Matura

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Re: Matura

Post autor: fieldy »

czeher pisze:Chyba kazdy zdajacy stara mature dojdzie do takiego wniosku. Prawda rocznik 85 i starsze?
no ba, cześku 8)
za naszych czasów :lol: to się człowiek uczył cały czas i szedł nie wiedząc co go czeka. Kilka tematów było i pisz na kilka stron. Ja pamietam, ze mi się udało bo był holocaust, który mi pasował [w sensie ten wątek]. Wiersze Szyborskiej i takie tam. {Medaliony Nawkowskiej}
się szło jak na ścięcie, nie wiedziałeś co będzie i nie było tekstu w którym byłyby wszystkie odpowiedzi :lol:

a teraz ciągle jest tak, ze się szykuje jakąś pracę i ją przedstawia przed komisją ?
Mój rocznik był specjalny :P mieliśmy 2 próbne matury - starą i nową :maruda:
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post autor: czeher »

fieldy pisze:{Medaliony Nawkowskiej}
Nałkowskiej :P chyba, ale sam pewny nie ejstem 8)
fieldy pisze:Mój rocznik był specjalny :P mieliśmy 2 próbne matury - starą i nową :maruda:
Pamietam :P Bo mialem dodatkowe wolne dni, jakies wycieczki itp :smoke:
fieldy pisze:a teraz ciągle jest tak, ze się szykuje jakąś pracę i ją przedstawia przed komisją ?
tak... :roll: moj brat zdaje w tym roku... to wiem

Fieldy jak pisalem mature to czesto pyatlem sie tych, ktorzy pisali przede mna jaki mieli temat i mowili ze juz nie pamietaja ... wydalo mi to sie dziwne bo myslalem, ze takie cos pozostaje w pamieci do konca zycia .... i teraz za cholere nie wiem na jaki temat pisalem...

edit
Juz mam :P Pierwszy temat 8) 8) 8) 8) 8)
woj. śląskie:
1. "Krzepić serca" i "rozdrapywać rany" - dwa wielkie tematy w literaturze polskiej i dwa sposoby uczestnictwa twórców w losie narodu. Zinterpretuj utwory literackie podejmujące te wątki.
2. Poezja jako lustro uczuć i refleksji człowieka. Podejmij tę myśl, interpretując liryki, które są dla Ciebie źródłem wzruszeń i przemyśleń na temat kondycji ludzkiej.
3. Utwory, które potwierdzają europejską tożsamość Polaków. Zinterpretuj przywołane przykłady, wyjaśniając, z jakich postaw i przekonań wyrasta poczucie wspólnoty.
4. Analizując i interpretując wiersz Bolesława Leśmiana "Z lat dziecięcych" zwróć uwagę na sposób rozwijania przez poetę motywu Arkadii dzieciństwa.

http://www.stanra.com/matura-j.polski.htm
ObrazekObrazek
"Po prostu lubię to i nie przestanę" - Charles Barkley o bukmacherce :P
:!: LUCA TONI SHOW :!:
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post autor: Duch »

fieldy pisze:i nie było tekstu w którym byłyby wszystkie odpowiedzi
I w sumie o to chodzi. Jak dla mnie zadawanie tak prostych pytań to jest kpina, po pierwsze z samej matury, a po drugie z uczniów, bo traktuje się ich jak kompletnych kretynów. Wszystko podane na tacy. Ciekawe co będzie za rok. Może charakterystyka głównego bohatera w "Janko Muzykancie" :think:

Ja tam w sumie pisałem już na nowych warunkach, ale IMO kilka lat temu poziom trudności był chyba jednak większy.
Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post autor: emdżej »

Duch pisze:Ja tam w sumie pisałem już na nowych warunkach, ale IMO kilka lat temu poziom trudności był chyba jednak większy.
Na pewno był. Trzy lata temu kiedy pisałem to chciałbym mieć charakterystykę do napisania. Ale i tak najgorsze jest i tak to, że można pisać z sensem i na temat, ale punktów mieć mało bo trzeba się ściśle wstrzelić w jakiś durny klucz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2241
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Enjo »

Fieldy nie gadaj, że Ty pod 30 już śmigasz :think: ?

To jest chyba naturalne w Polsce, że ten kto zdawał wcześniej pisze, że kiedyś było trudniej oraz, że teraz same tumany...
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post autor: czeher »

EnJoy's pisze:Fieldy nie gadaj, że Ty pod 30 już śmigasz :think: ?
w pewnym wieku sie juz o ilosci wiosen nie mowi.... bowiem boli...
EnJoy's pisze:To jest chyba naturalne w Polsce, że ten kto zdawał wcześniej pisze, że kiedyś było trudniej oraz, że teraz same tumany...
Sam sobie odpowiedz w miare obiektywne, jak sie ma ta aktualna do starej, badz tez nowej w poczatkowych jej fazach - bowiem wiem ze tam tez ludzie mieli z tym niezle jaja i stapali na kruchym lodzie, nie wiedzac jak to bedzie - ja tam bylem ostatnim rocznikiem starej matury
Stary do tego nie trzeba bylo sie w ogole uczyc, tylko przeczytac z zrozumieniem - chocaz wiem ze tak naprawde jest pelno wtornych analfabetow
ObrazekObrazek
"Po prostu lubię to i nie przestanę" - Charles Barkley o bukmacherce :P
:!: LUCA TONI SHOW :!:
Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post autor: Marco Van Basten »

