O futbolu na luzie...

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%

Liczba głosów: 40

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2558
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

O futbolu na luzie...

Post autor: 7lechus »

1234 pisze: 05 lip 2026, 21:09 swoją drogą, twoja praca na rzecz piłki kobiet powinna zostać dostrzeżona i doceniona. Może trzeba podesłać komuś twój profil tutaj (Zuzka Walczak dalej pracuje w pzpn dla mediów?)
Dzięki, ale dla mnie to hobby. Poza tym mam kontakt z kilkoma osobami na stałe relacjonującymi pnk w mediach (w PL i poza) i od czasu do czasu podsyłam im zasłyszane info oraz swoje spostrzeżenia.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2002
Kibicuję: Manchester United

O futbolu na luzie...

Post autor: Mr.Chris »

W sumie to jakby nagrywać najniższe ligi mężczyzn (B czy C klasy), to też takie kompilki by się regularnie kręciło. Ok, częstotliwość mniejsza, ale takie akcje, to i w Ekstraklasie się zdarzają po kilka razy na kolejkę :D zwłaszcza jak drużyna namiętnie próbuje rozgrywać od tyłu, z wykorzystaniem bramkarza.
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 958

O futbolu na luzie...

Post autor: Przema »

Mr.Chris pisze: 06 lip 2026, 1:35 W sumie to jakby nagrywać najniższe ligi mężczyzn (B czy C klasy), to też takie kompilki by się regularnie kręciło. Ok, częstotliwość mniejsza, ale takie akcje, to i w Ekstraklasie się zdarzają po kilka razy na kolejkę :D zwłaszcza jak drużyna namiętnie próbuje rozgrywać od tyłu, z wykorzystaniem bramkarza.
Od okręgówki mamy kanał kartofliska.
Od ekstraklasy był pan Zdzichu ale c+ zaorało mu kanał a jeśli chodzi o poziom zagrań to czasem nie było większej różnicy między filmami z tych dwóch kanałów :)
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1416
Kibicuję: od czasu do czasu

O futbolu na luzie...

Post autor: Zygmunt-1 »

Nie no, wiadomo że w niższych ligach też znajdziesz takie zagrania, ale chyba jednak częstotliwość jest ciut inna. Tutaj to tylko jeden mecz, a coś czuję w kościach, że więcej smaczków z pojedynku Jajników z Wojowniczkami można by było wyciągnąć :) Moim faworytem pierwsza akcja i dwukrotne nietrafienie w piłkę oraz bramka, przy której bramkarka zachowała się jakby ktoś przytrzymał trójkąt na padzie :mrgreen:

Kiedyś byłem na meczu sekcji kobiecej jak jeszcze taka w Głogowie działała. Chociaż nie mam pewności czy teraz ona jest czy nie, bo nie śledziłem dawno. No i już samo to, że grają razem 13-letnie dziewczynki i 30-letnie kobiety na starcie odbiera powagę tej odmianie futbolu. Poziom nie był za wysoki, jakieś śmieszne zagrania były, ale chyba nie aż tak śmieszne jak na tym filmiku. No ale z tamtej drużyny jakieś 2-3 zawodniczki się wybiły, wyjechały na studia do Wrocławia i grały na nieco lepszym poziomie, co zagwarantowało im, że nie trafiły do takich kompilacji :wink:
:witam:
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3929

O futbolu na luzie...

Post autor: matt_ »

Dzisiaj startują europejskie puchary :pijemy:

Obrazek

Akurat na Mundialu nie ma żadnego meczu w środku nocy. Zawsze można jednak polecieć na dwa ekrany, pamiętam że spotkanie Vikingur Reykjavik - Shamrock Rovers nie było wcale gorsze niż Francja - Hiszpania w półfinale Euro 2 lata temu :)
Obrazek
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

O futbolu na luzie...

Post autor: sickstick »

7lechus pisze: 10 lip 2026, 19:30 Z podręcznika norweskiego futbolu:

NIe chcesz dać się złapać na spalonym? Zabierz ze sobą obrońcę!
To raczej nie temat do zwały a tematu piłkarskiego i to nie Norwegowie to wymyślili.

