Nowy koronawirus (COVID-19)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Czy zaszczepiłeś się przeciwko COVID-19?

Tak i jestem z tego dumny
19
54%
Tak, ale zrobiłem to z niechęcią
6
17%
Nie, ale zamierzam
0
Brak głosów
Nie i nie zamierzam
10
29%

Liczba głosów: 35

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8597
Kontakt:

Post autor: cloner »

czarny samael pisze: 20 maja 2021, 21:58
DDK pisze: 20 maja 2021, 17:10 W ogóle ktoś go traktuje poważnie w tym temacie jeszcze?
Z tego co widzę z odpowiedzi do ciebie i clonera, to waszych absolutnie nie :-D
Z tego co widzę na ulicy, po ilości osób bez masek to jednak my górą. Polacy nie nosili maski ze względu na chorobę, a mandat.
💙❤️
"miarą fanatyzmu jest liczba wyjazdów..."
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post autor: Tomusmc »

cloner pisze: 20 maja 2021, 22:12 Polacy nie nosili maski ze względu na chorobę, a mandat.
Tu się zgadzam, podobnie jest ze szczepionkami. Ludzie ich nie robią bo boją się wirusa tylko chcą wrócić do normalności

Dzisiaj mój barber opowiadał, że na Elektryków w Gdańsku przez weekend przewinęło się 17 tysięcy osób. Kolejki były tak potężne, że ludzie przeskakiwali przez płot. Policję trzeba było wezwać żeby nad tym zapanować. Ludzie mają w dupie tę pandemię, chcą powrotu do normalności każdym możliwym sposobem

Narzeczona wczoraj zaszczepiona i do teraz ma ponad 38 stopni gorączki, mam nadzieję, że ja przejdę spokojniej
Obrazek

"Juve jest dla mnie powodem do radości i dumy, a także do rozczarowania i frustracji. Tak silne emocje może zapewnić tylko prawdziwa, nieskończona historia miłosna."
Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2827

Post autor: sci »

Mnie tylko ręką boli jakby mi ktoś załadował mięśniaka. Żona tak samo. Bez komplikacji żadnych gorączek itd
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Sesto opisywał swoją sytuację jako alergika, ona też jest więc by się zgadzało. Ja stawiam, że przejdę tylko z bólem ręki
Obrazek

"Juve jest dla mnie powodem do radości i dumy, a także do rozczarowania i frustracji. Tak silne emocje może zapewnić tylko prawdziwa, nieskończona historia miłosna."
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Tomusmc pisze: 20 maja 2021, 22:16 Narzeczona wczoraj zaszczepiona i do teraz ma ponad 38 stopni gorączki, mam nadzieję, że ja przejdę spokojniej
To dopiero byłyby jaja, gdybym pierwszą gorączkę od ponad 15 lat zafundował sobie na własne życzenie przez szczepionkę. :roftl3:
💙❤️
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5285
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post autor: DDK »

https://www.medonet.pl/zdrowie,onkolodz ... 08886.html

W ubiegłym roku rozpoznano 20 proc. mniej nowotworów – alarmują onkolodzy. Pacjenci chorowali, ale nie zgłaszali się do lekarzy z obawy przed COVID-19
Lekarze ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie zakładają, że w tym roku będzie o 40 proc. więcej diagnoz nowotworów niż w roku ubiegłym. „Przewidujemy nałożenie się dwóch roczników pacjentów – z ubiegłego i z tego roku” – mówił podczas konferencji prasowej kierownik Oddziału Klinicznego Onkologii prof. Piotr Wysocki
Kadra Szpitala Uniwersyteckiego tłumaczy, że ich placówka jest na granicy wydolności.

No, ale zamykanie służby zdrowia było konieczne. PRzez zamknięcie służby zdrowia na rok będziemy cierpieć przez parę lat. Nie zdziwie się, jak kolejki wydłuża się drastycznie - od wizyt do specjalistów po chemie i inne zabiegi.

