Domek nr 10 (temat luźny)

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%

Liczba głosów: 11

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post autor: Sergek »

Bierzesz kredyt, zeby wziac mieszkanie przy wysypisku. Ludzie, ktorzy tam mieszkaja czesto mowia, ze im nic nie smierdzi, ale ile razy bylem w tych okolicach, to cos jebalo :mrgreen:
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post autor: Delpiero14 »

cloner pisze: 10 wrz 2019, 15:28 Zapraszam do Bytomia. jest taniej.
bo nikt tam nie chce mieszkać :D
Sergek pisze: 10 wrz 2019, 15:32 Bierzesz kredyt, zeby wziac mieszkanie przy wysypisku. Ludzie, ktorzy tam mieszkaja czesto mowia, ze im nic nie smierdzi, ale ile razy bylem w tych okolicach, to cos jebalo :mrgreen:
czlowiek się przyzwyczaja. Ile razy przychodziłem do mieszkań w których jebalo tak ze musiałem tam siedzieć na wdechu bo inaczej nie dało się wytrzymać a ci ludzie jakoś tam żyją.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6559

Post autor: Boromir »

Kwestia przyzwyczajenia. Podobnie jak ludzie mieszkający przy torach nie zwracają uwagi na pociągi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Co to za zycie w smrodzie :wink: jeszcze zeby byl jakis inny plus mieszkania tam
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2405
Kontakt:

Post autor: Kluchman »

Kupujesz DDK typową kawalerkę do 20 metrów, czy taką wiekszą powyżej 30?
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8367

Post autor: piotrcies »

Delpiero14 pisze: 10 wrz 2019, 15:34 czlowiek się przyzwyczaja. Ile razy przychodziłem do mieszkań w których jebalo tak ze musiałem tam siedzieć na wdechu bo inaczej nie dało się wytrzymać a ci ludzie jakoś tam żyją.
coś w tym jest, nawet nie kwestia higieny czy braku sprzątania, w niektórych mieszkaniach zdarza się charakterystyczny zapach, nawet jeśli ci ludzie nie są patolą. Miałem takich sąsiadów, ile razy tam byłem, to zawsze dziwnie się czułem, oni pewnie tego w ogóle nie odczuwali.
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post autor: Tomusmc »

Sergek pisze: 10 wrz 2019, 15:32 Bierzesz kredyt, zeby wziac mieszkanie przy wysypisku. Ludzie, ktorzy tam mieszkaja czesto mowia, ze im nic nie smierdzi, ale ile razy bylem w tych okolicach, to cos jebalo :mrgreen:
Najzwyczajniej w świecie kłamią bo wstyd im się przyznać. W lato tak śmierdzi, że okien nie można otworzyć, mam znajomych w tych okolicach i oni się z tym nie kryją

Czasami smród sięga dzielnic oddalonych o parę kilometrów więc można sobie wyobrazić jak śmierdzi w pobliżu wysypiska ;)

Paru znajomych też wyniosło się do Banina, mieszka w Pępowie, ale on za żoną poszedł bo ona stamtąd pochodzi. W życiu bym się nie wyprowadził z Gdańska do tych miejscowości, jakiś miesiąc temu byłem na parapetówie. Totalna tragedia i za daleko od miasta. Spotkanie ze znajomymi to nie lada wyprawa. Jeden z mojej paczki wybudował się w Czaplach, takie wypizdowo, że już go od maja nie widziałem. Oni twierdzą, że mieszka się super (parę domów na polu, daleko do sklepu itp), dzieciaka wiozą do wioski obok, z nikim się nie widują więc ciężko mi uwierzyć, że dobrze im się mieszka. Całe życie w mieście i nagle wyprowadzka na wieś czy miasteczko. Zdecydowanie nie dla mnie
Obrazek

"Juve jest dla mnie powodem do radości i dumy, a także do rozczarowania i frustracji. Tak silne emocje może zapewnić tylko prawdziwa, nieskończona historia miłosna."
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Dokladnie. Jak moja niechec do Gdanska jest otwarcie znana, tak po prostu jest kilka o wiele lepszych miejsc niz Szadolki i skoro juz chcesz placic miliony za mieszkanie tam, to lepiej dac jeszcze troche wiecej i mieszkac gdzies, gdzie po prostu nie jebie. Jeszcze rozumiem jakbym tam cos bylo/bylo lepiej skomunikowane.

