Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
Epikur
Junior
Junior
Reputacja: 2
Kibicuję: ZET Tychy

Post autor: Epikur »

MazurXIII pisze: 07 maja 2025, 21:16 3-4 pokolenia i nas nie ma - jest to problem EGZYSTENCJONALNY dla RP
No i co z tego? Nas to już nie będzie dotyczyć. Życie nie polega na poświęceniu w imię kilku kresek wyznaczonych na mapie przez jakiegoś pijanego komunistę 80 lat temu.
Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1086

Post autor: Hannibal »

Eyesmon pisze: 07 maja 2025, 22:46
Delpiero14 pisze: 07 maja 2025, 22:37 Problemy z dzietnością problemami z dzietnością ale jakim prawem państwo chce zmusić mnie do tego jak żyć (w tym przypadku do posiadania dziecka co jest potężną odpowiedzialnością i zmiana w życiu) i nakładać jakieś podwójne podatki? Nie mam partnerki i co, mam na szybkości kogoś znaleźć i powiedzieć „ej zróbmy sobie dziecko żeby nie płacić bykowego”? Poza tym nie każdy chce nieść dzieci i nie każdy również się do tego nadaje.

Przecież gdyby takie bykowe faktycznie weszło w życie to cała emigracji młodych singli za granicę byłaby potężna. Wtedy dopiero byłby płacz.

A system emerytalny do wyjebania. Zamiast „młodzi jebia na starych” niech każdy odkłada samodzielnie z każdej wypłaty od najmłodszych lat tyle ile uważa, a jeśli odkładać nie będzie to nie będzie miał żadnej emerytury i elo. Proponuje zrzucić trochę odpowiedzialności na ludzi, żeby wzięli przyszłość na emeryturze w swoje ręce.
Jasne ale to wyrzućmy z systemy dopłaty do emerytur dla górników, sędziów, służb mundurowych itd bo to zżera spora ilość kasy odkładanej
Zrównać wiek emerytalny kobiet i mężczyzn.Modernizacja całego systemu, który już w tym momencie nie ma racji bytu, a im dalej w las tym będzie gorzej. Utrzymywanie infrastruktury zusowskiej wraz z rozbudowanym aparatem urzędowym oraz grabienie ludzi z lwiej części wypłat żeby potem zostać delikatnie mówiąc wydymanym jest problemem, który trzeba rozpracować na wczoraj.
Problem dzietności trapi praktycznie każde rozwinięte społeczeństwo. Nawet Chiny, gdy wpadły w kapitalistyczny wir gospodarczy mają wskaźnik urodzeń szorujacy po dnie, a prognozy są jeszcze gorsze.
Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 809

Post autor: BadBoy »

Mazur że Ty odklejony od rzeczywistości jesteś to chyba większość wiedziała. Ale jak Ty chcesz zmusić ludzi do posiadania dzieci tym że im dasz pieniądze to weź się lepiej rozpędź i znajdź ścianę bo Ty niebezpieczny dla społeczeństwa jesteś :pogrzeb:
"Być nie mieć to odwieczny dylemat"
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5285
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post autor: DDK »

BadBoy pisze: 07 maja 2025, 23:04 Ty niebezpieczny dla społeczeństwa jesteś
Jak się go czyta porządnie parę lat to już dawno można było dojść do takiego wniosku.
Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 126

Post autor: Devourer »

Widzę, ze burzę rozpętałem. Jakubiak jest ok, nie licząc głupiego pomysłu z bykowym (o tym wspominałem nawet jakiś czas temu, teraz sądziłem, ze nie trzeba). I tak by nie miał zresztą tego szans wprowadzić, wystarczy, że jest 800 plus. Raczej musiałby być system zachęcający pary które mają 1-2 do posiadania wiekszej ilości. Bo ci co nie mają to z różnych powodów mieć nie będą.
Jeżeli chodzi ogólnie co na plus - Jakubiak mówi od siebie, nie widać u niego wyuczonych formułek, wzbudza sympatię, jest typem otwartym na ludzi.
Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post autor: Duma Katalonii »

