Ogólna dyskusja o polityce

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%

Liczba głosów: 50

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 79

Post autor: TS borys IFC »

franz pisze:A ja nie bo śmierdzący brudni menele którzy mówią do mnie "panie kierowniku daj pan pjuntke na wzino" tym tekstem własnie zbywam i nie czuje jakoś swego upadku moralnego
jest pewna roznica miedzy osoba publiczna a (z claym szacunkiem) Toba
franz pisze:Ten wąsaty elektryk to jedna z największych tragedii w historii Polski.

mamTROSZKE odbiegajace od twojego zdanie w twej kwestii i wyrazilem to w poprzednim bodajze poscie
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post autor: franz »

TS borys IFC pisze:jest pewna roznica miedzy osoba publiczna a (z claym szacunkiem) Toba

Po pierwsze słowo osoba "publiczna" jest moim skromnym zdaniem wysoce nie stosowne. A po drugie to pewnie róznica jest faktycznie. Ja nie mam możliwości bycia przy korycie i paru innych wygodnych bonusów ale w kwestii przywileju zbywania brudnych meneli mamy ten sam status. I ja i "osoba publiczna" możemy odpędzać zbyt nachalnych żuli każdym słowem jakie nam tylko przyjdzie na myśl, wolność ponad wszystko (wiem powtarzam się ta kwestie w tym temacie dość często)

TS borys IFC pisze:mamTROSZKE odbiegajace od twojego zdanie w twej kwestii i wyrazilem to w poprzednim bodajze poscie
Czy ja wiem czy aż tak "TROSZKE". Według ciebie Wałęsa jest prostakiem, "jego prezydentura była blędem" (jednym wielkim błędem!) z tym wszystkim się zgadzam. Jednak ta ostatnia wypowiedz czyli, że
TS borys IFC pisze: to jednak ci poslowie siedza w sejmie m.in dzieki niemu i za to chociazby powinni mu dziekowac.
Co niektórzy siedzą w Sejmie równiez dzieki swojej działalności w PRL (co niektórzy w tym sejmie w PRL nawet siedzieli) Oprócz Wałesy jest wiele osób bardzo nie docenianych a wcale nie o mniejszych zasługach im jakos nikt nie podziękował. Poza tym rola Bolka Wałęsy w "tym wszystkim" jest bardzo mocno wyolbrzymiona i nie trzeba mieć specjalnie dużej wiedzy, żeby to wiedzieć.
LEGIA WARSZAWA - OFMC

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał Behemot – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?...
– To czysty spirytus.
TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 79

Post autor: TS borys IFC »

franz pisze:Poza tym rola Bolka Wałęsy w "tym wszystkim" jest bardzo mocno wyolbrzymiona i nie trzeba mieć specjalnie dużej wiedzy, żeby to wiedzieć.

TS borys IFC pisze:to jednak ci poslowie siedza w sejmie m.in dzieki niemu i za to chociazby powinni mu dziekowac.
franz pisze:I ja i "osoba publiczna" możemy odpędzać zbyt nachalnych żuli każdym słowem jakie nam tylko przyjdzie na myśl

nie wiem czy ten koles ktory wtedy do leszka mowil ze "pouciekali jak szczury z partii" (co nie jest faktycznie zbyt mile ale czy nieprawdziwe to juz mozna dyskutowac i od razu wyprzedze twoje nastepne slowa i powiem ze w tych czasach zmienianie partii jak rekawiczki jest norma i ja tu do kaczek pretensji specjalnych nie mam, przyzwyczailem sie) byl pijany. wydaje mi sie ze nie, mzoe mam slaby wzrok (w koncu nosze okulary)
Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: Berik »

Pozwole sobie wkleic komentarz , niejakiego usera Matka_kurka, z onetu odnosnie "wsadzenia" pana Szrota do kancelarii Tuska.
Sadze,ze warto przeczytac.

