Ilka pisze: ↑14 maja 2026, 18:51Sezon się kończy. Jakie zmiany Barceloniarze wiedzielibyście na nowy sezon? Kto do odejścia, kto do kupienia?
Powiem szczerze że to pierwsze okienko od dłuższego czasu w którym mam pewien dylemat na co położyć największy nacisk.
Wydaje się że w szeroko pojętej ofensywie mamy ludzi do strzelania goli i należało by przede wszystkim wzmocnić obronę która jest wyraźnie za słaba na fazę playoffs w LM bo co sezon płacimy dużą cenę za elektryczność w tym aspekcie.
Z drugiej strony za bardzo zależymy od duetu Yamal Raphinha i jak któregoś z nich nie ma to się często zaczyna zonk. No i tu przechodzimy płynnie do tematu Rashforda który jak już wspomnieli niektórzy przedmówcy:
@dias @moody to ma za sobą dziwny sezon. W pierwszych miesiącach byłem zachwycony i broniłem go zwłaszcza na twitterze przed głupimy wpisami w stylu "on ma tylko liczby". No tak, kur*a liczby, tylko liczby ma. Liczby są przecież najważniejsze.
No ale potem w środkowej części sezonu zgasł i szczerze to zawiódł wtedy gdy był nam potrzebny najbardziej, czyli gdy nie było Raphinhi w kluczowych meczach LM. No ale ostatnio jakby znów wrócił i to co zrobił w Klasyku to takie bardziej nawiązanie do lepszych momentów. I szczerze też nie wiem, naprawdę nie wiem co z nim zrobić i cieszę się ze ja nie decyduje.
Ewentualnie byłbym za tym by go zatrzymać, ale jak pokazał sezon, to wciąż o tego jednego skrzydłowego na ławce za mało. Powinniśmy mieć jeszcze czwartego skrzydłowego na jakimś poziomie a obawiam się że Roony ze Szwecji tego poziomu chyba nie daje....
No i oczywiście temat 9-ki. Lewy niemal napewno odejdzie. Ktoś musi przyjśc. Obawiam się że Alvarez to tylko mrzonki i bardziej należy celować w jakiegoś Osimhena np. Albo tego z Chelsea ale tam pewnie też nam nie będą ułatwiać.
Podobno to pierwsze okienko od jakiegoś czasu w którym mamy mieć do wydania jakąś konkretną kasę na wzmocnienia. Mówi się o około 180 milionach. Oby to była prawda i ja ufam Laporcie że to kolejny krok na przód w stopniowej odbudowie także ekonimicznej. No ale nawet jeżeli to zostaje dylemat na co położyć największy nacisk tego lata i mogę jedynie skonstatować że mam pewien dylemat, cieszę się że nie ja decyduje i mam nadzieję że zapadną wyłącznie dobre decyzje.
Quercus pisze: ↑16 maja 2026, 10:00Myślę, że za całą czwórkę Rashford, Sancho, Zirzkee i Dalot należy się 150 milionów euro.
Podziękujemy. Jeżeli w ogóle ktokolwiek to ewentualnie tylko Rashford
Chociaż pełna uczciwość każe mi napisać że Zirkzee akurat jest graczem w którego bardzo wierzyłem w ostatnich latach. W Serie A grał znakomicie. Jako kibic reprezentacji Holandii już 2 lata temu przymierzałem się powoli do budowy nowej ofensywy pomarańczowych na trójkącie Gakpo, Simons i właśnie Zirkzee. No ale wybór klubu na MU był tragicznym błędem byłego gracza Bologny...
W jakimś sensie wciąż w niego wierzę i najlepiej by zmienił otoczenie

No ale w każdym razie na pewno nie do Barcy tego lata.