AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
18%
Antonio Conte
2
12%
Massimiliano Allegri
5
29%
Gian Piero Ventura
4
24%
Fatih Terim
2
12%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów

Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post autor: Bernabeu »

Ten Emerson to chyba poleciał na reputacji bocznego brazylijskiego obrońcy (musi grać dobrze do przodu i być błyskotliwy, haha), bo wiadomo, każdemu można zrobić fajną kompilkę, dodasz macarenę czy nie wiem czego tam słuchają w Brazylii i bailando - potem się okazało, że gość za wiele nie potrafi i jak trochę śledziłem Tottenham to on tam miał reputację zapchajdziury, taki journeyman jakich wielu, co chyba pokazują jego cyfry, gdzie zanotował 4G+2A w 79 meczach: na tyle 'dobry' żeby z braku laku kupić, za słaby żeby gdzieś na dłużej się zatrzymać, ale nabija ładne CV i kolejny klub mu daje szansę, spora jest grupa takich piłkarzy, którzy potem sobie dryfują między klubami aż kończą w jakiejś Arabii czy Crystal Palace. I potem taki Emerson ma na koncie Betis, oficjalkę na Camp Nou, Tottenham, teraz Milan, jakieś występy w kadrze mu się też trafiły. Tzw. syndrom Alvaro Moraty dla ubogich. Ale może zaskoczy, wiadomo.

Dlaczego Milan przestał kupować młodych piłkarzy: nie wiem.
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 715

Post autor: mete »

Dlaczego Milan przestał kupować młodych piłkarzy: nie wiem.
Tego nikt nie wie i to jest największy paradoks zmiany, która zaszła rok temu gdzie dzięki Moncadzie mieliśmy opływać w młode talenty, które Maldini odmawiał kupować.

I co do priorytetów Milanu to wiadomo, że atak pomoc ale od roku my mamy jednego nominalnego lewego obrońcę.
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3396

Post autor: seba82 »

Te staty Royala vs Calabria to jawna głupota. Po pierwsze pokazują staty Calabrii, który zagrał 1000 minut więcej a po drugie w poprzednim sezonie Royal 13 meczow,czyli polowe tego co zagrał rozegrał na stoperze, część na lewej obronie.
Więc jak niby to porównać?

To jak zrobić zestawienie Adli vs Bennacer, z seonu w którym Adli zagrał 5 spotkań i stwierdzić, że na tle Bennacera Adli jest hujowy.
Emerson może i jest słabym piłkarzem,nie wiem, no ale ta statystyka zakłamuje trochę na korzyść Calabrii,no a Calabrii jeśli chodzi o ostatnie 2 sezony to jest mega słaby.
Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post autor: Bernabeu »

Z tym scoutingiem to już pisałem w temacie Realu kiedyś - i miałem w sumie wspomnieć przy tej wyliczance w temacie Manchesteru - że w tych czołowych klubach to trochę jest tak, że tak na oko to musisz mieć po prostu fajną strukturę klubu od doły do góry, tj. bazę scoutingową, chief scouta, jakąś filozofię klubu i dobrego dyrektora sportowego. Potem można pisać, że ojej, Real może wziąć każdego - ale United czy Barcelona to dalej top piramidy, a polityka transferowa jest jaka jest w ich przypadku. Taki Calafat (ten chief scout Realu) robi za boga, ale w innych okolicznościach pewnie by był nikim. Co nie znaczy, że nie jest dobry. W innej skali tak pewnie wszędzie to działa. Więc poza dziwnymi przykładami to ja tam wierzę, że klub jak United miał na oku prawie wszystkie top talenty i bym z tego nie żartował (muszą mieć ich na oku, lol), tylko to nic nie znaczy, bo jak wyżej, tam nie było żadnej filozofii budowania składu: potem taki Monchi robił za boga w Sevilli, objął Romę i po sezonie był do wywalenia - mówimy o wielkich korporacjach, wiadomo, że jeden człowiek tego nie ogarnia, co najwyżej może wytaczać drogę i firmować to swoją twarzą.

Jak to działa w Milanie to wiadomo, umiarkowanie mnie interesuje i nie mam wiedzy w tym temacie. Milan był z boku bardzo fajnym projektem, bo z młodych utalentowanych ziutków na dorobku robił (w jakiejś tam skali) gwiazdy. Realnie ciężko było nie kibicować (wielki klub fajną politykę wracający na swoje miejsce).
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Royal ma 25 lat. W swojej karierze odbił się już od najsłabszej Barcelony od lat a teraz od Tottenhamu. Jest jakiś powód dlaczego zagrał tak mało minut i był rzucany na różne pozycje - jest przeciętniakiem i Milan jest nim tylko dlatego zainteresowany, bo za młody obserwował go Moncada i jest tani.

