W sobotę mogę coś skrobnąć na szybko.Piotrek_0011 pisze:Pomoze ktos z niemca?![]()
1)
Idziesz do kolegi na przyjecie urodzinowe i z kolezanka myslisz co kupic, zaproponuj kupno jakiegos prezentu. Krotki dialog
2)
Napisz zaproszenie urodzinowe do kolegi w którym napiszesz : data odbycia sie przyjecia, (kto na nie przejdzie), gdzie to sie odbedzie i napisz ze masz nadzieje ze sie zjawi.
Dzieki za pomoc...
Pomoc w lekcjach

Ebi pisze:W sobotę mogę coś skrobnąć na szybko.Piotrek_0011 pisze:Pomoze ktos z niemca?![]()
1)
Idziesz do kolegi na przyjecie urodzinowe i z kolezanka myslisz co kupic, zaproponuj kupno jakiegos prezentu. Krotki dialog
2)
Napisz zaproszenie urodzinowe do kolegi w którym napiszesz : data odbycia sie przyjecia, (kto na nie przejdzie), gdzie to sie odbedzie i napisz ze masz nadzieje ze sie zjawi.
Dzieki za pomoc...
Gówno
Wystarczy otworzyć "Alles Klar" 1b na odpowiednim rozdziale i wszystkie teksty tylko popodstawiać układając dialog.
Czas jaki by ci to zajęło nie wyniósł by więcej niż 5 min. a więc myślę że zamiast iść na łatwiznę i pisać tutaj takie banalne prośby to lepiej byłoby otworzyć książkę ... Przynajmniej samodzielności się nauczysz
... A może się tylko czepiam
Re: Pomoc w lekcjach
potrzebuje jak najwiecej informacji o ulicy, choc mi to bardziej na deptak wyglada, gedymina(dawniej adama mickiewicza) w wilnie.
za wszelkie stronki - moga byc w angielskim, niemieckim czy hiszpanskim, bardzo dziekuje
a jak ktos byl i chce wrazenia opowiedziec, to tez bylbym wdzieczny.
za wszelkie stronki - moga byc w angielskim, niemieckim czy hiszpanskim, bardzo dziekuje
potrzebuje pomoc w rozwiazaniu zadania z matematyki...
przekatna graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 8 cm (d) i tworzy z podstawa kat 60 stopni (alfa)..oblicz pole powierzchni bocznej graniastoslupa....
pole powierzchni bocznej trzeba obliczyc z wzoru P=4aH
z gory dzieki
przekatna graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 8 cm (d) i tworzy z podstawa kat 60 stopni (alfa)..oblicz pole powierzchni bocznej graniastoslupa....
z gory dzieki
- pablisso
- Pierwszy Skład

- Reputacja: 0
musisz sobie to narysowac i wszystko jasne- przekatna graniastoslupa z przekatna podstawy graniastoslupa tworzy kat 60 st, wiec z sin60 obliczysz sobie latwo krawedz boczna graniastoslupa. i to wszystko chyba.
sin60=a/d
√3/2=a/8 => a=4√3
a ze masz prawidlowy czworokatny to sciana jest kwadratem chyba co? wiec wystarczy P=4a*a wiec P=4*4√3*4√3=192 j kwadratowe
chyba ok ?:)
sin60=a/d
√3/2=a/8 => a=4√3
a ze masz prawidlowy czworokatny to sciana jest kwadratem chyba co? wiec wystarczy P=4a*a wiec P=4*4√3*4√3=192 j kwadratowe
chyba ok ?:)
- 10
- Gwiazda

