Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post autor: sickstick »

Widzicie chłopaki, dla was bezsensowne jest kupowanie wody w markecie bo macie fajną w kranach. Dla mnie bezsensowne jest kupowanie pomidorów w markecie, bo mam o wiele lepsze w ogródku. Żyjemy w ogromnym kraju gdzie bardzo ciężko 1 do 1 nałożyć swoje standardy życia do standardów kogoś mieszkającego w innym regionie, innym budynku i innym stanie cywilnym ;)
Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post autor: maciek_88 »

Mieszkam w Opolu od 2,5 roku. Przez ten czas kojarzę jedną sytuację (w innej części miasta), gdzie była bakteria coli - to była jakaś końcówka 2013 roku.

Od tego czasu jedyne informację dot. złej wody pochodzą z jednego basenu, który co jakiś czas jest zamykany.
Poza tym nie kojarzę żadnych sytuacji dotyczących złego stanu wody do picia. Tym bardziej nie dostałem żadnego komunikatu.

Z uwagi na ciążę żony zlecikem raz badania wody, by upewnić się że wszystko jest ok. No i było ok 🙂

Wyniki badań publikowane są również tutaj: https://wikopole.com.pl/107/198/badania ... -wody.html

Też wygląda to ok.

Woda natomiast jest twarda i to zdecydowanie potwierdzam.
#injacekwetrust
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1414
Kibicuję: od czasu do czasu

Post autor: Zygmunt-1 »

Mi zwyczajnie woda z kranu nie smakuje. Można ją sobie przefiltrować czy zrobić co tam się uważa, ale ja nie mogę się nią napić. I dla mnie to jest kluczowe.

A jak ktoś lubi to niech sobie nawet z kałuży pije :witam:
:witam:
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8593
Kontakt:

Post autor: cloner »

Ja kranówkę piję bardzo rzadko, jedynie po przegotowaniu, do witamin typu pluszz. I jak wyżej, prosto z kranu mi nie smakuje.
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

maciek_88 pisze: 08 lut 2026, 13:02 Mieszkam w Opolu od 2,5 roku. Przez ten czas kojarzę jedną sytuację (w innej części miasta), gdzie była bakteria coli - to była jakaś końcówka 2013 roku.
Wiesz, to jest tak, że jak raz na 20 lat coś pierdolnie, to znaczy, że to miejsce jest [ch**]. Są ludzie co tak mają, że jedna sytuacja potrafi zabarwić wszystko na czarno, ale najgorsze jest to, że później jednego takiego argumentu używają do końca życia, próbując dane miejsce oczernić.
Zygmunt-1 pisze: 08 lut 2026, 13:08 Mi zwyczajnie woda z kranu nie smakuje. Można ją sobie przefiltrować czy zrobić co tam się uważa, ale ja nie mogę się nią napić. I dla mnie to jest kluczowe.
cloner pisze: 08 lut 2026, 13:12 I jak wyżej, prosto z kranu mi nie smakuje.
Ja się jeszcze w Polsce nie spotkałem z kranówką, która by mi nie smakowała :D oczywiście kranówka nie że dosłownie podstawiam szklankę pod kran i z niej piję, ale najpierw gotuję. Jedyna woda z kranu, która mi zupełnie nie smakowała, była w Reykjaviku. Jebała po prostu zgniłym jajem ze względu na duże ilości siarki w ekosystemie. Ale przez tydzień przeżyłem, a po kilku dniach organizm się zaczął przyzwyczajać i nie było tego aż tak czuć.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Mr.Chris pisze: 08 lut 2026, 13:23 oczywiście kranówka nie że dosłownie podstawiam szklankę pod kran i z niej piję, ale najpierw gotuję
:think: a co ja napisałem?
cloner pisze: 08 lut 2026, 13:12 Ja kranówkę piję bardzo rzadko, jedynie po przegotowaniu
💙❤️
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post autor: sickstick »

maciek_88 pisze: 08 lut 2026, 13:02 Mieszkam w Opolu od 2,5 roku.
A gdzie dokładnie mieszkasz? Choćby na ZWM takie problemy to norma.

A to że na Wodnej Nucie ktoś regularnie sra do basenu i ten co 3 miesiące jest zamykany przez sanepid, to jest zupełnie inny temat. :P
Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post autor: maciek_88 »

Śródmieście, okolice Centrum Usług Publicznych
#injacekwetrust
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

cloner pisze: 08 lut 2026, 13:24 :think: a co ja napisałem?
A czy ja gdzieś napisałem, że akurat Ty tego nie robisz?
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Ale kranówka to jest prosto z kranu. Przegotowana woda to już zupełnie coś innego wg mnie.
💙❤️
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2405
Kontakt:

Post autor: Kluchman »

Przema pisze: 08 lut 2026, 11:51 Polityka migracyjna państw UE to w dużej mierze fajna teoria, ale w praktyce jest bardzo nieskuteczna. Ot chociażby kontrola kto wjeżdża i deportacje. Dodajmy do tego NGOsy i wygląda to jak wygląda. Zawsze znajdę się ktoś kto wytrze sobie gębę prawami człowieka i wszelkie procedury, nawet te sensowne idą prosto w piach.
Z bajdurzeniem NGOsów w tej kwestii to trochę prawda, ale przepisy paktu migracyjnego jeszcze nawet nie zaczęły być w pełni stosowane, więc nie wiem, na podstawie czego mielibyśmy oceniać ich skuteczność w praktyce. ;)
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 956

Post autor: Przema »

Kluchman pisze: 08 lut 2026, 14:28
Przema pisze: 08 lut 2026, 11:51 Polityka migracyjna państw UE to w dużej mierze fajna teoria, ale w praktyce jest bardzo nieskuteczna. Ot chociażby kontrola kto wjeżdża i deportacje. Dodajmy do tego NGOsy i wygląda to jak wygląda. Zawsze znajdę się ktoś kto wytrze sobie gębę prawami człowieka i wszelkie procedury, nawet te sensowne idą prosto w piach.
Z bajdurzeniem NGOsów w tej kwestii to trochę prawda, ale przepisy paktu migracyjnego jeszcze nawet nie zaczęły być w pełni stosowane, więc nie wiem, na podstawie czego mielibyśmy oceniać ich skuteczność w praktyce. ;)
Nie mówię o pakcie tylko ogólnie o polityce migracyjnej państw UE. Gdzie teoria to jedno a życie to drugie.
Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1085

Post autor: Hannibal »

Wystarczy się ruszyć trochę na Zachód i widać następstwa tej rozsądnej polityki.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Eyesmon »

Dokładnie

Wystarczy tez ruszyć sie czasem z dużego miasta i zobaczyc ze przepisy zielonego ladu nie wszedzie sie tak fajnie fituja z życiem:)

@sickstickdobrze to napisal. Ze Polska jest duża i szeroka
A ja mam wrazenie ze UE ost patrzy wyłącznie z perspektywy Brukseli (czyt Berlina)
Life is an unexpected journey
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

cloner pisze: 08 lut 2026, 14:00 Ale kranówka to jest prosto z kranu. Przegotowana woda to już zupełnie coś innego wg mnie.
Kranówka to woda pobrana z kranu, dlatego doprecyzowałem, że piję przegotowaną. Mówić, że kranówka po ugotowaniu nie jest już kranówką, to trochę jak mówić, że wołowina nie jest wołowiną, bo nie wygryza się jej bezpośrednio z ubitej krowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”