Prawda jest taka, że można naginać rzeczywistość że to jakiś underperformer lub late bloomer bo obserwuje go Moncada ale na razie cała jego kariera pokazuje zupełnie co innego.

Pisałem już rok temu i napiszę jeszcze raz - cała ta legenda Moncady to jest pic na wodę fotomontaż i odeszli całkowicie od tego co w Milanie działało świetnie zarówno ze sportowego i finansowego punktu widzenia.

I tak jak pisałem - jeszcze jedno dwa okienka i skończymy z kadrą przepełnioną średniakami w ich primie bez perspektyw dalszego rozwoju.
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

mete pisze: 03 lip 2024, 19:45 Royal ma 25 lat. W swojej karierze odbił się już od najsłabszej Barcelony od lat a teraz od Tottenhamu. Jest jakiś powód dlaczego zagrał tak mało minut i był rzucany na różne pozycje - jest przeciętniakiem i Milan jest nim tylko dlatego zainteresowany, bo za młody obserwował go Moncada i jest tani
Powtarzasz to za każdym razem. Odbijał to się i Tomori i Theo i inni, Pulisic, którzy tu przyszli też. Więc ja tu jeśli cokolwiek mam zobaczyć w tym transferze to widzę chyba podobne ocenianie jak tych co wymieniłem, że jest szansa że w tym środowisku nawiąże jakoś do tej swojej powiedzmy renomy, której nie widać.
mete pisze: 03 lip 2024, 19:45 Pisałem już rok temu i napiszę jeszcze raz - cała ta legenda Moncady to jest pic na wodę fotomontaż i odeszli całkowicie od tego co w Milanie działało świetnie zarówno ze sportowego i finansowego punktu widzenia
I znów się nakreciles i znów wrzucasz huj wie po co Moncade. Ja porównywałem nieproporcjonalne staty w kontekście czasu spędzonego na boisku a Ty znów swój pojazd na zarząd zaczynasz.
Wyimaginowałes sobie że od czegoś ktoś odszedł i jedziesz z tą zdartą płytą. Pioli ostatni sezon miał inne trochę potrzeby to dostał piłkarzy na swoje potrzeby, Fonseca będzie miał inne to też dostanie piłkarza dwóch może starszych a klub i tak będzie priorytetował piłkarzy raczej młodszych.

Te Twoje mityczne 25 lat to brzmi jakby miał 80. Robisz dziada przed emeryturą z młodego chłopaka, w dodatku w lidze, gdze z powodzeniem grają piłkarze do 40stki.

I nie wyskakuj za każdym razem z Moncada,bo nie o nim była mowa, za każdym razem jak ktoś ma odmienne zdanie od Ciebie,albo Ci mówi, że ciężko porównać rzetelnie dwoch graczy których dzieli 1000 minut na boisku.
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Theo przychodząc do Milanu miał 22 lata. On nie grał w Realu bo na jego pozycji biegał najlepszy lewy obrońca ostatnich X lat. Co więcej ostatni sezon przed przyjściem do Milanu nie grał nawet w Realu.

3 lata w czasie kluczowego wieku dla rozwoju piłkarzy to dość spora różnica, która później determinuje gdzie ostatecznie skończy piłkarz. I dlatego między innymi Theo jest teraz jednym z najlepszych graczy na świecie na swojej pozycji a Royal jest średniakiem.

Moncada odpowiada teraz za budowanie kadry a co za tymi kupowanie zawodników i za jego panowania zmieniliśmy gwałtowanie profil graczy, których kupowaliśmy wcześniej z OLBRZYMIM powodzeniem i możesz sobie zaklinać rzeczywistość, ale nawet osoby z zewnątrz to widzą. I to doprowadzi do bardzo złego scenariusza dla klubu takiego jak Milan.
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

mete pisze: 03 lip 2024, 20:09 ale nawet osoby z zewnątrz to widzą
Natomiast to czego nie widzisz Ty albo wypierasz, jest fakt, że Pioli był na cenzurowanym przed ostatnim sezonem i uwierzyli mu, że jak dostanie piłkarzy jacy mu są potrzebni to zrobi lepsze wyniki. Bo jak Pioli twoerdzil Maldini mu sprowadził piłkarzy, których Maldini chciał a nie konkretnie Pioli, stąd cała zadyma, próby zwolnienia Piolego przez Paolo. Cardinale musiał kogoś wybrać,bo najwidoczniej nie było możliwości innej, więc wybrał trenera, który zdobył mistrza i wicemistrza i w sezonie (w którym rzekomo nie dostał takich piłkarzy jakich chciał) dał ciała.
Rachunek był raczej prosty. Niestety Pioli znów nie podołał to go wyjebali.
Moncada nie jest tu żeby sobie prywatne muzeum fajnych figurek otwierać tylko po to żeby wspolpracowac z trenerem, który odpowiada za wyniki. Więc okienko tramsferowe chcąc nie chcąc zależy też od trenera.

