Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post autor: sickstick »

Ja zawsze operowałem na pojęciach: kranówa - czyli prosto z kranu, przegotowana - czyli z kranu po zagotowaniu, no i oczywiście źródła/mineralna ze sklepu. Pochodzę z podobnego regionu co cloner i już nie po raz pierwszy wychodzi że operujemy na podobnych znaczeniach słów, podczas gdy forumowicze z innych regionów Polski operują tymi pojęciami z zupełnie innymi definicjami. Może to kwestia różnic regionalnych.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6555

Post autor: Boromir »

sickstick dobrze mówi no ale my ze Śląska to może dlatego podobnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 956

Post autor: Przema »

Eyesmon pisze: 08 lut 2026, 14:54 Wystarczy tez ruszyć sie czasem z dużego miasta i zobaczyc ze przepisy zielonego ladu nie wszedzie sie tak fajnie fituja z życiem:)
No ale które te przepisy, doprecyzuj bo już drugi raz rzucasz ogółem i ciężko się do tego ustosunkować. Widzę że z zielonym ładem utożsamiana jest porażka polityczna naszych rządzących przez ostanie 20 lat i to w dużej mierze wygląda to tak przez nich a nie przez zielony ład.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Eyesmon »

No przecież wcześniej wstawiłem liste

Głównie chodzi o koszty grzania i pozbawienie ludzi dostępu do samochodu co w Polsce powiatowej bedzie dramatem
Life is an unexpected journey
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

sickstick pisze: 08 lut 2026, 15:08 Ja zawsze operowałem na pojęciach: kranówa - czyli prosto z kranu, przegotowana - czyli z kranu po zagotowaniu, no i oczywiście źródła/mineralna ze sklepu. Pochodzę z podobnego regionu co cloner i już nie po raz pierwszy wychodzi że operujemy na podobnych znaczeniach słów, podczas gdy forumowicze z innych regionów Polski operują tymi pojęciami z zupełnie innymi definicjami. Może to kwestia różnic regionalnych.
Po jednym z postów zauważyłem, że może tu być rozbieżność w definicji i dlatego właśnie wyjaśniłem, że chodzi mi o przegotowaną wodę z kranu :)
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 956

Post autor: Przema »

Eyesmon pisze: 08 lut 2026, 17:12 No przecież wcześniej wstawiłem liste

Głównie chodzi o koszty grzania i pozbawienie ludzi dostępu do samochodu co w Polsce powiatowej bedzie dramatem
Czyli tak jak pisałem - zaniedbanie kraju a nie zielony lad. I bez tego bylibyśmy w dupie patrząc na to co się dzieje na świecie.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Ale cała Europa tak wyglada. Pojedz sobie do Włoch czy Hiszpani. Albo do Czech poza Praga I Brnem

A UE mysli ze wszędzie jest jak w Belgii czy Holandii i ludzie ogarną rowerami. To sie nie miało prawa udać
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8594
Kontakt:

Post autor: cloner »

https://www.money.pl/gospodarka/w-polsc ... 8512a.html
Przełom lat 2025 i 2026 przyniósł serię wstrząsów, których skala zaskoczyła analityków. Do urzędów pracy wpłynęły zgłoszenia dotyczące likwidacji lub zmiany niemal 100 tysięcy etatów. To nie tylko cykliczne spowolnienie, ale głęboka korekta strukturalna polskiej gospodarki
Przeszliśmy COVID-19, przeszliśmy początki wojny, z rządami Tuska mogą być kłopoty większe..
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 318

Post autor: johny batonik »

Potem jakiś niewolnik (wiadomo kto) napisze tutaj, że w sumie płacenie 50gr więcej na butelce, aby potem wrócić do sklepu i odzyskać swoje pieniądze - jest ok. I podwyżka za wywóz śmieci jako konsekwencje też.
  • wrogowie: matt_
  • sekciarze: venomik
  • neuroatypowi: BadBoy
Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1510
Kibicuję: FC Barcelona

Post autor: Keres »

cloner pisze: 09 lut 2026, 13:36 https://www.money.pl/gospodarka/w-polsc ... 8512a.html
Przełom lat 2025 i 2026 przyniósł serię wstrząsów, których skala zaskoczyła analityków. Do urzędów pracy wpłynęły zgłoszenia dotyczące likwidacji lub zmiany niemal 100 tysięcy etatów. To nie tylko cykliczne spowolnienie, ale głęboka korekta strukturalna polskiej gospodarki
Przeszliśmy COVID-19, przeszliśmy początki wojny, z rządami Tuska mogą być kłopoty większe..
Nie żebym bronił obecny rząd, ale dalej jest napisane:
Analizując tę rekordową liczbę, należy zachować metodologiczną ostrożność. Znaczącą część tej statystyki stanowi specyficzny przypadek Poczty Polskiej, która w ramach procesów restrukturyzacyjnych zgłosiła ponad 51 tysięcy tak zwanych wypowiedzeń zmieniających. Jest to procedura, która nie zawsze kończy się fizycznym rozwiązaniem stosunku pracy, lecz często renegocjacją warunków płacowych.
"Kiedy oglądam Barcelonę, widzę sztukę." - Arsene Wenger.

Hard work beats talent, but when talent works hard it’s game over. That’s Messi.
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2311
Kontakt:

Post autor: Magnum »

Prezydent RP już jawnie reprezentuje interesy USA a nie RP. Zaraz przed tą rada wizytował tam ambasador USA..

Obrzydliwe
Obrazek
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Co jest obrzydliwego ze gość powiedział po prostu prawdę?
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

Post autor: Mr.Chris »

Dla mnie to generalnie brzmi jak przyjebanie się po to, żeby się przyjebać. Większość z tych pieniędzy (mowa o 75%) ma być wydana w Polsce, ale prawda taka, że wydamy też pieniądze spoza kredytu i nie będzie to nasze jedyne źródło finansowania. Ki [ch**] więc, czy na daną rakietę wydamy pieniądze z pożyczki czy z podatków. I tak trzeba za nią zapłacić i tak. Sam program SAFE na pewno nie jest idealny, ale wydaje mi się dobrą inicjatywą, a warunki kredytu dla mnie jako laika w tych sprawach też wydają się lepsze niż gdybyśmy sami je negocjowali. IMO problem Nawrockiego jest taki, że to w dużej mierze inicjatywa rządu Tuska, a gdyby to robił rząd Morawieckiego, czy innego Czarnka, to długopis już by się obracał w paluszkach.
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2311
Kontakt:

Post autor: Magnum »

Eyesmon pisze: 11 lut 2026, 23:21 Co jest obrzydliwego ze gość powiedział po prostu prawdę?
prawie 80% wydatków z SAFE zostanie w Polsce. Bezprecedensowa okazja na dobrze oprocentowane fundusze na raz na wydanie na konkretne dozbrojenie wojska.

Ale nie, walmy w naszą rację stanu, bo jeszcze jakiś cent może pójdzie do niemieckiej zbrojeniówki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Ale on nie krzyczy tam "nein dla safe" tylko poddaje pewne rzeczy w watpliwosc, pyta, chce dyskusji. Co w tym obrzydliwego?

To Cie brzydzi magnum?
Dla mnie obrzydliwe to np zaszczany menel albo rzygi. Mamy chyba inna definicje tego słowa

Ale wiem. W usa wszedzie sie tak mowi :)

Tu jest to imho lepiej opisane
https://defence24.pl/polityka-obronna/p ... lny-podpis
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”