AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 6841

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Które miejsce zajmie Milan w lidze?

1
1
14%
2
1
14%
3
1
14%
4
2
29%
Poniżej 4
2
29%
Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1105

AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 01 sie 2024, 12:01

Te pierdolenie zawodników to można o kant dupy rozbić tyle one są warte

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 549

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 01 sie 2024, 14:17

To co można było zobaczyć w dwóch ostatnich sparingach to bardzo pozytywne rzeczy, ale nie można zapominać że to są podstawy w dzisiejszym futbolu ale my mogliśmy o tym zapomnieć przez ostatnie dwa lata. Fajnie, że Fonsece udało się to w miarę szybko wypracować i to w dość trudnych warunkach (brak starterów, brak wzmocnień). Jest dużo pozytywów, których nie było widać przez ostatnie dwa lata ale miejmy nadzieję, że zostanie to przełożone na istotne mecze.

To, że pokonali City i Real nie ma wielkiego znaczenia. Natomiast pewne rzeczy, które zaprezentowali już tak.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 739

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 01 sie 2024, 14:37

Zwycięzcy 2 ostatnich LM na rozkładzie - tej siły nic już nie zatrzyma :witam:

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3386

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 02 sie 2024, 13:34

Wychodzi na to, że Emerson się jednak tu pojawi,bo zostało jakieś milion różnicy między klubami. Część prasy pisze, że to wybór Fonseci, część że Moncady. W sumie to mało istotne,istotne jest natomiast to, że wolałbym 100 razy tego chłopaka z Lille niż Emersona, no ale co zrobisz.

Jedno z bardziej rzetelnych źródeł podało, że Monaco zmniejszyło swoje żądania cenowe w sprawie Fofany. Hmmm, czyli co? Atletico i MU było sztucznie pompowane?
Milan ma złożyć nową ofertę około 20 mln.

Jeśli ten Abraham, ponoć żądanie Fonseci bo się uzupełnia z Moratą, ma przyjść na wypożyczenie to w sumie czemu nie. Jego problem to kontuzje,czyli dobrze znany u nas ból. Natomiast poza pechem że zdrowiem myślę, że nie jest to tragiczny transfer, jeśli mówimy o wypożyczeniu z opcją.

Pellegati (któremu nie ufam za bardzo) walnął coś, że może w deal z Romą zostać wmieszany Okafor,bo Roma nie chciała Calabrii ani sam Calabria nie chciał. Mam nadzieję, że to nie prawda. Okafor może być bardzo przydatny jako zmiennik na różnych pozycjach w ataku.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 02 sie 2024, 15:09

Emerson był przez Milan chciany w 2021 bo obserwował go Moncada i dziwnym trafem 3 lata później trafia do klubu trener, który go bardzo chce. Serio mam wierzyć w takie bajeczki?

Nie chce być źle zrozumiany mam wielką nadzieję, że nagle Emerson okaże się dobrym graczem, że Abrahama ominą urazy i zacznie być dobrym graczem (gość po prostu przez całą karierę strzela mało bramek), ale chyba większość fanów Milanu ma dość tego, że ciągle idziemy po zawodników typu a bo X lat temu był dobry w Betisie, a bo X lat temu strzelił 18 bramek gdzie to było ok w 2019 roku a nie teraz.

Co trochę pół żartem przeszliśmy od kupowania odpadów z Realu, przez Chelsea do Romy, gdzie ta Roma nie kupuje gości co byli dobrzy 3 lata temu a rok temu. I człowiek sobie zadaje pytania czy to Milan regularnie gra w LM czy Roma… dziwnym trafem nowy trener Juventusu nie celuje w graczy, którzy byli dobrzy parę lat temu.

Też tych talentów, których udrzucał Maldini nie widzę a tak jak rok temu wymówką był Pioli tak teraz jest trener, który pracuje z takimi.

Na ten moment wygląda to tak - Popovic, Royal (raczej pewne) i Morata na stan 2 sierpnia. Pewnie dojdzie Fofana i Abraham. Praktycznie 0 sprzedaży.

