AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZ

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
18%
Antonio Conte
2
12%
Massimiliano Allegri
5
29%
Gian Piero Ventura
4
24%
Fatih Terim
2
12%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów

Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 718

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: mete »

Tabare w końcu występ zaliczył - dokładnie 7 sekund spędził na boisku. :lol: Brawo Carlo, brawo. W ten sposób marnujesz kolejnego Gourcuffa czy Grimiego. Mieć nadzieję, że choć Cardacio w przyszłym sezonie w klubie zostanie jako 4 DP po Gattuso, Ambro i Flaminim.
Viudez nie stracil zadnej pilki.swietny mecz :)
Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2867

Post autor: Rezus »

No z Viudezem polewka straszna, fajnie, że Malidini do niego z uśmiechem podszedł. :) Abbiati naprawdę zaskakuje, ma bardzo dobre występy. Oprócz niego dzisiaj dobrze Beckham, Flamini i o dziwo Jankul. :wink: Milan jak to Milan, w tym sezonie, pograli chwilę dobrze, dzisiaj ok 20 minet, a później jakby się już nie za bardzo chciało. Błędy przeciwnika w obronie + to że jednak mamy nieprzeciętnych zawodników sprawił, że wbiliśmy 3 bramki.
Wilmore pisze:Trzy gole Pippo z sytuacji typowych dla niego - świetnie, że tam był, że wyszedł na pozycję, bo z samej pozycji to już każdy by trafił.
Nie, wróć, nie każdy. Gilardino zabiłby gołębie.
:haha: :beer:
"Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań."
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

"Najbardziej utytułowany klub? Tak, ale z tą polityką pójdziemy na dno", "Piłkarze, trener i klub, każdy z nich ma swoje własne obowiązki", "Kiedyś wydawaliście duże sumy na zawodników, teraz bierzecie za darmo", "Kiedyś Milan marzeń, teraz drużyna cyrkowa"
ponoc takie banery pojawily sie na meczu.jakby ktos mial jakies zdjecia to prosze o dodanie.chetnie bym zobaczyl
misio
Zbanowany
Reputacja: 0

Post autor: misio »

wilmore kolejny raz daje popis:)

i nie chodzi mi o to ze nie masz pojecia na jakich pozycjach graja zawodnicy milanu
nie chodzi mi nawet o to ze nie masz pojecia kim jest w klubie leonardo
nie chodzi mi nawet o to ze nie masz najmniejszego pojecia o tym czym jest pozycja spalona,ilu zawodnikow przeciwnej druzyny musi znajdowac sie blizej bramki niz gracz otrzymujacy podanie itd...

nie,nie chodzi mi o te wszystkie sprawy gdzie pokazywales ze kazdy 14latek i dziewczyna ktora zobaczyla minimum 10 meczow w zyciu zna sie lepiej od ciebie na pilce

chodzi o twoje niekonTROLOWANE wypowiedzi na temat mlodych zawodnikow.musisz miec cos z psychika jesli chodzi o mlodziez

jesli zawodnik jest slaby,slabo gra na treningach,nie ma zadnych osiagniec ani sukcesow,zobaczyles go w meczu z al dzan kan san gdzie mu wyszly dwa zagrania i juz wg ciebie nadaje sie na pierwszego zmiennika najlepszego klubu 21 wieku

ale jesli inny zawodnik gra dobrze,spisuje sie swietnie na treningach,wszyscy ze zsrodowiska pilkarskiego go cenia,ma za soba wiele osiagniec,sukcesow,wiele wpsanialych sezonow,dobre wystepy w ostatnim czasie, ALE ma wiecej niz 28 lat to juz nie nadaje sie nawet do milanu B

co ty masz z tym wiekiem pilkarzy?ciagle piszesz o smiesznym grimim ktorego przerosla liga portuglaska,o jakichs gourcufach ktory przez 2 lata nie pokazal nic(moze teraz dajmy mu 5 lat na aklimatyzacje?a noz sie uda)o viudezach,o ktorych nawet nie wiesz na jakiej pozycji graja ale co z tego?jest mlody niech gra!

