Polityka za granicą
- 7lechus
- Gwiazda

- Reputacja: 2558
- Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy
Polityka za granicą
W Słowenii zmiana władzy o 180 stopni.
Prawicowa konserwatywna partia SDS obecnego premiera Janeza Janšy poległa dziś z kretesem w wyborach parlamentarnych uzyskując 22,5% (~2,5% mniej niż poprzednio).
Zwyciężył Ruch Wolności (35,8%) - pro-Europejska liberalna partia zielonych, której liderem jest Robert Golob (socjaldemokrata).
Ponadto do parlamentu wejdą tam jeszcze trzy partie. Centroprawicowa Nowa Słowenia (6,8%), która była częścią rządu w koalicji z SDS oraz dwie partie lewicowe - Socjaldemokraci (6,6%) i Lewica (4,4%).
Frekwencja była o 15% wyższa niż w poprzednich wyborach.
Prawicowa konserwatywna partia SDS obecnego premiera Janeza Janšy poległa dziś z kretesem w wyborach parlamentarnych uzyskując 22,5% (~2,5% mniej niż poprzednio).
Zwyciężył Ruch Wolności (35,8%) - pro-Europejska liberalna partia zielonych, której liderem jest Robert Golob (socjaldemokrata).
Ponadto do parlamentu wejdą tam jeszcze trzy partie. Centroprawicowa Nowa Słowenia (6,8%), która była częścią rządu w koalicji z SDS oraz dwie partie lewicowe - Socjaldemokraci (6,6%) i Lewica (4,4%).
Frekwencja była o 15% wyższa niż w poprzednich wyborach.
Polityka za granicą
Czyżby Ukraincy po cichu działali w Rosji? Czy ruskie sabotują

"Juve jest dla mnie powodem do radości i dumy, a także do rozczarowania i frustracji. Tak silne emocje może zapewnić tylko prawdziwa, nieskończona historia miłosna."
Polityka za granicą
Zastanawia mnie w sumie kiedy Rosji przyjdzie do łba by połączyć Kaliningrad i wjechać np. w Litwę, Łotwę i Estonię... Pewnie mieli takie plany gdyby nie kompromitacja w Ukrainie.
Sebas Tian (Overlord)

- czubatka
- Gwiazda

- Reputacja: 1759
- Kibicuję: ManU za Sheringhama xD
Polityka za granicą
No wiadomo. Nawet ta sama nazwa na to wskazuje, że sernik jest bez rodzynek.
Spoiler:
Pierogi ruskie, jak sama nazwa wskazuje są z Rusi a nie z Rosji - jest to danie ukraińskie polubione przez Polaków z województwa ruskiego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pierogi_ruskie
Polityka za granicą
Ale ludzie kochani, jakie danie ukraińskie
https://obcyjezykpolski.pl/pierogi-ruskie/
https://obcyjezykpolski.pl/pierogi-ruskie/
Ów zwyczaj przyrządzania tego rodzaju pierogów z nadzieniem ziemniaczano-serowym należy więc obowiązkowo łączyć z Polakami i Ukraińcami, tyle że my nazywamy je dziś pierogami ruskimi, a Ukraińcy pierogami polskimi.

- Ojciecdyrektor
- Kapitan

- Reputacja: 494
- Mr.Chris
- Laureat Złotej Piłki

- Reputacja: 2002
- Kibicuję: Manchester United
Polityka za granicą
Ja miałem wczoraj taką rozkminę, ale od drugiej strony.
Ukraina południowa, czyli obecnie realizowany plan, następnie zachodnia razem z Naddniestrzem i Podlasiem, w ten sposób zamknięcie LŁE oraz Ukrainy i zagrożenie atomówką, że pomoc przez tereny rosyjskie niet.
Edit: żeby tylko nie było, to rozkmina, a nie plan realny do zrealizowania
- czubatka
- Gwiazda

- Reputacja: 1759
- Kibicuję: ManU za Sheringhama xD
Polityka za granicą
Słuszna uwaga.
Nie rozumiem pytania.
- piotrcies
- Michael Carrick's Red Army

- Reputacja: 8366
Polityka za granicą
Widzieliście, co powiedział Łukaszenka? Ż w Polsce brakuje kaszy i soli i Polacy stoją pod granicą białoruską i błagają, żeby ich wpuścić, żeby mogli kupić sól. Serio taka bieda na wschodzie Polski czy kłamał?
- Magnum
- Moderator

- Reputacja: 2311
- Kontakt:
Polityka za granicą
Co tydzień wysyłam paczki z pomocą humanitarną swoimi kanałami do rodziny w Polskiej Rzeczpospolistej Ludowej, ale cholerni żołnierze amerykańscy przebrani za Polaków na granicy z Polską Zachodnią na Wiśle je konfiskują żeby zagłodzić ludzi biednych. Unia Polskę rada zgnieść, ciężkie życie, nie ma rady.

Polityka za granicą
Potwierdzam, zatrudnilem czlowieka ktory pilnuje zeby moi rodzice nie uciekli z Suwalk.
- Chlopaczek
- Ten obcy
- Reputacja: 3308
Polityka za granicą
Ja rowniez potwierdzam. Rodzina blaga mnie zebysmy w koncu uciekli na Bialorus i mogli rozpoczac godne zycie.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
- piotrcies
- Michael Carrick's Red Army

- Reputacja: 8366
Polityka za granicą
Masakra 
Polityka za granicą
Polacy uciekają przed rządami tego szalonego Dudu
Polityka za granicą
Słuchajcie, jak Wam baba nie chce sprzedać kaszy to pokażcie że macie ruble, ostatnio też mi mówiła że nie ma i nie wiadomo kiedy będzie ale zaświeciły się oczka na widok "pomnika zatopionego statku"*
Spoiler: