Arsenal FC (zbiorczy)

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów

Liczba głosów: 24

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Re: Arsenal Londyn (zbiorczy)

Post autor: Duch »

(L)oczkerson pisze:W zasadzie tylko postawa Songa mnie zaskoczyła, który zagrał dobry mecz
A nie powinna. Alex od początku okresu przygotowawczego prezentował się z bardzo dobrej strony i przy obecnym ustawieniu jest pewniakiem w składzie. Dzisiaj tylko potwierdził, że forma idzie cały czas w górę.

Sam mecz bez wielkiej historii. Liczyłem, że Celtic postawi nieco wyższe warunki, a tu nic. Widać, że bez Nakamury gra Celtów wygląda dość żałośnie. Niby się starali, niby dużo biegali ale na końcu wszystkich rachunków nic wielkiego z tego nie wynikało. Arsenal był zdecydowanie lepszy w każdym elemencie, chociaż na dobrą sprawę też nie grał jakichś niewiarygodnych zawodów. Bramki wpadły nam trochę z przypadku, ale ostatecznie nie styl się liczył w tym pojedynku, a efekt. Można już chyba śmiało mówić, że jesteśmy w fazie grupowej i dobrze.

William dwa mecze i dwa gole w tym sezonie. Oby tak dalej to o przyjściu nowego stopera nikt nie będzie myślał :P
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2316
Kontakt:

Post autor: Magnum »

o to będzie jak na PNA pojedzie, albo jak się uraz przytrafi :?
To jak sie musi uraz przytrafic to niech na PNA krotki ;)
William dwa mecze i dwa gole w tym sezonie. Oby tak dalej to o przyjściu nowego stopera nikt nie będzie myślał :P
Ew. przeniesie sie Gallasa na atak :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post autor: michal2 »

No coz, pierwsze dwa mecze wlaly we mnie duzo optymizmu porownujac to do tego co myslalem o naszych szansach na walke o trofea przed sezonem a zwlaszcza po kiepskim poprzednim sezonie. Ciezko po 2 meczach wyrokowac ze na pewno bedziemy walczyc o mistrza ale jest to bardzo prawdopodobne.

Vermalen-poki co mozna powiedziec ze to klasa wyzej niz Toure 08/09. Swietny obronca.

Song-2 bardzo dobre mecze. Nie wiem czy bedzie nowym Flaminim albo raczej czy bedzie nim juz w tym sezonie ale wiem na pewno ze dzis mamy duzo lepszego defensywnego pomocnika niz mielimy chocby w dwumeczu z United.

Denilson-2 niezle mecze, duzo lepsza gra niz w wiekszosci poprzedniego sezonu. Nie jest to jeszcze srodkowy pomocnik klasy Lamparda, Gerrarda czy Xaviego ale nie jest tez oslabieniem a to juz duzy postep w stosunku do poprzedniego sezonu.
Jesli Tomas w ciagu kilku tygodni wroci juz do regularnej gry (na poczatku z lawki, za jakis miesiac w pierwszym skladzie) to sytuacja naprawde wyglada swietnie. Po meczu z Atletico wnioskuje ze Tomas ciagle bedzie w stanie grac na swietnym poziomie. Mamy wtedy 2 dobrych zmiennikow na srodek w osobie Denilsona i Nasriego. Gdyby plotki o v.d.Vaarcie sie sprawdzily to juz bylbym w pelni usatysfakcjonowany.
Przydalby sie jeszcze jakis zmiennik dla Songa bo Denilson nie jest dm a okres PNA to ciezki terminarz i kluczowy moment sezonu.

Atak-Bendtner nie gral zle ale mysle ze w przeciagu calego sezonu nie ma szans na nominalna pierwsza 11. Eduardo, Robin i Arshavin to IMO klasa wyzej.
Awatar użytkownika
Elfin
Skład C
Skład C

Post autor: Elfin »

Dopóki Arsenal wygrywa, to jak dla mnie Wenger może wystawiać nawet Almunię w napadzie, a Fabregasa na bramce.