odpal mangera,pobaw sie mlodymi i skoncz tu trolowac
Awatar użytkownika
Pato_7
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post autor: Pato_7 »

Milan moze nie zagral super meczu ale licza sie punkty a nam to jest teraz najbardziej potrzebne w walce o LM.warto pochwalic pippo ktory wykorzystal swoje sytuacje.oby tak dalej niech wroca Ronaldinho i Kaka' i mysle ze spokojnie 3 miejsce bedzie moze nawet powalcza o 2
"Milan Sempre per te" !
Awatar użytkownika
Ewa_
popopopopopopooo \o/

Post autor: Ewa_ »

mete pisze:
"Najbardziej utytułowany klub? Tak, ale z tą polityką pójdziemy na dno", "Piłkarze, trener i klub, każdy z nich ma swoje własne obowiązki", "Kiedyś wydawaliście duże sumy na zawodników, teraz bierzecie za darmo", "Kiedyś Milan marzeń, teraz drużyna cyrkowa"
ponoc takie banery pojawily sie na meczu.jakby ktos mial jakies zdjecia to prosze o dodanie.chetnie bym zobaczyl
Jeszcze był 'Onorate i nostri colori => 'Szanujcie nasze barwy'.
Co do tłumaczenia 'Piłkarze, trener i klub, każdy z nich ma swoje obowiązki' mam pewne wątpliwości. Transparent miał treść "Calciatori, mister e societa, ognuno ha le sue responsabilita', czyli 'Piłkarze, mister i działacze, każdy jest odpowiedzialny'.

Na razie nie mogę znaleźć żadnych zdjęć. Jutro zapewne pojawią się na stronie ultrasów Milanu.
Awatar użytkownika
Pato_7
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post autor: Pato_7 »

O wlasnie wstawiajcie jakies zdjecia ciekawe zwiazane z Milanem itp;)
"Milan Sempre per te" !
Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1295

Post autor: gilardino11 »

Na razie nie mogę znaleźć żadnych zdjęć. Jutro zapewne pojawią się na stronie ultrasów Milanu.
Dokładnie Ewa.Jak co poniedziałek kiedy Milan gra u siebie Brygada czerwono-czarna.com doda fotki na Curva Sud :wink:

Co do meczu.Ważne zwycięstwo, fajnie że wysokie bo już dawno chłopaki nie dali tyle powodów do radości.Jak zwykle naszą główną bolączką jest obrona.Gramy naprawde beznadziejnie Maldini kryje swój własny cień Senderos skacze często w powietrze a nie do zawodnika i piłki ale szczerze sie już przyzwyczaiłem że abiatti ze 2 - 3 razy musi interweniować w trudnych sytuacjach głównie po uderzeniach głową przez przeciwnika.Po raz kolejny bardzo dobrze Flamini.Tydzień temu kiedy to wszystko w Genui źle wyglądało Flamini zaprezentował sie bardzo dobrze i widać że dalej trzyma wysoką forme.Bardzo dobrze również David a jego długie podania to coś kapitalnego i bardzo skutecznego na bardzo schematyczne drużyny Włoskie które przy przerzutach bardzo się męczą.Pirlo przeciętnie.Na bokach jankul i zambro bardzo dobrze.Szczególnie ten pierwszy dużo gry przy lini i maksymalne rozciąganie obrony Atalanty dzięki czemu Pippo tylko musiał dokładać noge.To co mi sie podobało to na początku bardzo duże zangażowanie drużyny aby objąć prowadzenie.Mimo że pół składu pierwszego albo więcej nie gra to chłopaki nie położyli sie na boisku tylko z spokojem i wyrachowaniem pukli Atalante 3-0.