Teraz jest Fonseca i będzie miał inną wizję i znów, Moncada nie kupi sobie Royala bo go obserwuje od lat jeśli Fonseca każe mu się pierdolnac w łeb, więc też nie naginaj rzeczywistości. Bo za te 25 mln można kupić na bank fajnego ofensywnego obronce, może nolnejma ale pasujaceg do profilu. Więc skoro o Royalu się mówi najwoecej to znaczy, że Fonseca dał na to zielone światło.

I stawianie na mlodzoez to wciąż priorytet Milanu o czym Ci nawet mówili ludzie z zarządu ale Ty dalej swoje. Nie bierzesz też pod uwagę faktu, że skoro będzie U23 i oficjalnie poinformowano, że Fonseca ma moec do dyspozycji 40 piłkarzy z pierwszej kadry i U23 na zawolanie (taki jest zamysł) to może stąd polityka pierwszej kadry może ulec zmianie i doszli do wniosku z Fonsecą, że skupią się na bardziej doświadczonych a ciekawą młodzież wpompują do U23(do już i tak sporej grupy talentów, która dwa lata ogrywała znane w Europie i lepsze akademie piłkarskie słynące z wyszukania talentów).
Wziąłeś to pod uwagę? Że może wolą sprowadzić kogoś kto chociaż sprobuje deptać po piętach zawodnikom pierwszej kadry a w razie czego za rogiem, w każdej chwili, Fonseca sobie zawoła Jimeneza, Simica, Zeroliego czy Camarde? Nawet Traore po wypozyczeniu wrzucili do U23.
Nie można tego nie brać pod uwagę,bo to jest realny scenariusz tym bardziej, że tam kilkanaście milionów ma być wpompowane w transfery,nie mało jak na rezerwy.

Więc Moncada jest tu żeby działać zgodnie z planem klubu a nie spełniać moje, Twoje czy nawet swoje osobiste zachcianki. Wystarczy połączyć kropki i słuchać co mówi zarząd i dzienniakrze. Drużyna Bonery ma być lustrzanym odbiciem kadry Fonseci i on ma nadzoeowac rozwój 40 piłkarzy a nie tylko pierwszego zespołu.
Więc tak, ma to sens i być może (nawet [k****] jeszcze nikogo nie kupili) tak to będzie wyglądać.
Za Paolo to starsi piłkarze przychodzili, teraz też będą przychodzić, ale każdy dzienniakrz Milanello mówił, że będą stawiać na młodzież i rozwój. Więc jak niby diametralnie zmienili politykę? Bo sezon temu była potrzeba po nieudanym sezonie? To poszli trochę po "staruchów" xD?

Tak się profil zmienił, że kupiono Pulisica, RLC, Okafora, którzy z różnych przyczyn mieli większy fejm niż ich forma pokazywała,czyli dokładnie tak jak z Theo, Tomorim i kilkoma innymi. Ot rozjebał Moncada system. Reijnders się dobrze zapowiadał w słabszym klubie,idealne odzwoerciedlenie transferu Bennacera. No faktycznie zupełnie inna filozofia.

Co ciekawe Reijnders wśród zagranicznych dziennikarzy zbiera same pochwały i zachwyty za Euro i sposób w jaki gra zno ale jak się kogos od pocz nie lubi to tu nie uświadczysz docenienia.
Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1944

Post autor: Conrado »

seba82 pisze: 03 lip 2024, 20:29 Co ciekawe Reijnders wśród zagranicznych dziennikarzy zbiera same pochwały i zachwyty za Euro i sposób w jaki gra zno ale jak się kogos od pocz nie lubi to tu nie uświadczysz docenienia.
Ostatni mecz miał fajny,ale wcześniej raczej było mocno przeciętnie.
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Tak się profil zmienił, że kupiono Pulisica, RLC, Okafora, którzy z różnych przyczyn mieli większy fejm niż ich forma pokazywała,czyli dokładnie tak jak z Theo, Tomorim i kilkoma innymi. Ot rozjebał Moncada system. Reijnders się dobrze zapowiadał w słabszym klubie,idealne odzwoerciedlenie transferu Bennacera. No faktycznie zupełnie inna filozofia.
Jeżeli dla Ciebie nie ma różnicy w polityce klubu, który stawia na młode talenty (Theo, Leao, Tonali, Diaz, Kalulu, Thiaw, De Ketelaere), którzy w większości przypadków rozwijali się harmonijne co zaowocowało sukcesem sportowym i finansowym a kupowaniem zawodników w wieku gdy wchodzą w primie gdzie nie są graczami najwyższej klasy i część z nich raczej zawiodła to nie mamy nad czym dyskutować.

