Ogólna dyskusja o polityce cz.2
- sickstick
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 6222
- Kibicuję: 4rsenal
Widzicie chłopaki, dla was bezsensowne jest kupowanie wody w markecie bo macie fajną w kranach. Dla mnie bezsensowne jest kupowanie pomidorów w markecie, bo mam o wiele lepsze w ogródku. Żyjemy w ogromnym kraju gdzie bardzo ciężko 1 do 1 nałożyć swoje standardy życia do standardów kogoś mieszkającego w innym regionie, innym budynku i innym stanie cywilnym 
Mieszkam w Opolu od 2,5 roku. Przez ten czas kojarzę jedną sytuację (w innej części miasta), gdzie była bakteria coli - to była jakaś końcówka 2013 roku.
Od tego czasu jedyne informację dot. złej wody pochodzą z jednego basenu, który co jakiś czas jest zamykany.
Poza tym nie kojarzę żadnych sytuacji dotyczących złego stanu wody do picia. Tym bardziej nie dostałem żadnego komunikatu.
Z uwagi na ciążę żony zlecikem raz badania wody, by upewnić się że wszystko jest ok. No i było ok
Wyniki badań publikowane są również tutaj: https://wikopole.com.pl/107/198/badania ... -wody.html
Też wygląda to ok.
Woda natomiast jest twarda i to zdecydowanie potwierdzam.
Od tego czasu jedyne informację dot. złej wody pochodzą z jednego basenu, który co jakiś czas jest zamykany.
Poza tym nie kojarzę żadnych sytuacji dotyczących złego stanu wody do picia. Tym bardziej nie dostałem żadnego komunikatu.
Z uwagi na ciążę żony zlecikem raz badania wody, by upewnić się że wszystko jest ok. No i było ok
Wyniki badań publikowane są również tutaj: https://wikopole.com.pl/107/198/badania ... -wody.html
Też wygląda to ok.
Woda natomiast jest twarda i to zdecydowanie potwierdzam.
#injacekwetrust
- Zygmunt-1
- Gwiazda

- Reputacja: 1414
- Kibicuję: od czasu do czasu
Mi zwyczajnie woda z kranu nie smakuje. Można ją sobie przefiltrować czy zrobić co tam się uważa, ale ja nie mogę się nią napić. I dla mnie to jest kluczowe.
A jak ktoś lubi to niech sobie nawet z kałuży pije
A jak ktoś lubi to niech sobie nawet z kałuży pije
Ja kranówkę piję bardzo rzadko, jedynie po przegotowaniu, do witamin typu pluszz. I jak wyżej, prosto z kranu mi nie smakuje.
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
- Mr.Chris
- Laureat Złotej Piłki

- Reputacja: 2002
- Kibicuję: Manchester United
Wiesz, to jest tak, że jak raz na 20 lat coś pierdolnie, to znaczy, że to miejsce jest [ch**]. Są ludzie co tak mają, że jedna sytuacja potrafi zabarwić wszystko na czarno, ale najgorsze jest to, że później jednego takiego argumentu używają do końca życia, próbując dane miejsce oczernić.
Ja się jeszcze w Polsce nie spotkałem z kranówką, która by mi nie smakowała
Ale kranówka to jest prosto z kranu. Przegotowana woda to już zupełnie coś innego wg mnie.
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
- Kluchman
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 2405
- Kontakt:
Z bajdurzeniem NGOsów w tej kwestii to trochę prawda, ale przepisy paktu migracyjnego jeszcze nawet nie zaczęły być w pełni stosowane, więc nie wiem, na podstawie czego mielibyśmy oceniać ich skuteczność w praktyce.Przema pisze: ↑08 lut 2026, 11:51 Polityka migracyjna państw UE to w dużej mierze fajna teoria, ale w praktyce jest bardzo nieskuteczna. Ot chociażby kontrola kto wjeżdża i deportacje. Dodajmy do tego NGOsy i wygląda to jak wygląda. Zawsze znajdę się ktoś kto wytrze sobie gębę prawami człowieka i wszelkie procedury, nawet te sensowne idą prosto w piach.
Nie mówię o pakcie tylko ogólnie o polityce migracyjnej państw UE. Gdzie teoria to jedno a życie to drugie.Kluchman pisze: ↑08 lut 2026, 14:28Z bajdurzeniem NGOsów w tej kwestii to trochę prawda, ale przepisy paktu migracyjnego jeszcze nawet nie zaczęły być w pełni stosowane, więc nie wiem, na podstawie czego mielibyśmy oceniać ich skuteczność w praktyce.Przema pisze: ↑08 lut 2026, 11:51 Polityka migracyjna państw UE to w dużej mierze fajna teoria, ale w praktyce jest bardzo nieskuteczna. Ot chociażby kontrola kto wjeżdża i deportacje. Dodajmy do tego NGOsy i wygląda to jak wygląda. Zawsze znajdę się ktoś kto wytrze sobie gębę prawami człowieka i wszelkie procedury, nawet te sensowne idą prosto w piach.![]()
Wystarczy się ruszyć trochę na Zachód i widać następstwa tej rozsądnej polityki.
- Eyesmon
- Legenda Futbolu

- Reputacja: 4322
- Kibicuję: AC Milan
Dokładnie
Wystarczy tez ruszyć sie czasem z dużego miasta i zobaczyc ze przepisy zielonego ladu nie wszedzie sie tak fajnie fituja z życiem:)
@sickstickdobrze to napisal. Ze Polska jest duża i szeroka
A ja mam wrazenie ze UE ost patrzy wyłącznie z perspektywy Brukseli (czyt Berlina)
Wystarczy tez ruszyć sie czasem z dużego miasta i zobaczyc ze przepisy zielonego ladu nie wszedzie sie tak fajnie fituja z życiem:)
@sickstickdobrze to napisal. Ze Polska jest duża i szeroka
A ja mam wrazenie ze UE ost patrzy wyłącznie z perspektywy Brukseli (czyt Berlina)
Life is an unexpected journey
- Mr.Chris
- Laureat Złotej Piłki

- Reputacja: 2002
- Kibicuję: Manchester United
Kranówka to woda pobrana z kranu, dlatego doprecyzowałem, że piję przegotowaną. Mówić, że kranówka po ugotowaniu nie jest już kranówką, to trochę jak mówić, że wołowina nie jest wołowiną, bo nie wygryza się jej bezpośrednio z ubitej krowy.