Wygląda na to, że afera mieszkaniowa może obrócić się przeciwko Trzaskowskiemu jeżeli PiS dobrze to rozegra. Kilka źródeł już potwierdziło, że Brejza tak mocno się spuścił nad rachunkiem bankowym Nawrockiego, że zapomniał ukryć napisu "Egzemplarz dla klienta". A to oznacza, że dostał dokument prosto z akt postępowania sprawdzającego ABW. Pięknie się bawią   

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post autor: 10 »

Devourer pisze: 08 maja 2025, 0:55wzbudza sympatię, jest typem otwartym na ludzi.
Ma vibe chłopka roztropka, takiego pijanego wujka na weselu. To zdecydowanie nie jest format prezydencki. Twardy elektorat, jak mu się każe, zagłosuje, poza tym głosów nie zbierze. Ale twardy elektorat zagłosuje także na Nawrockiego, nawet jeśli ABW z dziennikarzami wynajdą mu jeszcze ze trzy mieszkania.
;)
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post autor: MarcinW »

Duma Katalonii pisze: 08 maja 2025, 2:25 Wygląda na to, że afera mieszkaniowa może obrócić się przeciwko Trzaskowskiemu jeżeli PiS dobrze to rozegra. Kilka źródeł już potwierdziło, że Brejza tak mocno się spuścił nad rachunkiem bankowym Nawrockiego, że zapomniał ukryć napisu "Egzemplarz dla klienta". A to oznacza, że dostał dokument prosto z akt postępowania sprawdzającego ABW. Pięknie się bawią Obrazek  

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
W jaki sposób to ma niby uderzyć w Trzaskowskiego ? Jeżeli Brejza wykorzystał materiały klauzulowane do których nie powinien mieć dostępu to powinien odpowiedzieć dokładnie na takich samych zasadach jak Błaszczak oraz pewnie kilkudziesieciu innych posłów PIS którzy mieli w dupie tajemnice prawnie chronione i wykorzystywali informacje niejawne do celów kampanijnych. Na poparcie wpływ będzie miało znikomy co pokazują sprawa Błaszczaka. Inna kwestia jest taka, że z przerażeniem czytam wasze to jest stronników PIS poglądy, bo ja rozumiem że można nienawidzić PO, Trzaskowskiego i wspierać swojego kandydata, ale są granice. W mojej ocenie wspieranie osony która z bardzo dużym prawdopodobieństwem dopuściła się przestępstwa na szkodę osoby nieporadnej ze względu na wiek przekracza te granice. I nie trzeba mieć jakiejś wielkiej wiedzy prawniczej aby do takich wniosków dojść. Wystarczy umiejętność wyciągania logicznych wniosków z tego co mówi popierany przez was kandydat i zestawić te wnioski z dokumentami. Otoz Pan Nawrocki jak i inne osoby z jego sztabu same wskazywaly ze w okresie w którym sporządzana była umowa emeryt znajdował się w takim stanie że powierzanie mu pieniędzy stawarzalo dla niego zagrożenie. Domyślać się można że był alkoholikiem. I to w zaawansowanym stadium choroby skoro kontakt z nim był słaby jak twierdzą jego dzieci. Innymi słowy wysoce prawdopodobny jest, że mamy do czynienie z wykorzystaniem niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, czyli oszustem z art 286 kk. I co ? Nic. Super facet. Sprawa z dupy. Tak to widzicie. Dramat. Inna sprawa, że was nie dziwi że doktor historii kręci się w towarzystwie jakiegoś dziadka z próbkami prawnymi, który porzucił swoją rodzinę, nie płaci alimentów i jest przypuszczalnie jest alkoholikiem…. Abstrahując od tego czy kandydatowi na prezydenta wypada utrzymywać „bliskie” relacje z alimenciarzami i przypuszczalnie alkoholikami to na pewno gdyby chciał nieść bezinteresowną pomoc to wybrałby jakąś samotną matkę z dzieckiem czy coś w ten deseń a nie kogoś takiego jak pan Jerzy. Z całym do niego szacunkiem. Innymi słowy facet jak prawdziwy drapieżnik wyłowił łatwą ofiarę i oskubał ja z nieruchomości. Sprawa jak wiele innych które skończyły się skazaniami. Jedyna różnica jest taka że ten tutaj przemawia nie na sali sądowej tylko na kampanijnych wiecach. Co najzabawniejsze to realizując w ten sposób swoje prawo do obrony robi to w sposób kuriozalny ponieważ w tych jego wypowiedziach nic się kupy nie trzyma….
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5285
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post autor: DDK »

