AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
18%
Antonio Conte
2
12%
Massimiliano Allegri
5
29%
Gian Piero Ventura
4
24%
Fatih Terim
2
12%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów

Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post autor: Bernabeu »

Conrado pisze: 11 maja 2023, 7:16 Rozumiem że można mieć w kadrze słabszych i przeciętnych piłkarzy,ale w Milanie jest ich zbyt duży procent żeby myśleć o czymś więcej niż samo bycie w top 4 ligi i okazjonalne wejście do fazy pucharowej LM.
Tak, Milan jest 3-4 jeżeli chodzi o wydatki na kontrakty we Włoszech i pewnie w okolicach 15 miejsca w Europie, więc ma potencjał na miejsca 3-4 we Włoszech i fazę pucharową w Europie, podobnie pod względem wydatków na transfery, ale to raczej potwierdzenie tego, o czym napisałem ja czy Wojtekb.

Nawet jak wczoraj graliście z Interem, to graliście z klubem, który na kontrakty wydaje wyraźnie więcej od Was. Mniej więcej wartość kontraktów 5-6 podstawowych graczy z tego co widzę. :)

Niektórzy z Was oczekują, że Maldini: 1) wyczaruje pieniądze znikąd; 2) nie będzie się mylić - ale znikąd to pieniądze mogą wyczarować City czy PSG, a myli się każdy. Tak naprawdę m.in. dzięki Maldiniemu z 3-4 budżetem na kontrakty we Włoszech macie scudetto i półfinał LM.
Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1945

Post autor: Conrado »

Hersk pisze: 11 maja 2023, 7:28 Wiecie czego w takim razie wymaga się od Maldiniego ?
Hersk pisze: 11 maja 2023, 7:28 A jeżeli Milan musi odpokutować finansowo niewypał na 30 mln
Muszę coś dodawać ?
Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post autor: Hersk »

Co to jest 30 milionów euro dzisiaj? Regularnie kluby wtapiają po 50-80-100 mln za piłkarzy, a myslisz ze transfer za 30 to jest jakiś pewniak? Czy o co chodzi? Bo ja wiem że dla Milanu 30 mln to majątek i trzeba je mądrze ulokować, ale 30 mln za jednego z najwiekszych wonderkidów w Europie to chyba nie jest zła cena. A że gra słabo? Bywa. Mudryk gra słabo za 100 milionów.

Maldini wydał 30 mln na mega talent który nie gra od razu wspaniale. No straszna zbrodnia. Najlepiej jakby 10/10 transferów było udanych, kilka wtop nie może się wydarzyć.
Awatar użytkownika
lukasgol
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 4

Post autor: lukasgol »

Do siódmej minuty rywale nie dostali się do naszego pola karnego, potem z pierwszego rzutu rożnego strzelili gola.
Serio Pioli tak powiedział? :shock:
Hersk pisze: 11 maja 2023, 8:26 Co to jest 30 milionów euro dzisiaj? Regularnie kluby wtapiają po 50-80-100 mln za piłkarzy, a myslisz ze transfer za 30 to jest jakiś pewniak? Czy o co chodzi? Bo ja wiem że dla Milanu 30 mln to majątek i trzeba je mądrze ulokować, ale 30 mln za jednego z najwiekszych wonderkidów w Europie to chyba nie jest zła cena. A że gra słabo? Bywa. Mudryk gra słabo za 100 milionów.
Jasne, że nie jest to duża kasa, ale jak nie gra się regularnie w LM do tego nie sprzedaje się kluczowych piłkarzy za gotówkę (nie muszę wymieniać) to potem niesie to za sobą konsekwencje. Latem zeszłego roku Milan nie wzmocnił mistrzowskiego składu żadnym piłkarzem. Taka to smutna prawada.

