Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 01 paź 2024, 19:09
Keres
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 paź 2024, 19:20
Hamas oddaje zakładników i ich liderzy razem z liderami Hezbollahu i Houti oddają się pod dyspozycję MTK. Rządzący Izraela oraz generałowie robią to samo. Na koniec Palestyna i Izrael dzielą się terytorium odpowiednio do populacji i wcześniej zamieszkałych terenów oraz podpisywane są pakta o nieagresji w których gwarantami będą USA, GB, Francja, Chiny, Iran oraz Rosja. Takie moim zdaniem jest dobre i słuszne, ale nie pytałeś o realizm. Realnie nie widzę innego rozwiązania niż po prostu wojna. Jedni chcą zabijać drugich i się w żaden sposób z tym nie kryją. Jeżeli Izrael opuści gardę, to ich ludzie będą ginąć. Jeżeli Hamas i Hezbollah opuszczą gardę, to w prawdzie cywile przestaną ginąć, ale sami spisują się na zagładę. Tak jak Szmajgel wspomniał, dobre i słuszne rozwiązanie zostało prawdopodobnie zaprzepaszczone po II WŚ.
Dude. Słowa vs dowody. Nie widzisz różnicy? Wpisz w internecie "Hamas bases entrances in hospitals".
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 paź 2024, 19:31
No, widziałem te filmiki armii izraelskiej. Szokujące
masacra
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 paź 2024, 19:37
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 01 paź 2024, 19:39
To sci-fi a realizmMr.Chris pisze: ↑01 paź 2024, 19:20Hamas oddaje zakładników i ich liderzy razem z liderami Hezbollahu i Houti oddają się pod dyspozycję MTK. Rządzący Izraela oraz generałowie robią to samo. Na koniec Palestyna i Izrael dzielą się terytorium odpowiednio do populacji i wcześniej zamieszkałych terenów oraz podpisywane są pakta o nieagresji w których gwarantami będą USA, GB, Francja, Chiny, Iran oraz Rosja. Takie moim zdaniem jest dobre i słuszne, ale nie pytałeś o realizm
Tak. To się zaczyna, a i zapewne skończy większą wojna ale zauważam że większość ludzi ma z tym problem (jak ja), że terrorystyczny kraj jak Izrael nie rozni się niczym od Rosji a ma wsparcie tych wszystkich piewców pięknych wartości jak Jankesi czy ue i te wszystkie wygibasy Izraela bombardujace szpitale, kawiarnie czy w co oni tam uderzają są zawsze przedstawiane propagandowo jako ostrzał wroga, a jak robia to sowici to jest to akt terrotystyczny.Piękny dysonans.Mr.Chris pisze: ↑01 paź 2024, 19:20Realnie nie widzę innego rozwiązania niż po prostu wojna. Jedni chcą zabijać drugich i się w żaden sposób z tym nie kryją. Jeżeli Izrael opuści gardę, to ich ludzie będą ginąć. Jeżeli Hamas i Hezbollah opuszczą gardę, to w prawdzie cywile przestaną ginąć, ale sami spisują się na zagładę.
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 paź 2024, 19:46
Przede wszystkim różnicą jest to, że Rosja jest agresorem prowadzącym wojnę terytorialną. Oni atakują inny naród dlatego, że chcą mieć pewne terytoria. Bombardują miasta pełne cywilów chcąc stłamsić armię i morale narodu, który oni atakują. Izrael atakuje miasta pełne cywilów nie dlatego, że chce im zabrać terytorium (odnosi się przede wszystkim Libanu, Gaza to grubszy temat) tylko dlatego, że z tych terytoriów ostrzeliwane są ich miasta pełne cywilów lub ukrywają się w nich osoby odpowiedzialne za ataki na ich miasta. Naprawdę nie stanowi to jakiejkolwiek różnicy? Czy atakowanie agresorów jest naprawdę tym samym czym jest atakowanie broniących się mających inne poglądy?
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 01 paź 2024, 19:52
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 paź 2024, 20:00
No lol.
masacra
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 paź 2024, 20:30
Dalej nie poznałem jakie to są sposoby. Może powinni zapłacić pogłowie za każdego porwanego i jeszcze oddać za benzynę, którą podpalali domy w Izraelu?
To wrzucam pod zakładkę razem z planem sci-fi. Hamas nie ukrywa się w takich miejscach, wymusza więc zdecydowanie bardziej radykalne działania.masacra pisze: ↑01 paź 2024, 20:00Pisałem o precyzyjnych atakach z powietrza wymierzonych w członków organizacji terrorystycznych, ograniczając straty w cywilach do niezbędnego minimum (tu ci dopowiem, jeśli jest cynk, że jakiś Boss ukrywa się w domu samotnej matki, no to trudno. To są właśnie te minimalne straty w cywilach)
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 01 paź 2024, 21:03
Wystarczylo przyjąć jedna z wielu propozycji zawieszenia broni negocjowanych dla nich przez dyplomatów USA na przestrzeni tych kilku miesięcy
Aha, spoko.
masacra
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 paź 2024, 21:47
Mogę się mylić (nie śledziłem wszystkich propozycji), ale Hamas nigdy nie zgodził się na oddanie wszystkich zakładników. Nawet za całkowite zawieszenie broni.
Ciekawe o co by apelowali, gdyby to właśnie ich członkowie rodzin zostali pominięci podczas wymiany.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 01 paź 2024, 21:56
Tak, w październiku rok temu. Tutaj w uniwersytecie nie podpisałem petycji, która potępia działania Izraela wobec Palestyny. Zwyczajnie odmówiłem.Boromir pisze:Mówiłeś o tym w podkaście?Duma Katalonii pisze: ↑01 paź 2024, 12:28Dla mnie to było oczywiste od początku eskalacji rok temu, nawet mówiłem o tym w podkaście. Mamy III wojnę Libańską.
Duma Katalonii
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 paź 2024, 22:01
Link do podcastu?Duma Katalonii pisze: ↑01 paź 2024, 21:56Tak, w październiku rok temu. Tutaj w uniwersytecie nie podpisałem petycji, która potępia działania Izraela wobec Palestyny. Zwyczajnie odmówiłem.
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 01 paź 2024, 22:12
Duma Katalonii
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 04 paź 2024, 12:33
Maciek (interista)
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio