Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 18 wrz 2024, 23:49
Ojciecdyrektor
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 01 paź 2024, 8:28
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 01 paź 2024, 11:26
Przecież nikt nie protestował jak Izrael atakował strefę gazy, gdzie ginie znacznie więcej cywilów niż po ataku Rosji. Cały zachód jest na dobrą sprawę trzymany za mordę przez żydowskie lobby w USA i to jest największy problem naszej części świata.
Devourer
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 01 paź 2024, 12:28
Dla mnie to było oczywiste od początku eskalacji rok temu, nawet mówiłem o tym w podkaście. Mamy III wojnę Libańską.Eyesmon pisze:No to Usrael zaczal. Szkoda tylko że zachód stosuje moralność kalego bo niczym to się nie różni od napasci Rosji na Ukrainę
Duma Katalonii
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 paź 2024, 12:29
Nie no, bez przesady. Przede wszystkim Izrael faktycznie został zaatakowany, tu nie ma żadnych wątpliwości i chorych domysłów. Poza tym, Hamas i Hezbollah mają oficjalnie w swojej doktrynie, że będą dążyć do zniszczenia państwa Izrael. A jakby tego było mało, to nie mają jakichkolwiek roszczeń terytorialnych wobec Libanu. Sprawa jest na tyle ciekawa, że Liban samemu cofnął wojska z południowej granicy.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 paź 2024, 12:38
Mówiłeś o tym w podkaście?Duma Katalonii pisze: ↑01 paź 2024, 12:28Dla mnie to było oczywiste od początku eskalacji rok temu, nawet mówiłem o tym w podkaście. Mamy III wojnę Libańską.
Boromir
PietroBosman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 paź 2024, 16:53
Tym razem to nie sarkazm ale jakbyś to nazwał? Łamie prawa człowieka atakując ludzi, którzy atakują Izrael i którzy kryją się pod zabudowaniami mieszkalnymi jak tchórze. Jest w strasznie [ch**] sytuacji, bo jedyną alternatywą jest wejście tam z wojskiem, ale wtedy prawdopodobnie straty będą 1:1. Mogą albo dać się ostrzeliwać i zacząć ginąć (bo koszta obrony są znacznie wyższe i w końcu zabraknie im pocisków) albo prowadzić kontrataki, które ze względu na przyzwolenie społeczne, a właściwie nawet poparcie, muszą się odbywać kosztem ludności cywilnej.PietroBosman pisze: ↑01 paź 2024, 16:31Ty tak na serio?
Bo ja, chyba ,coraz rzadziej wyłapuję sarkazm.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 paź 2024, 18:21
masacra
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 paź 2024, 18:23
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 paź 2024, 18:32
masacra
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 paź 2024, 18:47
Robią to.masacra pisze: ↑01 paź 2024, 18:32No np eliminować przywódcow, a nawet szeregowych członków Hamasu i Hesbollahu precyzyjnymi atakami z powietrza co chyba umieją robić najlepiej na świecie (albo są drudzy po USA), o czym zresztą wielu ich wrogów na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat się boleśnie przekonało. Byłoby to i tańsze i sprawiedliwe i ograniczyłoby straty w cywilach do niezbędnego minimum.
Może medialna papka, ale poświadczona ciałami zabitych przywódców. Jak mieli to inaczej zrobić skoro rutyna większości tych ludzi to przemieszczanie się z bunkra w zamieszkałym obszarze pomiędzy tłumami ludzi do innego bunkra w zabudowanym obszarze? Stamtąd sobie wygodnie wydają decyzje o bombardowaniu Izraela. Natomiast społeczeństwo Libanu jakoś w żaden nawet najmniejszy sposób nie kwapi się, żeby ich powstrzymać. Napiszę więcej, oficjalnie ich popierają, dają schronienie i wsparcie.Hagari said they "were gathered underground under a residential building in the heart of the Dahiyah neighbourhood [in southern Beirut], hiding among Lebanese civilians, using them as human shields".
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 01 paź 2024, 18:51
Ja też myślałem, że ten akapit jest dla beki.PietroBosman pisze: ↑01 paź 2024, 16:31Ty tak na serio?
Bo ja, chyba ,coraz rzadziej wyłapuję sarkazm.
Twoim zdaniem, jakie jest dobre, słuszne ?
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 paź 2024, 19:01
No to czemu tamta ludność oficjalnie popiera każdego kto walczy z Izraelem to nic dziwnego patrząc na tło historyczne.
masacra
Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 01 paź 2024, 19:03
szmagel
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio