Sir Alex Ferguson zapowiedziął sprowadzenie typowej gwiazdy do zespołu w lecie. W zimie natomiast chciałby wzmocnić ManU zawodnikami, którzy mogliby poprawić grę i statystyki. Byłyby to "kosmetyczne" zmiany jednak, podobno, nie zbyt tanie.
A na (jak zwykle) liście piłkarzy, którymi zainteresowane są władze United znajdują się m.in: Gennaro Gattuso, Mahamadou Diarra, Didier Zokora, Aldo Duscher oraz Maniche. Jeden z tych zawodników miałby zastąpić jeden z symboli zespołu z Old Trafford - Roya Keane'a.
Ja osobiście na wstępie wykreśliłbym Argentyńczyka Duschera, Portugalczyka Maniche'a. Nie jestem szczególnie przekonany do umiejętności tych zawodników. Gattuso na pewno wzmocniłby zespół, ale w United starczy już doświadczonych zawodniików, chyba, że Włoch pogodziłby się z rolą zmiennika?! Zokora i Diarra to priorytety. Zawodnicy w podobnym wieku (pierwszy 25, drugi 24 lata), posiadający wielkie możliwości oraz umiejętności. Po cichu liczę, iż to właśnie jeden z tych czarnoskórych graczy niedługo założy trykot Manchesteru United.
A czy na w/w koszulce będzie znajdowało się logo jednego z operatorów linii komórkowej? Mowa tu o firmie O2 dotychczasowym sponsorze Arsenalu Londyn. Po trwającym sezonie firmie O2 kończy się kontrakt z Kanonierami, natomiast kontrakt z drużyną z Old Trafford zrywa Vodafone (pisałem o tym wcześniej). Wśród potencjalnych faworytów do sponsorowania klubu znajdują się jeszcze: Google, Yahoo, Coca-Cola, IBM i Levi Strauss. Wszystkie te firmy proponują większe pieniądze niż Vodafone (9 mln funtów na rok, w przypadku O2 - 15 mln).
Mi bardzo podoba się projekt dotychczasowej koszulki. A kto da więcej (bo przecież o to chodzi Glazerowi) to się niedługo okaże.
Pojawiła sie również informacja, jakoby Fergie zapewniał, że przez następny sezon nadal będzie sprawował funkcję menadżera drużyny. Nie wyklucza również pozostanie na Old Trafford na następne cztery lata

Przekonuje, że ma zamiar zbudować mocną drużynę, gotową na sukcesy. Natomiast z United łączony jest Guus Hiddink. Holendrowi po obecnym sezonie kończy się umowa.
Paul LeGuen, Guus Hiddink, a może Otmar Hitzfeld? Zdecydowanie jeden z dwójki :Francuz lub Holender! A może dalej będziemy oglądać sir Alexa Fergusona na ławce trenerskiej MU?
Quinton Fortune zapowiedział swoje odejście. Pomocnik RPA jest zdeterminowany by grać, a w United tego nie ma zagwarantowanego.
P.S. Link do felietonu Blake'a o Ajaxie Amsterdam
http://www.pilka.pl/index.php?ls=NL&mid=2&show=888
Take me home, United road, to the place I belong...