murinho'owi trzeba oddać to że jest skuteczny.
tylko dla oka to nieładne jest, że ta skuteczność najczęściej uzyskiwana jest poprzez murarkę i 2,3 kontry ...gra do jednej bramki, tak było z chelsea również.
i nie dziwcie się że są tacy napinacze jak kowalczyk którzy otwarcie o tym mówią, troszkę pewnie przy tym prowokując...
ludzie wielbią barce za takie mecze jak 5-0, to był futbol totalny, ideał do nasladowania, a nie murarka i skuteczne przeszkadzanie. może to i cwane i skteczne, ale ja i tak wolę gre piłką, jej posiadanie i setki podań ...
ps. pedro faktycznie byl na spalonym zasgerowalem sie komentami na skysport gdzie tłmaczyli ze nie był
Po dwóch gran derbi widać, że coś nie trybi w Barcelonie. Mourinho dobrze ustawił Real, głęboko bronią, w dwóch liniach, 4 obrońców, 5 pomocników. Brak przestrzeni między liniami, obrona na tyle blisko bramkarza, że niemal niemożliwe jest posłanie penetrującej piłki. Pomoc, mimo to, na tyle daleko od pola karnego, że strzały z dystansu nie mają szans. Pomysł na ofensywę banalny: szybkie podanie na skrzydła, Ronaldo jest piekielnie szybki, świetne przygotowanie fizyczne, lub zagranie na głowę napastnika, Adebayor czy Benzema. Alves nie nadąża zupełnie, potrzeba asekuracji od środkowych, ale Pique za szybki nie jest Mashe daje rade, Puyol też powinien, ale to wydaje się być za mało. Alves fatalny jak dla mnie w defensywie...
Co do Barcy, to kiepsko w defensywie i tu jest głównie problem, bo to, że biją głową w mur to nic takiego, ale w obronie luki straszne. Ronaldo jest za szybki, Alves się nie cofa.
Ofensywa będzie ok, widać było w drugiej połowie pucharu, że da się. Więcej holowania piłki przez Messiego i Iniestę i się Real pogubił. Zmiana pozycji, łamanie do środka, holowanie i będzie dobrze.
Na Bernabeu chętnie bym widział Puyola i Mashe w środku, zamiast Busquetsa, Mashe jest szybszy.
Magnum pisze:Jak podają hiszpańskie media, przy fontannie Neptuna zebrało się 50 tys. fanów, którzy na przyjazd swojej drużyny czekali do czwartej rano. Real sięgnął po Puchar Króla (Puchar Hiszpanii) po raz pierwszy od 18 lat. Strzelcem jedynej bramki był w 103. minucie Cristiano Ronaldo.
Marco_Van_Basten pisze:Jeden smaczek z wczorajszego spotkania, który pewnie wielu z was umknął. Mirosław Trzeciak i jego słynne słowa: "Messi nie dokonuje brutalnych fauli, bo woli grać w piłkę"
A to nie był ten co studio prowadził ?
Tak czy tak wypowiedź była idiotyczna, nawet jeśli była to ironia to strasznie słaba.
Marco_Van_Basten pisze:Jeden smaczek z wczorajszego spotkania, który pewnie wielu z was umknął. Mirosław Trzeciak i jego słynne słowa: "Messi nie dokonuje brutalnych fauli, bo woli grać w piłkę"
A to nie był ten co studio prowadził ?
Tak czy tak wypowiedź była idiotyczna, nawet jeśli była to ironia to strasznie słaba.
Iwański to powiedział.
Nie lubei Barcelony ale juz nie chcialbym zeby spadla :d zrozumioalem jaka przyjemnosc niesie za soba to gdy ogladasz jak Real z nimi wygrywa. Co do Messiego, to nie jest to brutalny gracz. Jego technika pozwala mu jechac przeciwnikow, a nie ich kosic. wiec Trzeciak mial racje, zreszta on wie co mowi bo gral w Hiszpanii i Reprezentacji Polski.
Danielinho90 pisze:wiec Trzeciak mial racje, zreszta on wie co mowi bo gral w Hiszpanii i Reprezentacji Polski.
Jego wiedza została zwłaszcza udokumentowana podczas ostatniej przygody z Legią. Gadać w telewizji pierdoły to i ja mogę (tylko kto by tego chciał słuchać ). A i sam Messi nie jest święty i jemu też czasem odwala (choćby superpuchar z Donieckiem 1,5 roku temu).
