Liverpool (zbiorczy)

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Liverpool (zbiorczy)

Post autor: Kamil232 »

Tak tylko skromnie przypomne, ze ManU płąciło 30 mln za srodkowego obronce w... 2002 roku. Czyli w czasach, gdy zaden z napastnikow tyle nie kosztował (porownaj sobie teraz ceny czołowych napastników do tych 75 mln) i co wiecej na przełamanie tego rokerdu rzeba było czekac do czasu az Abramovich dawał za Szewczenke ponad 30 mln.
Tak jak pisałem przy ktorejs dyskusji nt transferow City. Wytykanie przez kibicow Manchesteru United, kwot transferowych w innych klubach, Manchesteru który od początkow Prmier League przez pierwsze15 lat jej istnienia wydawał zdecydowanie najwiecej i bił wszytskie mozliwe rekordy transferowe to niezła dawka hipokryzji. najdrozszy obronca, najdrozszy nastolatek, najdrozszy obcokrajowiec, najdrozszy piłkarz z kontynentu, najdrozszy transfer z ligi, najdrozszy anglik etc. To wszytsko rekordy bite swego czasu przez United. Tak wiem, boli, ze inni w koncu moga tez sobie pozowic na odrobinke szalenstwa .

Bzdury o takim gości jak Vieri, Salas etc. słyszałeś?

Ile mieliśmy dać za Ferdinanda jak do Leeds poszedł za 18 i w dwa sezony zrobił kolosalny postęp, a zespół był w półfinale LM? :mrgreen:

Co to w ogóle za porównanie.
W bilansie transferowym z tego sezonu wciaż jest 150 do 100 dla Mourinho :ozob:
A jak wziąć wszytskie lata Kloppa w Liverpoolu i wszytskie lata Mou w manchesterze to jest blisko 300 do blisko 150 mln. A mou jest blisko rok krócej w Manchesterze. Takze tego... nie podniecaj sie tak :D

Kolejne bzdury.

Nic mnie nie obchodzi, że Klopp pozbył się szrotu za dobre pieniądze.

Mou takiej szansy nie miał bo jak już mówiłem przejął zespół w gorszym stanie. Nie było na kim zarobić. A i kluczowego zawodnika Rooney'a oddaliśmy za darmo w imię szacunku dla jego osiągnieć.

Więc teraz porównajmy same wydatki.

Ten sezon 3 miliony więcej wydaliście.

Jeszcze już zaklepany Keita 75 kolejnych baniek.

Rzeczywiście nie macie do nas podjazdu.
Obrazek
Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1682

Liverpool (zbiorczy)

Post autor: masacra »

Carbon pisze:
Nie wiem, dlaczego tak wiele ludzi zwraca uwagę na netto. Dla mnie to bez sensu, nie powinno się dodawać kasy za sprzedanych graczy. To broszurka dyrektora sportowego, by wyciągnąć sporo hajsu za niechcianych zawodników. Za to menedżer najczęściej decyduje, kogo chce do swojej ekipy.
Z przyzwyczajnie. Jak nam w Liverpoolu zawsze mydlono oczy tym ile to klub nie wydał na wzmocnienia, a łatwo było sprawdzic, ze co sezon sa to te same kwoty, a wszystko ponad nie pochodzi ze sprzedazy, to trzeba było nauczyc sie patrzec na sprawy nieco dokładniej. Po drugie, nie jest sztuka wydac nawet 200 mln jesli wczesniej sprzedałes za 300 i to jeszcze pół biedy gdy tak jak w tym roku Liverpool, sprzredajesz tylko tych co chcesz sprzedac. Ale do tej pory było tak, ze Liverpool sprzedawał kluczowych zawodnikow po 50, 70 mln po czym wydawał 80-100 i wszyscy mowili jak to duzo na transfery wydalismy. A gówno. Srzedaj teraz Pogbe i de Gea i ciekawe jak ci wyjdzie zastapic ich wydając o 30 mln wiecej niz na nich zarobiłes. Powodzenia.
Jak pisze, jeszcze w tym roku mógłbym sie zgodzic na patrzenia tylko na same wydatki ez uwzgledniania wpływow, bo Liverpool pierwszy raz od kilku lat sprzedawał tylko tych którzy bybyli niepotrzebni. Ale to jednak wyjątek od reguły i nie jest powiedziane, ze za chwile nie przeczytamy, ze Cou jednak idzie do tej BBarcy, a wowczas to wszytsko znowu pojdzie jak krew w piach.
Carbon pisze: Wciąż nie nazwałbym tego oszczędzaniem Salaha, ale niech Ci będzie..
A blisko 2ygodniowa przerwa na reprezentacje w czasie której Salah nigdzie nie jeździł i nic nie grał sie liczy?
Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Kamil232 pisze: Ile mieliśmy dać za Ferdinanda jak do Leeds poszedł za 18 i w dwa sezony zrobił kolosalny postęp, a zespół był w półfinale LM?