A zaczynaliśmy od okienka 100 mln i zastanawialiśmy się czy lepszy będzie Zirkzee czy Sesko 😁

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 02 sie 2024, 16:03

Brak szukania "talentów" do pierwszego składu, można w bardzo prosty sposób wytłumaczyć w tym okienku. Tylko trzeba chcieć obiektywnie do tego podejść. Już wszystko powiedzieli na ten temat dziennikarze, właściciele czy nawet Fonseca, który jest tu dopiero chwilę. Wystarczy dodać kropki.
Jeśli się to sprawdzi w tym sezonie to będzie raczej koniec kupowania gówniarzy do pierwszego składu (pojedyńcze wyjątki) a pompowania do Milan Futuro.
Na dzień dzisiejszy jest 5 piłkarzy z Futuro, którzy będą częstymi gośćmi pierwszej kadry.
Dla jednych nie blokowanie im miejsca rozwoju i dawanie minut w kadrze jest czymś dobrym,dla innych złe jest nie kupowanie gówniarzy z potencjałem żeby blokować miejsce wychowankom.

Mamy zajebisty rocznik teraz w Milan Futuro i to nie jest robota jednego okienka czy jednej osoby tylko kilkuletniej strategii. Widać po wynikach z Abate, że strategii która była dobrze przemyślana i realizowana. Oby Bonera tego nie spierdolił, ale mają grać i trenować tak jak Fonseca z pierwszym zespołem. Żeby płynnie przejść do pierwszego zespołu w miarę potrzeby nawet na jeden mecz.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 02 sie 2024, 16:22

A jeszcze odnośnie wcześniej sraczki jak byle jakie źródło doniesie o Majku czy Theo, tu wyjaśnia Romano.

[Romano] “I think Milan deserve more respect as their players have been constantly linked with clubs without any bid or even any formal approach, but the reality is that Milan don’t need to sell in order to buy, they said that clearly also in public several times.”

“AC Milan CEO Giorgio Furlani has indicated that Theo Hernandez and Mike Maignan are not for sale this summer, but both have been linked with Bayern Munich, so what’s the truth?” Romano wrote in today’s column.

“Despite rumours, my understanding is that Bayern are not working on the Maignan deal, and Bayern are not working on the Hernandez deal – it’s as simple as that.”

“I think Milan deserve more respect as their players have been constantly linked with clubs without any bid or even any formal approach, but the reality is that Milan don’t need to sell in order to buy, they said that clearly also in public several times.”

“Maignan and Hernandez are expected to stay at Milan, they’ve been very clear for months and this hasn’t changed – only crazy proposals can change the story and no one has even reached out to Milan this summer despite many links on the press. Milan are very relaxed, these are are key players for them, and the situation is under control.”

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 02 sie 2024, 16:45

Seba82 zobacz sobie kiedy Juventus założył drużynę i kiedy zaczął mieć jakieś realne korzyści z tego. I wtedy odpowiedz sobie na pytanie czy ta cała gadanina dziennikarzy jest tak kolorowa jak na to wskazuje. Nie wiem być może w Milanie będą efekty już w tym sezonie, ale trzeba być jednak realistą.

No, ale załóżmy że taki jest powód dla którego znów Moncada nie może się wykazać. Nie zmienia to faktu, że Milan nadal buduje okienko na zasadzie a nóż się uda…
Ostatnio zmieniony 02 sie 2024, 16:56 przez mete, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 02 sie 2024, 16:46

Póki co decyzją Fonseci Liberali i Torriani zostają z pierwszą drużyną. Ale jak sam zapowiedział, nie będzie ich siłą trzymał,bo muszą się rozwijać, więc będą grywać w Milan Futuro jeśli nie będzie możliwości dać im minut w pierwszym składzie.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 02 sie 2024, 16:56

Seba82 tych 5 o których wspomniałeś to zakładam, że chodzi o Torianiego, Jimeneza, Zeroliego, Liberskiego i Camarde? Mielibyśmy niesamowite szczęście jakby wszyscy stali się graczami na miarę Milanu. Może jestem w błędzie ale chyba w poważnych klubach dwa razy zdarzyło się, aby tylu graczy w takim krótkim momencie wylądowało z młodzików do pierwszego składu - United i Barcelona. Dziennikarze związani z Milanem za bardzo to pompują.

