Kto Ci tak powiedział?
Ogólna dyskusja o polityce cz.2
Próby tłumaczenia udziału w ustawkach przez kandydata na prezydenta to jest takie piękno, że wypada otworzyć popcorn.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2025, 11:07 przez dias, łącznie zmieniany 1 raz.
#MioduskiWon
- Eyesmon
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 4322
- Kibicuję: AC Milan
@johny batonik - drogie produkty rolne? Co to za problem, podpiszemy umowę z Mercosur i będą tanie, prosto z Ameryki Południowej 
Life is an unexpected journey
To prawda. Piwo wszystko nakierowało.
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
- Eyesmon
- Legenda Futbolu

Sikorskiego na pewno, patrząc jak potem wyglądał na wiecu w Wawie i u Stano 
Mnie to kompletnie nie interesuje, co on robił w młodości. Zresztą już w 2008 pracował w IPN'ie, nie miał żadnych zarzutów, nigdy nie był skazany, to co mnie te paszkwile smarowane przez Onet interesują? w ogóle, ale w ogóle
- Ilka
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 2749
- Kibicuję: Widzew Barca MU Juve
Patrząc po reakcji niektórych wyborców Konfederacji być może nakierowało
Co do clue się zgadzam. Im mniej przyjezdnych tym lepiej. Nie dla imigrantów. Nie przeszkadzają mi jednak Ci, co przyjeżdżają tu legalnie pracować.johny batonik pisze: ↑27 maja 2025, 10:44 O pakcie migracyjnym chyba nie trzeba pisać, bo tylko naiwniak wierzy, że nikogo nie przyjmiemy. Większość społeczeństwa nie chce murzynów, arabów i chcą Polskę jednolitą etnicznie, więc warto byłoby robić politykę taką jak chcą Polacy, a nie UE.
Zapytam jednak, bez złośliwości, a ze zwykłej ciekawości, jak rozwiązać problem starzejącego się społeczeństwa? Bo to jest w dużej mierze też powiązane z imigrantami (a przynajmniej tak zakładam).
Będę pisał skrótami, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi. ZUS i NFZ oparte są na zastępowalności pokoleń. Idea jest taka, by ilość populacji była na względnie stabilnym poziomie, a najlepiej żeby ciągle wzrastała. Tylko wtedy te instytucje są teoretycznie wydolne. Sytuacja u nas jest taka, że dzietność jest niska. Nie da się tego rozwiązać z dnia na dzień, bo realistycznie nie da się z dnia na dzień odwrócić tego trendu. Zreformowanie ZUSu i NFZetu zapewne jest również nierealistyczne, bo zakładam - może błędnie - że politycy już by to zrobili. Jaką mamy więc alternatywę na utrzymanie NFZetu i ZUSu na jako takim poziomie oprócz ściągania tu do pracy cudzoziemców, którzy będą się do tego dokładać? Ja wiem, że to polityków wybieramy po to, by rozwiązywali tego typu problemu, a nie przypadkowe osoby z internetu, ale nie słyszałem od żadnej partii politycznej faktycznie sensownej alternatywy. Mam więc wrażenie, że bez względu na to, czy będzie rządził PiS, PO czy Konfederacja to i tak będziemy tu ściągać do pracy obcokrajowców z najróżniejszych zakątków świata. Takim także mówimy nie?
- Ilka
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 2749
- Kibicuję: Widzew Barca MU Juve
Przecież nie był wtedy rzetelnie sprawdzony według Donalda Tuska1234 pisze: ↑27 maja 2025, 11:11Mnie to kompletnie nie interesuje, co on robił w młodości. Zresztą już w 2008 pracował w IPN'ie, nie miał żadnych zarzutów, nigdy nie był skazany, to co mnie te paszkwile smarowane przez Onet interesują? w ogóle, ale w ogólenie wygląda to jak rozpaczliwa próba wystraszenia społeczeństwa bo ich kandydat jest tak tragiczny, że po 20 latach w PO może przegrać z kimś, kto jeszcze pół roku temu politykiem nawet nie był
![]()
to jest minus ?
- johny batonik
- Lider Drużyny

- Reputacja: 318
Nie wiem, ale wole powolne umieranie Państwa niż powolne umieranie Państwa + imigrantów. Bo przecież też wymrzemy etnicznie skoro będziemy ściągać murzynów i hindusów.Sammyy pisze: ↑27 maja 2025, 11:20 johny batonik pisze: ↑55 min temu
O pakcie migracyjnym chyba nie trzeba pisać, bo tylko naiwniak wierzy, że nikogo nie przyjmiemy. Większość społeczeństwa nie chce murzynów, arabów i chcą Polskę jednolitą etnicznie, więc warto byłoby robić politykę taką jak chcą Polacy, a nie UE.
Co do clue się zgadzam. Im mniej przyjezdnych tym lepiej. Nie dla imigrantów. Nie przeszkadzają mi jednak Ci, co przyjeżdżają tu legalnie pracować.
Zapytam jednak, bez złośliwości, a ze zwykłej ciekawości, jak rozwiązać problem starzejącego się społeczeństwa? Bo to jest w dużej mierze też powiązane z imigrantami (a przynajmniej tak zakładam).
- wrogowie: matt_
- sekciarze: venomik
- neuroatypowi: BadBoy
- masacra
- Gwiazda

- Reputacja: 1682
I Ty Brutusie przeciwko nam?
Chyba znowu cos nie pyklo
To rzuca zupełnie nowe światło na te błagalne nawoływania najpotężniejszych polityków PO, aby Nawrocki złożył pozew w trybie wyborczym.
- Eyesmon
- Legenda Futbolu

[k****] co to za idiotyczna moda na wywiady w trakcie jazdy autem i to nim kierując?
Przecież to jest jawne naginanie prawa pod kątem korzystania z urządzeń komunikacyjnych bo nie wierzę w to że ona tam nie poprawi telefonu czy kamery która nagrywa ręcznie (czyli odrywając ręce od kierownicy).
Patologia i tyle
Przecież to jest jawne naginanie prawa pod kątem korzystania z urządzeń komunikacyjnych bo nie wierzę w to że ona tam nie poprawi telefonu czy kamery która nagrywa ręcznie (czyli odrywając ręce od kierownicy).
Patologia i tyle
To sobie miej,ale nie zabraniaj innym.Przecież to takie wolnościowe podejście
W CV to jednak wygląda na argument.
sprawdż barometr,bo tam chyba jednak ludziom się podoba.johny batonik pisze: ↑27 maja 2025, 10:44 Jeśli chodzi o doświadczenie to tak, zna się na zarządzaniu, pytanie w jakim stopniu mu to wychodziło w Warszawie, bo zdania są podzielone.
Ja mam jednak wątpliwości.Facet który robił kampanię na tik toku,i który chyba najlepiej ogarnia social media nie wiedział że ktoś to nagra i jaki to będzie miało wydżwięk ?
jeśli imponuje mu publiczne robienie laski przez silnego mężczyznę to racja,żadnych wątpliwości być nie powinno
A w ogóle co z ekologią, jeżdżą tak w kółko cały poranek i ile to emituje spalin bezsensownie?!
Spoiler:
Wolność gospodarcza to troszkę coś innego, może kiedyś zrozumiesz różnicę.
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."