Trwałym sukcesem propagandowym PiS jest zmanipulowanie `nowych elit'! Śmieszne!
Kiedyś za dawnych złych czasów pisywałem o PiS jako duchu peerelowskiej recydywy i wówczas intelektualiści zastępczy' w gatunku Rafała Z., produkowali zbiorową ripostę przeciw takiemu postrzeganiu rzeczywistości. Riposta zbiorowa ma to do siebie, że jest skierowana w próżnię, w myśl zasady: piszesz do wszystkich oponentów, znaczy nie robisz krzywdy nikomu. Dziś dawni oponenci nazywania rzeczy po imieniu jakoś nie potrafią się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Ta nowa rzeczywistość skrzeczy starym dwuletnim obyczajem `nasze na wierzchu'. Na wierzch wypływa oliwa, ale też i inne substancje jak mazut, nawóz, zużyte plastikowe butelki, torby foliowe, trupy. Ci co obserwowali PiS od początku i patrzyli nań z rozbrajającym demaskowaniem tandety, widzieli to czego dziś nawet Rafał Z i koledzy z Dziennika nie mają odwagi bronić. Nigdy w przedsięwzięciu zwanym PC sztucznie rozdmuchanym do rozmiarów PiS, nie chodziło o nic więcej jak tylko o to, by dostać władzę i nie wstać gdy w sejmie pojawi się Wałęsa, na wstędze wieńca napisać od desygnowanego na premiera Tuska, by zamówić ekspertyzy, czy aby na pewno nie można desygnować brata, albo chociaż Pawlaka, by nie gratulować i obrabiać zadek Radkowi. Słowem chodziło oto, aby udowodnić, że małe, nędzne, poniewierane prze 17 lat, jeszcze wam pokaże. Trudno było dostrzec rzeczywistość, kiedy tak zwani obiektywni publicyści, nie dający się manipulować GW, dali się jak dzieci nabrać tłustym propagandzistom. Największym sukcesem PiS nie jest to, że omamili wyborców SO, LPR i parę milionów innych wyborców, największym sukcesem jest to, że wpuścili w maliny takich `przedwojennych intelektualistów' z rządowej prasy jak Rafała Z., Bronisław W. i paru innych niszowych apologetów władzy. Oni jako nowa elita uwierzyli i ze wstydu wierzą nadal, w tę wielką mistyfikację.

Ci panowie kiedy czytają swoje teksty sprzed dwóch lat, o wielkim strategu, twórcy potężnej narodowo - ludowej formacji, muszą gęby mieć pozacinanie przy porannym goleniu, jak 17 latek, któremu się zbiegło dwa w jednym, pierwszy zarost z pierwszą randką. Ile ja się naczytałem jaki to głupi jestem, że nie wiem o co chodzi w IVRP, jaką to nobilitacją było przystąpienie do klubu `Nonkonformizmu przedwojennej inteligencji'. Wszystko dokoła co nie chwaliło PiS było durne, tylko promil prawdziwych patriotów recenzujących `Czterech pancernych i psa' wbrew woli durnego narodu, ale dla dobra durnego narodu wspierał rewolucję, w której prawda płynąca z GW została zastąpiona prawdą płynąca z bryków poświęconych Łysiakowi. Jak się czytało paszkwil w gatunku `Michnikowszczyzna', to już od pierwszego zdania bił po oczach ten rozpaczliwy komunikat: `zostawcie ideologie Adama, konsumujcie moją ideologię, mnie kochajcie prawdziwi Polacy'. Z całej tej wzniosłości, z tej elitarności nonkonformistycznej, pozostał nieusuwalny dyrektor Gosiewskiego. Wszyscy piejący zachwytem nad rodzącym się dzieckiem Róży Marii i Lecha Jarosława, dziś muszą po krzakach puszczać pawie na widok tytułów swoich wiekopomnych dzieł sławiących geniusza polityki. Jak zdążyłem zauważyć łeb na karku mają tylko literaci' z Wprost, co to jak był Krzaklewski piali do Krzaklewskiego, jak był Miller, wybierali go człowiekiem roku, gdy nastał Kaczyński, natychmiast odebrali nagrodę Millerowi i wręczyli Jarosławowi. Od dwóch tygodni trwają przygotowania, aby płynnie i Wprost przejść z okrężnicy PiS, w okrężnicę PO. Takie bidule i sieroty po IVRP jak Rafał Z. i Bronek W., znów spadają na cztery łapy, pracują w rządowym organie prasowym, zatem będą musieli służyć pracodawcy jak dotąd, nie zważając na to, że firma zmieniła szyld. Napisałem o apologetach PiS zamiast o Gosiewskim i jego protegowanych, ponieważ to najlepszy komentarz do tej sprawy. Najbardziej prostackimi metodami propagandowymi elitarni piewcy nowego ładu dali się wciągnąć w `ideę'. Co więcej oni i ich czytelnicy jako największe i najwierniejsze ofiary PiS nadal wierzą, że dyrektor Gosiewskiego to tajny agent walki z układem i korupcją służący dobru Poslki.

