ROSJA - MŚ 2018 - Strona 3

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3386

ROSJA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 03 cze 2018, 23:22

RLG pisze: Nigdy nie ma powodu, by odgórnie pogardliwie traktować innych ludzi. A jeśli ktoś takich szuka to łatwo może się okazać, że znajdą się powody i w drugą stronę. Także po stronie Rosjan, między innymi. Jeżeli ktos sądzi inaczej to powinien zastanowić się nad swoją postawą względem bliźnich, zwłaszcza, gdy ich nawet nie zna.
Historia jest strasznie pogardliwa.
Nazwa „Rosjanie” (ros. russkije, dosłownie ruscy, Rusini) pochodzi od słowa „Ruś”, którego etymologia zawsze wzbudzała wiele kontrowersji. W historii wywodzono ją od nazwy starożytnego plemienia Roksolanów[37][38], od słowa rossieje, co oznacza rozsiane (po ziemi, daleko)[39] i wielu różnych nazw topograficznych.
Szwabowie (niem. Schwaben, staroniem. Suaben) – lud germański stanowiący pierwotnie część związku plemiennego Alamanów, mieszkańcy Szwabii, historycznego regionu leżącego w dzisiejszych południowych Niemczech, we wschodniej części kraju związkowego Badenia-Wirtembergia (dawna Wirtembergia i Hohenzollernsche Lande) (luteranie) oraz w zachodniej części Bawarii – obecnie Rejencja Szwabia (katolicy).
Żydzi (dosł. „chwalcy /Jahwe/” lub „czciciele /Jahwe/” z hebr. Jehudim, יהודים, jid. Jidn, ייִדן, ladino ג׳ודיוס Djudios) – naród semicki zamieszkujący w starożytności Palestynę (określany wtedy jako Hebrajczycy albo Izraelici), posługujący się wówczas językiem hebrajskim, a w średniowieczu i czasach nowożytnych mieszkający w diasporze na całym świecie i posługujący się wieloma różnymi językami.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

ROSJA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 03 cze 2018, 23:30

Jeśli chcesz mieszać to w historię i oceniać odgórnie ludność całych krajów, względem Rusinów, to warto pamiętać co z Rusinami robili Polacy. W Rosji, Ukrainie (gdzie do dzisiaj stosuje się "kolonialną" formę na zamiast w), Białorusi, na Litwie, czy z mniejszościami po wojnie. Uwierz, znalazłbyś znacznie więcej powodów, by tworzyć jakieś ksenofobiczne, całościowe podejście do nacji. Zwłaszcza, że pewnie chciałbyś tym nawiazać też do ZSRR, które było internacjonalistyczne, większością ofiar byli Rosjanie, za to mniejszością we władzach. Gdzie wsławili się też Polacy, najbardziej Dzierżyński. Bezsensowne jest po pierwsze tworzenie obrazu jakiegoś jednolitego moralnie narodu, po drugie nakładanie na to historii wojen i konfliktów, które najczęściej ze zwykłym człowiekiem na poziomie decyzyjnym i możliwości nie ma zbyt wiele wspólnego.

Skąd te cytaty? Przy czym pisałem o formie "ruskie", nie "ruscy". Co do nazwy Rosjan to teoria, którą przytoczyłeś, jest raczej wtórna, a sama nazwa nie ma pochodzenia słowiańskiego, tylko, według najpopularniejszych badań etymologicznych ugrofińskie lub nordyckie i powiązane jest z osiedlaniem się Waregów, co jest potwierdzane zarówno przez współczesne badania jak i prace chociażby Nestora.

Co do Szwabów i Żydów to nie widzę problemów w tych nazwach, są normalne i nigdy się ich nie czepiałem :D

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3386

ROSJA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 03 cze 2018, 23:48

Ruskie to ruskie, nie wiem po co się tu naukowo ciśnieniujesz. :wink:
Tak samo jak poljaczki my jesteśmy dla nich.
RLG pisze: Co do nazwy Rosjan to teoria, którą przytoczyłeś, jest raczej wtórna, a sama nazwa nie ma pochodzenia słowiańskiego, tylko, według najpopularniejszych badań etymologicznych ugrofińskie lub nordyckie i powiązane jest z osiedlaniem się Waregów, co jest potwierdzane zarówno przez współczesne badania jak i prace chociażby Nestora.
Ta informacja zmieniła moje życie ,bo teraz nie wiem których zawsze nienawidziłem czy tych ugrofińskich czy nordyckich.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

ROSJA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 03 cze 2018, 23:54

Mógłbym powiedzieć, że to nie moja sprawa, jak ktoś traktuje innych ludzi, ale dehumanizacja bliźniego jest zawsze groźna dla wszystkich. To jednak nie jest temat sportowy; nawet jeśli są tacy, co ze sportem to mieszają. Tak czy siak życzę więcej szacunku dla drugiego człowieka i mniej stereotypowych uprzedzeń. Swoją drogą trochę Rosjan poznałem, więcej razy spotykałem. Nigdy polaczkiem nie nazwali, zawsze byli serdeczni, gościnni i można było liczyć na ich pomoc; co trochę smutne bardziej, niż na pomoc Polaków, np na drodze.

