Grupa L: Anglia, Chorwacja, Ghana, Panama

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8334

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2026, 21:47

Temat poświęcony grupie L:

---
GRUPA L
🇬🇧 Anglia
🇭🇷 Chorwacja
🇬🇭 Ghana
🇵🇦 Panama
---

17 czerwca 2026

🇬🇧 Anglia – 🇭🇷 Chorwacja, 22:00 (🇨🇦 BMO Field, Toronto)

18 czerwca 2026

🇬🇭 Ghana – 🇵🇦 Panama, 01:00 (🇺🇸 AT&T Stadium, Dallas)

23 czerwca 2026

🇬🇧 Anglia – 🇬🇭 Ghana, 22:00 (🇺🇸 Gillette Stadium, Boston)

24 czerwca 2026

🇵🇦 Panama – 🇭🇷 Chorwacja, 01:00 (🇨🇦 BMO Field, Toronto)

27 czerwca 2026

🇵🇦 Panama – 🇬🇧 Anglia, 23:00 (🇺🇸 MetLife Stadium, Nowy Jork/New Jersey)

🇭🇷 Chorwacja – 🇬🇭 Ghana, 23:00 (🇺🇸 Lincoln Financial Field, Filadelfia)

Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 518

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 22 maja 2026, 22:33

Po pewnym przemyśleniu sprawy uważam, że błędem może nawet dużym jest brak w kadrze takiej postaci jak Phil Foden.
Jego dyspozycja jest oczywiście dyskusyjna, jednak jest to gość który w każdej chwili może zrobić coś z niczego, nawet w słabszej formie, a przecież zwłaszcza na turniejach tacy zawodnicy mogą być bardzo pożyteczni. Paradoksalnie w kadrze Anglii nie ma wcale dużo takich zawodników, oczywiście każdego z nich stać na indywidualny zryw, ale to jednak Foden ma to coś.

Jeszcze Morgan Gibbs-White w mojej opinii zasługuje na dyskusję, no ale to już nie jest tak polaryzująca sprawa.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2389

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 23 maja 2026, 9:13

Imho brak Palmera i Magłajera wg mnie jest gorszy

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 518

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 23 maja 2026, 11:48

Opowiadasz dyrdymały. Maguire nie ma już przyszłość w kadrze, więc spokojnie można było go odstawić, tym bardziej, że w drużynie są doświadczeni zawodnicy jak Stones czy Harry Kane.
Natomiast Palmer nie jest w niczym lepszy od Fodena, w dodatku gracz City ma znaczenie większe doświadczenie w reprezentacji, jak i również w grze o dużą stawkę.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6140
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 maja 2026, 12:08

Akurat biorąc pod uwagę że Anglia powinna egzekwować rożne podobnie jak Arsenal (w końcu będą je wykonywać Saka i Rice) to ten Magłaja w polu karnym mógłby być gamechangerem.

Kane trafia na Paname w grupie, pewnie wsadzi hattricka (z czego 2 z karnych) i dowiezie koronę króla strzelców bez żadnego gola w fazie pucharowej. A może gdzieś już to widziałem :P

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2311

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 23 maja 2026, 13:03

sickstick pisze:
23 maja 2026, 12:08
A mnie osobiście ten Cole Palmer zupełnie nie przekonuje. OK ma świetny strzał, więc wali gole z karnych czy sprzed pola karnego. Ale chłop w ogóle nie ma szybkości ani dryblingu żeby być groźnym na skrzydle, oraz zero podania czy kreatywności żeby być efektywnym na 10. Stawiam się jak już piłka przestanie tak łatwo wpadać do siatki, to za jakieś 4 lata zobaczymy go w West Hamie albo Evertonie.
albo bardzo przesadzasz, albo trafialem na wybitnie niemiarodajne mecze w wykonaniu palmera, bo nie widzialem ich za wiele, a podaniem czy kreatywnoscia to on sie wlasnie wyroznial i wygladal mi na goscia z duzym luzem i wizja

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6363

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 maja 2026, 13:27

Cole Palmer miał dwa tygodnie w których był najlepszy na świecie, pamiętam to jak dzisiaj.

Potem już tego nie śledziłem tak.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3247

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 23 maja 2026, 13:33

Tuchel bardzo gleboko wsadzil Palmera do zamrazarki zeby doladowal sobie cieszynke na nowy sezon.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 280

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 cze 2026, 9:15

No dobra, dojechałem do ostatniej z grup. Zdecydowanie jedna z trzech najciekawszych grup obok grup D oraz I.