Tak sobie czytam posty w tym temacie z roku 2006 i co chwile się śmieje. Niezła ekipa wtedy zdawała maturę - cloner, Martinho, Mentor, Babel, Duch oraz moja skromna osoba. Maturzystom dla rozluźnienia atmosfery przytoczę post clonera sprzed czterech lat :D
cloner pisze:Dombroś - Ty kurwo zajebana, jakbym nie mial jutro matury, to juz bym Cie kurw@ scigal :!:
I tak Cie dojade jebana dziwko :lol2:

Ty sie kurw@ ucz w swojej pedalowie wiesniaku jebany :!:

Pamietaj - po Twoim IP mozna sprawdzic skad piszesz :!:
Znajde Cie i spale :!:

Dziekuje za uwage :twisted:

O kuwa :o Wiem, że masz maturę jutro, ale 7 WP będzie. A mógł być (i powinien może?) ban. Ogólnie :lol: // Niggaz
Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post autor: Diamen23 »

widzę, że cloner jednak był zestresowany przed maturą :lol:
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post autor: Duch »

ZNPM :smile2:

Ale trzeba przyznać, że miał ikrę. Gdzie ta forma z dawnych lat.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2241
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Enjo »

czeher pisze:w pewnym wieku sie juz o ilosci wiosen nie mowi.... bowiem boli...
Spoko , tylko tak spytałem bo wywnioskowałem z Twojego postu, że jest starszy od Ciebie ;).Jct to nie musi odpowiadać, tak tylko z czystej ciekawości pytam.

Co do drugiej części wypowiedzi to trudno mi powiedzieć czy ta matura którą Ty zdawałeś była trudniejsza, ale jeśli było losowanie z kilkunastu tematów to na pewno było więcej materiału do przygotowania bo nie wiedziałeś czego się spodziewać.
Mnie jest trudno porównywać maturę, jak zdam tą to za rok będę mógł wyrazić swoje zdanie ;).
Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post autor: Lisek »

Z pewnością kiedyś było o wiele trudniej ;)

Jutro matematyka, jak nastroje? :lol:

Ale swoją drogą, ciekawie się to wszystko czyta. Pomyśleć, 4 lata temu gdy dołączyłem tutaj, kończyłem 2 klasę gimnazjum. A teraz matura :lol:
"Kiedy mówię „Polska”, mam przed oczami pszeniczny kłos wyrosły na tej ziemi, znajome boćki, co przycupnęły na przyjaznej mazurskiej chacie…"
Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post autor: emdżej »

EnJoy's pisze:Spoko , tylko tak spytałem bo wywnioskowałem z Twojego postu, że jest starszy od Ciebie ;).Jct to nie musi odpowiadać, tak tylko z czystej ciekawości pytam.
Wystarczy spojrzeć w jego profil ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post autor: Łukasz_ »

Dombroś to był gość :lol:

Dzisiejszą maturę zdaje się przychodząc na nią, wystarczy być troszkę ogarniętym i mieć chociaż śladowe ilości oleju w głowie i jest zdana. Polski może być nie na temat, wystarczy pisać a i tak się zda. Można przez 3,4 lata mieć wylane na szkołę ale kumata osoba sobie poradzi.
Nie wiem jak było na starej maturze bo nie doświadczyłem ale na pewno nie był to tak prosty i zarazem gówno warty egzamin jak teraz. Zaraz zejdzie to do poziomu testu gimnazjalnego i będzie się nazywało test licealny.
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post autor: fieldy »

Łukasz_ pisze:Dombroś to był gość :lol:
Dombroś to jest gość, ale pod innym nickiem. Jak nie wiecie pod jakim, tzn. ze się dobrze kamufluje :lol:

Maturę miałem w 2002 roku, czas leci jak cholera.
od cześka chyba jestem rok starszy, ale głowy nie dam, ale to nie temat o mnie, wiec ...

wtedy było tak, ze nowa matura dopiero się rodziła i mój rocznik (83) pierwszy miał 2 próbne. Ci którzy chcieli zdawali na nowej, ale to była wielka niewiadoma, więc większośc u mnie zdawała starą. Jak się okazało po jakimś czasie nową można zdać łatwiej :lol:

była stara matura nie było jakichś głupich kluczy. Ponoć Szymborska sprawdzała się w nowej maturze i opisywała swoje wiersze i się okazało, że wg klucza nie zdała czy coś takiego :lol:
lisek_chz pisze:Pomyśleć, 4 lata temu gdy dołączyłem tutaj, kończyłem 2 klasę gimnazjum
z gimnazjum w mojej rodzinie też były jaja, bo akurat siostra była pierwszym rocznikiem, który testował gimnazja :lol:
Awatar użytkownika
gruchalbn
Skład B
Skład B

Post autor: gruchalbn »

lisek_chz pisze: Jutro matematyka, jak nastroje? :lol:
najważniejsze się odstresować (oglądając Barce :P )
bardziej boję się podstawy niż rozszerzenia, bo przy łatwych zadaniach nie mam takiej motywacji i często mylę się z pośpiechu przy obliczeniach, bądź zapominam o minusie czy innej pierdołce :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”