Wilmore mam pytanie... Ile meczów ( minut) widziałeś na boisku Cardacio i Viudeza.Tak szczerze tylko nie mów mi że w jakiś u-18 bo tam to często wygląda jak gra podwórkowa i nie powiesz mi że po tym masz przekonanie czy on sie nadaje do gry w Milanie.ile Widziałeś meczy Grimiego w Sportingu :?: ..Bo ja pierwszych chłopaków nie widziałem w ogóle i ufam Carlo że chłopaki jak narazie są bardzo marni i nie nadają sie do składu ale myśle że jeżeli ich widziałeś to przekonasz mnie że sie nadają.
Grimiego w sportingu widziałem dwa razy.Nie zrobił na mnie żadnego wrażenia.Jeżeli on nie pokazuje sie w Sportingu gdzie klasa zawodników jest dużo niższa niż we Włoszech to gdzie on ma pasować do Calcio.Z Yoannem jest zupełnie inna sprawda poszedł do Francji i gra pierwsze skrzypce natomiast Grimi nie gra nic wielkiego i w moim odczuciu nie przewyższa w niczym Antoniniego czy Bonere a Jankulovi czy Zambrotcie to może buty wiązać.
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post autor: Wilmore »

gilardino - tu nie chodzi o to, że w ogóle nie występują. Po prostu skoro Viudez i tak był przewidziany do wejścia, to czemu nie wszedł kilka(naście) minut wcześniej, skoro już kontrolowaliśmy mecz?
Wiem, jaki wpływ na młodych piłkarzy mają takie występy, stąd tak bardzo liczę na nie w wykonaniu młodych Urugwajczyków. Gdyby pojawił się na ławce tylko ze względu na brak piłkarzy - ok, może faktycznie jest w dobrej formie. Ale wprowadzanie gracza na kilka sekund, ewentualnie samą końcówkę, mija się z celem, uwierz mi, wiem coś o tym. Dlatego dobrze, że piłkarze podeszli do niego z uśmiechem, bo niejeden by się załamał.
O Cardacio nic nie wiem, nie oglądałem go z Al Sadd zbyt dokładnie, może faktycznie jest słaby na teraz.
Grimiego oglądałem kilkanaście razy, nieprzypadkowo w lidze portugalskiej był wybierany do 11 kolejek. Uwierz mi, wiem o czym mówię. To nie jest piłkarz na miarę podstawowego składu Milanu na lata - choć przejawiał niewątpliwy talent. Ale w obecnej sytuacji byłby świetny, jako regularny zmiennik kogoś naprawdę dobrego nie byłby gorszy od Favalliego i Antoniniego razem wziętych. Grimi nie gra nic w tym sezonie, w poprzednim był świetny. Nie wiadomo, jakby się prezentował po transferze do Milanu, wiem jednak, że przed nim był lepszy od tych rezerwowych OL.
Gourcuff to temat wałkowany sto razy, nie przekonamy się wzajemnie.

A post misio z litości pominę.

EDIT:
Pełen profesjonalizm prasy/newsmana:
O zaintersowaniu Milanu dwoma obrońcami Manchesteru United Nemanji Vidicia i Jonny'ego Evansa (aktualnie na wypożyczeniu w Sunderlandzie) informuje IlCalciomercato, powołując się na brytyjski Daily Mail. Według serwisu, zakup Serba i 21-letniego reprezentanta Irlandii Północnej pozwoliłby ekipie z San Siro pozbyć się problemów w defensywie i zarazem odmłodzić skład.