Ja nie mówię, że mamy kupować do pierwszej drużyny 17 latków. Ale fajnie jakby odeszli od kupowania graczy od odrestaurowania a kupowali takich co wznieśli Milan na wyższy poziom i wznieśli swoją wartość.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 02 sie 2024, 16:58

mete pisze:
02 sie 2024, 16:45
Seba82 zobacz sobie kiedy Juventus założył drużynę i kiedy zaczął mieć jakieś realne korzyści z tego. I wtedy odpowiedz sobie na pytanie czy ta cała gadanina dziennikarzy jest tak kolorowa jak na to wskazuje. Nie wiem być może w Milanie będą efekty już w tym sezonie, ale trzeba być jednak realistą
Nie zrozumiałeś.
O gadaninie to chodzi mi, że pod kątem transferów "perełek magika Moncady" do pierwszego zespołu, których raczej nie będzie ze względu właśnie na Milan Futuro.
A efekty to chyba młodzieżowa liga mistrzów pokazała,dwa lata z rzędu pod wodzą Abate.
Wiadomo, ostatnie lata to był niesamowity przemiał w Primaverze,co sezon to 10-15 nazwisk, ale wyniki jednak były i to przeciw największym szkołom piłkarskim w Europie.
Więc raczej wstydu nie ma.
mete pisze:
02 sie 2024, 16:45
Nie zmienia to faktu, że Milan nadal buduje okienko na zasadzie a nóż się uda…
No tak robimy od czasów Elliota, z mniejszymi lub większymi stopami, powiedzeniami.
Mnie też nie cieszy Emerson, czy sytuacja w napadzie. Naprawdę myślałem że Zirkzee się uda zabrać.
Morata nie jest jakiś zły,pasuje w sumie bardziej niż Giroud do stylu gry że skrzydłowymi. Myślę, że liczby będzie miał podobne.
No,ale wiadomo,nie tak miało być.

No ale skoro nie Zirkzee tylko Morata, więc w sumie wszystko mi jedno czy to będzie Abraham czy ktoś inny "taki o". Bo wszystko na to wskazuje. Oby to funkcjonowało,bo nasze największe zagrożenie to wciąż Leao,Theo i Pulisic i oby Chukwu w tym sezonie.

Jak od tyłu wszystko będzie funkcjonować i(a co już widać) nie będzie dziury jak kanion Colorado w pomocy(jak za Piolego ostatnio) to myślę, że w ataku też będzie lepiej.

Niech dopną tego pomocnika jeszcze, drugiego napastnika. Ten cały Samardzica to będzie bardziej okazja niż konieczność i to do końca okienka będzie saga, więc nawet nie zwracam sobie tym głowy.

Fonseca też chwalił Musaha i widzi go w double pivot.
Ciekawi mnie RLC i jego pozycja,bo mam z nim problem większy niż z Musahem.
Chciałbym żeby słowa Leao się ziściły i Pulisic grał na AM jak w kadrze. Tylko wtedy trzeba skrzydłowego,albo właśnie dlatego Alexis zostaje, żeby być alternatywą Chukwu??

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 02 sie 2024, 17:03

mete pisze:
02 sie 2024, 16:56
Torianiego, Jimeneza, Zeroliego, Liberskiego i Camarde?
Dokładnie. Jimenez już powinien siedzieć na ławce. Zeroli też powinien zająć miejsce Pobegi ileż można? Camarda myślę, że za rok zostanie włączony na stałe. Liberali zagrał fajny presezon, Barcelona go bacznie podobno obserwuje.
No da się z tego coś ulepić.
Nie twierdzę i raczej nikt, że to będą zbawcy Milanu no ale osobiście wolę oglądać Jimeneza niż Balo Toure, Camarde niż Origiego czy obu pomocników niż Pobege któryś bezproduktywny sezon z rzędu.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 02 sie 2024, 17:08

mete pisze:
02 sie 2024, 16:56
Ja nie mówię, że mamy kupować do pierwszej drużyny 17 latków. Ale fajnie jakby odeszli od kupowania graczy od odrestaurowania a kupowali takich co wznieśli Milan na wyższy poziom i wznieśli swoją wartość
Uważam tak samo,nie będę nawet dyskutował. Natomiast mniej na to reagują dlatego że ocenianie bywa złudne czasami.
Może Emerson z Fonsecą znajdą taką chemię jak Bakayoko z Gattuso? Może tak, może nie.
Skoro i tak ma przyjść i go chcą to nerwy tu nic nie zmienią, najwyżej będą się bujać potem z jego sprzedażą.