Jeżeli chodzi o Milan Futuro to tu akurat olbrzymi plus dla zarządu, że to popchnęli i to jest najlepsze co do tej pory zrobili dla Milanu. Nie nastawiałbym się jednak na jakieś szybkie profity co dobitnie pokazuje przykład Juventusu. No i trzeba też tu trafić z transferami a choćby poprzedni rok i „wzmocnienia” sektora młodzieżowego nie napawają optymizmem.
Co ciekawe Reijnders wśród zagranicznych dziennikarzy zbiera same pochwały i zachwyty za Euro i sposób w jaki gra zno ale jak się kogos od pocz nie lubi to tu nie uświadczysz docenienia.
Nie wiem może dlatego, że jako kibiców Milanu nie obchodzi nas zbytnio jak gra dla Holandii a jak dla Milanu?

Z tego co widzę to gra jako najbardziej ofensywnie usposobiony piłkarz Holandii z pomocy, ma 0 bramek, 0 asyst. Oczywiście nie jest to jakiś całkowity wyznacznik, ale nie wiem skąd ochy achy. Reijnders to dobry piłkarz. Nie neguje tego. I potrafię sobie go wyobrazić jako istotny punkt Milanu walczącego o mistrza. Jeden z dwóch najbardziej udanych transferów tamtego lata, ale mam wrażenie że trochę robię się z niego kimś kim nie jest.
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

mete pisze: 03 lip 2024, 20:54 którzy w większości przypadków rozwijali się harmonijne co zaowocowało sukcesem sportowym i finansowym a kupowaniem zawodników w wieku gdy wchodzą w primie gdzie nie są graczami najwyższej klasy i część z nich raczej zawiodła to nie mamy nad czym dyskutować
No właśnie kwestia chwili w której Pioli próbował udowod że porawi wynik jak dostanie takie a nie inne transfery a w dodatku był to pierwszy sezon Moncady po zwolnieniu Piolego,jako odpowiedzialnego za transfery. Więc nie zachowujmy się jakby od 3 lat dowodził i sprowadzał takich jak w porprzednie okienko,co ma związek z pierszym zdaniem.
mete pisze: 03 lip 2024, 20:54 Z tego co widzę to gra jako najbardziej ofensywnie usposobiony piłkarz Holandii z pomocy
W wywiadzie powiedział,po meczu z Holandią, że jest box to box, a ochy i achy za dyrygowanie grą drugiej linni Holadni pod nieobecność Koopa i De Jonga.

I coś mi mówi, że pod Fonsecą będzie wyglądał o niebo lepiej niż pod Piolim(może na początku Piolego w Milanie wyglądałby lepiej ale ostatni sezon ogólnie był jaki był w wykonaniu całej kadry,tam mało co grało).

No ale ma 0 goli więc zamykamy temat.
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Już wielokrotnie pisałem, że tak Reijnders może pokazać więcej niż pokazał. Nie wiem czy akurat u Fonseci, bo to wiele zależy od tego jak i na jakiej pozycji będzie go wykorzystywał.

Co do tych twittow z podaniem i ich skutecznością. Jeden Ci powie, że ok super że pomocnik na 42 podania na mecz ma 100% celności natomiast drugi Ci powie a może miał same „łatwe” podania?

Nie, 0 asyst nie zamyka tematu i pisałem wyżej, że to nie oznacza wszystkiego. Zwłaszcza, że jest niewielka różnica między genialną asystą lub podaniem lub nawet niecelnym podaniem i bardzo często już nie zależy to od podającego.

No i teraz już strice dla przykładu jeżeli chodzi o ten mecz z 42 podaniami. Nie chce mi się szukać jak się to ma w stosunku do graczy o podobnej roli i charakterystyki, ale:
- jedno podanie w pole karne,
- jedno podanie w polu karnym rywala,
- znaczna część podań na swojej połowie,
- większość to krótkie podania.

