Wasze samochody

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: Bask »

Informacje mam z pierwszej ręki :P :wink: Mojego kumpla ojciec prowadzi autoryzowany serwis Mercedesa. Może masz racje, że komfort komfortowi nierówny i np. Tobie może się podobać. Natomiast według jego opinii(a jeździł prawie każdym Mercem) to C klasa coupe ma jak na tą markę beznadziejny komfort i awaryjność powyżej średniej( choć nie ma jakiejś tragedii). CLK jest samochodem pod tymi względami lepszym.

EDIT: a i o komfort to bardziej nie o miejsce itd mi chodziło, tylko o to jak się tym jeździ - czy stuka i puka po nierównej drodze i wertepach itd.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2008, 15:28 przez Bask, łącznie zmieniany 1 raz.
Guardiola"Athletic to po Barcelonie moja ulubiona drużyna" \o/
Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post autor: Bonso »

Loczek, 20 tysięcy, dobry model, diesel, to i pewnie silnik koło 2,5.

No to w takim razie tylko i wyłącznie to cudo :

http://moto.allegro.pl/item407344186_bm ... zona_.html

BMW E39, seria 5, czyli z tych już ładnie zrobionych. silnik 2,5 TDS, teoretycznie najgorszy z dieseli w betkach, ale zawsze mozna wziac 2,0 albo 3,0, aczkolwiek w 2,5 też ładnie chodzi. 5 jest elegancka, wygodna i naprawde doskonale się ją prowadzi. Zresztą jak każdą Bete, z tym że polecam akurat 5, bo 3 są zbyt sportowe, 7 zbyt eleganckie. 5 są w sam raz, szczególnie E39, zdecydowanie ładniejsze niż wcześniejszy model no i cena nie jest bardzo przerażająca.

Żadna Alfa, żaden Peugeot, żaden Mercedes. Tylko BMW :]
Ostatnio zmieniony 05 sie 2008, 15:32 przez Bonso, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post autor: Martin Pellegrino »

Bask pisze:Natomiast według jego opinii(a jeździł prawie każdym Mercem) to C klasa coupe ma jak na tą markę beznadziejny komfort i awaryjność powyżej średniej( choć nie ma jakiejś tragedii)
Mercedes generalnie kojarzy się z wysokim komfortem więc możesz mieć rację, że niedrogi jak na Mercedesa model C Coupe odstaje od swoich większych braci, ale porównując go z innymi modelami tej klasy to trzeba przyznać, że niełatwo znaleźć coś porównywalnego. Jeśli chodzi o awaryjność jakoś przeżyję powyżej średniej Mercedesa ;) Ważne by się nie psuł tak często jak inne samochody, o których krążą legendy ;)
Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post autor: Marco Van Basten »

Proszę mi wytłumaczyć jaki jest sens, aby kupować 10 letni samochód o przebiegu 189 tys. km za 20 tysięcy złotych. Jestem nieskomplikowanym i prostym człowiekiem, więc chciałbym poznać wasze argumenty.
soowa
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post autor: soowa »

Hmm a ja polecam ze swojej strony Audi A4 - 2 tygodnie temu przyprowadzilem nawet takiego jednego dla odzicó. Za 20 tysięcy mozna znależć w PL rocznik 2000 z silnikiem 1,9 tdi 110 koni. Oczywiście klimatronik, szyby elektryczne, alu felgi w tych modelach to standard. Mozna znalezc takze ze skora, szyberdachem.

Aud to wg mnie idealne polaczenie komfortu i osiagow. Na codzien jezdze mondeo 2004 130 koni 20 tdci ale te audi za 20 tysi bije je na glowe. Moim nastepnym samochodem napewno tez bedzie audi.

Do plusow tego samochodu zaliczylbym:
silnik: dobre osiagi daje sie chipowac, mala awaryjnosc i bardzo tanie czesci
komfort jazdy: bardzo wysoki, cicho w srodku
ladny wyglad choc to kwestia subiektywna

minusy:
sporo osob zle pisze o klopotach z zawieszeniem ale z moich obserwacji dtyczy to tylko modeli z 96-97 roku
Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post autor: Bonso »

Dałem pierwszą aukcję z brzegu, ot tak dla przykładu, żeby pokazac samochód, cenę, etc.
Obrazek
Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: Lakier »

Marco_Van_Basten pisze:Proszę mi wytłumaczyć jaki jest sens, aby kupować 10 letni samochód o przebiegu 189 tys. km za 20 tysięcy złotych. Jestem nieskomplikowanym i prostym człowiekiem, więc chciałbym poznać wasze argumenty.
taki, ze dla tego Diesla 189 tys, to pestka, spokojnie przejdzie 400-500 tys. Poza tym co to jest 20 tys za taka bmw? Lepiej kupic nowa Dacie Logan 30 tys? :lol:
:)
Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Loczek pisze:20 tysięcy to tak średnio. Planuję spłacić samochód w przeciągu dwóch lat, dlatego liczę na zakup dobrego modelu. Będę go sprowadzał z Niemiec.
Loczek pisze:Ostatnio najbardziej zainteresowany jestem Alfa Romeo 166 2,4 JTD.
Ja też zacząłem szukać niedawno samochodu i generalnie opłaca się sprowadzić samochód z Niemiec o ile pojemność silnika nie przekracza 2 litrów. Akcyza wtedy wynosi 3,1% wartości samochodu, w przeciwnym wypadku ponad 13%. Szukając Wspomnianego Mercedesa zauważyłem, że ceny silników 2,2 po przeliczeniu wszystkich wydatków (polecam http://www.autokalkulator.pl/) wychodzi, że cena samochodu w Niemczech niekoniecznie musi być niższa od tej w Polsce (oczywiście doliczam do tego koszty sprowadzenia, które często nie są niskie nawet jak się po samochód jedzie samemu czy z jakimś znajomym). Z drugiej pozostaje sprawa stanu pojazdu. W Polsce częściej można spotkać jakieś "składaki", przekręcone liczniki czy po prostu zajeżdżone silniki podczas gdy w Niemczech można za podobną cenę znaleźć samochody w lepszym stanie. Ja wciąż się zastanawiam czy samochód będę sprowadzał czy dam sobie więcej czasu na znalezienie czegoś fajnego w Polsce.
SpY
Rezerwowy
Rezerwowy