No ale niektórzy twierdzili odważnie, że lockdown był potrzebny i że JUŻ widać jego efekty. No tak, efekty długoterminowe się dla nich nie liczą. To chciałem pokazać w kilku postach tutaj w ostatnim roku - jak ładnie niektórzy potrafią manipulować danymi, wybierając tylko te które im się podobają. Najgorsze jest to, że nadal masa ludzi w to wierzy.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Już przybywa, co najlepsze nawet tvp o tym informuje.

https://regiony.tvp.pl/53905123/przybyw ... y-alarmuja

Cały system przez lata był na granicy wydolności. Pandemia spowodowała, że to się w tej chwili poskłada jak domek z kart – powiedział prof. Wysocki.
Brawo lockdown :evil:
💙❤️
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post autor: czarny samael »

Tomusmc pisze: 20 maja 2021, 22:29 Sesto opisywał swoją sytuację jako alergika, ona też jest więc by się zgadzało. Ja stawiam, że przejdę tylko z bólem ręki
Ja alergik i to taki na obecne pyłki. Astrę przyjąłem tydzień temu w czwartek. W piątek wyro cały dzień.
Bólu nie czułem w samej łapie, tylko wraz z lekkim napuchnięciem po prawej stronie szyi jakby w węzłach chłonnych. Jeszcze mi do końca nie przeszło, ale już prawie. Do poniedziałku ostre zmęczenie. A kumpel któremu (no wiek prawie ten sam, więc nie aż takie zupełnie zaskakujące) trafiło na z 10 minut przede mną w tym samym miejscu, na drugi dzień chlał ( xD ).
DDK pisze: 20 maja 2021, 23:30 Pacjenci chorowali, ale nie zgłaszali się do lekarzy z obawy przed COVID-19
Z tego wynika że oni się nie zgłaszali, a nie że przez cały rok nikt nie chciał ich przyjąć. Szczególnie w lato raczej nie mogli z tym mieć większych problemów.
DDK pisze: 20 maja 2021, 23:30 No, ale zamykanie służby zdrowia było konieczne.
Ochrona Zdrowia zamknęła się sama - bo było zbyt wiele przypadków szpitalnych covida. Po to był lockdown, żeby tę liczbę zmniejszyć. I podziałało. W każdej z trzech fal podziałało.
DDK pisze: 20 maja 2021, 23:30 To chciałem pokazać w kilku postach tutaj w ostatnim roku - jak ładnie niektórzy potrafią manipulować danymi, wybierając tylko te które im się podobają.
Dokładnie: manipulujesz danymi, których najprawdopodobniej nie rozumiesz. Inni po prostu kłamią, ale ty ich zwyczajnie nie rozumiesz. To jak wielu tych danych nie rozumie, jest porażką polskiego systemu edukacji. Czytasz te dane jak ci pasują, ale nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2405
Kontakt:

Post autor: Kluchman »

Tomusmc pisze: 20 maja 2021, 22:16 Narzeczona wczoraj zaszczepiona i do teraz ma ponad 38 stopni gorączki, mam nadzieję, że ja przejdę spokojniej
Może wziąć ibuprofen lub (lepiej) paracetamol.
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Kluchman pisze: 21 maja 2021, 7:46
Może wziąć ibuprofen lub (lepiej) paracetamol.
Wczoraj jej kupiłem paracetamol i dzisiaj już temperatura wróciła do normy. Wczoraj skakała między 37 z hakiem, a prawie 39

Dzisiaj już do pracy poszła więc męka była dobowa ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2157
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post autor: futbolowa »

sci pisze: 20 maja 2021, 22:24 Mnie tylko ręką boli jakby mi ktoś załadował mięśniaka. Żona tak samo. Bez komplikacji żadnych gorączek itd
U nas na szczęście podobnie. Marcin miał dwa dni wcześniej i opowiadał mi, że będę kwiczeć z bólu, tymczasem czuję lekki ból przy niektórych ruchach ręką - jakby nie szczepienie, nawet bym nie zwróciła na to uwagi.
Tomusmc pisze: 20 maja 2021, 22:16 Ludzie ich nie robią bo boją się wirusa tylko chcą wrócić do normalności
Jedno nie musi wykluczać drugiego ;)
Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post autor: ozob »

Wyjsni mi jakis mędrzec co się dzieje ze 120-milionowa Japonią? Kraj szurow?🤗
Nuklearny Jezus w chmurze wodoru.
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4328
Kibicuję: AC Milan

Post autor: Eyesmon »

Tam był duży problem najpierw z testami klinicznymi (bo Japonia wymaga testów lokalnych, tylko Pfizer je w pełni przeszedł) a potem problem z dostępnością szczepionek. Olimpiada niby ma się odbyć ale nie zdziwię się jak jeszcze ją przełożą :)
Life is an unexpected journey
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post autor: czarny samael »

Uuu, a już miały iść takie pochwały w kierunku Japonii, że nie daje się zaczipować <smutna żaba>
Obrazek
Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post autor: ozob »

Testy kliniczne.🤗
Nuklearny Jezus w chmurze wodoru.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”