Oczywiście ja nie neguję tego czy zagrał dobre spotkanie czy nie, ale goła statystka ilości podań i procent skuteczności wiele nie mówi. O bardziej by mnie interesowało choćby ilość kluczowych podań, oczekiwanych asyst i pewnie jest dużo więcej bardziej miarodajnych rzeczy, których nie znam.
No właśnie kwestia chwili w której Pioli próbował udowod że porawi wynik jak dostanie takie a nie inne transfery a w dodatku był to pierwszy sezon Moncady po zwolnieniu Piolego,jako odpowiedzialnego za transfery. Więc nie zachowujmy się jakby od 3 lat dowodził i sprowadzał takich jak w porprzednie okienko,co ma związek z pierszym zdaniem.
No to za niedługo się przekonamy czy tamto okienko to był tylko chwilowe odstępstwo od długoterminowej wizji klubu i nie będę miał problemu z przyznaniem się do błędu czy jednak zarząd doszedł do wniosku, że zmieniamy to co dawało sukcesy.

Polityka transferowa klubu powinna być długoterminową wizja klubu gdzie trenera dopasowuje się do niej a na odwrót.

Idealnym przykład jest Real, który w pewnym momencie zrobił reset i kupuje młodych graczy plus bierze za darmo bardziej doświadczonych. I tam nie ważne kto jest czy będzie trenerem i mimo iż pracuje w takim a nie innym klubie to nie powie ej kupcie mi dla przykładu Theo za 80 mln. Nie kupią mu mimo iż na to stać ich. Ale nie mają problemu by kupić dla przykładu by wydać +50 mln za dzieciaka z Brazylii. Milan do pewnego momentu działał tak jak taka aliexpresowa kopia Realu.
Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

mete pisze: 03 lip 2024, 22:21 Polityka transferowa klubu powinna być długoterminową wizja klubu gdzie trenera dopasowuje się do niej a na odwrót
No przecież niedawno był płacz, że biorą yes mena żeby mu wciskać młodych tanich piłkarzy. Więc się zdecydujcie,bo się gubicie w tej krytyce, która się zmienia z każdą plotką.
Więc trenera sobie dopasowali do wizji, ale czy Ty uważasz że trener nie ma prawa chcieć tego czy owego piłkarza? XD
Idąc tą logiką to Conte nawet sezonu w Napoli nie rozpocznie

Poczekajmy na koniec okienka i jakąś konferencję dlaczego tak a nie inaczej a nie krytykowanie czegoś co nie zaistniało,bo jeszcze nikogo nie kupili.

Więc nie będę wymyślał teorii jak nie mam pod co. Zobaczymy kto tu trafi to się dopiero oceni a kilka miesięcy minie zanim się będzie dało rzetelnie ocenić i transfery i robotę trenera.
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wydaje mi się, że nikt nie miałby problemu a tym bardziej Fonseca gdyby do tego co już ma w Milanie wciskano młodych, utalentowanych graczy takich jak dla przykładu 20 letni Leao, 22 Theo czy 21 letni Tonali. I tak powinna wyglądać polityka transferowa Milanu.

Natomiast Fonseca przynajmniej z mojej perspektywy jeżeli chodzi o yes mana to gość, któremu mogą sprzedać najlepszych graczy a on i tak będzie zachowywał się jakby się nic nie stało.

BTW - znany i lubiany tutaj Carlo to jeden z największych jak na największy „Yes Man” w historii topowych trenerów, więc niekoniecznie bym od razu zakładał że ma określenie negatywny wydźwięk.

I tak rok temu popełniono olbrzymi błąd stawiając trenera (w tym wypadku średniej klasy) ponad długoterminową, przynoszącą pozytywne efekty strategią. Trener ma mieć stworzone możliwie najlepsze warunki pracy, ale nie można stawiać go ponad pewnymi aspektami. Praktycznie większość trenerów w pewnym aspekcie jest „yes manem” ponieważ są a przynajmniej powinni być podporządkowani pewnych odgórnej wizji klubu, która jest kreowana przez różne czynniki.
Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1944

Post autor: Conrado »

Mam wrażenie że cofnąłem się w czasie i znowu jestem w szkole patrząc na te wykresy :?
Wykresy,algorytmy,xg i cholera wie co jeszcze,a wystarczy po prostu oglądać mecze :)
Tak jak tu piszemy to każdy z nas od dawna(a nawet i wcześniej) ogląda mecze,i bez tych nowinek potrafi ocenić czy piłkarz zagrał dobrze,przeciętnie czy też żle.
Do tej pory widziałem wszystkie mecze na tym euro(nie licząc tym rozgrywanych o tej samej porze) i Reijnders podobał mi się tylko w meczu z Rumunią :?
Meczu z Austrią nie widziałem z wiadomych względów,ale w meczu z Polską zagrał przeciętnie.
Może będziemy mieli z niego pociechę ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”