Matka_Kurka , 11.11.2007 20:01
"Mój Boże. Do sal wykładowych przychodzą małpy. Darwin był idealistą i marzycielem, zapewniam pana. Jaka tam ewolucja. Zanim trafię na jednego myślącego, muszę stoczyć bitwę z dziesięcioma orangutanami. "
Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post autor: Nurni Flowenol »

Ciekawe ile takie matki kurki czy inne antki emigranty dostaja za swoje wypociny od swoich mocodawcow? Bo nie wydaje mi sie, zeby tak regularnie uprawiali propagande jedynie dla hecy, przyjemnosci i zdobycia popularnosci. Jezeli jednak tak jest to jeszcze gorzej: to oznaczaloby, iz sa to fanatycy :badziewie: Szczegolnie ze merytorycznosci w tego typu wpisach jak zwykle jest bardzo malo, a przewazaja paszkwilanckie ataki. No ale polactwo to lubi. Wiadomo. Najbardziej smieszy to, ze te persony sie uwazaja za wyjatkowe. A poza grupka onetowcow zadnych walenia w okropnych Kaczorow badz podlego Tuska ich zdanie jest malo istotne dla dziennikarzy czy nawet politykierow. Powazne wpisy to sa na przyklad na http://salon24.pl

Co do wpisu, jest tam tyle jadu, agresji i bredni, ze ciezko sie do tego jakos calosciowo odnosic. Teza, ze jedna z partii powstala przede wszystkim po to, zeby jej lider obrazany przez byla glowe panstwa po tym wszystkim nie wstawal i nie bil jej ostentacyjnie braw, przekracza granice absurdu. Oprocz tego tradycyjnie oczywiscie: posadzanie wszystkich tych, ktorzy jak dotychczas nie potepiali jednoznacznie wszystkich posuniec Kaczorow o prorzadowosc w stosunku do PiS, co biorac pod uwage, ze Ziemkiewicz w 2005 roku glosowal na PO jest wierutnym klamstwem. A dlaczegoz to? Dlatego, ze jemu i nie tylko jemu nie podobala sie polska samozwanczych, odgornie narzuconych "autorytetow moralnych"? Ze nie podobala mu sie Polska kolesi? Polska skorumpowana? Polska instytucjonalnie postkomunistyczna? Polska niesprawiedliwa, w ktorej kat jest wiecej wart ideologicznie i materialnie od ofiary i jest nazywany czlowiekiem honoru? Polska monopolu na prawde jednej jedynie sluszej gazety? Polska, w ktorej premier rzadu RP spotyka sie z redaktorem naczelnym najwiekszej polskiej gazety na grillu i debatuja wspolnie nad ksztaltem ustawy medialnej? Polska, w ktorej Duzy Palac laczy sie z Malym Palacem? Polska, w ktorej zalatwia sie uczciwych biznesmenow i politykow na zleceniu sluzb specjalnych? Etc., etc. Jezeli kazdy, ktoremu nie podobala sie taka Polska musi byc od razu prorzadowy do nowej wladzy, ktora z tamtym MIALA (jedynie miala) skonczyc, to ja rowniez jest prorzadowym kaczysta. A nie jestem. Szczegolnie, ze Ziemkiewicz akurat byl bardzo mocno krytyczny do wladzy Kaczorow i po nich jezdzil niemilosiernie. No ale zapewne winien to robic tak jak Urban, Michnik, Zakowski i to towarzystwo. Zawsze. Dla zasady. Wtedy bylby obiektywny.