De Ketelaere, Adli, Origi? To memy na tą chwile, a nie poważni gracze.
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post autor: Delpiero14 »

Hersk pisze: 11 maja 2023, 8:26 ale 30 mln za jednego z najwiekszych wonderkidów w Europie to chyba nie jest zła cena.
De Ketelaere kimś takim jest? Ciekawe bo zainteresowane były nim z tego co się orientuje dwa kluby. Trochę mało na kogoś z latka mega hiper talentu.
Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Jakby De Ketelaere był jednym z największych talentów w Europie, to nie grałby w Milanie. Ale Hersk ma rację, za 30 milionów to sobie kupisz lewą nogę Darwina Nuneza, i to jeśli jest prawonożny (tego nie wiem). Niektórzy tutaj nie chcą zrozumieć, że jak np. kupisz Viniciusa i Lukę Jovicia za 100 baniek, to jak jeden wypali, to jesteś na plusie (bo wartość tego Viniciusa to więcej niż 100 baniek, a LM bez niego by nie było), i Maldini jest całościowo na cholernym plusie, a Jovicie, Joaquimy Correiry czy inne Williamy McKinneye z De Ketelearami trafiają się na tym poziomie każdemu.
Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Przecież oprócz zainteresowania z Anglii to nawet jego agent mówił że m.in. Barca się nim interesowała. Jak 19 latek jest gwiazdą ligi belgijskiej czyli przedsionka największej piłki to interesuje się nim bardziej lub mniej każdy poważny klub w Europie.

OCZYWIŚCIE że 30 mln na niego to na razie wtopa, założę się że jakby zgarnęła go sprzed nosa Milanowi jakaś angielska marka to byłoby coś takiego

KUUURŁA NI MOMY DZIESIĄTKI, BO ZARZĄD ODPUŚCIŁ TEGO BELGA MŁODEGO ALE ON BY ŚMIGAŁ U NAS!!!

No ludzie po fakcie każdy mądry. Milan dokonał w ostatnich latach wiele super transferów i kilka wpadek. Zdarza się. Nikt nie trafia 10/10. Jak 4 na 7 się sprawdzi to już jest dobrze
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4328
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Eyesmon »

Czy ja wiem czy tak kilku ?

Mi wychodzi w bilansie tak:

PLUSY
Mike
Tomori
Kjaer
Kalulu
Theo
Tonali
Benek
Leao
Ziru

MINUSY
Dolar (odejście)
Romek (odejście)
Adli
Kessie (odejście)
Hakan (odejście)
CDK
Diaz
Mesjasz
Origi

Reszta na zero. Jakoś nie widze tej mega przewagi plusów nad minusami .....
Life is an unexpected journey
Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Bernabeu pisze: 11 maja 2023, 8:40 Jakby De Ketelaere był jednym z największych talentów w Europie, to nie grałby w Milanie.
A czemu nie? Kilka takich transferów się znajdzie, nie każdy wonderkid od razu wybiera Real czy Barcelonę. Tielemans na przykład poszedł do Leicester. Haaland wybrał Borussię Dortmund, a co wyprawiał w barwach Salzburga w LM? CDK był wymieniany wśród najbardziej łakomych kąsków zeszłego lata spośród lig spoza top 5. Wiadomo, że to nie jest top 5 talentów w Europie, ale w szeroko pojętym topie był.
Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Hersk pisze: 11 maja 2023, 8:26 jednego z najwiekszych wonderkidów w Europie
Hersk pisze: 11 maja 2023, 8:48 Wiadomo, że to nie jest top 5 talentów w Europie, ale w szeroko pojętym topie był.
Pierwsze to nieprawda, drugie to pewnie prawda, odnosiłem się do tego pierwszego.
Eyesmon pisze: 11 maja 2023, 8:47 Jakoś nie widze tej mega przewagi plusów nad minusami
Tak, Maldiniego/Milan można krytykować za odejścia kilku zawodników za darmo, ale nie za nosa do transferów, bo za te gotówkowe niewypały zapłaciliście przez 3 okienka całe 50 milionów euro (z czego pewnie z połowę odzyskacie, bo zawsze jakieś Bournemouth za De Ketelaere zapłaci z 15-20 milionów nawet jak będzie ordynarnym flopem w Mediolanie), a za gotówkowe wypały zapłaciliście 140 milionów euro (i wartość tych graczy to 350 mln euro wg transfermarktu teraz, a na rynku pewnie jeszcze więcej). 50 mln euro to cena prawej nogi Mudryka dla odmiany.
Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 916

Post autor: Nebula RN »

Nie ma się co rozpisywać o wczorajszym meczu, każdy widział co się działo i te 0-2 to i tak najniższy wymiar kary.

