Grupa K: Portugalia, Demokratyczna Republika Konga, Uzbekistan, Kolumbia

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8334

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2026, 21:46

Temat poświęcony grupie K:

---
GRUPA K
🇵🇹 Portugalia
🇨🇩 Demokratyczna Republika Konga
🇺🇿 Uzbekistan
🇨🇴 Kolumbia
---

17 czerwca 2026

🇵🇹 Portugalia – 🇨🇩 Demokratyczna Republika Konga, 19:00 (🇺🇸 NRG Stadium, Houston)

18 czerwca 2026

🇺🇿 Uzbekistan – 🇨🇴 Kolumbia, 04:00 (🇲🇽 Estadio Azteca, Meksyk)

23 czerwca 2026

🇵🇹 Portugalia – 🇺🇿 Uzbekistan, 19:00 (🇺🇸 NRG Stadium, Houston)

24 czerwca 2026

🇨🇴 Kolumbia – 🇨🇩 Demokratyczna Republika Konga, 04:00 (🇲🇽 Estadio Akron, Guadalajara)

28 czerwca 2026

🇨🇴 Kolumbia – 🇵🇹 Portugalia, 01:30 (🇺🇸 Hard Rock Stadium, Miami Gardens)

🇨🇩 Demokratyczna Republika Konga – 🇺🇿 Uzbekistan, 01:30 (🇺🇸 Mercedes-Benz Stadium, Atlanta)

Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2482
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 26 maja 2026, 16:11

Jako, że naszych nie ma to drugą drużyną obok Japonii, której będę kibicował są debiutujący w turnieju Uzbekowie (osobiście nigdy nie byłem w Uzbekistanie ale spotkałem paru na dalekim wschodzie gdzie dali się poznać jako bardzo sympatyczni i uczynni ludzie).

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 280

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 02 cze 2026, 22:14

Czas na przedostatnią z grup.

Portugalia swój największy sukces w historii świętowała równo 10 lat temu, ale to tak mniej więcej jakoś od 6 lat ma moim zdaniem skład taki wypasiony przez duże W. Ta drużyna ma od paru lat jeden zasadniczy problem. Ten potencjał nie jest wykorzystywany bo gra ofensywny ma iść na jednego faceta który obecnie jest już po 40-ce i na jego rekordy indywidualne. Tracą moim zdaniem z 50% swojej mocy którą mogli by pokazać gdyby zamierzenia były bardziej kolektywne. Wspomniany koleś jedzie i na ten turniej więc podejrzewam że problem tej drużyny może nie zniknąć. No ale na etapie fazy grupowej sobie oczywiście dobrze poradzą.

Kolumbia trzecie miejsce w strefie Ameryki PD. I choć chyba nie jest to obecnie tak silna drużyna jak 12 lat temu na Mundialu w Brazylii to jednak zdecydowany faworyt do drugiego miejsca w grupie.

Uzbecy i Kongo odstają rzecz jasna, choć obie drużyny zaskoczyły pozytywnie w eliminacjach. Uzbecy nie potrzebowali nawet baraży wyprzedzając choćby Katar.

Moje typowanie:

Portugalia jednak pierwsza. Jej problemy przyjdą dopiero w playoffs. Kolumbia jednak druga.

Uzbekistan i Kongo zremisują ze sobą i ostatecznie obie odpadną, ale nie jest wykluczone że któraś z tych dwóch drużyn rozegra nadspodziewanie dobre 60 minut przeciwko Portugalii a domek z kart wywróci się dopiero potem i Portugalia przepchnie mecz wyżej niż jedną bramką przewagi a może i zrobi się ostatecznie z tego taki wynik który przed meczem by nikogo nie dziwił ale już przebieg meczu taki podręcznikowy nie będzie.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1731

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 03 cze 2026, 9:39

Dziś o 20:00 DR Konga - Dania na Polsacie Sport 3, można podejrzeć jak sobie afrykanie poradzą z mocną europejską drużyną.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 03 cze 2026, 15:27

Portugalia i Kolumbia bez problemu powinni awansować. Nie wiem czy której z pozostałych się załapią na awans z 3 miejsca. Jedno i drugie pierwszy raz widzę na MŚ.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 109

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 cze 2026, 2:30

Portugalia to mój osobisty faworyt całego turnieju i uważam, że przez grupę przejdą jak burza. Nie znam siły Demokratycznej Republiki Konga czy Uzbekistanu przez co ta grupa jest dla mnie najtrudniejsza do oceny. Faworyt jest jeden a pozostali to znak zapytania.

Portugalia - DRK 3-0
Portugalia - Uzbekistan 2-0
Portugalia - Kolumbia 2-0
DRK - Uzbekistan 0-0
DRK - Kolumbia 0-1
Uzbekistan - Kolumbia 1-1

1. Portugalia
2. Kolumbia
3. Uzbekistan
4. Demokratyczna Republika Konga

Jak wspomniałem, faworyt jest w tej grupie tylko jeden. Kolumbia wydaje się, że jest głównym kandydatem do drugiego miejsca, przynajmniej w moich oczach, bo cokolwiek o tej ekipie wiem w przeciwieństwie do pozostałych. Pozostałe ekipy to dla mnie loteria, trudno mi ocenić ich siłę. Uzbekistan jednak mam wrażenie, że jest z tych ekip co potrafią napsuć krwi i być mocno upierdliwe, dlatego ich postawiłem nieco wyżej a nawet dałem im remis z Kolumbią... Może na wyrost.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2311