- Reputacja: 615
- Kontakt:
Tak na moje oko:mete pisze:potrzebuje pomoc w rozwiazaniu zadania z matematyki...
z gory dzieki
H=sin60x8
a=cos60x8/sqrt(2)
o, kolega wyżej mnie uprzedził...
Edit: pablisso: to nie sześcian; ściana boczna jest prostokątem.
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
- pablisso
- Pierwszy Skład

to jest wzor na przekatna podstawy10 pisze:a=cos60x8/sqrt(2)
- 10
- Gwiazda

- Kontakt:
podstawato kwadrat o boku a. Jej przekątna to a/sqrt(2). Chyba, że przyjmiesz inne oznaczenia, no albo coś źle wydumałem.pablisso pisze:to jest wzor na przekatna podstawy10 pisze:a=cos60x8/sqrt(2)
- pablisso
- Pierwszy Skład

jednak metoda z pierwszego mego postu nie jest do konca dobra: liczysz z sin60 H jednak i jest to 4√3
pozniej liczysz z cos60 przekatna podstawy (c) (metoda kolegi)- jest to 4
pozniej z twierdzenia pitagorasa akwadrat+ a kwadrat= c kwadrat
i z tego prosto wyliczasz a=> √8=2√2
i pozostaje podstawic do wzoru: P=4aH= 4*2√2*4√3=32√6
10 zgodzisz sie z tym teraz?:)
sqrt(2) co przez to rozumiesZ?
pozniej liczysz z cos60 przekatna podstawy (c) (metoda kolegi)- jest to 4
pozniej z twierdzenia pitagorasa akwadrat+ a kwadrat= c kwadrat
i z tego prosto wyliczasz a=> √8=2√2
i pozostaje podstawic do wzoru: P=4aH= 4*2√2*4√3=32√6
10 zgodzisz sie z tym teraz?:)
sqrt(2) co przez to rozumiesZ?
- 10
- Gwiazda

- Kontakt:
Moja metoda jest chyba najprostsza...
Legenda (przyjąłem standardowe oznaczenia):
a - bok podstawy
H - wysokość bryły, jednocześnie wysokość podstawy bocznej
sqrt(2) - pierwiastek z dwóch
Legenda (przyjąłem standardowe oznaczenia):
a - bok podstawy
H - wysokość bryły, jednocześnie wysokość podstawy bocznej
sqrt(2) - pierwiastek z dwóch
- pablisso
- Pierwszy Skład

faktycznie zamiast pitagorasa od razu poszedles ze wzoru przekatnej kwadratu10 pisze:Moja metoda jest chyba najprostsza...
- 10
- Gwiazda

- Kontakt:
No tak, jakby nie patrzeć wychodzi 32√6.pablisso pisze:faktycznie zamiast pitagorasa od razu poszedles ze wzoru przekatnej kwadratu10 pisze:Moja metoda jest chyba najprostsza...ale u mnie tez wychodzi
pzdr!
mam problem dostalem zadania z polaka
Przeprowadze wywiad na temat "Jak w dawnych czasach wygladaly zwyczaje zwiazane z Bozym Narodzeniem i Nowym Rokiem".Chodzi szczegolnie o to jak byli ubrani kolednicy: droby szczodroki jakie spiewali spiewki i wymawiali rymowanki.Jak dawniej wygladaly Herody(jakie byly postacie, jak ubrane, co robili i co mowili).
potrzebuje jak najwiecej informacji na temat.prosze o pomoc
Przeprowadze wywiad na temat "Jak w dawnych czasach wygladaly zwyczaje zwiazane z Bozym Narodzeniem i Nowym Rokiem".Chodzi szczegolnie o to jak byli ubrani kolednicy: droby szczodroki jakie spiewali spiewki i wymawiali rymowanki.Jak dawniej wygladaly Herody(jakie byly postacie, jak ubrane, co robili i co mowili).
potrzebuje jak najwiecej informacji na temat.prosze o pomoc
może tu coś znajdziesz : http://www.nauczaniezintegrowane.pl/zwy ... nicze.html
dzieki wielkie...jakby ktos cos jeszcze mial to ponownie prosze o pomoc.chodzi mi glownie o takie zwyczaje z tamtego wieku poniewaz to ma byc wywiad z autentyczna osobamoże tu coś znajdziesz : http://www.nauczaniezintegrowane.pl/zwy ... nicze.html