Tutaj gol z Bundesligi sprzed zdaje się 2 sezonów, którry wszedzie w necie jest zatytuowany "Tapsoba 1000 iQ " ;)

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 263
Kibicuję: Juventus

O futbolu na luzie...

Post autor: Sh00t »

Ipswich kupiło niejakiego Emersonna z Tuluzy za około 30 baniek. Ziomek jest napastnikiem, w ostatnim sezonie strzelił całe sześć bramek. W każdym razie beniaminki na teraz coś się obijają, myślę że wszystkie trzy polecą z hukiem 😀
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

O futbolu na luzie...

Sh00t pisze: 11 lip 2026, 11:11 Ipswich kupiło niejakiego Emersonna z Tuluzy za około 30 baniek. Ziomek jest napastnikiem, w ostatnim sezonie strzelił całe sześć bramek. W każdym razie beniaminki na teraz coś się obijają, myślę że wszystkie trzy polecą z hukiem 😀
6 bramek jako zawodnik ocierający się o wyjściową jedenastkę (55min/mecz i 27 meczów), to nie jest okropny wynik jak na drużynę środka tabeli. Typ ma 193cm, więc pewnie kupiono najlepszego o określonym profilu, który w ogóle chciał przyjść i był na tyle młody, żeby dało się na nim coś jeszcze zarobić.

Edit: ale, żeby nie było, też nie wróżę Ipswich świetlanej przyszłości.
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1416
Kibicuję: od czasu do czasu

O futbolu na luzie...

Post autor: Zygmunt-1 »

Ostatnio gdzieś widziałem wzmiankę o tym, ale sprawdziłem i faktycznie. Charisteas grał sobie w średnim Werderze i zgarnął z nim mistrzostwo + puchar w jednym sezonie. A po sezonie zagrał na Euro i zdobył złoto z Grecją + wylądował w drużynie turnieju. Niezła historia.
:witam:
Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 598

O futbolu na luzie...

Post autor: Tennessee »

Pozwolę sobie trochę zburzyć Twoją historię. :P

Tamten Werder nie był ani trochę średni, oni już sezon, a nawet dwa przed mistrzostwem byli silną ekipą. Mistrzostwo było zwieńczeniem budowania świetnej drużyny, która narodziła się dużo wcześniej, potem dołożyli jedynie kilka ważnych elementów, takich jak Francuz Micoud.

Swoją drogą Johan Micoud to totalnie zapomniana postać, a w tamtych latach był fenomenalny coś jak Zidane do którego był zresztą porównywany. Kapitalny piłkarz.
Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 263
Kibicuję: Juventus

O futbolu na luzie...

Post autor: Sh00t »

Obrazek
Ibrahimović 13, Lewandowski 28 😅

Dawno nie widziałem gorzej listy niż ta.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

O futbolu na luzie...

Tennessee pisze: 11 lip 2026, 14:21 Swoją drogą Johan Micoud to totalnie zapomniana postać, a w tamtych latach był fenomenalny coś jak Zidane do którego był zresztą porównywany. Kapitalny piłkarz.
Imo tu wszystko się rozbija o stabilność formy na wysokim poziomie. Co odróżnia Zidane'ów, Ronaldów, czy Messich od Rashfordów, Hazardów, czy Di Marii tego świata? To, że jak już się rozwinęli piłkarsko, to gdzie nie poszli tam robili ogromną różnicę i może nawet miewali gorsze okresy, ale to były okresy krótkie przeplatane wieloma trofeami i rekordami. Micoud mógł być kapitalnym piłkarzem i nawet któregoś dnia mógł być najlepszym zawodnikiem świata (pozdro @Hersk), ale tu trzeba się na takim poziomie utrzymać przez wiele lat i dodatkowo wygrać wiele trofeów. Albo przynajmniej zostać legendą danego klubu jak Gerrard, czy Totti.

Btw. Też Wam od paru dni tak beznadziejnie chodzi Transfermarkt?
Sh00t pisze: 11 lip 2026, 14:29 Dawno nie widziałem gorzej listy niż ta.
Przestałem czytać jak zobaczyłem Kakę nad Ronaldo :P
Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 380

O futbolu na luzie...