Sam się dziwię czemu nie akurat ten z Lille,no ale to Fonseca chyba powinien wiedzieć najlepiej.

Ja po prostu mam dość oglądania Calabrii.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 02 sie 2024, 17:14

Seba82 za Elliotta kupowaliśmy top talenty (Theo, Tonali, Leao), Bennacera, który był po świetnym sezonie ligowym i reprezentacyjnym, próbowaliśmy innych utalentowanych graczy (Diaz, De Ketelaere, Thiaw, Kalulu, czy nawet ten Vrancx). Tomoriego można sklasyfikować jako kogoś kto był za słaby na swój klub. Dokładaliśmy do tego zapchajdziury czy starszych, doświadczonych graczy z większą lub mniejszą korzyścią.

I to wszystko z przychodami 2 razy mniejszymi, kilkoma latami bez LM, znacznie większymi wydatkami na kadrę i bez realnych pieniędzy pozyskanych ze sprzedaży graczy.

Mnie na przykład szlag trafia, że Roma jest w stanie kupić dwóch graczy po świetnych sezonach (nie mówię, że Milan ma ich kupić) a Milan kupuje gości co mieli dobre sezony… 3 lata temu.

Teraz mamy zupełnie inne realia finansowe a nasze cele to gość, co gra słabo od 3 lat, czy gość co miał poważną kontuzję, nigdy nie był wielkim napastnikiem. Serio widzisz podobieństwa?
Dokładnie. Jimenez już powinien siedzieć na ławce. Zeroli też powinien zająć miejsce Pobegi ileż można? Camarda myślę, że za rok zostanie włączony na stałe. Liberali zagrał fajny presezon, Barcelona go bacznie podobno obserwuje.
No da się z tego coś ulepić.
Nie twierdzę i raczej nikt, że to będą zbawcy Milanu no ale osobiście wolę oglądać Jimeneza niż Balo Toure, Camarde niż Origiego czy obu pomocników niż Pobege któryś bezproduktywny sezon z rzędu.
Tak jak pisałem wyżej - za bardzo optymistycznie do tego podchodzisz. Milan Futuro to świetny projekt, ale długoterminowy. Nie spodziewałbym się cudów tak szybko jak dziennikarze to malują.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 02 sie 2024, 17:36

mete pisze:
02 sie 2024, 17:14
Tak jak pisałem wyżej - za bardzo optymistycznie do tego podchodzisz. Milan Futuro to świetny projekt, ale długoterminowy. Nie spodziewałbym się cudów tak szybko jak dziennikarze to malują
Ale ja nie liczę na szybkie efekty tylko uważam to za sposób na ograniczenie głupiego wydawania pieniędzy.
Zamiast posadzić Kerkeza na ławie to kupiono za 5 mln Ballo Toure, efekt żaden a strata ogromna finansowo,bo pensja itd plus Kerkez poszedł drożej niż wart był Ballo Toure. Origi strata finansowa ogromna a można było Colombo trzymać itd ..

Po cholerę nam w ataku Morata, Abraham? I Jovic? To nie mógł zamiast Jovica zostać Colombo albo Nasti jako ten trzeci?

I takie detale to tu to tam, każdy lepszy byle nie z primavery, i się uzbiera z 15 mln wydane na półśrodki i potem problem z utylizacją tego a wkład w wyniki znikomy. Może i młodzież miałaby też znikomy,ale przynajmniej klub by miał te 15 mln więcej.

Teraz to już inna sprawa z Milan Futuro, bo oni nie mogą nawet awansować do Serie B, więc to już się zacznie produkcja bardziej niż długoterminowy rozwój. Albo się będziesz nadawał do kadry,albo jak będzie chętny to zostaniesz sprzedany, wypożyczony itd...w miejsce każdego przyjdzie kolejny. Może nie od razu,bo to początek przygody z Serie C ale potem tak będzie. Mało kto zwraca uwagę na ruchy w młodych drużynach,a tam dzieje się sporo i jak następuje wymiana rocznikowa to 70% składu czasami się zmienia w jedno okienko.
W Serie C już nie ma granicy wieku,ale to też nie tak że oni latami się będą ogrywać teraz. Jeśli ta piątka się nie sprawdzi to góra dwa lata i będą wypożyczani lub sprzedani gdzie indziej(Ci na których klub położy krzyżyk).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”