Ogólna dyskusja o polityce cz.2
Ja muszę udawać, a inny nim jest 
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Ja tylko dodam, kontynuując dyskusję polonistyczną, że każdy związek frazeologiczny jest metaforą. Więc jak Cloner chciał skomentować, że 'udawać greka' to zwiazek frazeologiczny, a nie metafora - to nie miało to zupełnie sensu.
Dirty mind
- johny batonik
- Lider Drużyny

- Reputacja: 318
To już kolejny taki błąd, najpierw Antarktyka, teraz język polski.
- wrogowie: matt_
- sekciarze: venomik
- neuroatypowi: BadBoy
Zdarzają się, nie jestem nieomylny. Co w tym dziwnego? Najważniejsze, że nie stanowi dla mnie żadnego problemu przyznanie się do nich.johny batonik pisze: ↑06 lut 2026, 19:16 To już kolejny taki błąd, najpierw Antarktyka, teraz język polski.
- MazurXIII
- Laureat Złotej Piłki

- Reputacja: 1373
- Kibicuję: AC Milan
'
piękna ta EU, taka kochająca wolność słowa...a później zdziwienie, że rośnie grono zwolenników opuszczenia tego kurwidołka.
piękna ta EU, taka kochająca wolność słowa...a później zdziwienie, że rośnie grono zwolenników opuszczenia tego kurwidołka.

- Kluchman
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 2405
- Kontakt:
Jest fundamentalna różnica pomiędzy wolnością słowa a głoszeniem, obiektywnie weryfikowalnych, bzdur.
- Chlopaczek
- Ten obcy
- Reputacja: 3308
Najciekawsza jest dla mnie informacja ze amerykanski Kongres ma komisje ktora zajmuje sie tropieniem cenzury w UE.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
- MazurXIII
- Laureat Złotej Piłki

- Reputacja: 1373
A kto będzie weryfikował co jest 'bzdurą' a co nie? Ty? Kto jest 'obiektywny'? Co jest 'obiektywne'? Przypomnę tylko, że w średniowieczu na zachodzie protestanci palili niektóre kobiety na stosach, bo 'obiektywnie' były czarownicami. Faktem natomiast jest, że EU skręciła wybory w Rumunii wykluczając jednego z kandydatów na podstawie przesłanek z dupy. Próbowano także u nas (cała szopka z 'fałszerstwem' wyborczym opartym na wysrywach jakiegoś podpitego kolesia z Wykopu, Hołownia nie dał się podpuścić, ale debile nadal liczą głosy). Tzw. liberalna demokracja z demokracją nie ma NIC wspólnego. W sensie albo głosujecie na tych, których popieramy, albo cenzura, wykluczenie kandydatów, unieważnienie referendum/wyborów. O szantażu cofaniem kasy z EU, która należy się nam jak psu buda, bo rząd 'nie ten co trzeba - propagandowo nazwijmy to łamaniem praworządności' to nawet nie wspomnę (KPO, mało kto się orientuje, ale SAFE jest podobnie skonstruowany - patrz sytuacja na Węgrzech).

- sickstick
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 6222
- Kibicuję: 4rsenal
Natomiast w ty w 2020 nawoływałeś do strzelania z ostrej amunicji do strajkujących Polek bo 'obiektywnie' nie zgadzałeś się z ich przekonaniami. Tak więc nie ma co wyciągać przykładów zacofania w średniowieczu, skoro możesz je znaleźć we własnym ogródku ledwie kilka lat wstecz
- Duma Katalonii
- Kluczowy Zawodnik

- Reputacja: 128
- Kibicuję: FC Barcelona nr 1
I to władza ma decydować o tym co jest prawdą a co nie?Kluchman pisze:Jest fundamentalna różnica pomiędzy wolnością słowa a głoszeniem, obiektywnie weryfikowalnych, bzdur.
Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
- Kluchman
- Legenda Futbolu

- Kontakt:
Prawda to prawda. Tu nie ma niczego do decydowania. Mnie męczy polityka oparta na manipulacji i emocjach. Wolałbym opartą na faktach, chłodną i merytoryczną. Bardzo mi smutno, że to praktycznie nierealne. Jak ktoś tak chce to może liczyć na kilka procent poparcia.
Ten przykład wyżej to jest antyunijna narracja, której mamy obecnie pełno. Prawie nikt nie mówi głośno o tym, co ta Unia Europejska daje lub może nam jeszcze dać i gdzie tak naprawdę Polska byłaby bez niej. Pełno jest za to zmanipulowanych treści, które mają podsycać nastroje eurosceptyczne na podstawie rzeczy, które pod względem znaczenia są trzeciorzędne. A ludzie, którzy chwytają się takich treści i je powielają, zwykle nie rozumieją konsekwencji wdrożenia ich poglądów do rzeczywistości.
Ten przykład wyżej to jest antyunijna narracja, której mamy obecnie pełno. Prawie nikt nie mówi głośno o tym, co ta Unia Europejska daje lub może nam jeszcze dać i gdzie tak naprawdę Polska byłaby bez niej. Pełno jest za to zmanipulowanych treści, które mają podsycać nastroje eurosceptyczne na podstawie rzeczy, które pod względem znaczenia są trzeciorzędne. A ludzie, którzy chwytają się takich treści i je powielają, zwykle nie rozumieją konsekwencji wdrożenia ich poglądów do rzeczywistości.
- Eyesmon
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 4325
Hmm
Czyli zielony ład i polityka migracjna uni to tylko manipulacja? Uff, ulżyło mi
Czyli zielony ład i polityka migracjna uni to tylko manipulacja? Uff, ulżyło mi
Life is an unexpected journey
- Kluchman
- Legenda Futbolu

- Kontakt:
Nie, one istnieją, ale sposób ich przedstawiania przez polityków prawicowych to manipulacja.
A jak będzie tylko jedna narracja to też dobrze? Rozumiem, że takie wypowiedzi jak Zajączkowskiej, które bazują tylko na tanich emocjach, są szkodliwe. Tylko polityka bez krytyki jest chyba jeszcze gorsza.