Tak wiem. Jak MU robi transfer record to po prostu inaczej nie mozna było. Wszytsko na ziemii i niebie wskazuje, ze tak trzeba zrobic i jest to ze wszech miar uzasadnione bo...(tu wstaw sobie dowolny argument). Jak robi to samo ktos inny, wczesniej City teraz Liverpool, to jest to beka do kwadratu, tyle płacic za obronce XD
Kamil232 pisze: Mou takiej szansy nie miał bo jak już mówiłem przejął zespół w gorszym stanie
Cud, ze Manchester przed przyjsciem Mou wogole sie w lidze utrzymał. W takim stanie był.... niedopomyslenia.
Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Liverpool (zbiorczy)

Post autor: Carbon »

Jarzinho pisze: O widzę, że jest tu ktoś zorientowany w sytuacji Barcelony(tak mu się wydaję). Bardzo logicznie :D sobie to wyliczył i nawet w jego mniemaniu mu to wyszło, ba nawet ktoś to podchwycił. Brawo... Dla bardziej rozgarniętych - bzdury.
Gdzie skłamałem?

Neymar - 220 mln euro
Dembele - 105 mln euro
To jest praktycznie połowa tego, co otrzymali za Neymara.

Arthur zaraz po finale Copa Libertadores spotkał się z przedstawicielami Barcelony i tam prawdopodobnie przyklepali już ten transfer. Problemem jest klauzula wykupu, która wynosi właśnie 50 mln euro.
https://www.express.co.uk/sport/footbal ... -transfers

To zostaje 65 mln euro z samej sprzedaży Neymara. Nie wspomnę o koszcie Paulinho czy coś.

O sytuacji finansowej Barcelony wiadomo od dawna.

No i Barca też ogłosiła już rok temu, że Camp Nou przejdzie renowację. Oczekują, że sponsor tytularny pokryje 200 mln euro. A to tylko 1/3 tego, ile trzeba będzie na to wyłożyć.
https://www.barcelonayellow.com/fcb-foo ... ou-stadium
janop pisze:Carbon - ludzie zwracają uwagę na netto, bo to pokazuje ile dany klub tak naprawdę mógł wydać.
Może tak jest w przypadku mniejszych klubów, ale gigantów z Anglii? Gdzie każdy klub dostaje masę kasy z kontraktu telewizyjnego? Nawet w Championship tak nie jest. Prawda jest taka, że wszystko zależy od właścicieli. City mogą sobie wydać niemal ile chcą, szejki nie będą patrzyli na to, ile zarobili na sprzedaży. Choć pewnie dyrektorzy sportowi są na tyle ogarnięci, by jak najwięcej do ich portfeli wróciło.
ryba_82 pisze:
Carbon pisze: Wciąż nie nazwałbym tego oszczędzaniem Salaha, ale niech Ci będzie...
Ja mimo wszystko upieram się na swoim skoro dodatkowo na reprezentację nie pojechał :)
masacra pisze:A blisko 2ygodniowa przerwa na reprezentacje w czasie której Salah nigdzie nie jeździł i nic nie grał sie liczy?
A owszem, to już jest dobra przerwa i spora regeneracja sił, ale tutaj raczej zwracaliśmy uwagę na rotacje Kloppa.
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3929

Liverpool (zbiorczy)

Post autor: matt_ »

Myślę, że pomiędzy przyjściem van Dijka a odejściem Coutinho daleka droga (przynajmniej do lata). Chociażby dlatego, że nie będzie mógł grać dla Barcelony na wiosnę w LM.