Mozna sie przyzwyczaic. Mozna sie przyzwyczaic do wszystkiego, ale takim tokiem myslenia mozna sobie usprawiedliwic wszystko.
Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213
Kibicuję: Manchester United

Post autor: losiu03 »

Tomusmc pisze: 10 wrz 2019, 15:41
Najzwyczajniej w świecie kłamią bo wstyd im się przyznać. W lato tak śmierdzi, że okien nie można otworzyć, mam znajomych w tych okolicach i oni się z tym nie kryją

Czasami smród sięga dzielnic oddalonych o parę kilometrów więc można sobie wyobrazić jak śmierdzi w pobliżu wysypiska ;)

Paru znajomych też wyniosło się do Banina, mieszka w Pępowie, ale on za żoną poszedł bo ona stamtąd pochodzi. W życiu bym się nie wyprowadził z Gdańska do tych miejscowości, jakiś miesiąc temu byłem na parapetówie. Totalna tragedia i za daleko od miasta. Spotkanie ze znajomymi to nie lada wyprawa. Jeden z mojej paczki wybudował się w Czaplach, takie wypizdowo, że już go od maja nie widziałem. Oni twierdzą, że mieszka się super (parę domów na polu, daleko do sklepu itp), dzieciaka wiozą do wioski obok, z nikim się nie widują więc ciężko mi uwierzyć, że dobrze im się mieszka. Całe życie w mieście i nagle wyprowadzka na wieś czy miasteczko. Zdecydowanie nie dla mnie
No widzisz, a ja razem z narzeczona jestesmy bardzo powaznie zainteresowani Baninem lub Pepowem. Oczywiscie to rowniez pod inwestycje, bo aktualnie nawet nie mieszkamy w Trojmiescie, ale w przyszlosci chcemy sie tam przeprowadzic. Na ten moment chcemy po prostu zainwestowac pieniadze w nieruchomosc, a jak spojrzysz ile kosztuja domy w zabudowie szeregowej od dewelopera to czasami az ciezko uwierzyc, ze to pod Gdanskiem :)

Plus jest taki, ze osiedle, ktore ogladalismy ma wszystko czego potrzeba, m.in. apteka, silownia, przychodnia lekarska, kosciol, biedra, lidl, stacje paliwowe no i oczywiscie zabka, bo co to za osiedle bez zabki. Do miasta faktycznie troche daleko, ale w naszym przypadku firma, w ktorej prawdopodobnie oboje wyladujemy w przeciagu dwoch lat jest wzglednie blisko. Dodatkowo, cos czytalem ze budowana jest duza obwodnica Trojmiasta, ktora ma przebiegac zaraz obok, ale tego jeszcze nie sprawdzalem dokladniej.

Czekam na dalsze komentarze, bo jako miejscowy na pewno mozesz mi lepiej doradzic ;)

Btw kto pisal, ze chce w Szadolkach zamieszkac? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Banino ma wszystkie potrzebne do życia instytucje, ale to mnie nie przekonuje ;) oczywiście ja pisałem o sobie, każdy inny niech sobie mieszka gdzie ma ochotę :) argument ceny mieszkania przechylił szalę u większości osób, które uciekły poza Gdańsk. Przerażające jest to, że te budynki wyglądają identycznie i tworzą skupiska. Tam gdzie byliśmy na parapetówie wyglądało tragicznie. Połączone ze sobą domy tworzyły okropny budynek, który wyglądał jak jakiś pracowniczy ośrodek. Tragedia

Nic mi o tej obwodnicy nie wiadomo :think: wiem, że chcą połączyć obwodnicę Trójmiasta z Słupskiem. Być może coś jest na rzeczy o czym nie wiem

Jeśli miałbym porównywać te dwie miejscowości to zdecydowanie Banino. Pępowo za wiele nie oferuje
Obrazek