Bendtner mimo wszystko dalej mnie zaskakuje, Song zaczął się starać w tym sezonie, Denilson też solidnie - zaczynacie rozumieć, dlaczego wymieniam Arsenal w gronie faworytów do drugiego miejsca w lidze - przed LFC i Chelsea, a za MU? ;>

Aczkolwiek ten mecz z Celticiem... Bramki trochę cufalskie:P Nie mówię, że nie należało się Arsenalowi, ale gdyby nie rykoszety, być może Boruc miałby czyste konto.
So what if you can see the darkest side of me?
No one will ever change this animal I have become...
Help me believe it's not the real me...
Somebody help me tame this animal!
Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

ale taka juz jest specyfika meczow wyjazdowych ze nawet gdy Arsenal jest silny jak teraz czy 2 lata temu to czasem jest ciezko. 2 lata temu tez meczylismy sie ze Sparta na wyjezdzie. Przegralismy w Sevilli. Remis ze Slavia. W Bukareszcie tez slaba gra i minimalne zwyciestwo.
Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: mistyk »

Elfin pisze: - zaczynacie rozumieć, dlaczego wymieniam Arsenal w gronie faworytów do drugiego miejsca w lidze - przed LFC i Chelsea, a za MU? ;>

Nie, nie zaczynacie. Dla mnie Chelsea jest faworytem, pozniej jest Man U. Arsenal sporo w tyle.
Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

No bo patrzysz na nazwiska i do tego oceniasz graczy Arsenalu przez pryzmat poprzedniego sezonu. Pamietaj ze sezon 06/07 tez byl cienki a rok pozniej praktycznie ten sam sklad walczyl do konca o mistrzostwo. Zabraklo chyba troche lawki ktora dzis jest lepsza-Denilson o 2 lata starszy, Bendtner o 2 lata starszy, Walcott o 2 lata starszy, jest tam Nasri czyli jak na lawke to bardzo dobry pilkarz, Eboue nawet w linii pomocy gra niezle a nie tak jak wtedy gdy grywalismy przez niego w 10. Brakuje mi jeszcze zmiennika dla Songa i jakiegos dobrego rezerwowego srodkowego obroncy.

Jeszcze tydzien temu bym tego nie pisal ale w 2 pierwszych meczach sezonu mozna bylo zobaczyc ze kilka najslabsyzch ogniw z poprzedniego sezonu jednak zrobilo spore postepy. W formie jest Fabregas ktory rok temu gral cienko. Mamy tez Eduardo. Mamy nowe i chyba lepsze dla nas ustawienie. Nie wiem czy powalczymy o mistrzostwo ale wiem ze zespol jest wyraznie lepszy niz rok temu.

PLUSY:
-nowe ustawienie
-jest dobry defensywny pomocnik a rok temu przecietniak
-jest lepsza linia obrony-Vermaelen>Toure 08/09
-Eduardo nie jest gorszy od Ade a przewiduje ze bedzie lepszy
-rok temu w pierwszej 11 grali Nasri i Walcott. Dzis jak dobrze pojdzie beda grali Arshavin i Rosicky
-Fabregas w lepszej fomie niz rok temu po Euro od sierpnia do grudnia nie byl soba

Pamietaj ze nazwiska to nie wszystko i Barca po 2 swietnych sezonach 04/05 i 05/06 miala pozniej w podobnym skladzie 2 cienkie sezony. No i Pique ktory grywal ogony w United, przyszedl do Barcy i z miejsca stal sie czolowym obronca ligi. Pilkarze Arenalu tez moga zaliczyc taki postep.

Jak dla mnie to polityka Wengera jest bardzo dobra. Widze jeden minus-gdy cos pojdzie nie po mysli Wengera to on nie jest w stanie/nie chce rozwiazac tego wydajac pieniadze. Mam tu na mysli to ze udalo mu sie stworzyc swietna linie pomocy Hleb Fabregas Flamini Rosicky i gdy ona sie posypala (nie z winy Wengera) to w miejsce Flaminiego Hleba i Rosickyego wstawil 3 mlodych graczy (Nasri Song/Denilson Walcott). Tu jest problem bo gdyby odpukac teraz znowu ktos odszedl plus ktos inny sie polamal dlugoterminowo to Wenger zapewne wstawilby w kolejnym sezonie w jego miejsce mlodych graczy.
Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post autor: mistyk »

Ciekawe jak niektorzy po 1 bardzo dobrym i 1 srednim wystepie swojego zespolu w tym sezonie potrafia wyciagnac interesujace wnioski. Ciagle sprzedawanie pilkarzy bardzo waznych nie moze wyjsc klubowi na dobre - Flamini, Hleb, Adebayor, Toure itd.

