!

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.
Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0
Kontakt:

Post autor: Bobohawk »

Manumef pisze:kierunek jak dziennikarstwo sportowe
Futbolowa mogła byś mi opisać szerzej jak to mniej więcej wygląda :?:
Co potrzebne, ile trwa, gdzie jest coś takiego itp. Tak szczerze mówią to pierwszy raz słyszę o takim kierunku 8)
Awatar użytkownika
szpari
Skład C
Skład C

Post autor: szpari »

co do dziennikarstwa nie polecam, chyba ze macie wtyki albo kase i sobie kupicie dobra prace, po dziennikarstwie ciezko dostac sie do dobrej telewizji czy radia, a poza tym jest to kierunek po ktorym nie mozesz nic innego ciekawego robic, a po socjologii mozesz byc dziennikarzem i wiele innych

matura z wosu jest prosta, matma porazka
umiesz liczyć, licz na siebie
Awatar użytkownika
Mefiu
First love...United

Post autor: Mefiu »

szpari pisze:co do dziennikarstwa nie polecam, chyba ze macie wtyki albo kase i sobie kupicie dobra prace, po dziennikarstwie ciezko dostac sie do dobrej telewizji czy radia, a poza tym jest to kierunek po ktorym nie mozesz nic innego ciekawego robic, a po socjologii mozesz byc dziennikarzem i wiele innych

matura z wosu jest prosta, matma porazka
http://w4.dswe.wroc.pl/index.php?id=495 - Wrocław
Wiem, że jest jeszcze w Warszawie...

Podobno (tak mi tłumaczyła futbolowa, a bardziej w lekturę się nie wczytałem) po dziennikarstwie sportowym patrzą ok i przyjmują do pracy. Za to po zwykłym dziennikarstwie nie mają po byłych studentach najlepszego zdania. Lepiej isć na romanistykę, socjologię...

Ja chciałbym zostać dziennikarzem prasowym, bądź rzecznikiem prasowym (do radia i TV się nie nadaję, choć nie trudno byłoby zastąpić Szpakowskiego :roll: )
Take me home, United road, to the place I belong...
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post autor: futbolowa »

Link podał już kolega Manumef /ładny avatar, nawiasem mówiąc ;)/ ;)

Niemal każdy ceniony dziennikarz odradza dziennikarstwo... Tam jest mało zajęć praktycznych, a nauka skupia się głównie na medioznawstwie, co jest właśnie największą wadą dziennikarstwa :? :?
Dziennikarstwo sportowe charakteryzuje się tym, że najwięcej zajęć jest praktycznych. Najpierw oczywiście są podstawy - w tym również prawo, socjologia, politologia itp. potem już głównie wiedza sportowa /medycyna a sport, encyklopedia sportu, historia sportu itd.itd./ ;)
Tu nie ma czegoś takiego jak nauka o mediach, co typowe jest dla dziennikarstwa. Dlatego przychylniej patrzy się na studentów tego kierunku /ponoć ;) ;)/.
Mam nadzieję, że tak naprawdę jest ;) 8)

PS. Przy okazji przyszłym dziennikarzom polecam kurs dziennikarstwa ESKK ;) ;)
Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post autor: Bobohawk »

No to muszę przyznać że to mnie bardzo zaciekawiło :) Jeśli nie uda mi się dostać na AWF to spróbuję ten kierunek :) A nie wiecie czy na Śląsku też jest :?: Na tych studiach z nauką raczej problemów by nie było bo wtedy bym się uczył tego, co uwielbiam, a wtedy jak wiadomo wiedza łatwiej wchodzi do głowy :) Zainteresowało mnie to :)
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post autor: futbolowa »

Bobohawk pisze:A nie wiecie czy na Śląsku też jest
Ja słyszałam tylko o Wrocławiu /prywatna, tak przy okazji ;)/.

Oprócz tego jest jakaś EWS w Warszawie i specjalizacja jakś przy AWF w Gorzowie Wielkopolskim...
Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: kulekfcb »

dla mnie marzenie to SGH w Warszawie. Chcę iść na jakieś studia ekonomiczne, to jest pewne a jakie to jeszcze nie wiem, najlepiej na te wyżej wymienione.
Awatar użytkownika
persil
Skład B
Skład B

Matura ustna - jezyk polski.

