Matura

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post autor: Sawyer »

Ludzie powiedzcie mi cos o tych kierunkach 8) chodzi o ilość obowiązkowych języków obcych (zajęcia podczas studiów)

- Politologia

-Stosunki międzynarodowe

-Socjologia

Dzieki
Juventus & Widzew
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor »

Coby moim wyznawcy się nie martwili to informuję, że zdałem aczkolwiek spodziewałem się lepszych wyników :roll: :wink:
Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post autor: Berele Lewartow »

Chyba czas odświeżyć troche temat. Przyznać się kto w tym roku pisze mature, z czego i na jakim poziomie. Temat na ustny polski już wybrany?

Ja planuje zdawać Polski,Ang,Historia,WOS- wszystko na rozszerzonym, choć co do angielskiego to nie jestem jeszcze pewien. Jakby obowiązywał system z tamtego roku, to bym na 100% podszedł, teraz sie bede zastanawiac.

A mój temat na ustny polski to-
Analizując wybrane przykłady prównaj utopijne i antyutopijne wizje świata.
Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa
Reputacja: 0

Post autor: Uchi_ »

Piotrku, ja zamierzam zdawać dokładnie te same przedmioty co Ty, tylko zastanawiam się właśnie nad tym, które wziąść rozszerzone...Możliwe, że tak jak Ty wszystkie, bo w sumie to zawsze dodatkowe punkte do ogólnego wyniku, a i nie zepsuje mi to matury, gdy jej nie zdam.WOS i Historia na pewno, angielski nie jestem pewien, a nad polskim to nie mam wyboru chyba :p.Taka klasa.Co do tematu, to jeszcze nie wybrałem, kartkę widziałem tylko chwilę na oczy, bo nie chciało mi się z lenistwa kserować...ale czas się wziąść do roboty.Chyba jednak poproszę koleżankę o napisanie pracy, tyle, żeby zrobiła to w moim towarzystwie, żebym wiedział o co jej chodziło w danym akapicie, czy zdaniu.A Ty jak zamierzasz ? ?
"Nie rodzimy się żydami, katolikami czy muzułmanami, tylko przyłączamy się do nich i dajemy im pieniądze, po czym uzyskujemy w ten sposób usprawiedliwienie naszej niechęci do innych."
Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Zamierza samemu napisać prace, ksiązki potrzebne do jej napisania mam dośc ciekawe więc nie będzie z tym chyba problemu. I tak miałem te pozycje przeczytać, wiec nie bede musiał sie zmuszać. Już sobie którtka liste zrobiłem, a kilka juz wypożyczyłem. Na początke 'Nowy wspaniały świat' Huxleya, a potem sobie odświeże Orwella Folwark i Rok 1984. Potem Zamiatin itd.
Uchi_ pisze:e, że tak jak Ty wszystkie, bo w sumie to zawsze dodatkowe punkte do ogólnego wyniku, a i nie zepsuje mi to matury, gdy jej nie zdam.
A słyszałeś o tym,że ma być tak,że jak piszesz rozszerzoną, to nie piszesz podstawowej. To jeszcze nie jest pewne, ale bardzo prawdopodobne. Niezbyt mi to na reke, bo tak podszedłbym sobie do angielskiego rozsz. na zasadzie- może sie uda, a teraz jak sie uda to poprostu nie zdam.
Trzeba czekać na ustalenia z góry.
Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: dzieciol »

Ja wam teraz wspolczuje..bo wy nigdy nie mozecie przypuszczac co wam Romek wywinie..bardzo sie ciesze ze szkolnictwem wyzszym zajmuje sie ktos inny :lol:

Tak poza tym.. co jest z ta amnestia?! u was tez bedzie dzialala?! bo to jest ta zakrecone ze...

ze za trzy lata bedzie obowiazkowa matma, to jzu od tego roku robi amnestie..bo.... :roll:
Obrazek
"Moim marzeniem jest wygranie Scudetto w Rzymie, a potem jeszcze jednego i jeszcze jednego" - Philippe Mexes
Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

'Piotrek' pisze:A słyszałeś o tym,że ma być tak,że jak piszesz rozszerzoną, to nie piszesz podstawowej. To jeszcze nie jest pewne, ale bardzo prawdopodobne. Niezbyt mi to na reke, bo tak podszedłbym sobie do angielskiego rozsz. na zasadzie- może sie uda, a teraz jak sie uda to poprostu nie zdam.
Trzeba czekać na ustalenia z góry.