Mecz z Interem po raz kolejny uświadomił mi, że my nie mamy zupełnie żadnego stylu i taktyki gry...
Jeszcze kiedyś był mocny pressing, ryglowanie środka pola i ofensywne wejścia po bokach - ale to też trudno nazwać jakąś taktyką.

Gra Milanu opiera się w większości na indywidualnych zrywach i umiejętnościach 2,3 graczy, którzy potrafią coś wykreować, a reszta jest od klepania podań i przerywania gry przeciwnika.

Przyznam się, że zazdrością patrzyłem jak Inter jest poukładany, jak gracze w rozegraniu mają wiele możliwości i jak to wszystko hula na pełnych automatyzmach, jak dobrze bronią i zbierają drugie piłki.

U nas jest klepanie obrony, potem piłka na środek albo długi przerzut i liczenie, że Leao coś wyczaruje i tak non stop, jak Leao jest zmęczony lub mu się nie chce, to próbujemy prawą stroną.

No i krycie przy stałych fragmentach, klasyk od wielu lat, mały Calabria broni przy 2 metrowym Dzeko...

Pioli chciał wczoraj grać tradycyjnie w ważnym meczu na 0 z tyłu, z myślą, że coś tam wciśniemy, ale Inter szybko ten plan zweryfikował i drużyna w 1 połowie grała jak kurczaki bez głowy.

Przy tym wyniku raczej ciężko myśleć o awansie i warto zgarnąć 3 pkt ze Spezią, bo mecz jak niedawne 0-4 w Neapolu raczej ciężko powtórzyć.
Zły to znak, kiedy ludzie przestają rozumieć ironię, alegorię, żart.
Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Post autor: Bebej »

Za kase ktora poszla na Dek podejrzewam ze mozna bylo ponegocjowac De Paula, albo Okafora ktory obstawilby wszystkie pozycje w ataku. U nas jest za bardzo cisnienie na smarkaczy z ktorych licza ze cos wyrosnie. Ze skrajnosci w skrajnosc. Kiedys klub emeryta teraz przedszkole chca zrobic.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2241

Post autor: Enjo »

Na te szersze dyskusje mysle przyjdzie pora po sezonie, ale tylko odnosnie meczu to irytujace jest to, ze poraz kolejny Inter gra lepiej i znow na boisku prezentuje sie korzystniej - poza 3:2 w pierwszej rundzie gdzie Milan zagral swietnie to czy to byly punkty czy nie, bylo w tym wiecej szczescia niz dobrej gry.
Nikt niczego nie nie uczy - abstrachujac od kadry, pilkarzy to nie widze tutaj jakiegos innego pomyslu gry, wymyslenia czegos co moze zaskoczyc rywala.

I te ostatnie mecze Milanu to losowanie wyniku - Lazio gra gorzej niz Miedz Legnica, to cos z Cremonense, gowniany mecz z Interem. Ciekawe co wylosuje maszyna losujaca na mecz ze Spezia.

Na wnioski za wczesnie, ale po mistrzostwie liczylo sie na krok do przodu druzyny co wiemy, ze nie nastapilo, a ogladanie jak i otoczka bardziej przypomina banter ere anizeli cos co moze sie fajnie sie rozwijac.
Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Ja to widzę tak. Milan w rewanżu strzela dwie sztuki w 10 minut czym szokuje świat, niemalże odwzorowując to co zrobił Inter, na tym samym stadionie. W 86 minucie Origi wchodzi na plac gry i jako slynny Big Game Player w doliczonym czasie strzałem głową wprowadza Milan do finału, tym samym niejako spłaca duża część swojego kontraktu tą kasa, która Milan dostanie za dojście do finału.

Lukaku po meczu pokazuje faka kibicom Milanu, 3 czerwone kartki dla rezerwowych bo wybucha zamieszanie, Guardiola przed finałem mówi że nie jest najlepszym łysym trenerem na świecie puszczając oczko do milanistów...

No pięknie by było.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4328

Post autor: Eyesmon »

Rozmarzyłem się ... Ale @Hersk gdzie jest nowy avek na maj hmm?
Life is an unexpected journey
ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”