Post autor: Bernabeu2 »

Mr.Chris pisze: 11 lip 2026, 14:39 Imo tu wszystko się rozbija o stabilność formy na wysokim poziomie. Co odróżnia Zidane'ów, Ronaldów, czy Messich od Rashfordów, Hazardów, czy Di Marii tego świata? To, że jak już się rozwinęli piłkarsko, to gdzie nie poszli tam robili ogromną różnicę i może nawet miewali gorsze okresy, ale to były okresy krótkie przeplatane wieloma trofeami i rekordami. Micoud mógł być kapitalnym piłkarzem i nawet któregoś dnia mógł być najlepszym zawodnikiem świata (pozdro @Hersk), ale tu trzeba się na takim poziomie utrzymać przez wiele lat i dodatkowo wygrać wiele trofeów. Albo przynajmniej zostać legendą danego klubu jak Gerrard, czy Totti.
On przede wszystkim zaczął wymiatać po 30-tce. Ale tak jak zawsze piszę - właśnie z perspektywy bycia zapamiętanym to bycie legendą klubu pokroju Werderu to akurat fajna sprawa, bo zanotował tam kilka topowych sezonów, wygrał mistrzostwo, fajna ciekawostka i na polskim forum o piłce po 20-paru latach ktoś go w ogóle wspomina, a widzę, że np. od Serie A się odbił. Jak jesteś z kolei najemnikiem nawet na top poziomie, to często w świadomości kibica po paru latach już nie istniejesz.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

O futbolu na luzie...

Bernabeu2 pisze: 11 lip 2026, 14:54 Jak jesteś z kolei najemnikiem nawet na top poziomie, to często w świadomości kibica po paru latach już nie istniejesz.
Zależy od tego jak definiujemy top poziom. Nikt nie powie o takim Zlatanie lub Ronaldo, że byli przywiązani do danego klubu, ale świat zapamięta ich na wiele pokoleń. Chyba, że mówimy o takich co spędzili w jednym miejscu maksymalnie 2-3 lata, ale pula takich zawodników co by latali aż tak po klubach oraz byli na moim top poziomie, wynosi według mojej wiedzy zero.
Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 380

O futbolu na luzie...

Post autor: Bernabeu2 »

Mr.Chris pisze: 11 lip 2026, 15:00 Zależy od tego jak definiujemy top poziom. Nikt nie powie o takim Zlatanie lub Ronaldo, że byli przywiązani do danego klubu, ale świat zapamięta ich na wiele pokoleń. Chyba, że mówimy o takich co spędzili w jednym miejscu maksymalnie 2-3 lata, ale pula takich zawodników co by latali aż tak po klubach oraz byli na moim top poziomie, wynosi według mojej wiedzy zero.
Teraz mam na myśli głównie ludzi pokroju Micoud właśnie, dla mnie tacy ludzie, którzy zrobili coś wielkiego z klubem z drugiego szeregu są często lepiej pamiętani od najemników, którzy obskoczyli kilka topowych klubów, ale nigdy nie byli tam wiodącymi postaciami. Taki Iago Aspas gdyby chciał to pewnie pograłby w jakiejś Aston Villi, West Hamie i Dortmundzie, ale jakoś myślę, że za te 150-200 bramek dla Celty będzie pamiętany bardziej niż byłby z najemniczą karierą w top5 ligach.

To też dziala, półkę wyżej, w przypadku np. Zlatana, tj. jakoś nie sądzę, że za 20-30 lat on będzie tak żywy w świadomości kibiców, skoro w sumie ani niczego poważnego nie wygrał, ani w jednym klubie nie jest prawdziwą legendą. Kibice Milanu, Interu, Juventusu, Barcelony czy PSG jak będą wspominać 'stare, dobre czasy', to raczej te niezlatanowe. Taki Lautaro to słabszy piłkarz, ale też dla Interu powoli postać pomnikowa. Wiadomo, pieniądze, ale jak mówimy o samej pamięci to już trochę inaczej wygląda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”