Bernabeu pisze: ↑14 maja 2021, 22:15
Nieprawda, można empirycznie zweryfikować, że zapięcie pasów statystycznie uratuje komuś życie, np. poprzez przeprowadzenie testów, co zresztą zostało przeprowadzone.
Ok, ale zakazanie palenia papierosów i zamknięcie granic pewnie też mogłoby uratować komuś zdrowie i życie i na pewno znalazłyby się testy i badania, które by to potwierdziły. A mimo wszystko tego nie robimy.
le zestawienie tego dylematu na zasadzie wolność-brak wolności jest kłamliwe, bo tak naprawdę jest to np. mniej wolności-wiecej bezpieczeństwa.
nie powiedizałbym, że kłamliwe, ale rozumiem o co Ci chodzi. Stąd mój podpis.
Jako, że zapinanie pasów obiektywnie zwiększa to bezpieczeństwo, to ludzie w większości (chyba) taki rygor akceptują, ale to tylko pokazuje jak racjonalnie określają co do generaliów swoje preferencje.
No własnie ludzie akceptują rygor - najpierw pasy, potem szczepionki, ciekawe co będzie następne.
Brak szczepienia się jest nieuzasadnione, egoistyczne i potencjalnie szkodliwe dla społeczeństwa.
Problem jest szerszy - począwszy od tego, że doradcy premiera ds szczepień mają związek z firmami, które produkują szczepienia. Idąc przez to, że duża cześć tych firm ma coś za uszami (było o tym głośno pół roku temu). Kontynuując przez te wszystkie niejasności związane np. z astrą, z której kilka krajów zrezygnowało. Kończąc na tym, że ludzie są zachęcani do szczepień i praktycznie zmuszani przez ludzi, ktorzy w walce z wirusem zamykali lasy. Ja zakładam, że jakby to zrobić normlanie i bez pośpiechu, prowadząc kampanie zachęcającą, a nie opartą na strachu i zmuszaniu, to za parę miesięcy mielibysmy 90% zasczzepionych, a tak będzie 60%. I nie ma się co dziwić, bo sam też nie czuję potrzeby zaszczepienia się. Wolałbym mimo wszystko zaczekać możliwie najdłużej, żeby te szczepionki zostały sprawdzone w rzeczywistości. Aczkolwiek tak jak pisałem od początku - nie wykluczam tego, że za miesiąc się zasczepię.