To jednak poboczna sprawa, najważniejsze że w końcu Klopp dokonał znaczącego wzmocnienia w tyłach (nie jestem pewien jak kwalifikować przyjście Robertsona, na pewno nie był to transfer pokroju Holendra).
Obrazek
Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 805

Liverpool (zbiorczy)

Post autor: ryba_82 »

To są właśnie te argumenty o których wcześniej nieśmiało wspomniałem :wink:

Ambaras jak City czy LFC kupuje takiego Walkera czy Van Dijka,ale już Pogba za 100 czy 90 melonów okay.Przypomnę: 9 bramek i 6 asyst w 51 meczach w poprzednim sezonie,ale przecież od niego wiele zależy.Po derbach były gadki że z Pogbą to United mogłoby wygrać a gdy wrócił Pogba to 3 mecze i 0 zwycięstw a za rywali United miało Bristol, Burnley czy Leicester.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Liverpool (zbiorczy)

Post autor: Jarzinho »

Przypominam jedną podstawową sprawę transfer Coutinho był przewidywany na długo przed odejściem Neymara. Ba to właśnie Brazylijczyk miał przyciągnąć go do Barcelony. Skąd bzdurny pomysł, że te pieniądze miały pomóc sfinalizować kupno zawodnika Liverpooou. Wychodzi na to, że Barcelona wchodziła na rynek transferowy czekając na odejście Neya do PSG żeby w ogóle myśleć o wzmocnieniach, bo kasa pewnie poszła na Semedo czy wykup Deulofeu. Pierwszy raz chyba by do tego doszło. Co najwyżej można powiedzieć, że Dembele to owoc odejścia Brazylijczyka. Choć i on przewijał się wcześniej.

Także nie dostrzegam żadnego związku z renowacją stadionu a transferami. Nie przypominam sobie, żeby Barcelona miała ostatnio problemy z zamknięciem budżetów. Te odnośniki są dla mnie gówno warte.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

masacra pisze:
Kamil232 pisze: Ile mieliśmy dać za Ferdinanda jak do Leeds poszedł za 18 i w dwa sezony zrobił kolosalny postęp, a zespół był w półfinale LM?

Tak wiem. Jak MU robi transfer record to po prostu inaczej nie mozna było. Wszytsko na ziemii i niebie wskazuje, ze tak trzeba zrobic i jest to ze wszech miar uzasadnione bo...(tu wstaw sobie dowolny argument). Jak robi to samo ktos inny, wczesniej City teraz Liverpool, to jest to beka do kwadratu, tyle płacic za obronce XD
Kamil232 pisze: Mou takiej szansy nie miał bo jak już mówiłem przejął zespół w gorszym stanie
Cud, ze Manchester przed przyjsciem Mou wogole sie w lidze utrzymał. W takim stanie był.... niedopomyslenia.

Jak zwykle jak przychodzi do dyskusji na argumenty poza pustymi hasłami nie wiele masz do powiedzenia.

Ferdinand najlepszy młody obrońca co ważne Angielski w wieku 22 lat zmienia klub za 18 baniek. Sprawdza się w nim na najwyższym poziomie Europejskim. Idzie do najlepszego klubu w Anglii. 30 baniek rzekomo dużo.

Virgil Van [k****] Dijk holender z przeszłością w Celtach i Soton. Na Europejskim poziomie kręcił nim min. Miroslav Radovic. 80 baniek. W porządku.

