Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

DDK pisze: 15 kwie 2022, 20:08 ale u nas była już 6-7% przed rozpoczęciem wojny przecież. I to wg wskaźników, a tak realna to podchodziła pod 10%.
Wiem. To był dodatek do Twojej wypowiedzi w kontrze do argumentacji Tomusa, że inflacja jest praktycznie wszędzie ;)

Pierwsza sprawa
DDK pisze: 15 kwie 2022, 19:40 Wiem, ale sprawdźmy kto miał najwyższą inflację w ostatnich miesiącach i przed wybuchem wojny.
Druga sprawa
Mr.Chris pisze: 15 kwie 2022, 19:40 drobna inflacja (1-3%) jest nawet wskazana.
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post autor: Tomusmc »

Bienias pisze: 15 kwie 2022, 21:08
Tomusmc pisze: 15 kwie 2022, 19:40 Rozdawnictwo na lewo i prawo musiało się odbić czkawką. Teraz będą pudrować dając kolejne tarcze. Im to się opłaci bo standardowo kupią sobie elektorat
Rozdają od pierwszego miesiąca rządów i tak co roku to się im odbija czkawką. Zdarta płyta. Jednak będąc konsekwentnym nie widzę żebyś krytykował rozdawnictwo w UE albo w samorządzie. Myślę, że Warszawa niczym się nie rożni od Gdańska. Nie widziałem, żebyś atakował dopłaty samorządowe do prądu, mieszkania, wywozu śmieci, czynszu. Baaa dam ci zagwozdkę. Na dziś mieszkania komunalne przynoszą same straty dla samorządów i dopłaty do ich utrzymania stanowią spory procent budżetu miast. No ale jak to pięknie ująłeś "standardowo kupią sobie elektorat". Gratuluję puenty do swojej tezy :D
Samorządy porównujesz do rządzących którzy uderzają w daną grupę osób? Cały social wymaga jednej wielkiej poprawki. Wszelakie dopłaty w większości pomagają patologii i to działa od lat, nikt z tym nic nie robi, ale żadna partia rządząca nie miała takiego rozdawnictwa jak pisiorki. Patologia skacze z radości bo pięć stówek za gówniaka wpada, emeryci podjarani bo dodatkowa emeryturka wpada, obniżanie vatu na sztucznie podniesione ceny benzyny i tak by można było wymieniać długo. Kraj mlekiem i miodem płynący :rydzyk:
Obrazek

"Juve jest dla mnie powodem do radości i dumy, a także do rozczarowania i frustracji. Tak silne emocje może zapewnić tylko prawdziwa, nieskończona historia miłosna."
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1374
Kibicuję: AC Milan

Post autor: MazurXIII »

