Temat historyczny - Strona 38

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
piotrcies
Ruben Amorim
Ruben Amorim
Reputacja: 7808

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 12 lip 2024, 3:26

To jest w ogóle temat, który od dawna mnie nurtuje z bardziej osobistych powodów.

Kiedyś dyskutowaliśmy z fieldym i Magnumem, jak szukać zaginionych przodków i nawet Wiesław miał dla mnie kilka rad, ale ja totalnie nie umiem w takie rzeczy i od lat mogę sobie tylko wyobrażać lub zgadywać z jakimś prawdopodobieństwem, co się stało z moimi przodkami.

Babcia pochodziła z woj. lwowskiego, to są tereny dzisiejszego pogranicza polsko-ukraińskiego. Wiem tyle, że ich rodzina, liczna, bo oprócz babci jej rodzice mieli jeszcze bodaj z siedmioro czy ośmioro dzieci, była w swojej wiosce jedną z bogatszych (a może i najbogatszą). Babcia, gdy miała 16 lat, w 1943, została wywieziona do Niemiec na roboty przymusowe i to był ostatni raz, gdy miała jakikolwiek kontakt z rodziną. Po wojnie osiadła w Łodzi, szukała swoich bliskich, ale w domu mam dokumenty, że nikogo nie odnaleziono. Z nielicznych opowieści wiem, że tam Niemcy dokonywali mordów lub wywózek na żydowskich mieszkańcach, a Polaków w ramach łapanek wywożono na zachód. Ale co się działo potem, to już jest niewiadoma.

Wiem, że w wiosce mojej babci do czystek upowców, w bazie ofiar nie ma niestety żadnych nazwisk z tej wioski, tylko informacjach o grabieżach gospodarstw oraz morderstwie na 15 mieszkańcach. Jak wspominałem, przodkowie byli dobrze sytuowani, więc zakładam, że grabierz ich mienia jest wielce prawdopodobna, a czy przeżyli lub zginęli w inny sposób niż w tych bestialskich ukraińskich mordach - tego nie wiem. Może czasem mijam na tych ziemiach odzyskanych kogoś z dalekiej rodziny i nawet nie wiem o tym - to jest dla mnie wielka zagadka.

Niestety babcia nie żyje od 23 lat, mama od 15, w zasadzie poza wujkiem, którego niestety widuję bardzo rzadko, nie mam nikogo, kto by cokolwiek wiedział, ale babcia też nie opowiadała namiętnie o swoim dzieciństwie, bo jednak była to dla niej pewna trauma, więc i ta wiedza przekazywana "przez pokolenia" praktycznie u nas nie istnieje. Istnieje tylko dziura w tych rodzinnych korzeniach i naprawdę często się zastanawiam, jak się zabrać za poszukiwania i czy cokolwiek dałoby się ustalić. I to nawet nie kwestia lenistwa, że nic nie zrobiłem, po prostu jestem w kropce, jeśli chodzi o to, gdzie i jak zacząć.

W każdym razie sama zbrodnia wołyńska, mimo że nie mam pojęcia, czy moich przodków dotyczy bezpośrednio, jest dla mnie takim tematem, który traktuje poniekąd osobiście, tak że cieszę się, że po tylu latach pamiętamy i mam nadzieje, że nigdy nie pozwolimy sobie o tym zapomnieć.

Niezależnie, co się dzieje na świecie i ile sobie okazujemy wsparcia, budowanie jakichkolwiek relacji z sąsiadem musi uwzględniać naszą wspólną historię i nie można przymykać oka na jakiekolwiek przejawy banderyzmu u sąsiada.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 3347
Kibicuję: AC Milan

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 12 lip 2024, 8:21

Wynajmij agencje albo detektywa. Są biura które się w tym specjalizują

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 4803

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 sie 2024, 19:27

https://kresy.pl/publicystyka/wolyn-nie ... zdradzony/
Spoiler:
Ciekawe, trzeba będzie zajrzeć, chociaż wciąż jednak bardziej przekonują mnie tezy Zychowicza.

Awatar użytkownika
7lechus
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1974
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 27 paź 2024, 2:58

Eugeniusz Jan Niedzielski (101 lat) - ostatni z wciąż jeszcze żyjących żołnierzy 1 Polskiej Dywizji Pancernej gen. Maczka, która wyzwoliła Bredę z rąk Nazistów w 1944r. Piękny gest-hołd pamięci bohaterom RP.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 650

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 04 lis 2024, 22:53

Ciekawy, aczkolwiek bardzo mało znany temat. Polecam zgłębić.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 1954
Kontakt:

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 11 lis 2024, 12:14

Chwała wszystkim bohaterom którzy złożyli swe życie na ołtarzu Ojczyzny. Część ich pamięci!

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 67
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 11 lis 2024, 18:38

Hannibal pisze:

Ciekawy, aczkolwiek bardzo mało znany temat. Polecam zgłębić.
W kręgach osób interesujących się wojnami, a zwłaszcza wojną w Wietnamie, to jest znany fakt. Taką samą rolę pełnił zubożały uran w wojnie w Zatoce Perskiej 1990.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 4803

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 lis 2024, 20:11

Magnum pisze:
11 lis 2024, 12:14
Chwała wszystkim bohaterom którzy złożyli swe życie na ołtarzu Ojczyzny. Część ich pamięci!
Macie tam w Filadelfii jakieś obchody w gronie Polaków?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 1954
Kontakt:

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 12 lis 2024, 16:27

Boromir pisze:
11 lis 2024, 20:11
Macie tam w Filadelfii jakieś obchody w gronie Polaków?
Szczerze mówiąc to nie wiem, bo mam 100km do Filadelfii i nie interesowałem się w tym roku. Kiedyś jak się interesowałem to nic nie było, więc olałem temat.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 650

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 14:20

https://smoglab.pl/liskow-te-wies-znal- ... -historii/

Przyznam, że nie znałem tej historii, a jest niezwykle fascynujące. Polecam każdemu!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”