Danielinho90 pisze:wiec Trzeciak mial racje, zreszta on wie co mowi bo gral w Hiszpanii i Reprezentacji Polski.
Jego wiedza została zwłaszcza udokumentowana podczas ostatniej przygody z Legią. Gadać w telewizji pierdoły to i ja mogę (tylko kto by tego chciał słuchać ). A i sam Messi nie jest święty i jemu też czasem odwala (choćby superpuchar z Donieckiem 1,5 roku temu).
Ale komentowania a dyrektorowanie klubem to dwie inne sprawy. to ze w legii mu sie nie udalo to nie znaczy ze brak mu wiedzy. Legia to dziwny i trudny klub co pokazal ostatnio ten kibic Messi jesli kogos sfauluje, to inny zawodnik dostanie 5 czerwonych kartek. to ze czasami sie cos zdarza tak bywa.
Barca ma wspoaniala historie. Ciekawe jakby grali w II lidze, Real tez moglby spac i Gran Derby w Segunda DIvision :D
Trofeum, jakie otrzymali piłkarze Realu Madryt po zwycięstwie nad Barceloną 1:0 w finale Pucharu Króla, jest zniszczone i będzie wymagało naprawy. To efekt upuszczenia nagrody przez Sergio Ramosa - puchar spadł pod wiozący piłkarzy Realu autobus.
W środę zespół z Madrytu pokonał w Walencji Barcelonę 1:0 po dogrywce. Podczas świętowania przez Królewskich na ulicach Walencji trofeum wyślizgnęło się z rąk Ramosa i wpadło pod wiozący ich autobus. Przedstawiciele klubu poinformowali, że puchar wymaga naprawy, a w klubowym muzeum na razie umieszczona będzie replika.
- Rzeczywiście, przejechał po nim autobus i teraz nie jest w dobrym stanie - przyznała rzeczniczka prasowa Realu Marta Santisteban.
Kiedy usłyszał o tym jubiler, który stworzył trofeum - Federico Alegre, nie mógł uwierzyć, iż jego dzieło zostało zniszczone. - Najpierw myślałem, że to żart. Później jednak zobaczyłem, że to prawda. Teraz będę musiał spróbować naprawić uszkodzony puchar - powiedział Alegre.
Jak podają hiszpańskie media, przy fontannie Neptuna zebrało się 50 tys. fanów, którzy na przyjazd swojej drużyny czekali do czwartej rano. Real sięgnął po Puchar Króla (Puchar Hiszpanii) po raz pierwszy od 18 lat. Strzelcem jedynej bramki był w 103. minucie Cristiano Ronaldo.
To to byla w koncu replika czy oryginal? Bo ja juz sie pogubilem, z tego artykulu na onecie wynika, ze oryginal, ale do tej pory slyszalem, ze replika.
Nigdy tego nie sprawdzałem, ale z tego co wyczytałem to puchar Copa del Rey jest przechodni, coś jak puchar Mistrzostw Świata. Ten co upadł Ramosowi to jest replika oryginału, którą dostał Real do swojej gabloty. Oryginał był w środku autobusu i za rok znów będzie do wygrania
Puchar można zdobyć na własność jeśli wygra się puchar trzy razy pod rząd lub piąty raz (niekoniecznie pod rząd) lub przy innych okazjach
Na własność puchar zdobyły kluby FC Barcelona (4), Athletic Bilbao (3), Real Madryt (1).
Info z wiki więc na 100% nie jest pewne, ale można taką tezę jak powyżej postwaić.
ja pamiętam jak stary szczęsny w studio się obruszył bardzo, gdy zasugerowali że młody szcęsny też ma swoją "shakire" w londynie. hehe .. że jego dziewczyna to nie jest " żadna szarkira" hehe że niby szakira to jakiś lachon czy cóś
szczęsne mogą szakirze buty wyczyścić
A widzieliscie wpis debila, ktory przegrywac nie potrafi?
Puchar Weszło dla Realu
Tagi: wojciech, kowalczyk, blog, barcelona, real
21 kwietnia 2011 15:16
Jeśli Jose Mourinho wykazał swoją wyższość nad Guardiolą i w ogóle nad Barceloną, to znaczy, że analogicznie Maciej Skorża wykazał swoją wyższość nad Robertem Maaskantem, awansując do finału Pucharu Polski.
Serdecznie i szczere gratulacje dla Realu za zdobycie Pucharu Weszło. Teraz czekam na poważniejsze rozstrzygnięcia.
Fajnie, ze Skorza udowodnil Maaskantowi swoja wyzszosc w bezposrednim meczu PP