Przez caly czas ta cala matka kurka pisze o propagandzie i jednoczesnie sama non stop ja uprawia. W sposob wyjatkowo jasny i otwarty. I do tego paszkwilancki. I znowu: o paszkwil oskarzany jest Ziemkiewicz za swoja ksiazke "Michnikowszczyzna: zapis choroby". Kazdy, kto to czytal wie ze nie jest to w zadnym wypadku paszkwil. Paszkwilem to byl na przyklad "Salon" Lysiaka, dziwnie tu wspomnianego jako ze w vademecum czytelnikow GW z tego co wiem jest punkt o tym, ze o Lysiaku wspominac NIE WOLNO. Pod zadnym pozorem. Jest to punkt jeden z pierwszych. Ale mniejsza z tym. Otoz owa ksiazka Ziemkiewicza jest bardzo wywazona, spokojna, umiarkowana w sadach, w ktorej obrywa wielu bylych i obecnych politykow, a jest to rzetelna analiza tego jak GW i jej naczelny od 89 roku sobie poczynali. I polemika z ich pogladami. Nie ma tam inwektyw, ktore notorycznie pojawiaja sie w tym wpisie matki kurki. Nie przypominam sobie tez, kiedy przed dojsciem do wladzy PiS Ziemkiewicz tak bardzo wychwalal Jaroslawa Kaczynskiego. Ciekawym bardzo. Imputowanie redaktorom, ktorzy nieprzychylnie patrzyli na Trzecia RP ze stroja sie w piorka "prawdziwych Polakow" utwierdza mnie w przekonaniu, ze niektorych kaczystow (RM) i antykaczystow (GW) rozni jedynie wektor durnoty. Ziemkiewicz w swojej ksiazce "Polactwo" kpil sobie z "prawdziwych Polakow", motlochu obrazajacego Balcerowicza i winiacego go za wszystkie polskie nieszczescia i odnosil sie do nich z pogarda. Kolejna bzdura wiec. Co do "Wprost" matka kurka ma racje: ten tygodnik lize zawsze, konsekwentnie dupe wladzy bez wzgledu na to, jaka ona jest. Teraz beda zapewne popierac PO, do niedawna PiS, a wczesniej SLD. Zenada.

Zobaczymy jak bedzie wygladala "prorzadowosc" tych zurnalistow, ktorzy walili przez ostatnie dwa lata w PiS, teraz, po dojsciu do wladzy PO. Czy GW nadal bedzie "gazeta opozycyjna, ktora zawsze patrzy na rece wladzy" :lol2: No i, oczywiscie, jak sobie poradza cudacy z Platformy. Ja im zycze jak najlepiej.

P.S. Jeszcze co do Walesy, bo widze ze byla dyskusja o nim: tego czy byl TW "Bolkiem" byc moze sie nigdy nie bowiemy, choc rzeczywiscie wiele jego zachowan szczegolnie po 89 roku moze wskazywac na to, iz tak bylo. Jezeli ktos uwaza, ze on sam obalil komunizm, i ze trzeba mu dozgonnie oddawac za to czesc, to mowiac eufemistycznie, nie mowi prawdy. System komunistyczny sam sie obalil poprzez niewydolny system ekonomiczny, czego konsekwencja bylo podjecie rozmow przez Gorbaczowa z Zachodem i upadek ZSRR. W zwiazku z tym komunizm w Polsce by sie skonczyl i bez Okraglego Stolu. Ale jest to zasluga takze oczywiscie milionow czlonkow "Solidarnosci", czesto bezimiennych bohaterow a nie jednego polanalfabety na jego czele. Natomiast za dzialalnosc Walesy w latach 80. nawet jego najwieksi przeciwnicy winni darzyc go wielkim szacunkim. Jego odwaga byla wowczas dla mnie niezaprzeczalna. Bez wzgledu na to co robil wczesniej i pozniej. I bez wzgledu na to, czy winnismy poznac prawde o jego przeszlosci. Prawde o legendzie. A z pewnoscia powinnismy.
O rozległa, ponura, samotna Golgoto, o Fabryko Śmierci! Czemu Żywi byli skazani na twoje progi w samotności, świadomi? Czemu, jeśli nie ma diabła; chyba że diabeł jest naszym Bogiem?
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz »

Nurni Flowenol pisze:Zobaczymy jak bedzie wygladala "prorzadowosc" tych zurnalistow, ktorzy walili przez ostatnie dwa lata w PiS, teraz, po dojsciu do wladzy PO. Czy GW nadal bedzie "gazeta opozycyjna, ktora zawsze patrzy na rece wladzy" Lol
Gdzieś słyszałem... chyba od polityka i to raczej PiSu że teraz krąży taki dowcip iż GW (? czy jakiś inny twór) aby pokazać że nie przyczepili się tylko władzy dla odmiany przez 4 lata będą jeździli po opozycji :lol2:

Polecam Satyryczny komentarz polityczny :P
Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post autor: Nurni Flowenol »

Widze, ze nie tylko ja nie spie 8) A jutro rano trzeba wstac ['] Pisowcy sugeruja, ze media teraz beda przychylne wladzy a wczesniej niektorzy dziennikarze twierdzili, iz sa zawsze przeciw wladzy, bez wzgledu na to jaka ona jest. Nie chodzilo tutaj o GW, tylko ogolnie o srodki masowego przekazu jako takie. Pewnie z naciskiem na TVN, ktory ja sobie akurat (TVN24) dosc cenie. Zadne inne programy informacyjne sie don nie umywaja, juz abstrahujac zupelnie od obiektywizmu przekazywanych tam informacji i mojej alergii na gadajace glowy. Natomiast mysle, ze kazdy interesujacy sie polityka winien obecnie sie przyjrzec temu, jak niektorzy dziennikarze beda sie odnajdywac, ze tak powiem w nowych rolach. Ciekawe to bedzie doswiadczenie 8)

Notabene prawda jest, ze PiS byl krytykowany juz wtedy zanim zaczal rzadzic. Zanin cokolwiek zrobil. Od momentu kiedy wygral wybory. Oczywiscie chodzi mi o okreslone srodowiska. I czesto o ludzi, o ktorych aktor Michal Zebrowski ostatnio slusznie powiedzial ze interesuja sie polityka, ale nic o niej nie wiedza. Bardzo to przygnebiajace.
O rozległa, ponura, samotna Golgoto, o Fabryko Śmierci! Czemu Żywi byli skazani na twoje progi w samotności, świadomi? Czemu, jeśli nie ma diabła; chyba że diabeł jest naszym Bogiem?
Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post autor: skorpss »

No i jest tak jak przewidywałem - PO zaczyna pokazywać swoje prawdziwe oblicze i już odchodzi od tego, co zapowiadało przed wyborami. Pominę już fakt, że ministerstwo gospodarki i kilka innych kluczowych działów dostali wieśniacy z PSL, ale rezygnacja z podatku liniowego dla "dobra koalicji" to już jawna kpina z wyborców. Podobnie jak zamiar odejścia od projektu wprowadzenia okręgów jednomandatowych.

Oczywiście jak zawsze obiektywne media ani słowem nie skrytykowały PO za te posunięcia i najwidoczniej uznały to za normę. Gdy PiS szedł na kompromis z Lepperem i jego gangiem, to psioczenia na Kaczki nie było końca. Normalnie aż żałość bierze. Widocznie "liberał" Tusk uznał, że już starczy tej wolności w Polsce. Co za dużo to niezdrowo :P
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz »

skorpss pisze:Podobnie jak zamiar odejścia od projektu wprowadzenia okręgów jednomandatowych.
Widziałem fragment konferencji Komorowskiego w którym mówił akurat o okręgach jednomandatowych i ja usłyszałem że będą chcieli je wprowadzić a poparcia będą szukali nie tylko w koalicji. Zresztą PSL też będą chcieli przekonywać do tego.
Co do podatku liniowego to PSL zaraz po wyborach mówiło że PO nie ma co liczyć na nich bo oni na taki podatek się nie zgodzą.

Edyta:

Teraz słyszałem że Chlebowski powiedział że PO odkłada (a nie rezygnuje) podatek liniowy na później (cokolwiek to znaczy - zwodzą lud i go nie wprowadzą czy też rzeczywiście później się za niego wezmą).
Ostatnio zmieniony 12 lis 2007, 15:43 przez Yukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 168

Post autor: Michał M »

Jak ktoś wierzy w szybkie i radykalne zmiany w podatkach, to chyba jest z innej planety. PiS też zapowiadał od razu zmianę na 18 i 32% i co? Okazało się po wyliczeniach, że najszybciej można to zrobić w 2009 r.
Yukasz pisze:Co do podatku liniowego to PSL zaraz po wyborach mówiło że PO nie ma co liczyć na nich bo oni na taki podatek się nie zgodzą.
A poza tym, liniowy - w każdej postaci jak rozumiem - tak czy inaczej miałby być zawetowany przez L. Kaczyńskiego. Przy braku poparcia tak ze strony PSL jak i LiD (o PiSie nie wspominając) PO widocznie uznało, że i tak mogą "poświęcić" podatek liniowy w ramach ustępstw na rzecz koalicjanta.
skorpss pisze:ale rezygnacja z podatku liniowego dla "dobra koalicji" to już jawna kpina z wyborców.
Ja akurat jestem wyborcą PO i byłem przekonany, że podatku "liniowego" nie wprowadzą :] A na pewno nie w najbliższej przyszłości - zwłaszcza, że już mamy końcówkę roku kalendarzowego, a co za tym idzie, za chwilę będzie "ostatni dzwonek" na takie zmiany :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post autor: Cris7 »

Michał M pisze: PO widocznie uznało, że i tak mogą "poświęcić" podatek liniowy w ramach ustępstw na rzecz koalicjanta.
Wydaje mi się, że lepiej byłoby poświęcić fotel ministra środowiska czy czegoś takiego, niż zmiany w systemie podatkowym.
United Road, take me home
To the place, I belong
To Old Trafford, to see United
Take me home, United road
Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Yukasz pisze:
Teraz słyszałem że Chlebowski powiedział że PO odkłada (a nie rezygnuje) podatek liniowy na później (cokolwiek to znaczy - zwodzą lud i go nie wprowadzą czy też rzeczywiście później się za niego wezmą).
No tak, teraz odchodzą od tego, by potem do tego dążyć... Bardzo logiczne posunięcie i ja nie mam wątpliwości, która z tych dwóch możliwości się sprawdzi :wink:
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post autor: Duch »

skorpss pisze:No tak, teraz odchodzą od tego, by potem do tego dążyć...
Mają cztery długie lata na wprowadzenie swojego programu w życie i nie widzę potrzeby żeby wszystki ważne sprawy załatwiać w pierwszym miesiącu rządów :wink:

Po drugie co by nie zrobili z podatkami to i tak czeka ich na końcu drogi weto Kaczyńskiego. Chyba logiczne, że lepiej poczekać, aż emocje po wyborach nieco opadną. Nikt nie powiedział, że Platforma z czegoś rezygnuje, więc nie gorączkuj się tak :wink:

BTW, jak tam ostatni Dzień Niepodległości w niepodległej Polsce :smile2:
Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Duch pisze:

BTW, jak tam ostatni Dzień Niepodległości w niepodległej Polsce :smile2:
Bardzo miło minął :wink: Smiej się śmiej, w grudniu biurokraci z Unii dopną swego i dojdzie do podpisana traktatu reformującego, a wtedy nasza suwerenność będzie w zasadzie tylko teorią. Dzisiaj takie rzeczy załatwia się inaczej niż za Stalina - w świetle reflektorów, głosząc piękne hasła o europejskiej solidarności itd, ale zasada jest ta sama. Teraz zamiast w ZSRR będziemy w czymś, co można nazwać Związkiem Socjalistycznych Republik Europejskich. Ale lepiej żyć w błogiej nieświadomości :)

Odnośnie jeszcze podatku liniowego, to nie można zapomnieć, że jego wprowadzenie ma sens tylko wtedy, gdy jest on na odpowiednio niskim poziomie. Gdyby PO chciało liniowy 30 czy 40-procentowy, to może lepiej, że odeszło od tego pomysłu.
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 168

Post autor: Michał M »

Cris7 pisze:Wydaje mi się, że lepiej byłoby poświęcić fotel ministra środowiska czy czegoś takiego, niż zmiany w systemie podatkowym.
Zgadza się, ale z drugiej strony głową muru nie przebijesz - PSL (póki co przynajmniej) zgody na liniowy nie da, inne partie + prezydent też są przeciwne. No więc :?:
Co do innych zmian w prawie i systemie podatkowym (przede wszystkim uproszczenie i zwiększenie przejrzystości - żeby w końcu ludzie nie musieli "błądzić po omacku"), to myślę, że będą wprowadzone - jeśli nie od razu, to przynajmniej stopniowo :wink:
skorpss pisze:Gdyby PO chciało liniowy 30 czy 40-procentowy, to może lepiej, że odeszło od tego pomysłu.
No raczej do tego by nie zmierzali :) Poparcie z 40% zjechałoby do zera :P
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”