Domek nr 10 (temat luźny)

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%

Liczba głosów: 11

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5285
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post autor: DDK »

Mr.Chris pisze: 02 gru 2022, 12:33 Nie mówię w prawdzie, że do każdego konkretnego przypadku tak będzie, ale często wystarczy popytać znajomych i znajdzie się tego typu lekarzy z dobrymi opiniami, do których wystarczy po prostu pójść prywatnie i ugrać operację NFZ bez kopert.
No dobra, ale wiesz, że ta wizyta prywatnie to trochę jak koperta? Bo jakbyś poszedł do tego samego lekarza na nfz na wizytę to raczej nie ma opcji, zebyś dostał taki sam termin. To jest właśnie paranoja.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

DDK pisze: 02 gru 2022, 13:29
Mr.Chris pisze: 02 gru 2022, 12:33 Nie mówię w prawdzie, że do każdego konkretnego przypadku tak będzie, ale często wystarczy popytać znajomych i znajdzie się tego typu lekarzy z dobrymi opiniami, do których wystarczy po prostu pójść prywatnie i ugrać operację NFZ bez kopert.
No dobra, ale wiesz, że ta wizyta prywatnie to trochę jak koperta? Bo jakbyś poszedł do tego samego lekarza na nfz na wizytę to raczej nie ma opcji, zebyś dostał taki sam termin. To jest właśnie paranoja.
Ja nie mówię, że to normalne, bo w idealnym świecie tak zdecydowanie być nie powinno. Na swój sposób chore jest zarówno to jak i USA, gdzie wielu, a może i nawet większość ludzi nie może sobie pozwolić na poważniejszą chorobę czy wypadek.
Każdy system ma wady, ale można na niego narzekać lub szukać rozwiązań. Ja nie miałbym ochoty wydawać kilkanaście tysięcy na operację i leczenie i nie ukrywam, że by to obciążyło mój budżet. Zagaduję, że w podobnej sytuacji jest spora część forum, dlatego też potwierdzam, że to wcale nie jest konieczne :)
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Dobra, wcześniej pisałem, że większość kupione to teraz oficjalnie - wszystkie prezenty na grudzień zakupione i dotarły. W tym roku tego dużo bo:
Na wigilie u mnie w domu - dla mojej mamy, taty i dwóch sióstr. Do tego jeszcze dla babci, ale tu będą jakieś pierdoły i to rodzice powiedzieli, że kupią.
na wigilie u mojej dziewczyny - dla dziewczyny, jej brata, mamy i babci.
Oprócz tego w grudniu urodziny ma moja dziewczyna, jej mama i mój tata.

Przejebane, finansowo najgorszy miesiąc w roku. Ale jak dobrze pójdzie to dzisiaj będzie wszystko spakowane i załatwione :)
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8596
Kontakt:

Post autor: cloner »

Więcej niż na prezenty zostawiam co miesiąc w knajpach ;)
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post autor: sickstick »

Jak już tak rozmawiamy o absurdach w polskiej służbie zdrowia, to wczoraj zamówiłem sobie za 129zł internetową wizytę lekarską która odbyła się na chacie (nawet nie wiem czy doktur to chłop czy baba), napisałem że cierpię na cykliczne bóle głowy i została mi wystawiona recepta na 10g zioła (22% THC, 0 cbd - mocniejsze niż od dila ) za 579zł.

Tym samym żyjemy w kraju w którym płacąc 708zł (wizyta+zakup) za 10g trawy masz ją legalnie i możesz sobie z nią biegać po mieście, zaś płacąc standardowe 400zł u dila jesteś przestępcą który może nawet pójść siedzieć.

Fakt że w Polsce wprowadzono legalną marihuanę medyczną, ale ogólnie trawy nie zdepenalizowano (czyli posiadanie jest przestępstwem) jest totalnym absurdem i mocnym bublem prawnym.
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

cloner pisze: 02 gru 2022, 15:19 Więcej niż na prezenty zostawiam co miesiąc w knajpach ;)
Własnie u mnie jest ten miesiąć taki przejebany bo normalnie na urodziny kupuje prezenty tylko dziewczynie - reszta raczej nie obchodzi. Z tym, że teraz razem z dziewczyną kupiliśmy jej mamie, a mój ojciec ma okrągłą rocznicę, więc też zdecydowałem, że dam mu dobrą whiskey.
Reszcie praktycznie w ogóle nie kupuje prezentów w ciągu roku, więc na święta lubię się wykosztować.

Aa spakowane nie będzie wszystko, bo mamie kupiłem chyba 10 książek i jeszcze zostały mi 3 do przeczytania :P
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6556

Post autor: Boromir »

DDK pisze: 02 gru 2022, 15:54 Aa spakowane nie będzie wszystko, bo mamie kupiłem chyba 10 książek i jeszcze zostały mi 3 do przeczytania :P
Klasyka, też zawsze najpierw czytam książki które komuś kupuję :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post autor: Delpiero14 »

Jak komuś kupujecie bieliznę to tez najpierw w niej popylacie a dopiero potem wręczacie jako prezent?
Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1759
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post autor: czubatka »

Tak
Obrazek
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post autor: Delpiero14 »

To ja poproszę pod choinkę, rozmiar M.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8596
Kontakt:

Post autor: cloner »

Delpiero14 pisze: 02 gru 2022, 17:07 To ja poproszę pod choinkę, rozmiar M.
Ciężko takie dostać. Mało chodliwy rozmiar.
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Delpiero14 pisze: 02 gru 2022, 17:05 Jak komuś kupujecie bieliznę to tez najpierw w niej popylacie a dopiero potem wręczacie jako prezent?
Nigdy nie kupowałem nikomu bielizny. W sumie to książki są jedynym przedmiotem, który tak używam. Kwestia tego czy najpierw bym dał, a potem pożyczył i przeczytał czy na odwrót.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

sickstick pisze: 02 gru 2022, 15:45 Fakt że w Polsce wprowadzono legalną marihuanę medyczną, ale ogólnie trawy nie zdepenalizowano (czyli posiadanie jest przestępstwem) jest totalnym absurdem i mocnym bublem prawnym.
Może zabrzmi jak teoria spiskowa, ale myślę, że to nie przypadek, a interwencja lobby alkoholowego. Nie chcą, żeby część społeczeństwa przerzuciła się na coś zdrowszego, bo chociaż browarek się dobrze łączy, tak mocniejsze alkohole już niekoniecznie. Pewnie też jeszcze o głosy chodzi, ciągle mamy bardzo duży elektorat konserwatywny, który poważnie myśli, że to dorzylnie wszczykiwane marihuaniny to zło najgorsze i czarty pjekjelne!

Myślę jednak i mam nadzieję, że zmiana przepisów to tylko kwestia czasu, bo za legalizacją mogą pójść też i ogromne wpływu do budżetu. Stracą w prawdzie inne rynki, ale ogólnie wpływy się zwiększą.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6556

Post autor: Boromir »

Delpiero14 pisze: 02 gru 2022, 17:05 Jak komuś kupujecie bieliznę to tez najpierw w niej popylacie a dopiero potem wręczacie jako prezent?
Jak komuś kupuję bombonierkę to oczywiście najpierw zjadam.
Obrazek
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8366

Post autor: piotrcies »

A pewnie whisky zastępujesz sokiem jabłkowym albo herbatą, co?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”