Tomusmc pisze: 15 kwie 2022, 22:43
Bienias pisze: 15 kwie 2022, 21:08
Tomusmc pisze: 15 kwie 2022, 19:40 Rozdawnictwo na lewo i prawo musiało się odbić czkawką. Teraz będą pudrować dając kolejne tarcze. Im to się opłaci bo standardowo kupią sobie elektorat
Rozdają od pierwszego miesiąca rządów i tak co roku to się im odbija czkawką. Zdarta płyta. Jednak będąc konsekwentnym nie widzę żebyś krytykował rozdawnictwo w UE albo w samorządzie. Myślę, że Warszawa niczym się nie rożni od Gdańska. Nie widziałem, żebyś atakował dopłaty samorządowe do prądu, mieszkania, wywozu śmieci, czynszu. Baaa dam ci zagwozdkę. Na dziś mieszkania komunalne przynoszą same straty dla samorządów i dopłaty do ich utrzymania stanowią spory procent budżetu miast. No ale jak to pięknie ująłeś "standardowo kupią sobie elektorat". Gratuluję puenty do swojej tezy :D
Samorządy porównujesz do rządzących którzy uderzają w daną grupę osób? Cały social wymaga jednej wielkiej poprawki. Wszelakie dopłaty w większości pomagają patologii i to działa od lat, nikt z tym nic nie robi, ale żadna partia rządząca nie miała takiego rozdawnictwa jak pisiorki. Patologia skacze z radości bo pięć stówek za gówniaka wpada, emeryci podjarani bo dodatkowa emeryturka wpada, obniżanie vatu na sztucznie podniesione ceny benzyny i tak by można było wymieniać długo. Kraj mlekiem i miodem płynący :rydzyk:
Sugerujesz - a właściwie piszesz wprost - że większość posiadających dzieci to patologia? Czyli - czysto teoretycznie - gdyby było 500+ za czasów kiedy byłeś bombelkiem to twoi rodzice z automatu byliby patologią jeśli zdecydowaliby by się na pobieranie tego świadczenia (a nie znam nikogo, kto by z tego zrezygnował nawet będąc dość majętnym)? Czy ty zastanawiasz się co piszesz czy tylko tak powtarzasz co gdzieś przeczytasz bez głębszego zastanowienia się nad treścią? Czy ty w ogóle kiedykolwiek martwiłeś się z czego będzie opłacana twoja emerytura przy obecnym systemie opartym na umowie pokoleniowej?
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post autor: Tomusmc »

Wiem jak działa system i wiem jak na tym rozdawnictwie żyje sobie patologia. Wystarczy, że mam wszelakie informacje z pierwszej ręki. Moi rodzice poradzili sobie bez tego dodatku i jestem pewien, że zdecydowana większość PRACUJĄCYCH ludzi również by sobie bez niego poradziło. Teraz jak już jest to zapewne ciężko się z tym rozstać, ale kto to wprowadził? Było to niezbędne? Państwo stać na taki wydatek? Dzieci rodzi się mniej, a do roboty się dupy nie chce ruszyć bo z zasiłków ma się wystarczająco kasy żeby wiedzieć w domu. I nie mówię tu tylko o 500+
Obrazek

"Juve jest dla mnie powodem do radości i dumy, a także do rozczarowania i frustracji. Tak silne emocje może zapewnić tylko prawdziwa, nieskończona historia miłosna."
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post autor: Bienias »

Tomusmc pisze: 15 kwie 2022, 22:43 Samorządy porównujesz do rządzących którzy uderzają w daną grupę osób?
serio? faken? Udowodniłem to!
Wszelakie dopłaty w większości pomagają patologii i to działa od lat, nikt z tym nic nie robi, ale żadna partia rządząca nie miała takiego rozdawnictwa jak pisiorki.
jw. udowodniłem ci że tak nie jest.
Patologia skacze z radości bo pięć stówek za gówniaka wpada,
Przykro mi,że pojęcie rodziny jest ci obce. Mimo wszystko Wesołych Świąt Wielkanocnych! ps. znowu pomijasz ue
emeryci podjarani bo dodatkowa emeryturka wpada
Nie masz rodziców, że ci ta 14 emerytura jest solą w oku.
... i tak by można było wymieniać długo.
Wymieniłem więcej samorządowych socjali i jestem gotów na więcej. Niestety chyba się wystrzelałeś kapiszonami.
Kraj mlekiem i miodem płynący
eee tam. Zielona Wyspa :afro:
tata tatą, mama mamą, rozróżniajmy
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Wiem jak działa system i wiem jak na tym rozdawnictwie żyje sobie patologia. Wystarczy, że mam wszelakie informacje z pierwszej ręki
:rotfl4: Nie masz pojęcia o czym piszesz.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8599
Kontakt:

Post autor: cloner »

Bienias, piszesz jak stary pisowiec.
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

cloner, zazwyczaj słyszę narodowiec, rzadko peowiec tylko w robo pisowiec. Wynika to z faktu, że lubię być w kontrze do osób z którymi merytorycznie dyskutuję. Potem wyciągam wnioski.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Obniża się podatki, wprowadza ulgi, robi odpowiednią waloryzację, a nie rozdaje 13-14 emerytury czy 500+. Przecież kto zaradny, ten sobie bez tego poradzi, natomiast patologia jest zachwycona i zaczęła kochać pis.
Tyle.
💙❤️
Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

cloner, w idealnym świecie wszyscy płacą podatki. Nie ma pracy na czarno. Nikt nie ucieka w raje podatkowe. Przedsiębiorcy nie kręcą wałków podatkowych itd.

Cloner ja od każdej swojej zarobionej złotówki odprowadzam podatek. czy ty tez tak możesz o sobie powiedzieć?

* Generalnie zgadzam się z tobą i zastąpiłbym rozdawnictwo ulgami. Najlepszego rozwiązanie.
Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 805

Post autor: ryba_82 »

No ja ogólnie widzę że wśród moich znajomych to te 500+ wędruje na konto dziecka co by zapewnić studia albo do rodzinnego budżetu, co by dziecku niczego nie brakowało. 13 emeryturę moja matka która mieszka sama przeznacza na zakup opału na zimę

Ten socjal pomaga dużej rzeszy ludzi związać budżet domowy albo odkładają na zapewnienie przyszłości dzieciom. Są też tacy co na tym żerują, taki świat i nic na to nie poradzisz, ale to chyba mniejszość. Nie można tego traktować czarno biało, są jeszcze inne kolory.

Zaznaczam żem nie z PiSu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

Socjal jako gratyfikacja za przeszłość pracowników którzy HAROWALI na niższych stanowiskach i teraz mają problem żeby na emeryturze wykupić leki, czy jak wyżej, opał lub jako zachętą w postaci dofinansowania do wychowania dziecka gdy się pracuje lub pracowało w ostatnich latach (np przynajmniej 12 miesięcy na przestrzeni ostatnich 18), czy też dla studentów - chociaż tu chyba są stypendia? Z takim socjalem jestem za.

Socjal z głową. Nie rozdawnictwo za głosy.
Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 805

Post autor: ryba_82 »

Mr.Chris pisze: 16 kwie 2022, 0:21 Nie rozdawnictwo za głosy.
Ale tego chyba nie unikniemy. PiS "daje" i jednocześnie korzysta na głosach. Moja mamuśka na przykład Jarka delikatnie mówiąc nie lubi, z PiSem różnie, potrafi rozróżnić pewne rzeczy i mówi głośno co jej się podoba a co nie. Ale znam takich co by za PiS umierali...... I ktoś się później dziwi Z
Obrazek
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

ryba_82 pisze: 16 kwie 2022, 0:09 No ja ogólnie widzę że wśród moich znajomych to te 500+ wędruje na konto dziecka co by zapewnić studia albo do rodzinnego budżetu, co by dziecku niczego nie brakowało
Tak wygląda idealny świat normalnego społeczeństwa.
Ja znam sytuację, gdzie nastolatka każdego miesiąca dostaje 500 na swoje konto na swoje wydatki.
Ale to przecież margines.
Bienias pisze: 15 kwie 2022, 23:53 Cloner ja od każdej swojej zarobionej złotówki odprowadzam podatek. czy ty tez tak możesz o sobie powiedzieć?
Nie, ja podatku nie płacę :lol2: ciągniemy od prawie 10 lat kantor na lewo, ale ciii, może nbp się nie dowie ;)
💙❤️
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post autor: sickstick »

A to nie jest tak że to właśnie rządowa polityka ograbiła samorządy z pieniędzy, więc teraz musząc brać na siebie podwyżki żeby nadrobić straty w budżecie? Dopiero co czytałem wypowiedź prezydenta Opola, że wg nowego ładu miasto w 2022 będzie miało o około milion złotych niższe wpływy niż w roku poprzednim.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”