Ale nic, mozecie wierzyc dalej, w koncu wiekszosc pilkarzy waszego skladu jeszcze nic nie wygralo w PL i Europie, wiec motywacje na pewno maja :wink:
red85

Post autor: red85 »

Ciekawe jak niektorzy po 1 bardzo dobrym i 1 srednim wystepie swojego zespolu w tym sezonie potrafia wyciagnac interesujace wnioski.
Nie wierzę, ale w pełni popieram.

Widzę, że wyciąganie daleko idących wniosków to po jednym, dwóch meczach, to nowa moda na tym forum :rotfl:
Awatar użytkownika
Elfin
Skład C
Skład C

Nie chodzi o te dwa mecze, bo pisałem już wcześniej, że Arsenal będzie w klasyfikacji końcowej przed LFC i Chelsea. Mam wrażenie, że większość z Was wróży, kto będzie mistrzem na podstawie kursów u buków, kasy wydanej na transfery, głośnych nazwisk, ogólnej "medialności" danej drużyny i nie wiadomo czego jeszcze. Co ambitniejsi rzucą okiem na statystyki, które często nie oddają tego, co się działo na boisku. A poświęciliście czasem te kilkadziesiąt minut, żeby obejrzeć jakiś mecz Arsenalu? Zauważył ktoś, że raz na jakiś czas, jeden z piłkarzy Kanonierów potrafił błysnąć tak, że ręce same składały się do oklasków? Cały czas będę przytaczał przykład Nasriego - może i nie grał tak, jak by sobie wszyscy tego życzyli, ale miewał momenty, gdy pokazał, że jest zawodnikiem o niesamowitych umiejętnościach technicznych - zarówno jeśli chodzi o drybling, jak i strzały/podania, tylko ma trudności z wpasowaniem się w "angielski rytm gry". Już w poprzednim sezonie było widać, że ten skład ma niesamowity potencjał, tylko Wenger nie ma pomysłu, jak go uruchomić. Daję głowę, że większość wakacji spędził na analizowaniu "na spokojnie" różnych spotkań, wyłapywaniu błędów i wynajdywaniu różnych sposobów, by ten skład zaczął coś grać. I jeśli nie będzie jak dwa sezony temu, gdy Arsenal po długim liderowaniu ostatecznie złapał zadyszkę i odpuścił, będzie naprawdę groźnym rywalem w walce o tytuł.

Michalowi2 postawić piwo.

Mistyk, gdyby ci piłkarze naprawdę byli tacy kluczowi, Wenger by ich nie puścił - tak jak nie puszcza Fabregasa. To nie jest "pierwszy lepszy trener" - prowadzi Arsenal już kupę czasu, zna tych piłkarzy i wie czego się może po nich spodziewać, więc będzie dobrze:P

A Chelsea... Hm... Z całym szacunkiem do Ancelottiego, ale wątpię, żeby zdobył mistrza w swoim pierwszym sezonie przy tak silnej konkurencji: doświadczonym Fergusonie, taktyku Benitezie, czy wspomnianym wcześniej Wengerze. Może za rok:P
Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

ale ja nie mowie ze zdobedziemy mistrzostwo. Pisze tylko ze zespol jest lepszy niz rok temu. Mozna to zobaczyc porownujac dzisiejszy sklad z tym zeszlorocznym oraz patrzac na to ze kilku graczy naprawde jest rok starszych.

Ja sam nie jestem przekonany czy Song utrzyma forme, czy Rosicky wroci do zdrowia, ogolnie czy zespol bedzie dalej wygrywal.

Ja po prostu jestem teraz duzo bardziej optymistycznie nastawiony do naszych szans niz jeszcze tydzien temu.

Co do odejscia Flaminiego i Hleba to pelna zgoda. Rok temu zostali zastapieni graczami slabszymi. To jest fakt. Ale w miedzyczasie doszedl do nas Arshavin (mozna powiedziec ze zastapil Hleba w skladzie bo pozbylismy sie jednego z 4 pomocnikow by grac 3 napastnikami i tym nowym jest Andriej) a Song zagral 2 dobre mecze i trzeba liczyc ze utrzyma to forme i stanie sie nowym Flaminim. Tez bym wolal miec ogranego >25 letniego dma ale nie ma na to szans i po tym co zobaczylem w 2 meczach widze ze byc moze bedzie dobrze.