Vidic (27 l.), który wraz z Rio Ferdinandem tworzą jedną z najlepszych par środkowych obrońców w Europie, to wydatek rzędu 20 milionów euro. Wartość Evansa szacuje się na około 10 mln euro mniej.
Już to widzę, jak a. ManU ich w ogóle sprzedaje i b. za takie pieniądze. :lol:
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Dzisiejsze wydania włoskich gazet rozpisują się o przyszłości transferowej Milanu. Corriere dello Sport podaje, że głównymi celami transferowymi rossonerich w lecie będą: Agger (Liverpool), Lucio (Bayern Monachium) Motta (Genoa), Evans (Manchester United) oraz bramkarz Marchetti (Cagliari). Ponadto do składu powrócić z wypożyczenia mają: Abate, Di Gennaro i Paloschi. "Mamy mnóstwo młodych chłopaków we Włoszech. Zobaczymy co się wydarzy w czerwcu" - powiedział Adriano Galliani. Dziennik zakomunikował także, że pod obserwacją Milanu znajdują się takie nazwiska jak: Antonelli (Parma), Astori (Cagliari), Petricone (Livorno). Z kolei Tuttosport wskazuje na dwóch piłkarzy Manchesteru United: Evrę i Vidica oraz na pomocnika Fiorentiny Zdravko Kuzmanovica. Za tego ostatniego Milan jest ponoć skłonny zapłacić 12 milionów euro.
Fajnie. Już widzę, jak Milan sprowadza w lecie Evrę, Vidica czy Evansa z ManU. :lol: Pewnie jeszcze Galliani i spółka oczekują, że uda się ich kupić za kilka milionów. :lol:
Kuzmanovica nie widzę sensu kupować teraz. Mamy Flaminiego, Gattuso, Ambrosiniego, Beckhama, na wypożyczenie pójdzie pewnie Cardacio, to już lepiej ogrywać Strassera/Osujiego, niż kupować za grube miliony kogoś na pozycję, którą mamy obsadzoną.
Agger jak najbardziej w zasięgu Milanu, tak samo jak Motta czy Marchetti, ci jednak nie są do niczego w klubie potrzebni - mamy Abbiatiego, lepiej sprowadzić z powrotem Storariego, który jest naprawdę bardzo dobrym bramkarzem. Lucio jest już za stary, poza tym nie jest piłkarzem, który zrobiłby nam na środku pola większą różnicę - mamy już Kaladze, jeśli tylko będzie zdrowy, gorszy od Brazylijczyka nie będzie.
Na Abate, di Gennaro i Paloschiego mam ogromną nadzieję, niech się kiszą na pozycji Antoniniego w kadrze, choćby i mieli być 3 piłkarzem na swoich pozycjach (Gennaro nawet 4 jako OPŚ), ale takich graczy w Milanie zdecydowanie brakuje - wolę w ataku Paloschiego bez umiejętności, który się rozwija i ma wielką ochotę do gry, niż Shevę, który ma umiejętności, ale jest zupełnie wypalony. Tyle że cała trójka - Galliani musiał być pijany, kiedy o tym decydował - jest oddana na zasadzie współwłaścicielstwa, więc będzie bardzo ciężko ich wykupić pewnie. Nawet jeśli nie są gwiazdami swoich ekip - to marka Milanu spowoduje, że będą chciały kluby zarobić najwięcej, ile się da.
Antonelli jako lewy obrońca by się przydał. Nawet jako zmiennik dla Jankulovskiego i Zambrotty, tyle że... Cholera wie, co on potrafi, raczej nie jest wielkim piłkarzem, a takiego na OL potrzeba na wczoraj. Jednak jeśli zostanie Czech, to Luca jako drugi nie byłby zły. Zawsze tam może zagrać awaryjnie Zambrotta w ważnym meczu.
Perticone to jakiś prawy obrońca, w Livorno jest podstawowym piłkarzem, ale na tej pozycji raczej nikogo nie potrzebujemy - jest Zambrotta i Antonini, na wyciągnięcie ręki Abate, teoretycznie za niewielkie pieniądze można wykupić Mattioniego, który ma podobno wielki talent, 23 letni prawy obrońca z Serie B, tym bardziej nie wychowanek - nie jest nam potrzebny.
22 letni rezerwowy obrońca Cagliari - Astori - to już w ogóle jakaś pomyłka.
Eh, można przynajmniej pomarzyć, że niedługo zamiast Favalliego, Maldiniego, Shevy i Emersona będą w kadrze tacy Antonelli, di Gennaro, Abate i Paloschi... :roll:
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

ja rowniez jestem za tym aby Abate Paloschi i Di Gennaro wrocili.po pierwsze sa to wychowankowie a ich trzeba miec w kadrze.po drugie beda razem mniej zarabiac niz taki Szewa czy Emerson.zawsze kasa zostaje w klubie.po trzecie na Copa Italia i latanie dziur sie jak najbardzej nadaja.dotego Abate ponoc jest bardzo utalentowany gra w Torino moze sie przydac.Paloschi to moze byc pilkarz taki jak Pippo.