Post autor: SpY »

Co do mercedesa, to moja starsza porusza sie C-klasa,ale ta model nowsza, wiec mialem mozliwosc przetestowania go. Odradzam! Malo miejsca, gowniane fotele, slaba widocznosc.
Bonso pisze:Żadna Alfa, żaden Peugeot, żaden Mercedes. Tylko BMW Krzywy

http://moto.allegro.pl/item410517472__b ... html#photo

Miejsca nie zabraknie nawet komus ze 100 kilowa nadwaga,dieselek-ekonomia, Swietne wyposazenie :wink: Tylko ten automat :?
Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

SpY pisze:Co do mercedesa, to moja starsza porusza sie C-klasa,ale ta model nowsza, wiec mialem mozliwosc przetestowania go. Odradzam! Malo miejsca, gowniane fotele, slaba widocznosc.
Jak dla mnie to mówienie o braku miejsca w samochodach jest lekkim przegięciem ;) Obecnie na naszych drogach najwięcej jest samochodów małych i kompaktowych. Sam jeżdżę obecnie VW Golfem II, który nie należy do samochodów dużych i dla mnie miejsca tam jest wystarczająco. Po drugie gdzie tego miejsca jest za mało? Mówisz o kanapie z tyłu? Czy o kierowcy i pasażera z przodu? Bo jeśli mówisz o tyle to sorry, ale po co mi ogrom miejsca na kanapie z tyłu gdy 90% czasu spędzam w samochodzie sam lub z jedną osobą towarzyszącą.
Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 771

Post autor: j1mmy »

Martin Pellegrino pisze:Czy o kierowcy i pasażera z przodu? Bo jeśli mówisz o tyle to sorry, ale po co mi ogrom miejsca na kanapie z tyłu gdy 90% czasu spędzam w samochodzie sam lub z jedną osobą towarzyszącą.

Czasami wozisz tyłek osób 3cich no nie ? :D np mój.
Jeśli nie możesz złapać na forum napisz PM
Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

j1mmy pisze:Czasami wozisz tyłek osób 3cich no nie ? Very Happy np mój.
Heh... ty się mieścisz w tych pozostałych 10% :P
SpY
Rezerwowy
Rezerwowy

Post autor: SpY »

Martin Pellegrino pisze:Jak dla mnie to mówienie o braku miejsca w samochodach jest lekkim przegięciem

Widzisz np mi jest wygodniej w moim (BMW 3 coupe) niz w matki samochodzie, moze dlatego ze u mnie siedzi sie o wiele nizej i pewniej sie czuje w nim, albo poprostu przyzwyczajenie :wink: Polecam ci przesiadke z twojego golfa na jakas terenowke, np Land Cruisera, zobaczysz wtedy co to jest wygoda.
Martin Pellegrino pisze:Po drugie gdzie tego miejsca jest za mało?

Ja mam problem z nogami, poza tym jak fotel ustawie tak jak mi jest powiedzmy "wygodnie" to ci z tylu nie rusza nogami.
Martin Pellegrino pisze:sam lub z jedną osobą towarzyszącą.

No ja mam tak samo, zazwyczaj jedna osoba, ale czasami zdarza sie ze sa i 3 poza mna i robi sie problem u mnie :lol: BMW ma ten minus ze pasazerowie z tylu nie wcisna buta pod przednie fotele, nie wiem czy to tylko w coupe, ale chyba tak.
Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post autor: Loczek »

Służbowo jeżdżę Seicento 1,1 z 2006 roku. Jeśli ktoś mi powie, że w aucie takich gabarytów jest wystarczająco dużo miejsca to albo nie ma prawa jazdy, albo nie jeździł normalnym samochodem.
Jeździłem już ponad dwudziestoma modelami samochodów, dziennie robię już prawie 400 km za kółkiem i uważam, że duży samochód, dużo miejsca, dobry komfort = bezpiecznie i wygodnie.
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 167

Post autor: Michał M »

Loczek pisze:Służbowo jeżdżę Seicento 1,1 z 2006 roku.
Takim samochodem to sobie można po zakupy jeździć (i to rzecz jasna nie takie w rodzaju telewizora :P ).

Szanująca się firma nie powinna schodzić poniżej klasy "niższa średnia" w rodzaju Fabii, Ibiz czy Polo. No a rzecz jasna najlepiej wyżej :wink:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”