Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%

Liczba głosów: 20

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Eyesmon »

Podbijam. Najlepsze godziny meczów to była 13 / 15 / 18 / 21 i czasem sie nawet 4 w ciągu dnia obejrzało

Ale to było za gówniarza, wtedy jeszcze na rynku jakies telebimy stały albo chociaż tv w ogródkach piwnych

Od paru lat to nawet jak Euro / MS w Europie to na rynku echo. Nikt nic nie pokazywał. A w domu czy samemu czy z kumplami to nie to samo

Pamiętam takie hity jak Argentyna Holandia to pół rynku oglądało.
A jak sie bylo w robo to czasem w biurze puszczalismy na lapku i tez sie ekipa zbierala jak byl luzniejszy dzien

Ech. Kiedyś to bylo....
Life is an unexpected journey
Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2826

Post autor: sci »

Eyesmon pisze: 31 mar 2026, 8:19 Ech. Kiedyś to bylo....
Francja 98, wszystkie mecze oglądałem

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3929

Post autor: matt_ »

Przema pisze: 31 mar 2026, 8:05 Gdyby Brzęczek głupio piłki nie stracił to klan Andersonow by nas wtedy nie pyknął.
To było akurat w Chorzowie :) W Sztokholmie grali decydujący mecz tamtych eliminacji.

Obrazek
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6552

Post autor: Boromir »

My wtedy graliśmy przyzwoite eliminacje (chociaż tego 0-0 z Anglią w ogóle nie pamietam) i był mocno balonik pompowany że nam Szwedzi pozwolą ugrać ten punkt który był potrzebny do baraży. Niestety wyszło jak zawsze.
Obrazek
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3929

Post autor: matt_ »

@Boromir, wynikowo przyzwoite, ale tam były męczarnie z Luksemburgiem na wyjeździe, zaparkowany krążownik Aurora z Anglikami u siebie. Paradoksalnie w tym ostatnim meczu wyszli do przodu, ale Szwedzi byli wtedy bardzo skuteczni, choć w sumie tylko podczas eliminacji :P Dziwne to musiały być czasy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Nie no, po tej bryndzy co graliśmy przez całe lata 90 to te eliminacje były pierwszą jaskółką zapowiadającą kadrę Engela. Ogranie Bułgarii wtedy jeszcze robiło wrażenie.
Obrazek
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1317

Post autor: dias »

matt_ pisze: 31 mar 2026, 9:11
Przema pisze: 31 mar 2026, 8:05 Gdyby Brzęczek głupio piłki nie stracił to klan Andersonow by nas wtedy nie pyknął.
To było akurat w Chorzowie :) W Sztokholmie grali decydujący mecz tamtych eliminacji.
Byłem na tym meczu w Chorzowie. Gośc obok miał lornetkę, po 10 minutach mi ją podał mówiąc "masz młody, pilnuj wyniku i mów co się dzieje" i sięgnął po piersiówkę 😅🤣
#MioduskiWon
Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 126

Post autor: Devourer »

Boromir pisze: 31 mar 2026, 11:10 Nie no, po tej bryndzy co graliśmy przez całe lata 90 to te eliminacje były pierwszą jaskółką zapowiadającą kadrę Engela. Ogranie Bułgarii wtedy jeszcze robiło wrażenie.
Wtedy było jeszcze 16 zespołów na Euro i 24 na MŚ.
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 951

Post autor: Przema »

Boromir pisze: 31 mar 2026, 11:10 Nie no, po tej bryndzy co graliśmy przez całe lata 90 to te eliminacje były pierwszą jaskółką zapowiadającą kadrę Engela. Ogranie Bułgarii wtedy jeszcze robiło wrażenie.
Ta Bulgaria byla wspominana niczym cud nad Wisla. Kojarze, ze glownie za sprawa Czereszewskiego (?).
Swoja droga Engel poczatkow tez nie mial latwych - przynajmniej takie komentarze byly po meczach towarzyskich (m.in. chyba Holandia), ale potem Olisadebe uciszyl Ukraincow. chociaz moze bredze, bo pisze z glowy a to jednak 25 lat temu bylo.

Mimo wszystko jakos bardziej jestem w stanie sobie poukladac w glowie tamte mecze i cos sobie przypomniec z poszczegolnych spotkan niz z pozniejszych lat, powiedzmy w erze po Pawce Janasie.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Mecz w Kijowie aż tak mocno nie napompował balonika jak ten mecz z Norwegami u nich gdzie karzeł Karwan głową gola strzelił :D Dudek w czapce broniąc pod słońce, no to był już ten vibe że można było wierzyć w awans.
Obrazek
basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 117

Post autor: basson »

Ciekaw jestem jakie straty zaliczyliby bukmacherzy i te wszystkie kanały sportowe na yt w przypadku braku awansu naszych orłów. To z automatu oznacza sezon ogórkowy. Te wszystkie Borki i Pole są w stanie robić od rana do wieczora programy analizujące potencjalny skład Szwedów na finałowy mecz z Polską.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1317

Post autor: dias »

Przema pisze: 31 mar 2026, 12:20 Mimo wszystko jakos bardziej jestem w stanie sobie poukladac w glowie tamte mecze i cos sobie przypomniec z poszczegolnych spotkan niz z pozniejszych lat, powiedzmy w erze po Pawce Janas
Ja mam teorię, niepopartą żadnymi badaniami, że to kwestia wieku. Tzn im młodsi byliśmy, tym z większym zaangażowaniem oglądaliśmy mecze. W zasadzie było jedno źródło tych meczów, telewizja publiczna tudzież Polsat, jak meczu nie obejrzałeś, to nie miałeś szansy odwinąć powtórki, meczów było mniej, młody umysł podchodzi z większą pasją i uczuviami do tego, co rejestruje. No i nie było rozpraszaczy w postaci telefonów, internet raczkował, nie było social mediów. Taki miks. Dziesięcioletni ja robił w zeszycie notatki z meczów, składy, relacje, to dodatkowo utrwalało mecze w głowie. Dziś normą jest ogladanie meczu i pisanie równoczesne na forum czy twitterze. Nie oceniam, czy to złe czy dobre. Inne.
#MioduskiWon
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 951

Post autor: Przema »

Mi sie chyba ta reprezentacja przejadla, przez lata rozny syf towarzyszyl tej druzynie i pomijajac piekny epizod w 2016, to raczej wiecej bylo obrzydzania wszystkiego wokol kadry. Mysle, ze to sie bierze stad. Inna sprawa, ze tez z takim zaangazowaniem pilki w ogole nie sledze juz, bo mmo wiekszej dostepnosci, to traktuje to jako jedna z wielu dostepnych rozrywek. Za dzieciaka faktycznie pilka przeslaniala swiat wiec z wiekszym sentymentem sie na to patrzy i wiecej sie pamieta.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Eyesmon »

Dias,oczywiście ze tak. Za gówniaka to byla szkoła i sport. Teraz jest dorosłe życie, milion spraw to i piłka gdzieś uciekła. Ale to niestety normalne
Ostatnio zmieniony 31 mar 2026, 14:03 przez Eyesmon, łącznie zmieniany 1 raz.
Life is an unexpected journey
Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2826

Post autor: sci »

Boromir pisze: 31 mar 2026, 12:35 Mecz w Kijowie aż tak mocno nie napompował balonika jak ten mecz z Norwegami u nich gdzie karzeł Karwan głową gola strzelił :D Dudek w czapce broniąc pod słońce, no to był już ten vibe że można było wierzyć w awans.
Matysek w czapce zastąpił kontuzjowanego Dudka z tego co pamiętam ale mogę źle kojarzyć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”