Smiech.

Kloppo sprzedaje Benteków Ibów Sakho za poważne pieniądze. Bo też wcześniej poważne za nich zapłacono. Więc właściwie je tylko odzyskuje. Mou takiej szansy nie ma. Albo ok ma mógł opierdolić Herrere i Matę. W porządku jego błędem jest, że tego nie zrobił.

Ale gadanie, że rzekomo nie macie do nas startu jest bzdurą. To już nie te czasy jak słusznie zauważyłeś, że my mogliśmy dużo więcej od reszty wydawać. Każdy ma teraz hajs. I może coś zbudować. Poch też dał 40 baniek na Sancheza. Te gadki, że nie ma startu do nas z kasą są śmieszne i wiadomo, że mają tylko jedno na celu. Udowadniać jaki to Wielki jest Kloppo bo zajmuje 4 miejsce w tabeli, a jaki [ch**] Mourinho, że jest drugi.
Ambaras jak City czy LFC kupuje takiego Walkera czy Van Dijka,ale już Pogba za 100 czy 90 melonów okay.Przypomnę: 9 bramek i 6 asyst w 51 meczach w poprzednim sezonie,ale przecież od niego wiele zależy.Po derbach były gadki że z Pogbą to United mogłoby wygrać a gdy wrócił Pogba to 3 mecze i 0 zwycięstw a za rywali United miało Bristol, Burnley czy Leicester.

Wracamy do dyskusji, która już była prowadzona. Owszem Man United wydawał dużo wcześniej na gwiazdy ligi czy światowej piłki. Pokroju Ferdinanda. Ale nie na szrot, średniaków czy nawet wschodzące gwiazdy. Ronaldo kosztował 12 baniek.

Też te przykłady które podajesz są dobre. Pogba gwiazda ligi włoskiej zespołu z samego TOP Europejskiego. Finalisty LM. Lukaku wice król strzelców Angielskiej Ligi. I to jest jakiekolwiek porównanie z byle środkowy obrońca nie sprawdzony na poziomie światowym?
Obrazek
Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Liverpool (zbiorczy)

Facepalm. Przecież przy okazji Walkera praktycznie nikt nic o kasie nie wspominał, teraz przy Van Dijku też chyba mało kto narzeka czy się śmieje z tej kwoty. Przy Pogbie była jedna, medialna gównoburza. A to tylko dlatego, że trafił do United, największego klubu na świecie i przy okazji najbardziej nienawidzonego(i to chyba nie tylko na Wyspach). No i ocenianie Pogby po czystych statystykach to już w ogóle przejaw ogromnej ignorancji. Ale o tym pisałem już wiele razy i nie mam zamiaru się powtarzać.
Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Liverpool (zbiorczy)

Post autor: Dr.Football1 »

Fani United krecacy beke z kwot transferowych innych klubow to chyba jeszcze lepsze niz fani Barcelony/Realu narzekajacy na sedziow.

Z mojej strony - beka z LFC :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

:mrgreen:

A kogóż to rzekomo przepłaciliśmy wobec kwoty za Van Dijka?
Obrazek
Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Liverpool (zbiorczy)

Jarzinho pisze: Te odnośniki są dla mnie gówno warte.
Tam są odnośniki to oficjalnych raportów Barcelony, z jej oficjalnej strony, gdzie czarno na białym są takie liczby:
They were able to refinance their loans with better cash flow management and that is why as of the 15/16 season they were sitting on -$13Million net debt (which means they could pay back all of their debts and still have $13million in cash) and Barca was sitting on a net debt of $287million meaning if we had spent all of our cash and equivalents to pay back our debts, we would still be $287million short.
Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Liverpool (zbiorczy)

