Z kim sympatyzujemy w sporcie - Strona 3

Wszelkiego rodzaju rankingi, plebiscyty - zarówno dotyczące forumowiczów, jak i klubów i piłkarzy.
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 2802

Z kim sympatyzujemy w sporcie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 09 sie 2023, 11:43

matt_ pisze:
12 gru 2020, 3:47
W Polsce Legia, ŁKS, Zawisza.
@Ilka :P :P :P

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2145
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 09 sie 2023, 11:46

matt_ pisze:
09 sie 2023, 11:43
matt_ pisze:
12 gru 2020, 3:47
W Polsce Legia, ŁKS, Zawisza.
@Ilka :P :P :P
Lojezu jakie sobie drużyny wybrałeś :mrgreen: Kto to słyszał ;)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1072
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 sie 2023, 13:37

Nie znałem tematu, więc skrobnę co nieco.

Regularnie od wielu lat sympatyzuję (co by nie nadużywać terminu kibicowania) z United, ale to chyba większość zdążyła już zauważyć;) Start w 1999 w wieku 9 lat. Pierwsze lata ograniczało się to tylko do sporadycznego zobaczenia meczu LM oraz do grania United w FIFA czy drukowaniu ich składu na kapsle do gry. Tak około 16 roku życia zacząłem się nieco bardziej interesować, śledzić wyniki, jakiś wywiad, etc. Pod koniec liceum zacząłem oglądać streamy (ahh to Active i pixele gaming :D ) a od studiów już bardziej regularnie. Straciłem też rachubę, ale tak od 2011 roku ominęło mnie może zaledwie kilka meczów o punkty, gdzie większość z tego nie była z mojej winy czy woli - obiad rodzinny, praca, etc.

Poza Manchesterem sympatyzuję Motorowi Lublin, a kiedyś można było i powiedzieć z czystym sumieniem, że kibicowałem. W liceum chodziłem regularnie na mecze domowe i zaliczyłem ze 2-3 bliskie wyjazdy w regionie. Od kilku lat ogranicza się to do śledzenia wyników, a teraz jak przyszedł awans i mecze są w TV to nawet trochę oglądam.

Dodatkowo, mam jeszcze w kilku krajach swoich faworytów co wywodzi się z czasów FMa, kiedy brałem krajową drużynę z czołówki, bo zależało mi głównie na LM i tym, żeby móc robić transfery dobrych graczy, co w starszych było niemożliwe, ponieważ prestiż drużyny prawie nie rósł nawet po wygraniu LM 10 razy z rzędu. Na szczycie tych drużyn jest Inter i z nim najbardziej sympatyzuję wśród wszystkich pozostałych ekip. Śledzę wyniki, transfery i co jakiś czas oglądam mecze. Poza tym Ajax, Porto, Panathinaikos i Celtic.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 09 sie 2023, 18:11

W futbolu wiadomo - Anglia, Man Utd i zawsze kibicuję drużynom brytyjskim, gdy grają z kimś z kontynentu, poza Polską, oczywiście. Z polskich klubów Lech. Kiedyś byłem też wielkim fanem Ajaxu i podziwiałem futbol holenderski lat 70. Johan Cruyff był moim idolem na równi z Georgem Bestem. Dziś kibicuję in mniej, ale uważam, że Cruyff, biorąc pod uwagę co zrobił jako piłkarz, trener, strateg i organizator był najważniejszą osobowością w całej historii futbolu.

W latach 90 zarywałem noce, by oglądać Chicago Bulls, a Michael Jordan był dla mnie nie mniej ważny niż piłkarscy idole.

W kolarstwie moim idolem był Greg LeMond, uwielbiałem też Seana Kelly. Przez jakiś czas kibicowałem Armstrongowi, nie tylko mnie porwała jego story o walce z rakiem i tak dalej. Mark Cavendish i Peter Sagan też byli przeze mnie podziwiani. Naturalnie nasi - Kasia Niewiadoma, Kwiato, Maciek Bodnar, wcześniej Sylwek Szmyd.

W golfie, od kliku dobrych lat Tommy Fleetwood, a ostatnio Polak Adrian Meronk, który może będzie pierwszym polskim golfistą wybranym do reprezentacji Europy na Ryder Cup. Pewnie nie wszyscy wiedzą, więc podpowiem, że dla golfisty to jak finał Mundialu dla piłkarza.

Nasze tenisistki, Radwańska, Świątek. Z panów Andy Murray, kiedyś Andre Agassi.

Podziwiam sportowców ekstremalnych, którzy dokonują rzeczy z pogranicza niemożliwości. Film o wejściu Alexa Honnolda na El Capitan to jedno z moich największych przeżyć przed ekranem. Do dziś mam ciary, jak sobie przypomnę.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 31 mar 2024, 21:22

@Tennessee, jesteś kibicem Blackpool? Jak długo to trwa i jaka historia się z tym wiąże? :)

Awatar użytkownika
Tennessee
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 182

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 01 kwie 2024, 10:25

matt_ pisze:
31 mar 2024, 21:22
@Tennessee, jesteś kibicem Blackpool? Jak długo to trwa i jaka historia się z tym wiąże? :)
Nie ma żadnej ciekawej historii ale lubię Blackpool F.C. Odwiedzałem rodzinę w Anglii, zahaczyłem o stadion który jest przyjemnie położony zaraz prz plaży. Poczułem pewną sympatię. Pewne bym się wybrał na mecz ale to były wakacje i przerwa od rozgrywek.