Anglicy w ciągu ostatnich 10 lat zaczęli być ciut ciut bardziej turniejowi niż przez wcześniejsze 22 lata bo przypomnieli sobie jak to jest wąchać półfinał czy nawet finał. Inna sprawa że przeważnie nie mieli ciężkich drabinek do półfinału a jak raz mieli bardziej typową drabinkę to wtedy właśnie półfinału minimum nie zrobili czyli na MŚ 2022 w Katarze gdzie odpadli z Francją w 1/4. Mimo wszystko wysoko patrzę na ich obecne możliwości. Nie jest to raczej drużyna na tytuł, ale taki właśnie np półfinał mnie nie zdziwi. Zwłaszcza że przeglądałem ich potencjalną drabinkę i wydaje mi się że mogą do półfinału dojść. Wątpię jednak by finalnie z pucharem.

Chorwacja - nie odważę się powiedzieć niczego w stylu że już za starzy, że swoje już ugrali czy cokolwiek w ten deseń bo kto by pomyślał w Katarze że po 4 latach od wicemistrzostwa świata przywiozą kolejny medal a miało to miejsce. Wciąż mogą być pozytywnymi wariatami jak im siądzie a ich starcie z Anglikami zapowiada się wybornie.

Ghana - od lat dosyć solidna drużyna afrykańska na pewnym poziomie. Chociaż trzeba wbić kamyczek do ogródka że sensacyjnie nie zakwalifikowała się w ogóle na ostatnie mistrzostwa Afryki po raz pierwszy od 2004 roku....

Panama - no to już tym razem nie dam dupy jak w grupie H i mały research upewnił mnie że na ten Mundial weszli jako beneficjent tego że mogą się zakwalifikować bezpośrednio z eliminacji 3 drużyny z CONCACAF a 3 inne bardzo ważne w tej strefie nie są rywalami bo są gospodarzami. To będzie ich drugi w historii start na Mundialu, pierwszy sensacyjny wtedy w 2018 gdzie notabene też byli w grupie z Anglikami. Może w innej grupie by kogoś podgryźli, zaskoczyli. W tej może być im o to cięzko.

Moje typowanie:

No jednak Anglia pierwsza. Chorwaci też w sposób spodziewany wyjdą do round of 32 z drugiej pozycji. Ghana trzecia i jeżeli wygra z Panamą to czuję że też się wydostanie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

No dobra. To dwunasty dzień obskakiwania jednej grupy dzienniej i dojechałem do końca. Turniej za 8 dni. Życzmy sobie aby było co oglądać i potem wspominać :wink:

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 03 cze 2026, 15:22

Anglia bez problemu. Ale nie powiedziałbym czy druga Chorwacja czy Ghana. 3 marsz po medale z rzędu już raczej Chorwacji nie wyjdzie, Modrić już ma 40 lat, ME ostatnie słabe, w LN też dość słabo. Ghana zaskoczyła w RPA, niewiele zabrakło do półfinału. Chociaż powinny wszystkie 3 awansować, bo Panama raczej do bicia.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 109

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 06 cze 2026, 2:24

Tutaj faworyt raczej jest jeden i są to Anglicy... Ok, nie rozumiem braku powołania dla Fodena i Palmera, ale co mi do tego... Anglia i tak będzie jednym z najbardziej liczących się ekip do końcowego tryumfu. Chorwaci w tej grupie mogą ewentualnie napsuć krwi Anglikom, ale pozostali wydają się jednak poza zasięgiem Europejskich ekip. Ghana bodaj nawet nie grała na PNA i trudno ocenić ich siłę a Panama? ciekawostka egzotyczna.

Anglia - Chorwacja 1-1
Anglia - Ghana 3-1
Anglia - Panama 4-0
Chorwacja - Ghana 1-1
Chorwacja - Panama 3-0
Ghana - Panama 2-0

1. Anglia
2. Chorwacja
3. Ghana
4. Panama

Anglia moim zdaniem straci punkty na Chorwatach. Jest to ekipa niezwykle mocna, ale zaliczy potknięcie co nie przeszkodzi im w wygraniu grupy gdzie rozprawią się zdecydowanie z Ghaną i Panamą a z kolei Chorwaci trafią na mur Ghany. Drużyna z Afryki ostatecznie dorobi się 4 ptk wygrywając pewnie z Panamą, ale wystarczy to do trzeciego miejsca. Panama będzie dostarczycielem punktów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”