Włączyłem wczoraj na godzinę Hołownie u Stanowskiego. Teraz przesłuchałem jeszcze 20min początku i pewnie przesłucham całość, ale gośćia który tak potrafi owijać gówno w celofan to jeszcze nie słyszałem. Na razie po 1,5h jedyny konkret jaki usłyszałem to, że załatwi Jakubiakowi zasmażaną kapustę w restauracji sejmowej.
Chandlerr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 113
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Chandlerr »

Mnie akurat bykowe wkurwilo, bo sorry, tyle podatkow placimy, ze to jest chore. Ostatnio czytalem o chlopach na przestrzeni wiekow, tam z poczatku chlop pracowal 1 dzien, potem 2, potem 3 i skonczylo sie na tym, ze cala rodzina miala lacznie pracowac 9 dni w tygodniu. I tak sie sami wyruchali, ze potem nie mieli kompletnie zadnych praw.

Dzisiaj sie znow dazy do ucisku, a najlepsze jest to ze znow czesc spoleczenstwa jest za nakladaniem kolejnego kaganca.
Wystarczy zobaczyc na rachunek za prad, gaz czy podatki jakie sa w cenie paliwa.
Wymyslaja coraz wiecej debilizmow, tu niby 1 zl, tam 50 gr, akcyza rok do roku jest podnoszona no i co sie z ta kasa dzieje? Wydajemy w [ch**] kasy na emisje co2 i co sie z ta kasa dzieje? Na co jest wydawana? Klimat sie juz polepsza? Wydajemy na nowsza technologie?
Czemu tak zmienili warunki fotowoltaiki na gorsze. Gdzie jest ta cala infrastruktura, ktora ma zapewnic bezpieczenstwo energetyczne oparte tylko na prądzie?
Caly czas czytam jak naukowcy nie wymyslaja niestworzonych rzeczy ktore maja sprawic ze zycie bedzie lepsze i tansze. To ze lepsze, to nie mam watpliwosci, a gdzie jest to tansze?

Zamiast sie skupiac na realnych przyczynach takiej demografii, to u nas probujemy znow dolac oliwy do ognia. Zamiast zlikwidowac przyczyne to probujemy maskowac objawy. Zamiast dazyc do tego zeby ludzie chcieli ochote miec dzieci to sie sprowadza imigrantow. Najbardziej kretynski pomysl, bo rownie dobrze, mozemy zlikwidowac nasze granice i oddac litwe, bialorusi, niemcom czy czechom.

Ogromne koszty zycia, to jest wg mnie, glowny powod tego, ze ludzie nie chca posiadac dzieci. Wynajem/kupno mieszkania (kredyt), to juz sa ogromne koszty. I kto ma za to zaplacic? Do tego idziesz na zakupy, chcesz kupic w miare dobrej jakosci jedzenie (nie najtansze gowno, gdzie ludzie nawet nie patrza na sklady, kupuja w 90% chemie, a potem sie dziwia, ze choruja), to juz musisz wydac kilkaset zl tygodniowo.

PIS zamiast wydawac pieniadze mądrze, postanowil je po prostu przepierdolic. Dajac 800+ ludziom, gdzie dzietnosc w ogole nie ruszyla, jest debilizmem. A tlumaczenie ze bieda zmalala, jest jeszcze wiekszym kretynizmem. Bo zamiast ta biede probowac ograniczac, poprzez rozwoj, poprzez danie mozliwosci pracy ludziom (posrednio rzecz jasna), to sie znow probuje maskowac objawy, a przyczyna wciaz pozostaje.

