system emerytalny do wyjebania. Zamiast „młodzi jebia na starych” niech każdy odkłada samodzielnie z każdej wypłaty od najmłodszych lat tyle ile uważa, a jeśli odkładać nie będzie to nie będzie miał żadnej emerytury i elo. Proponuje zrzucić trochę odpowiedzialności na ludzi, żeby wzięli przyszłość na emeryturze w swoje ręce.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5302

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 maja 2025, 22:39

To może być świetna szansa dla inceli na podbicie wartości na rynku świń.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2187
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 07 maja 2025, 22:44

MazurXIII pisze:
07 maja 2025, 22:37
Mam wystarczająco. Swój obowiązek zastępowania pokoleń spełniłem.
Jak masz mniej niż trzy bąbelki to nie spełniłeś.

Eksperyment Calhouna nie ma żadnego przełożenia na ludzi. Są o tym dobre opracowania, poszukaj sobie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3646

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 maja 2025, 22:46

Delpiero14 pisze:
07 maja 2025, 22:37
Problemy z dzietnością problemami z dzietnością ale jakim prawem państwo chce zmusić mnie do tego jak żyć (w tym przypadku do posiadania dziecka co jest potężną odpowiedzialnością i zmiana w życiu) i nakładać jakieś podwójne podatki? Nie mam partnerki i co, mam na szybkości kogoś znaleźć i powiedzieć „ej zróbmy sobie dziecko żeby nie płacić bykowego”? Poza tym nie każdy chce nieść dzieci i nie każdy również się do tego nadaje.

Przecież gdyby takie bykowe faktycznie weszło w życie to cała emigracji młodych singli za granicę byłaby potężna. Wtedy dopiero byłby płacz.

A system emerytalny do wyjebania. Zamiast „młodzi jebia na starych” niech każdy odkłada samodzielnie z każdej wypłaty od najmłodszych lat tyle ile uważa, a jeśli odkładać nie będzie to nie będzie miał żadnej emerytury i elo. Proponuje zrzucić trochę odpowiedzialności na ludzi, żeby wzięli przyszłość na emeryturze w swoje ręce.
Jasne ale to wyrzućmy z systemy dopłaty do emerytur dla górników, sędziów, służb mundurowych itd bo to zżera spora ilość kasy odkładanej

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 07 maja 2025, 22:48

Tak, brutalnie: jesteś obciążeniem dla systemu @delpiero14 , nawet jeśli grzecznie płacisz podatki. I jeszcze bardziej brutalnie - na UA właśnie z tego powodu byłbyś pierwszy w kolejce do okopu (jeśli jesteś po 30-ce). Nie bez przyczyny Zachód poszedł w imigrację.
Bycie obywatelem danego państwa to nie tylko prawa ale także i OBOWIĄZKI. System emerytalny rozpada się m.in. dlatego, że ty masz podejście do posiadania dzieci jakie masz.
Nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo padliście ofiarami inżynierii społecznej. W zdrowych społeczeństwach mimo panującego dobrobytu funkcjonuje to inaczej. Wzorem jest tu (nie bez przyczyny...) Izrael.

tak, tak - żadnego przełożenia, absolutnie kluseczko @Kluchman. Hedoniści zapatrzeni w czubek własnego nosa pędzący ku przepaści. A za 20 lat winny oczywiście będzie ten czy inny rząd - bo nie było warunków. Nasi rodzice za to mieli zarąbiste warunki.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 6949
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 07 maja 2025, 22:49

Górnicy to już od kilkudziesięciu lat powinni zostać zdegradowani do jakiejś najniższej krajowej bez żadnych benefitów, szkoda tylko że politycy to pizdeczki i boją się że bydło ruszy na sejm z kilofami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”