"Juve jest dla mnie powodem do radości i dumy, a także do rozczarowania i frustracji. Tak silne emocje może zapewnić tylko prawdziwa, nieskończona historia miłosna."
Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Tomusmc pisze: 10 wrz 2019, 16:04 Argument ceny mieszkania przechylił szalę u większości osób, które uciekły poza Gdańsk. Przerażające jest to, że te budynki wyglądają identycznie i tworzą skupiska. Tam gdzie byliśmy na parapetówie wyglądało tragicznie. Połączone ze sobą domy tworzyły okropny budynek, który wyglądał jak jakiś pracowniczy ośrodek. Tragedia
No niestety lub stety teraz tak sytuacja wyglada w kazdej wiekszej aglomeracji. We Wroclawiu na przyklad jest obecnie mnostwo pracy, bo to swietnie rozwniete miasto pod wzgledem gospodarczym, co z kolei sciaga tam mnostwo nowych ludzi, ktorzy chca tam zamieszkac. Oczywiscie nie wszyscy pomieszcza sie w miescie, dlatego na potege budowane sa nowe osiedla na obrzezach miasta. Naprawde widzialem takich osiedli mnostwo pod Wroclawiem, Gdanskiem, Rzeszowem, Krakowem czy w Bydgoszczy, ale ten bum mieszkaniowy ma sie niedlugo podobno skonczyc. W calej Polsce buduja na potege, a deweloperzy zacieraja tylko rece. Duzo ludzi woli kupic sobie taki nowy domek na obrzezach niz mieszkanie z rynku wtornego do remontu w miescie, biorac pod uwage ze cena jest podobna. Wiadomo, trzeba doliczyc koszta codziennych dojazdow do miasta itd itp (o ile ktos ma taka potrzebe), ale jesli ktos pracuje blisko to czemu nie? W najgorszym wypadku mozna taki domek rowniez wynajac tak samo jak w przypadku mieszkania, wiec to rowniez nie problem. My narazie rozpatrujemy obie opcje kupna domu na obrzezach lub mieszkania w miescie do remontu, ale na szczescie mamy jeszcze niecaly rok na podjecie decyzji. Obecnie Trojmiasto to nasz cel numer jeden, ale nie jest powiedziane, ze wlasnie tam wyladujemy.
Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8367

Post autor: piotrcies »

Moje osiedle 9 lat temu było pod wodą, wierzę, że nowy wał postawiony po 2010 uchroni w razie czego mój dobytek, bo byłoby słabo, jakby mnie zalało;p
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Jeśli ktoś pracuje w pobliżu i wiąże z firmą przyszłość to wyprowadzka jest wręcz wskazana żeby ułatwić sobie życie. We wspomnianych Czaplach nie ma np nic, jeden mały sklepik spożywczy do którego znajomi i tak mają daleko bo mieszkają na obrzeżach tej mieściny. Bez samochodu ani rusz, a muszą mieć dwa żeby oboje mogli załatwiać sprawy. Generalnie dom wybudowali taniej niż w Gdańsku, ale okoliczności sprawiają, że muszą wydawać więcej na benzynę czy opłaty chociażby za te dwa samochody
Obrazek

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Dlatego taka decyzje zawsze trzeba dokladnie przekalkulowac, ale z drugiej strony nie jest to takie latwe glownie ze wzgledu na prace, ktora w przyszlosci mozna zmienic. W tych okolicach dochodzi jeszcze kwestia lotniska, bo nie kazdy lubi jak mu ciagle samoloty nad glowa lataja, a podczas dwugodzinnego ogladania domow chyba ze trzy samoloty przelatywaly :P

Jesli chodzi o Gdansk to jakie regiony najbardziej polecasz? Chodzi o to, aby bylo bezpiecznie, cicho, bez mocherow, no i oczywiscie wzglednie tanio :D
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

losiu03 pisze: 10 wrz 2019, 16:37 Jesli chodzi o Gdansk to jakie regiony najbardziej polecasz? Chodzi o to, aby bylo bezpiecznie, cicho, bez mocherow, no i oczywiscie wzglednie tanio
Za duże wymagania masz :P ja osobiście polecam Zakoniczyn, jest to dzielnica blisko Kowal czyli tam gdzie wynajmuję. Połączenie z centrum jest, niedaleko pętla tramwajowa, a poza tym cisza i spokój. Powstają nowe budynki i są to obrzeża miasta. Drugie to wspomniane Szadółki, ale masz konkretne informacje dlaczego tam nie mieszkać ;)

Mówi się, że warto kupić mieszkanie w Nowym Porcie. Podobno ma tam iść gruba inwestycja w przyszłości i mieszkania będą zdecydowanie droższe. Póki co to patologiczna dzielnica, ale podobno łakomy kąsek dla deweloperów
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”