Wróćmy do piłki.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

ROSJA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 03 lip 2018, 0:21

Cześć :witam: Nudziło mi się więc sprawdziłem coś co już w fazie grupowej zwróciło moją uwagę. Porównałem czas jaki mieli na odpoczynek Rosjanie i Urugwajczycy. Specjalnie wziąłem ekipy z tej samej grupy. No i... sami zobaczcie:

Kod: Zaznacz cały

Rosja:                                                 Urugwaj:

14.06. (17:00) - Arabia Saudyjska                      15.06. (14:00) - Egipt

121 h odpoczynku                                       121 h odpoczynku

19.06. (20:00) - Egipt                                 20.06. (17:00) - Arabia Saudyjska         

138 h odpoczynku                                       117 h odpoczynku

25.06. (16:00) - Urugwaj                               25.06. (16:00) - Rosja

142 h odpoczynku                                       122 h odpoczynku

01.06. (16:00) - Hiszpania                             30.06. (20:00) - Portugalia

146 h odpoczynku                                       138 h odpoczynku

07.07. (20:00) - Chorwacja                             06.07. (16:00) - Francja

547 h odpoczynku                                       498 h odpoczynku
I okazało się że przeczucie mnie nie myliło. Ruscy mają tak sprytnie ułożony terminarz by mieć jak najwięcej odpoczynku między meczami. Urugwaj na tym samym etapie turnieju będzie miał nieco ponad 48 godzin mniej na odpoczynek. 2 dni! Innych ekip nie liczyłem bo już późno, ale może jutro to zrobię.

Edit: Jednak nie wytrzymałem i policzyłem jeszcze Brazylię - 448 godzin. 4 dni mniej!

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

ROSJA - MŚ 2018

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 09 lip 2018, 10:27

Po ostatnim meczu Rosjan nadal się mówi o podejrzeniach o doping. Ponoć przyłapano Rosyjskich piłkarzy jak wdychają coś przed i w przerwie meczu z Chorwacją. Członek Federacji Rosyjskiej tłumaczył się, że zawodnicy z chusteczki wdychali amoniak i jest to dozwolone. Z kolei wcześniej też na rękach piłkarzy dopatrzono się ukłuć igieł, tu z kolei lekarz reprezentacji Rosji tłumaczył, że pobierają krew od zawodników z palca czy żył.

Rosjanie są na pewno jednym z największych zaskoczeń mundialu, trudno nie szukać jakiś kontrowersji gdy zespół jaki nie jest w stanie wygrać żadnego meczu towarzyskiego, skazywany na porażkę na mundialu nagle na samym turnieju gra diametralnie inaczej, zawodnicy biegają znacznie więcej niż rywale a sama reprezentacja o krok była od półfinału. Nie wspomnę o nagłych metamorfozach w reprezentacji chociaż by takich zawodników jak Czeryszew jaki słabo gra w klubie, do tej pory w reprezentacji miał tylko 3 gole a na samym mundialu nie wiele brakowało by walczył o koronę króla strzelców i był jednym z najbardziej wyróżniających się ofensywnych zawodników na samym turnieju.

Myślę, że wiele się będzie mówiło pod tym kątem odnośnie reprezentacji Rosji a nawet jeśli by coś miało miejsce, to Rosjanie skutecznie będą to ukrywać. Nadal za nimi chodzi skandal z przed lat, gdzie wyszło iż ponad 1000 Rosyjskich sportowców stosowało doping w ponad 30 dyscyplinach sportu.

Ciekawe. Gdzieś wracają czasy lat 70-80'tych gdzie nawet jeden z naszych medalistów stwierdził, że Polska na mundialu stosowała doping i stwierdził, że wszyscy to robili a najbardziej przodowali w tym Holendrzy i Niemcy. Jakoś media się temu nie przyjrzały, pewnie by to trochę ostudziło osiągnięcia z 74' i 82' roku, no ale prawda taka, że doping w tych czasach był właściwie wszędzie, nie tylko w piłce nożnej, bo kontrole były niedokładne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GRUPA A: Rosja, Arabia Saudyjska, Egipt, Urugwaj (MŚ 2018)”