Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8593
Kontakt:

Post autor: cloner »

Ja muszę udawać, a inny nim jest :witam:
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2129

Post autor: venomik »

Ja tylko dodam, kontynuując dyskusję polonistyczną, że każdy związek frazeologiczny jest metaforą. Więc jak Cloner chciał skomentować, że 'udawać greka' to zwiazek frazeologiczny, a nie metafora - to nie miało to zupełnie sensu.
Dirty mind
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

:angry2: 20 lat temu kończyłem liceum, nie spodziewałem się tego, mój bład :angry2:
💙❤️
Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 318

Post autor: johny batonik »

To już kolejny taki błąd, najpierw Antarktyka, teraz język polski.
  • wrogowie: matt_
  • sekciarze: venomik
  • neuroatypowi: BadBoy
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

johny batonik pisze: 06 lut 2026, 19:16 To już kolejny taki błąd, najpierw Antarktyka, teraz język polski.
Zdarzają się, nie jestem nieomylny. Co w tym dziwnego? Najważniejsze, że nie stanowi dla mnie żadnego problemu przyznanie się do nich.
💙❤️
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1372
Kibicuję: AC Milan

Post autor: MazurXIII »

'

piękna ta EU, taka kochająca wolność słowa...a później zdziwienie, że rośnie grono zwolenników opuszczenia tego kurwidołka.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2405
Kontakt:

Post autor: Kluchman »

Jest fundamentalna różnica pomiędzy wolnością słowa a głoszeniem, obiektywnie weryfikowalnych, bzdur.
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3308

Post autor: Chlopaczek »

Najciekawsza jest dla mnie informacja ze amerykanski Kongres ma komisje ktora zajmuje sie tropieniem cenzury w UE.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1372

Post autor: MazurXIII »

Kluchman pisze: 06 lut 2026, 21:53 Jest fundamentalna różnica pomiędzy wolnością słowa a głoszeniem, obiektywnie weryfikowalnych, bzdur.
A kto będzie weryfikował co jest 'bzdurą' a co nie? Ty? Kto jest 'obiektywny'? Co jest 'obiektywne'? Przypomnę tylko, że w średniowieczu na zachodzie protestanci palili niektóre kobiety na stosach, bo 'obiektywnie' były czarownicami. Faktem natomiast jest, że EU skręciła wybory w Rumunii wykluczając jednego z kandydatów na podstawie przesłanek z dupy. Próbowano także u nas (cała szopka z 'fałszerstwem' wyborczym opartym na wysrywach jakiegoś podpitego kolesia z Wykopu, Hołownia nie dał się podpuścić, ale debile nadal liczą głosy). Tzw. liberalna demokracja z demokracją nie ma NIC wspólnego. W sensie albo głosujecie na tych, których popieramy, albo cenzura, wykluczenie kandydatów, unieważnienie referendum/wyborów. O szantażu cofaniem kasy z EU, która należy się nam jak psu buda, bo rząd 'nie ten co trzeba - propagandowo nazwijmy to łamaniem praworządności' to nawet nie wspomnę (KPO, mało kto się orientuje, ale SAFE jest podobnie skonstruowany - patrz sytuacja na Węgrzech).
Obrazek
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post autor: sickstick »

MazurXIII pisze: 07 lut 2026, 9:31 Przypomnę tylko, że w średniowieczu na zachodzie protestanci palili niektóre kobiety na stosach, bo 'obiektywnie' były czarownicami.
Natomiast w ty w 2020 nawoływałeś do strzelania z ostrej amunicji do strajkujących Polek bo 'obiektywnie' nie zgadzałeś się z ich przekonaniami. Tak więc nie ma co wyciągać przykładów zacofania w średniowieczu, skoro możesz je znaleźć we własnym ogródku ledwie kilka lat wstecz ;)
Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post autor: Duma Katalonii »

Kluchman pisze:Jest fundamentalna różnica pomiędzy wolnością słowa a głoszeniem, obiektywnie weryfikowalnych, bzdur.
I to władza ma decydować o tym co jest prawdą a co nie?

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Prawda to prawda. Tu nie ma niczego do decydowania. Mnie męczy polityka oparta na manipulacji i emocjach. Wolałbym opartą na faktach, chłodną i merytoryczną. Bardzo mi smutno, że to praktycznie nierealne. Jak ktoś tak chce to może liczyć na kilka procent poparcia.

Ten przykład wyżej to jest antyunijna narracja, której mamy obecnie pełno. Prawie nikt nie mówi głośno o tym, co ta Unia Europejska daje lub może nam jeszcze dać i gdzie tak naprawdę Polska byłaby bez niej. Pełno jest za to zmanipulowanych treści, które mają podsycać nastroje eurosceptyczne na podstawie rzeczy, które pod względem znaczenia są trzeciorzędne. A ludzie, którzy chwytają się takich treści i je powielają, zwykle nie rozumieją konsekwencji wdrożenia ich poglądów do rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322

Post autor: Eyesmon »

Hmm

Czyli zielony ład i polityka migracjna uni to tylko manipulacja? Uff, ulżyło mi :)
Life is an unexpected journey
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Nie, one istnieją, ale sposób ich przedstawiania przez polityków prawicowych to manipulacja.
Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1085

Post autor: Hannibal »

A jak będzie tylko jedna narracja to też dobrze? Rozumiem, że takie wypowiedzi jak Zajączkowskiej, które bazują tylko na tanich emocjach, są szkodliwe. Tylko polityka bez krytyki jest chyba jeszcze gorsza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”