A jak inaczej? Automobilizm obejmuje każdy sport, gdzie w grę wchodzi auto.
Sportowiec Roku 2025!
Sportowiec Roku 2025!
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Sportowiec Roku 2025!
IMO sporty samochodowe brzmią lepiej, automobilizm to ostatni raz w Kaczorze Donaldzie na przełomie wieków spotkałem.
Swoją drogą ten automobilizm u nas jest zaskakująco popularny. Nawet w przeliczeniu sukcesy/miejsce to bardziej popularny jak żużel. Żużlowcy wygrywają topowe turnieje. Ten Marczyk został mistrzem kategorii C nie wygrywając ŻADNEGO rajdu w tym sezonie

- Zygmunt-1
- Gwiazda

- Reputacja: 1416
- Kibicuję: od czasu do czasu
Sportowiec Roku 2025!
No tak, każdy ma znajomych, którzy zamiast piłki nożnej wolą jakieś rolki i inne darty. Ale jednak każdy plebiscyt w którym głosują ludzie to jednak plebiscyt popularności. Stąd może dziwić, że kobieta która wygrała nazbierała tak dużo głosów, a jej popularność jest o wiele niższa niż Robercik, Iga, Zmarzlik, Leon czy wielu innych polskich sportowców. To tak jak w głosowaniach internautów na kicker.de czy innych niemieckich portalach przed laty - jak był nominowany do zawodnika kolejki Smolarek to Polacy przeprowadzali zmasowany atak i przeważnie ten Ebi wygrywał. A czy był faktycznie najlepszy to nie wiadomoIlka pisze: ↑11 sty 2026, 9:31 Ja rozumiem, że można się jakąś dyscypliną nie interesować i nie wiedzieć kto to Zwolińska, bo przecież nie trzeba się wszystkim interesować. No ale dziwienie się, że ktoś może na nią głosować? No ludzie nie każdy żyje tylko piłką nożną. Ba, znam osoby, które mają wyrąbane na piłkę nożną I wcale im się nie dziwię.
Ale w sumie fajna odmiana, że wygrywają ludzie z mniej popularnych dyscyplin. Fajna pod tym względem, że dla nich to wpisanie się do grona najlepszych sportowców w historii i wielki zaszczyt, a taki Robercik czy guwniara z paletkom nabierają przez karierę takich nagród multum.
Sportowiec Roku 2025!
Pewnie stąd, że więcej osób jeździ autem niż motorem. Może to nie do końca trafne porównanie, ale w Rajdzie Małopolski wystartowało kilkukrotnie więcej ekip niż mamy klubów żużlowych w Polsce.
Sportowiec Roku 2025!
Więcej też osób jeździ na rowerze a kolarstwo w Polsce nie jest popularne. Ogólnie zasada w sporcie jest taka: masz sukcesy to masz popularność, kolarstwo trochę się podniosło w ostatniej dekadzie ale tu będzie zaraz zjazd bo nie ma następców Kwiatkowskiego czy Majki. Wróci to do stałej bazy kibiców.
W rajdach samochodowych nie mamy tak naprawdę żadnego dużego sukcesu w tym wieku (chyba, że o czymś nie wiem) a mimo to co jakiś czas taki jeden w plebiscycie wyskakuje.
Mam teorię, że ludzie czytając że to mistrz Europy tak naprawdę nie wiedzą jak nisko w hierarchii są te zawody
W rajdach samochodowych nie mamy tak naprawdę żadnego dużego sukcesu w tym wieku (chyba, że o czymś nie wiem) a mimo to co jakiś czas taki jeden w plebiscycie wyskakuje.
Mam teorię, że ludzie czytając że to mistrz Europy tak naprawdę nie wiedzą jak nisko w hierarchii są te zawody

Sportowiec Roku 2025!
Zwolińska to też przykład ile dają IO i sukces na nich. Zdobyła srebro, była 9. w Plebiscycie, ludzie ją poznali. Dołożyła medale MŚ i zwyciężyła Plebiscyt.
Anna Puławska, która też zdobyła dwa złota MŚ w kajakach w zeszłym roku, ale która nie przywiozła medalu z IO w Paryżu, nie była nawet w TOP 10.
Anna Puławska, która też zdobyła dwa złota MŚ w kajakach w zeszłym roku, ale która nie przywiozła medalu z IO w Paryżu, nie była nawet w TOP 10.
Sportowiec Roku 2025!
Gdy jeździł Majka to oglądalność TdF była wyższa niż F1 dzisiaj.
Spokojnie, kolarstwo też wroci. Ale mozesz mieć racje, że Mistrz Europy brzmi dumnie 
- FILIPPO828
- Kluczowy Zawodnik

- Reputacja: 170
- Kibicuję: Neutralny kibic
Sportowiec Roku 2025!
... Żyj Dziś bo Wczoraj nie Wróci...a Jutro Może nie Nadejść...
- Vol'jin
- Gwiazda

- Reputacja: 1123
- Kibicuję: Ac Milan
Sportowiec Roku 2025!
Teoria spiskowa, Wojsko kupiło pewnie dużo papierowego wydania i głosowali na Zwolinską 
sms 1 pkt 1 miejsce z arkuszu papierowego 10 pkt
sms 1 pkt 1 miejsce z arkuszu papierowego 10 pkt
Sportowiec Roku 2025!
Musieliby chyba roczny nakład wykupić, zeby zrobic taką przewagę.
#MioduskiWon
Sportowiec Roku 2025!
O, to jednak drukują kilkadziesiąt tysięcy egzemplarzy? Wydawało mi się, że mniej.
#MioduskiWon
- Vol'jin
- Gwiazda

- Reputacja: 1123
- Kibicuję: Ac Milan
Sportowiec Roku 2025!
1 miejsce 10 pkt 2 9 pkt etc więc jakiś nakład 44k trzeba było dokupić ;]
https://ocdn.eu/sport/regulamin_sportow ... u_2025.pdf
Ponoć głosów papierowych było w tym roku 2x więcej. W zeszłym roku Miłosław miała 280k
https://ocdn.eu/sport/regulamin_sportow ... u_2025.pdf
Spoiler:
Sportowiec Roku 2025!
Ja mialem na myśli różnice nad drugim miejscem, nie całość. Znalazłem info, że PS ma około 16 tysiecy nakładu.
Dirty mind