:/ Tak słyszałem, ale narazie przyjmuję to na podobnym poziomie prawdopodobieństwa, co podział historii na "Historię Powszechną" i "Historię Polski", bo i takie cuda słyszałem.Mam nadzieję, że nie wprowadzą tej zasady...ale mogli by wprowadzić, za to, że kto zda rozszerzoną, a nie zda podstawowej ma maturę zdaną ( moja koleżanka miała taki przypadek :/ że zdała rozszerzoną i to nie źle, ale miała maturę w plecy ).W ogóle trafiliśmy na taki czas, że wszystko jest możliwe na maturze, być może religia obowiązkowa będzie, albo temat na polski "Różaniec dziś i wczoraj". :/
"Nie rodzimy się żydami, katolikami czy muzułmanami, tylko przyłączamy się do nich i dajemy im pieniądze, po czym uzyskujemy w ten sposób usprawiedliwienie naszej niechęci do innych."
Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Uchi a masz już plan co dalej, jaki kierunke studiów?
Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

'Piotrek' pisze:Uchi a masz już plan co dalej, jaki kierunke studiów?
Jeżeli miałbym być szczery to Uniwerek Wrocławski... kierunek ? Hmmm politologia, stosunki międzynarodowe ? Głównie takie opcje, coś z WOSem i Historią ( na Prawo nie liczę, bo masa kujonów z Wrocka zaleje ten kierunek na amen ).Pożyjemy, zobaczymy, będe musiał zasięgnąć opinii co do tych kierunków, bądź może mi polecą lepszy.A Ty ?
Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

No ja w sumie podobnie. Z tym,że jeszcze nie wiem gdzie, pewen jest tylko to,że opuszecze domowe ognisko.
Rodzian mnie na prawo nakręca,że niby po tym jakąs prace znajde, ale sie nie daje, nie bede drugim KJ.
mikos88
Skład C
Skład C

Post autor: mikos88 »

Ja też w tym roku zdaje maturę, wybiore chyba tak jak wy angielski, historię i może dodatkowo WOS.Tematu na polski jeszcze nie wybrałem i szczerze mówiąc będe miał z tym problem.
Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

'Piotrek' pisze:No ja w sumie podobnie. Z tym,że jeszcze nie wiem gdzie, pewen jest tylko to,że opuszecze domowe ognisko.
Rodzian mnie na prawo nakręca,że niby po tym jakąs prace znajde, ale sie nie daje, nie bede drugim KJ.

Ale w Katowicach, czy gdzieś dalej ?

Prawo, heh to jest paradoks, że tak popularny kierunek, ma jeszcze większą łatwość znalezienia pracy, ale w sumie podziwiam osoby, które idą tam zaocznie.Ile, 2000 zł za semestr :o ?

Chociaż ja bym z chęcią stąd uciekł, ale rodzinka mnie też zmusza do studiów, bo byłbym wypierdkiem w rodzinie, gdybym skończył na średnim :/ .
Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Myśle,że Katowiec, ewentualnie Kraków. Dalej sie raczej nie rusze. Tylko,że to narazie są moje życzenia, zobaczym jak to wszytko sie pozniej rozwiąze.
Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

'Piotrek' pisze:Tylko,że to narazie są moje życzenia, zobaczym jak to wszytko sie pozniej rozwiąze.

Mam nadzieję, że nie skończę 'o łopacie'.Wiem, że dzięki maturze mogę uratować leniwienie się przez 3 lata w tej szkole, fakt, że nie całkowicie, ale jakoś tam wyjść na prostą.Więc o ewentualnych planach moich pogadamy w lipcu :).Powodzenia nam życzę :beer:.

Aaa, socjologia bo mi się przypomniało też by byo spaśnie :).Jak nie Wrocław, to gdzieś gdzieś ;).Trzeba sie wybronić przed zaocznymi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”