Przecież przy tej kwocie za Van Dijka, ceny za Lukaku czy Pogbę wydają się wyprzedażą na black friday. Nie wspomnę o tym, że zdrowy Bailly nie gra na gorszym poziomie niż VVD, a może jeszcze nawet lepszy. Kosztował ponad dwa razy mniej.
janop pisze:
Carbon pisze: Przy Pogbie była jedna, medialna gównoburza. A to tylko dlatego, że trafił do United, największego klubu na świecie i przy okazji najbardziej nienawidzonego(i to chyba nie tylko na Wyspach).
A nie chodziło o to, że za rekordową kasę odkupili swojego wychowanka?
To też, ale była wielka beka za cenę za gościa, który nie robi wielkich statystyk. Ciekawe w sumie, jak oceniany będzie transfer VVD, gdy Liverpool wciąż będzie tracił bramki.
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

Żeby była jasność to ja już dawno przestałem pasjonować się kwotami. Nie mój hajs nie mój problem. To inni się tym pasjonują i rozliczają innych.

I właśnie zaiste zabawną ironią losu jest, że klub którego kibic przez ostatni miesiąc rozliczał innych z kwot, kpił z trenera, że tyle wydaje a sukcesów brak, kpił że niektórzy chcą robić FM bo chcą transferu jednego czy dwóch zawodników, daje potem 75 baniek za jakiegoś średniego środkowego obrońcę z przeciętnego klubu :lol2:
Ostatnio zmieniony 27 gru 2017, 20:37 przez Kamil232, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Kamil232 pisze: Virgil Van [k****] Dijk holender z przeszłością w Celtach i Soton. Na Europejskim poziomie kręcił nim min. Miroslav Radovic. 80 baniek. W porządku.

A ty sobie zowu dodajesz cos co nikt nie napisał.
Jasne ze transfer jest przepłacony. Prawdopodobnie wynika to z faktu, ze Liverpool rywalizował o niego z City i Chelsea, ktore gotowe były zapłacic ponad 60 mln, wiec wiadomym było, ze trzeba dac wiecej. Liverpool płaci tez za swoją niefrasobliwosc z lata, gdy musiał przepraszac za kontaktywanie sie z Virgilem za plecami klubu. Mysle, ze jakby nie te dwa fakty to kwota byłaby znacząco nizsza. Ale jest jak jest. Takie prawa rynku.
Van DIjk jest przepłacony o te 25, moze nawet 35 mln i nikt tu z tym faktem nie dyskutuje. Ja tylko zwrociłem uwage, ze jest cos wyjątkowo osobliwego gdy kibic klubu który w swoim czasie pobił wszytskie mozliwe rekordy transferowe ligi i który, zeby było smieszniej wciąz dzierzy rekord za najdrozszy zakup, zaczyna wypominac innym, ze za duzo wydają na nieodpowiednich piłkarzy.
Chcesz porozmawiac o nieodpowiednich kwotach za nieodpowiednich piłkarzy Porozmawiajmy o Lindelofie, albo o Andersonie, porozmawiajmy o Veronie
Kamil232 pisze: Ronaldo kosztował 12 baniek.
No i swietnie. A Sterling 400 tys, Alli 500, Bale 6 mln i o czym to swiadczy? Czasem wyciągniesz perełke za marne gorsze, a czasem trzeba zaryzykowac i dac wiecej niz wynikałoby to z realnej wartosci zawodnika. Na Boga mowimy o czasach w których za nastolatka Dembele ktory zagrał 1 sezon na niezlym poziomie sa płacone ponad 100 mln eurosów! Takie czasy.

I z tym szrotem to bym lekko był ostrozniejszy. Jak Liverpool kupował Mane to wielu mowiło, ze to przepłacony transfer. Jak kupował Salaha, to mówiło sie to samo. Kupował Oxa z rokiem do konca kontraktu i nie chce tu zapeszac ale mam wrazenie, ze do konca sezonu to bedzie jeszcze nasz najlepszy srodkowy pomocnik.
Wcale sie nie zdziwie, jak Virgil za chwile okaze sie byc jednym z najlepszyms stoperow w całej lidze. Moge sie mylic ale kto nie ryzykuje ten.... takze tego. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”