Nic w tym kraju nie trzyma sie kupy, najlepiej jak zawsze maja politycy i ich rodziny, porozstawiani w SSP, a dla reszty ochlapy.
Ktos wspominal o gornikach i ich dodatkach i ma absolutna racje.

Tu jest tyle zbednych kosztow, ze jakby je wszystkie zlikwidowac, to taka kw wolna moglaby spokojnie byc podniesiona i do 100k. Gdyby do tego dorzucic zmiane systemu NFZ na taka jak jest np w Szwajcarii, gdyby polikwidowac zbedne urzedy, gdyby uproscic prawo handlowe, dac ludziom wiecej swobody, a nie same zakazy i tysiace norm do spelnienia, to urzedasy co by wylecialy na bruk, bo ich praca w wiekszosci jest zbędna, mogliby sie przebranzowic, mogliby otworzyc swoje dzialalnosci, mogliby stworzyc konkurencje, rozwój. Ale u nas sie nie mysli w tych kategoriach, najlepiej aby wszystko bylo panstwowe, zeby panstwo bylo opiekunem w kazdej postaci, taka mentalnosc komusza. A najlepiej jakby kazdy byl taki sam, zarabial tyle samo i tylko elyta zyla jak nalezy.
forzamilan
Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Fajnie jakby pracownik otrzymywał wynagrodzenie brutto i musiał zrobić przelewy za ZUS itp żeby zobaczyć ile z pensji ucieka w kosztach oraz co za to dostaje. Niepewna emerytura oraz zakorkowane szpitale, gdzie trzeba szukać prywatnej praktyki żeby nie czekać do śmierci na lekarza.
Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 263
Kibicuję: Juventus

Post autor: Sh00t »

Sytuacja w Warszawie, gdzie młody student zajebał kobietę na uczelni i chciał zjeść jej twarz już nabiera mocno politycznego rozpędu, gdzie wyczytałem, że z jednej strony to wina Kaczyńskiego, żeby odwrócić uwagę od ważniejszych spraw, a z drugiej, że prawica rodzi przemoc, bo chłopak był za Konfederacją. Niezmiennie czekam, aż kometa jebnie w tę planetę, bo ten gatunek jest nie do odratowania.
Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Wojenka plemienna musi trwać żeby czasem nikt spoza układu za bardzo nie namieszał. Stabilne 70% popis musi trwać.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

MarcinW pisze: 08 maja 2025, 8:39 można nienawidzić PO, Trzaskowskiego i wspierać swojego kandydata, ale są granice.
Przyznam szczerze, że tu przestałem czytać. Słowo klucz: granice.
Hannibal pisze: 08 maja 2025, 11:24 Fajnie jakby pracownik otrzymywał wynagrodzenie brutto i musiał zrobić przelewy za ZUS itp żeby zobaczyć ile z pensji ucieka w kosztach oraz co za to dostaje. Niepewna emerytura oraz zakorkowane szpitale, gdzie trzeba szukać prywatnej praktyki żeby nie czekać do śmierci na lekarza.
Za dużo roboty i zbyt duża szansa pomyłki lub niedotrzymania terminu. W praktyce przeważająca część społeczeństwa jak najszybciej by to zleciła księgowym i przy okazji trzeba by było ponosić dodatkowy koszt. Ci, którzy są na tyle ogarnięci, żeby robić to samemu, i tak są świadomi tych danin.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2025, 12:05 przez Mr.Chris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2405
Kontakt:

Post autor: Kluchman »

Hannibal pisze: 08 maja 2025, 11:24 Fajnie jakby pracownik otrzymywał wynagrodzenie brutto i musiał zrobić przelewy za ZUS itp żeby zobaczyć ile z pensji ucieka w kosztach oraz co za to dostaje.
Brutto? Pfff... a gdzie jeszcze prawie 20% składek pracodawcy? Takie pomysły są zupełnie niepraktyczne, ale na pewno dałoby się ten system uprościć tworząc jedną daninę do ZUS w określonej wysokości zamiast kilku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”