na wyciągnięcie ręki Abate, teoretycznie za niewielkie pieniądze można wykupić Mattioniego
chyba sie obaj wykluczaja.Carlo kiedys mowil ze widzialby Abate na prawej obronie.osobiscie wole wlocha, wychowanka regularnie grajacego w Seria A niz zupelnie nie znanego mi brazylijczyka

co do Motty i Kuzmanovica to po co dwaj pilkarzy na jedna pozycja i dotego obsadzona?Motta kiedys bylk do wziecia za darmo teraz dajmy sobie spokoj.
Agger jak najbardziej w zasięgu Milanu, tak samo jak Motta czy Marchetti, ci jednak nie są do niczego w klubie potrzebni - mamy Abbiatiego, lepiej sprowadzić z powrotem Storariego, który jest naprawdę bardzo dobrym bramkarzem. Lucio jest już za stary, poza tym nie jest piłkarzem, który zrobiłby nam na środku pola większą różnicę - mamy już Kaladze, jeśli tylko będzie zdrowy, gorszy od Brazylijczyka nie będzie.
ja mam nadzieje ze plotki laczace nas z Santacroce sa prawdziwe.bo jak dalej bedziemy sie rozgladac poza seria a to jak bedzie trzeba miec 5 wlochow w pierwszej jedynastce to bedzie dramat
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Nie napisałem, że powinni przyjść Mattioni i Abate, tylko że zamiast myśleć o Perticone, to - skoro nam trzeba i tak jakiegoś OP - mamy inne, ciekawsze alternatywy.
I tak ciekawszy byłby moim zdaniem Abate, ale nikt tak naprawdę z nas nie wie, na co stać Mattioniego.
Mam nadzieję, że takie transfery młodych faktycznie dojdą do skutku, bo - jak wspominałeś - nie tylko zaoszczędzi się kolosalne pieniądze na odejściu starych-drogich-słabych Emersona, Shevy, Didy czy innych, to jeszcze zyska się nadzieję na rozwój - di Gennaro nikt talentu odmówić nie może, przy starszych i wielkich OPŚ z Milanu może wiele się nauczyć.
Mam nadzieję na przyjście Abate, Paloschiego i powrót Gourcuffa (wtedy di Gennaro nie byłby potrzebny), co zlikwidowałoby od razu problemy na bokach obrony, ataku (Pato, Boriello, Pippo i Paloschi) i na pozycji ofensywnego pomocnika.
Ale to niestety tylko fantazje, niestety, Carlo pewnie uzna, że Gourcuff na Milan jest za słaby i odda najlepszego z OPŚ Milanu w tym sezonie do Bordeaux.

A Santacroce to faktycznie wspaniały pomysł, ale... Napoli, jeśli w ogóle, to odda go za kolosalne pieniądze.
A zasada 6+5 i tak nie wejdzie.
Hermann Hesse
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

A Santacroce to faktycznie wspaniały pomysł, ale... Napoli, jeśli w ogóle, to odda go za kolosalne pieniądze.
nie wierze ze bylby to drozszy transfer niz 15 mln.a bylby to transfer na kilka lat wiec warto zaryzkowac