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 06 cze 2026, 9:52

portugalia ma chyba najmocniejszy sklad w swojej historii i jeden z najmocniejszych na turnieju. w obronie i pomocy prawie wszedzie ktos ze swiatowego top5 na swojej pozycji. z atakiem ciezko powiedziec, cristiano zapewne szykuje szczyt formy na uzbekistan i kongo, ale przydalby sie ktos, kto to pociagnie w fazie pucharowej. felix i leao sa mega chimeryczni, ale jak sie im wylosuje dobre trzy tygodnie, to moga narobic szumu. portugalia w ostatniej lidze narodow pyknela niemcow i hiszpanow, nie zdziwi mnie jesli na mundialu dojda do samego finalu

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3247

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 06 cze 2026, 11:17

moody pisze:
06 cze 2026, 9:52
cristiano zapewne szykuje szczyt formy na uzbekistan i kongo
Yes sir hehe.
Pewnie marzy tez o jakims karniaczku jak juz Portugalia wyjdzie z grupy bo szesc MS i zadnej bramki w fazie pucharowej kladloby sie poteznym cieniem na jego legacy.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 300

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 06 cze 2026, 11:39

Chlopaczek pisze:
06 cze 2026, 11:17
Pewnie marzy tez o jakims karniaczku jak juz Portugalia wyjdzie z grupy bo szesc MS i zadnej bramki w fazie pucharowej kladloby sie poteznym cieniem na jego legacy.
Tak, wszyscy czekają z zapartym tchem na Mistrzostwa Świata czy Cristiano strzeli bramkę w fazie pucharowej, bo zupełnie zmieniłoby to optykę tego utalentowanego, ale niezweryfikowanego na najwyższym poziomie zawodnika.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3247

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 06 cze 2026, 11:53

Tu chodzi o zdrowie psychiczne. Niedoceniany temat. Kibice Realu najlepiej wiedza ze jak Cristiano jest smutny to taki jego negatywny stan rezonuje na wszystko wokolo.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2311

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 06 cze 2026, 20:39

moody pisze:
felix i leao sa mega chimeryczni, ale jak sie im wylosuje dobre trzy tygodnie, to moga narobic szumu.
na razie leaowi wylosowalo sie czerwo w meczu towarzyskim, duze osiagniecie

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1119
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 06 cze 2026, 21:11

Leao to raczej do Freak Fightów walczy o transfer

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 280

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 cze 2026, 22:12

moody pisze:
portugalia ma chyba najmocniejszy sklad w swojej historii i jeden z najmocniejszych na turnieju.
Owszem. Tyle że moim zdaniem to zdanie jest prawdziwe już od dobrych 6 lat spokojnie. Moim zdaniem Portugalia z tym potencjałem powinna była coś więcej wycisnąć czy to z Euro 2020(zwanym Euro 2021), MŚ 2022 czy Euro 2024.

Powtórzę. Moim zdaniem tracą na ego Ronaldo. Cały czas szukają podaniami możliwości by on mógł sobie poprawiać te staty. Mają taki potencjał ale za priorytet stawiają spełnianie ambicji CR i nie wychodzą na tym moim zdaniem najlepiej. Ten potencjał zespołowy jest póki co marnowany moim zdaniem. Zobaczymy czy na tym turnieju to się zmieni czy jednak co bardziej prawdopodobne odżyją dopiero gdy CR odejdzie. Tylko czy wtedy nie będzie za późno bo ile okazji może mieć względnie jeden trzon kadry...

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 300

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 06 cze 2026, 22:23

Leszek pisze:
06 cze 2026, 22:12
Mają taki potencjał ale za priorytet stawiają spełnianie ambicji CR i nie wychodzą na tym moim zdaniem najlepiej.
Nieprawda, na MŚ 2022 wrzucili go na ławkę i nic to nie dało, w Lidze Narodów strzelił kilka istotnych bramek w decydujących meczach, sportowo pewnie to dalej najlepsza opcja jaką mają na ataku. Ot co Portugalia ma super skład w obronie i w pomocy, ale w ofensywie nikogo na topowym poziomie, przecież MŚ 2022 i ME 2024 to kopanie się po czole z Marokiem i dwa remisy 0-0 na Euro 2024. Więc czy mają lepszy skład niż gdy jeszcze Figo i Pauleta byli na chodzie? No nie wiem. A tam w międzyczasie był jeszcze bajerant Santos zbyt długo na stanowisku czy Bruno, który przez lata kopał się po czole w reprezentacji w stylu młodego Zielińskiego. Najlepszy skrzydłowy Portugalii ostatnich lat to Bernardo, który nie dość, że najlepsze lata ma za sobą, to on topowym graczem był dlatego, że ustawiony na skrzydle robił rzeczy jak normalna ósemka, a nie dlatego, że dawał cyferki.

Groźna kadra, ale ich ofensywa to Leao po średnim sezonie, paru gości z Arabii, ktoś tam z ligi portugalskiej, Conceicao, Ramos z ławki PSG - no słabo to wygląda.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3815

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 06 cze 2026, 22:35

Bernabeu2 pisze:
06 cze 2026, 22:23
Groźna kadra, ale ich ofensywa to Leao po średnim sezonie, paru gości z Arabii, ktoś tam z ligi portugalskiej, Conceicao, Ramos z ławki PSG - no słabo to wygląda.
A na bramce Diogo Costa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”