Ja po prostu lubię championship i niższe ligi angielskie, klimat, stadiony, miłość do footballu pozbawionego sukcesu. Blackpool F.C. Oldham Athletic A.F.C. Notts County F.C. Plymouth Argyle F.C. takie klimaty.
Ogólnie w Anglii nie mam ulubionego klubu.

Tak najbardziej to jestem fanem Hamburger SV. Bardzo lubię też FC Porto i RSC Anderlecht a także Rosenborg BK.

Polskie podwórko zostawię dla siebie :wink:

Kuba199292
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 23
Kibicuję: Liverpool

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 04 maja 2024, 12:53

Jak wiadomo Liverpool od czasu Jerzego Dudka kiedy wygrał nam LM w pamiętnym meczu z Milanem.
Pamiętam ten mecz do dziś jak przegrywaliśmy 0-3 i nastroje były mizerne w domu .
Pamietam pierwszą bramkę Gerrarda wtedy , jeszcze nie wierzyłem, że można to odwrócić.
Niesamowite było to , że ten mecz się tak odwrócił i bramki Smicera i Alonso po rzucie karnym.
Od tamtego czasu jestem z tym klubem na dobre i na złe .

Co do sympati to

Napoli w Seria A
Bilbao , Atletico La Liga
Schalke Niemcy.
Polska tylko do wyników to Lech.

Reprezentacja to wiadomo Polska , ale to trudna miłości jest .
Hiszpania , Anglia .
Ostatnio zmieniony 04 maja 2024, 13:05 przez Kuba199292, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 04 maja 2024, 12:59

@Kuba199292, nie miałeś wtedy wrażenia że jesteśmy zbyt pompowani przez media, że panuje narodowy pierdolec wobec tego Liverpoolu?

Kuba199292
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 23
Kibicuję: Liverpool

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 04 maja 2024, 13:10

matt_ pisze:
04 maja 2024, 12:59
@Kuba199292, nie miałeś wtedy wrażenia że jesteśmy zbyt pompowani przez media, że panuje narodowy pierdolec wobec tego Liverpoolu?
Oczywiście bo był Polak grający w finale LM to media w Polsce pompowali Liverpool.

Tak samo było w finale LM Bayern - Borussia gdzie była nasza trójka Lewy , Piszczy i Kuba.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 373

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 04 maja 2024, 13:11

Polak w LM to już było coś, a ten dodatkowo doszedł daleko i miał ogromny wpływ na końcowy wynik. To musiało działać na wyobraźnię. Wcześniej występy duetu Hajto-Wałdoch w Champions League to było coś, były jakieś epizody jak bramka Olisadebe czy dobry mecz Sypniewskiego na Old Trafford, a później fajne występy Jacka Krzynówka. Ale Jurek w Stambule to był poziom wyżej. Zresztą przypomniało mi się jaka panowała euforia po bramce Żewłakowa na Stamford Bridge (2008-2009 jakoś). A potem przyszedł Lewy i koledzy z Dortmundu i jakoś to się rozkręciło.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1072
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 maja 2024, 13:13

Kuba199292 pisze:
04 maja 2024, 12:53
Liverpool od czasu Jerzego Dudka kiedy wygrał nam LM w pamiętnym meczu z Milanem
Jedna sytuacja miała na nas odwrotny wpływ. Ja pomimo bycia już wtedy delikatnym sympatykiem United nie miałem nic a nic problemów z Liverpoolem, które zaczęły się od ściągnięcia Reiny. Od tej pory zacząłem życzyć Liverpoolowi porażek, a Benitezowi jak najgorzej. I przyznam szczerze, że nawet teraz jest mi bardziej Liverpool obojętny niż wtedy kiedy potraktowali tak Dudka.

Teraz oczywiście zdaję sobie sprawę, że Reina był bramkarzem lepszym, bardziej kompletnym. Wtedy jednak dla dzieciaka opierającego swoją miłość do footballu przede wszystkim na meczach reprezentacji, był to ogromny cios.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 373

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 04 maja 2024, 13:19

Ja miałem podobny etap z United, duża część niechęci była generowana przez Ronaldo i Rooneya :mrgreen: Natomiast zawsze lubiłem Teveza, doceniałem jego klasę, bo to był wyborny napastnik, co udowodnił w kolejnych klubach.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 04 maja 2024, 13:21

Zygmunt-1 pisze:
04 maja 2024, 13:11
bramce Żewłakowa na Stamford Bridge (2008-2009 jakoś)

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 2888
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 04 maja 2024, 13:25

Dudek przeszedł do legendy dzięki jednej nocy.

Pamiętacie jakiś jego wielki mecz w kadrze? Ja pamiętam sporo baboli. Ale taki jeden mecz gdzie by wybronił jakies wazne punkty jak Boruc Szczesny czy Fabianski? Z kolei pamietam wpadki z Finlandią, Białorusią czy Szwecją.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 04 maja 2024, 13:30

Z Norwegią na wyjeździe wszedł za kontuzjowanego Matyska i to chyba tyle. To było bodaj przy stanie 2:1 dla Polski, więc wpuścił jednego gola i nie miał chyba żadnej wielkiej interwencji do końca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”