Nie napisałem, że powinni przyjść Mattioni i Abate, tylko że zamiast myśleć o Perticone, to - skoro nam trzeba i tak jakiegoś OP - mamy inne, ciekawsze alternatywy.
wiem ze nie napiasales ale lepiej stawiac sprawe jasno :) tak aporopo Perticone to nasz wychowanek :)
Ale to niestety tylko fantazje, niestety, Carlo pewnie uzna, że Gourcuff na Milan jest za słaby i odda najlepszego z OPŚ Milanu w tym sezonie do Bordeaux.
Carlo juz to uznal.po wypowiedzi Gourcuffa ze chce wrocic jeszcze mozna bylo miec nadzieje.Carlo swoimi wypowiedziami daj jasno do zrozumienia ze go nie chce
Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2867

Post autor: Rezus »

mete pisze:Carlo juz to uznal.po wypowiedzi Gourcuffa ze chce wrocic jeszcze mozna bylo miec nadzieje.Carlo swoimi wypowiedziami daj jasno do zrozumienia ze go nie chce
Cóż trzymajmy kciuki żeby tego dziada już u nas w przyszłym sezonie nie było :!:

Oddanie Paluszka w ogóle byłem przeogromnym błędem. W jego miejsce przyszedł tragiczny Sheva, nie wiem co kierowało ludźmi z zarządu żeby oddawać młodego Włocha, zwłaszcza, że pokazał umiejętności i formę strzelecką pod koniec tamtego sezonu. Na bank byłby lepszy od Ukraińca (a wiadomo, że chyba lepiej by się ograł grając w P. Włoch czy nawet w Uefa w początkowych fazach, dodać do tego trzeba brak napastników jakiś czas temu na co Carlo narzekał). Co do Di Gennaro średnio jestem zainteresowany, wiadomo, że Gourcuff lepszy, natomiast Abate jak najbardziej, gra już regularnie więc czas najwyższy sprawdzić go u nas. Jak dla mnie kogoś na lewą koniecznie nam trzeba, Jankula na ławkę (to bardziej) albo się pozbyć, bo jakoś nie mogę się do niego przekonać na tej lewej stronie.
Ps. Santacroce jak najbardziej. :)
"Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań."
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post autor: (L)oczkerson »

chyba sie obaj wykluczaja.Carlo kiedys mowil ze widzialby Abate na prawej obronie
a jakie doświadczenie na prawej obronie ma Abate? W Torino gra na prawej pomocy, w reprezentacji jak go widziałem to też zawsze w pomocy a nie w defensywie... Grał kiedyś na obronie? Czy Carlo go widzi tam tylko dlatego że dla typowych skrzydłowych nia ma miejsca w formacji pomocy MIlanu?

Natomiast Abate trzeba oddać że ma swoje atuty, przedewszystkim jest potwornie szybki, w zasadzie jeden z najszybszych graczy w Serie A.

A Di Gennaro to co on takiego robi że ma wracać do Milanu? O ile wiem to on nawet w tej słabiutkiej Regginie nie gra zawsze w podstawowym squadzie. Owszem nigdy go na oczy nie widziałem (albo nie zwróciłem na niego uwagi) ale jakoś wątpie by jego przyjście do Milanu miało większe znaczenie niż Viudez

Co do Santacroce, to w negocjacjach z nimi nie zawsze chodzi o pieniądze. Ich dyrektor sportowy Marino, to człowiek mający kolosalne poważanie u zawodników. To on sprawadził do napoli Santacroce i spokojnie jest wstanie jego Lavezziego czy Hamsika przekonać by zostali w klubie. Tybardziej że Napoli to drużyna, którą ciężko się opuszcza, ze względu na specyficzną atmosferę, kibiców itp. Słowem jeśli Marino zgodzi się go sprzedać Milanowi nic nie stoi na drodzę, ale on chce za wszelką cenę zatrzymać 4 najlepszych czyli Lavezziego, Hamsika, Santacroce i Maggio i na nich budować liczące się w czołówce Napoli, więc łatwo Milanowi o nie nie będzie. Mi się wydaje że najwaźniejsi w Napoli jednak zostaną na kolejny sezon i dopiero jeśli wtedy nie będzie postępu zaczną odchodzić.
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”