Post autor: persil »

W tym roku zdaje maturke. Na ustny polski wybralem temat "Język sprawozdań sportowych. Omów zagadnienie na podstawie zgromadzonych materiałów." Mam juz pewien pomysl na ten temat, tj. wpadki komentatorow, jakes mp3, ale brak mi czegos rewolucyjnego. Moze ktos z Was podrzuci jakis ciekawy pomysl...
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post autor: fieldy »

Wczoraj widziałem program prof. Jana Miodka, który powiedział ciekawą rzecz.
Otóż, dziennikarze sportowi popełniają błąd mówiąć : "Piłkarz zdobył hat tricka, uzyskał hat tricka"
Potem mIodek przedstawił dlaczego tak jest niepoprawnie [coś o rzeczownikach w którymś stopniu mówił :lol: ]
A następnie podał prawidłową wersję, która brzmi :
"Piłkarz zdobył hat trick, uzyskał hat trick"
Ponoć ma to wylądac jak w pierwszym przypadku - znaczy kto ? co ? - hat trick - dlaczego tak ? nie wiem - ale skorop J. Miodek tak mówi to tak jest 8)
Awatar użytkownika
persil
Skład B
Skład B

Post autor: persil »

Miedzy innymi o takie rzeczy mi chodzi. Aczkolwiek chce zrobic to troche z przymrozeniem oka. Owszem mozna wkrecic Prof. Miodka, ale chcialbym nadac tej pracy więcej oryginalności.
THX fieldy
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post autor: Tomusmc »

Jako, że jestem w ostatniej klasie Technikum także zdaje maturę :roll: Niewiem czy jest się z czego cieszyć bo rok będzie troche męczący. Tematem mojej ustnej matury są "Książki i ich filmowe adaptacje" (czy jakoś tak, bynajmniej o to chodzi. Już mam pewne plany co do tego, ale narazie nic nie realizuje. Wszystko okaże się w najbliższym czasie :twisted:
Obrazek

"Juve jest dla mnie powodem do radości i dumy, a także do rozczarowania i frustracji. Tak silne emocje może zapewnić tylko prawdziwa, nieskończona historia miłosna."
Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post autor: Babel »

Ja wybrałem temat na mature ustna z polskiego "Psychika zbrodniarza jako temat literacki.Omów zagadnienia na wybranych przykładach".Wybrałem temat który najbardziej mi pasował i jestem zadowolony z tego tematu mysle ze bede mogł zrobic fajna prezentacje.
pozdro dla maturzystów
Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: Smithu »

Tomusmc pisze:"Książki i ich filmowe adaptacje"

Gdybym mial do wyboru podobny temat to tez byl go zawijaj.
Tomusmc pisze:Już mam pewne plany co do tego, ale narazie nic nie realizuje. Wszystko okaże się w najbliższym czasie

Nie spiesz sie, ja sie przygotowywalem dzien przed egzaminem.
Dumnie w bialych szatach...
I'm feelin lucky enuff to bet it all on a dice
Obrazek
http://smitu.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8597
Kontakt:

Post autor: cloner »

Smithu pisze:
Tomusmc pisze:Już mam pewne plany co do tego, ale narazie nic nie realizuje. Wszystko okaże się w najbliższym czasie
Nie spiesz sie, ja sie przygotowywalem dzien przed egzaminem.
hehehe, moi znajomi tez tak robili :lol:
i nie bylo tak zle z wynikami ;) wiekszosc miala od 75% wzwyz :)

no, musze sie przyznac, tez mam w tym roku maturke :lol:
ale mojego tematu na ustna z polskiego narazie Wam nie zdradze ;)

pozdrawiam
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: Smithu »

cloner pisze: nie bylo tak zle z wynikami wiekszosc miala od 75% wzwyz

Podobnie jak ja. A mialem ziomkow ktorzy dawali bo 200 zl za prezentacje a dostawali ledwo 30 % :?
Dumnie w bialych szatach...
I'm feelin lucky enuff to bet it all on a dice
Obrazek
http://smitu.blog.onet.pl/
Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”