Odejscie Adebayora i Toure to juz inna sprawa. Z Adebayorem bylo wiele problemow-snul sie po boisku, byl leniwy, nie staral sie, narzekal na kibicow i vice versa co z pewnoscia nie wplywalo dobrze na atmosfere wokol zespolu. Bramek strzelil tak duzo ze przecietny Bendtner strzelil niewiele mniej od niego. Ja ufam Eduardo.
Toure mial bardzo przecietny sezon i jesli Vermaelen utrzyma forme to nikt nie bedzie po nim plakal a cala transakcje bedzie mozna uznac za wzmocnienie.
Awatar użytkownika
Elfin
Skład C
Skład C

Też nigdzie nie napisałem, że Arsenal zdobędzie mistrza, bo uważam, ze tytuł zostanie na OT:P
Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2316
Kontakt:

Post autor: Magnum »

Też nigdzie nie napisałem, że Arsenal zdobędzie mistrza, bo uważam, ze tytuł zostanie na OT:P
Na pewno nie jeśli bedzie przegrywac z beniaminkami jak Burnley :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post autor: fieldy »

Dziś mecz z Portsmouth, który wydaje się najłatwiejszym z pierwszych kilku spotkań jakie nam przyszło/przyjdzie zagrać.

Po ograniu Evertonu i Celtiku pewność siebie na pewno wzrosła, czego nie można powiedzieć o rozbitym Portsmouth. Przegrali oba spotkania, najpierw z Fulham, potem z Birmingham. Nie strzelili w obu bramki, ale o statystykach później.

Myślę, że Wenger może wystawić taki skład jak ostatnio. W obu meczach wychodziła ta sama jedenastka. Niby Fabregas poobijany, więc kto wie - może da mu Wenger odpocząć, choć wątpię. Nie można lekceważyć tych najsłabszych, co wiemy po poprzednich sezonach.

Almunia - Sagna, [Kolo chciałem napisać :lol2:], Gallas, Vermaelen, Clichy - Denilson, Song, Cesc - Nicklas, Robin, Arshavin.

W ostatnich 19 spotkaniach z Portsmouth nie przegraliśmy ani razu [ostatni raz pokonali nas w 1955 roku :D] Arsenal w lidze przegrał tylko 1 z ostatnich 25 meczów [1 porażka w 2009 roku].
Pompey nie wygrali z nikim z Top4 od 17 spotkań. Ostatnia wygrana na wyjeździe miała miejsce w listopadzie 2008 i zanosi się, że seria będzie trwała nadal. W 7 z ostatnich 8 meczów Portsmouth nie zdobyło bramki ... to chyba sporo mówi [a trzeba pamiętać, że w poprzednim sezonie mieli Croucha i Johnsona, bo Defoe odszedł w styczniu].
Awatar użytkownika
DREWNIANY SRACZ
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post autor: DREWNIANY SRACZ »

rozmawialem niedawno ze znajomymi na temat arsenalu i problemow w tym klubie z plagą kontuzji. nie sadzicie ze te kontuzje to wynik chorej polityki wengera? facet stawia na mlodych pilkarzy w wielkich meczach, nie wiem ile maja lat ludzie czytajacy to forum, i czy kiedykolwiek grali w pilke na poziomie klubowym, ale osobiscie mam takie doswiadczenia i wiem ze obciazenia dla mlodych chlopakow glownie psychiczne sa potworne. i mowie tu o klubie na poziomie polskiej ligi, a co dopiero gdy zaczynamy myslec o tak wielkim zespole jak arsenal. ci mlodzi chlopcy sa poddawani ekstremalnym przezyciom, chyba wszyscy wiemy jak reaguje angielska publika, do tego dochodzi presja wyniku, prasa... reasumujac, mysle ze wenger sam zgotowal sobie taki los. dzis czytam o kontuzji fabregasa, i jakos mnie to nie dziwi... zauwazyliscie ze cesc jest notorycznie kontuzjowany? przypadek? ten chlopak ma 22 lata a od 4 lat gra pod nieustanną presja, teraz na domiar zlego wenger zrobil go kapietem. ciekawe jak bedzie wygladal cesc w wieku 27 lat. nie szkoda wam tych pilkarzy? kiedys talentem uznawano faceta w wieku 22- 24 lat. dzis wenger starajac sie byc lepszym niz wszyscy wprowadza standard ze o talencie myslimy gdy mowi sie o 17-latku wilshere. ten wilshere zacznie grac za rok i bedzie z nim to samo co z cesciem czy walcottem. majac lat 22 bedzie fizycznym trupem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”